Pyöräkärry arjen liikkumisen monipuolistajana

Lapset tarvitsevat paljon ulkoilua päivittäin ja vaihtelua kotipihan leikkeihin saa lähtemällä rattailla lähialueen puistoihin, tai pyöräkärrin kanssa hieman pidemmälle leikkimään. Erilaisia pyöräkärryjä on monelta eri valmistajalta ja ne tarjoavat samat perusominaisuudet arjen päiväkotimatkojen ja viikonlopun retkien tekemiseen koko perheen kanssa. Meillä valinta kohdistui paikallisen pyöräliikkeen myymään Burley D’Lite X:ään, joka on nyt ollut käytössä hieman yli vuoden. Tässä hieman kokemuksia pyöräkärristä käytännössä.

Burley D’Lite X -pyöräkärry

Burleyn valikoimassa on erilaisia lapsen kanssa liikkumiseen tarkoitettuja välineitä peräpyörästä turvaistuimeen ja pyöräkärreihin, sekä koira- ja tavarakärryihin. Burley on merkkinä hieman tuntemattomampi Suomessa verrattuna Thuleen tai Hamaxiin, joita näkee enemmän lapsiperheillä käytössä. Käytännössä pyöräkärryn merkillä on vähän merkitystä, sillä kaikki tarjoavat samat perusominaisuudet: monipuolista arjen liikkumista pyöräillen tai kävellen ja juosten, sekä myös hiihtäen. Rahalla saa enemmän ominaisuuksia ja mukavuutta.

Pyöräkärri toimii hyvin myös rattaiden asemesta esim. rannalla

Burley D’Lite X on heidän mallistonsa isoin ja parhain pyöräkärry ja ”vertautuu” ominaisuuksiensa osalta periaatteessa Thulen Chariot Sport -kärryyn. Hankimme alkuun D’Lite X:stä yhden lapsen mallin, mutta koska halusimme retkille mukaan myös villakoiramme, ostimme kahden lapsen mallin. D’Lite X:n osalta ero yhden ja kahden lapsen kärryssä on aika pieni: hieman painavammat (12,5kg / 13.8kg, enemmän kantavuutta (34 kg / 45 kg) ja leveämmät (68.8cm / 79.4cm). Yhden lapsen kärryn saimme myytyä nopeasti eteenpäin.

Burley D’Lite X -pyöräkärry

Lisäosina kärryyn saa juoksurenkaan, hiihtoon sukset, kaksi eturengasta kävelyyn , 16″ renkaat ketterämpään kulkuun, vauva-osan 3-12 kk ikäisille ja takavalon.

Tekniset tiedot

  • Paino: 12,5 kg / 13,8 kg
  • Mitat, 1 lapsi: 84.5 x 68.8 x 97.2 cm (p * l * k)
  • Mitat, 2 lasta: 84.5 x 79.4 x 97.2 cm (p * l * k)
  • Mitat kokoontaitettuna, 1 lapsi: 91.4 x 69.9 x 38.1 cm (p * l * k)
  • Mitat kokoontaitettuna, 2 lasta: 94 x 79.4 x 36.2 cm (p * l * k)
  • Sallittu kokonaispaino: 34 kg / 45 kg
  • Lapsen enimmäispaino: 18 kg

D’Lite X on varustettu säädettävällä jousituksella, joka takaa pehmeän kyydin sekä kaupungin kaduilla että hiekkateillä, mutta maastopoluille en kyllä lähtisi. Kärryssä on integroitu aurinkosuoja, hyttysverkko ja sadesuojat, joten liikkumaan voi lähteä kelissä kuin kelissä ympäri vuoden. Sivuikkunat ovat UPF 50+ suojattuja. Pehmustetut penkit ovat kallistettavat ja ne lähtevät pois, jos haluaa kuljettaa tavaroita tai isompaa koiraa. Kärryssä on heijastavia osia ja huomiolippu.

Kärryjen takaosassa on seisontajarru ja säilytystilaa tavaroille. Tässä kohtaa täytyy sanoa, että verrattuna Thulen (kalliimpaan) Chariot Sporttiin, D’Lite X:ssä ei saa sivupaneeleita avattua tuuletusta ajatellen, vaan vain etuläppä ja takaläppä ovat avautuvia. Myös säilytystila on hieman hankalampi käyttää. Kärryn takaa .

Kärry on helppo taittaa kasaan ja renkaat lähtevät napista irti esimerkiksi auton takakontissa kuljettamista varten. Kärry vaatii kuitenkin aika paljon tilaa syvyyssuunnassa, joten pieneen autoon sen sovittaminen voi olla haastavaa.

Pyöräkärryn valinta

Pyöräkärryä valittaessa kannattaa huomioida perheen tarpeet ja käyttötilanteet. Yhden lapsen kärrit ovat ketterämpiä ja kevyempiä, kun kahden lapsen kärryt ovat tilavempia, mukavampia mutta myös raskaampia ja vievät enemmän tilaa.

Itsellä on kokemusta vain kahdesta Burleyn pyöräkärrystä, D’Lite X:stä yhden lapsen versiona ja kahden lapsen versiona, jotka ovat erittäin lähellä toisiaan.

Kärryn kanssa matkalle voi ottaa mukaan myös pienen koiran

Pyöräkärrin vetäminen pyörällä

Kun pyörän perään kiinnitetään lähes 15 kg pyöräkärriä ja 10 kg lapsi laitetaan kyytiin, on matkassa mukana 25 kg lisäkiloa. Tästä huolimatta pyöräkärrillä ajo on yllättävän mukavaa, vaikka etenkin ylämäissä lisääntyneen kuorman huomaa. Tähän auttaa sähköpyörä, jolloin kärry kulkeekin jo huomaamatta perässä. Meillä kärry on kulkenut Specialized Creo SL -kevytsähköpyörän perässä, sekä Specialized Kenevo SL -kevytsähköpyörän perässä, ja pyörien avustusteho ja akku ovat riittäneet hyvin meidän retkiin lähialueille.

Pyöräkärryn paketissa tulee kiinnitykset käytettäväksi pikalukitus- ja mutterikiinnitteisten akselien kanssa ja erikseen on hankittavissa akseli läpiakselien kanssa. Läpiakselien pituudet vaihtelevat riippuen pyörän vaihtajan kiinnityksestä, esimerkiksi UDH-korvake vaatii pidemmän akselin. Tästä kannattaa kysyä pyöräliikkeestä.

Kaupungissa pyörähtämässä
Kärry liikkuu kätevästi kevytsähköpyörällä

Olemme käyttäneet pyöräkärriä lapsen kanssa pienestä pitäen, eli 6 kk lähtien, kun saimme kärryyn kiinnitettyä kuormaliinoilla turvakaukalon. Ostimme myös tavarapyörään tarkoitetun telineen, johon turvakaukalon saa pikakiinnikkeillä kiinni, mutta emme sitä lopulta ehtineet asentaa käyttöön.

Lapsi on viihtynyt hyvin pyöräkärryn kyydissä ja aikuiset ovat saaneet liikuntaa ja päässeet kaupunkiin kahville. Tylsyyden yllättäessä on kärryyn helppo ottaa lapsille mukaan viihdykettä.

Maisemia ihailemassa

Olemme usein käyttäneet pyöräkärryä myös rattaiden asemesta, etenkin jos keli on kuraisempi tai käymme retkeilemässä. Juoksurenkaan kanssa olemme käyneet myös juoksulenkeillä ja se toimii ihan hyvin, vaikkakin juoksu on tietenkin hieman erilaista kuin ilman kärryä. Kyydissä viihdytään hyvin ja molemmat saavat raitista ulkoilmaa.

Juoksurengas on kätevä maastossa kulkiessa

Hankimme kärryyn myös hiihtolisän, joka korvaa renkaat suksilla ja aisa muuntuu lantiolle kiinnitettäväksi vetovaljaaksi. Viime talveksi emme ehtineet vielä saada suksia, joten lumia ja hiihtokelejä vielä odotellessa, että pääsemme niitä kokeilemaan käytännössä.

Yhteenveto

Burley D’Lite X on monipuolinen ja kätevä pyöräkärry, joka tuo arkeen lisää mahdollisuuksia liikkumiseen. Erilaisten lisäosien avulla se muuntuu pyöräkärrystä juoksukärryksi ja hiihtokärryksi. Erillinen jousitus tuo mukavuutta kulkuun ja isot renkaat vakautta ajoon.

Kärry kulkee pyörän perässä vakaasti ja juoksurenkaalla onnistuu kätevästi sekä retkeily että lenkkeily. Hiihtolisän sukset tulevat testiin tänä talvena, joten siitä lisää myöhemmin.

Plussaa:

  • Integroidut sade- ja aurinkosuojat
  • Erillisjousitus
  • Monipuolisuus
  • Kallistettavat penkit
  • Tukeva

Miinusta:

  • Sivupaneelit eivät aukea tuuletusta varten (lähinnä sadekelissä kaipaisi)
  • Ei erillistä jarrua kahvassa

Parempaa unta tyynyllä? Testissä Tempur Sonata SmartCool -tyyny

Vuosien aikana olen nukkunut erilaisilla tyynyillä ja tyynyn menettäessään ominiaisuutensa olen usein ostanut erilaisen tyynyn. Tällä kertaa olimme reissussa ja oma sillä hetkellä käytössä ollut Jyskin Wellpur Husnes oli jäänyt kotiin, joten majapaikan littanalle tyynylle oli saatava parempi vaihtoehto. Sattumalta kävelimme Tempurin myymälän ohitse ja käteen sieltä pienen konsultaation kautta tarttui Tempur Sonata SmartCool -tyyny. Aikaisemmin olen Tempurilta käyttänyt Ombracio-tyynyä, joka oli myös mainio.

Tempurin Sonata -tyyny sopii moniin eri nukkuma-asentoihin, kuten Ombracio-tyyny. Sonata-tyyny on muodoltaan puolikuun muotoinen ja tyynyn kaareva muotoilu sopii parhaiten kylki- ja selkänukkujille. Vastaavasti aikaisemmin käyttämäni Ombracio on X:n muotoinen pienemmällä niskakololla ja se sopii vatsanukkujille, sekä jos vaihtelee asentoa nukkuessa. Molemmat toimivat mielestäni hyvin, joskin Ombracio toimii paremmin, jos tyynyä myllää.

Tempur Sonata -tyyny

Niskaa ja hartioita syleilevä kaarre tarjoaa aktiivista tukea, mutta tuotekuvauksen lupaus ”Huomaat sen aamulla, kun heräät levänneenä ja virkeänä.” on kyllä vielä jäänyt toteamatta lapsiperheajessa, kun yöt ovat katkonaisia. Se ei kyllä korjaannu pelkällä tyynyn vaihtamisella :) Wellpurin Husnesiin tai Skagetiin verrattuna Tempurit kyllä toimivat paremmin niskan ja hartioiden osalta.

Uutena ominaisuutena itselle Tempurissa on viilennysteknologiaa sisältävä SmartCool-päällinen, joka poistaa kehon ylimääräistä lämpöä pitäen olon viileänä ja raikkaana. Päällinen on konepestävä ja irrotettavissa vetoketjulla.

Muutaman viikon kokeilun perusteella Tempur Sonata -tyyny toimii mukavasti ja oli selkeä parannus nukkumismukavuuteen. Alennuksesta 160 eurolla ostettu tyyny on sieltä tyyriimmästä päästä ja edullisempia vastaavia ”mukautuvia” tyynyjä saa samaan hintaan kolme, mutta ainakaan Wellpur ei tälle pärjää. Ainoa miinus tyynyssä on se, että tyynyliina ei istu näihin oikein mitenkään kunnolla. Pitäisi varmaan ostaa Tempur Fit -tyynyliina, joka sen ongelman ratkaisisi.

Taitoja työelämään – Practical AI

Ohjelmistokehityksessä osaamisen kehittäminen on tärkeää ja siihen löytyy Internetistä paljon hyviä materiaaleja ja ilmaisia kursseja, sekä avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulujen kursseja, joista voi kerätä opintopisteitä. Yksi tällainen kokonaisuus on Microsoft Skills for Jobs, joka tarjoaa opintopolkuja kaikille osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneille. Kävin ”Practical AI” -kurssin, joka opettaa mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä.

Practical AI -kurssi: perusteet tuottavasta tekoälystä

Practical AI -kurssi perehtyy (tuottavaan) tekoälyyn yleistasolla ja käytännönläheisesti. Kurssi käy läpi tärkeimmät käsitteet, tutustuu tuottavaan tekoälyyn ja opettaa käyttämään kieli- ja kuvamalleja. Kurssi on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, eikä sen suorittaminen edellytä teknistä osaamista, tutkintoa tai sanakirjaa.

Kurssin laajuus on kaksi opintopistettä (2 op / ECTS) ja arviointi perustuu hyväksytty/hylätty-asteikkoon. Edetä voi omaan tahtiin. Itsellä kurssin läpikäymiseen taisi mennä pari iltaa, eli aika paljon vähemmän kuin tuo opintoviikkojen 2 * 27 tuntia.

Kurssin on kehittänyt Microsoft Skills for Jobs, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja yrityskumppanit. Oppimisalustana toimii Edukamu, joka on Kajaanin ammattikorkeakoulun käsialaa.

Materiaali on jaettu kuuteen osa-alueesen:

  • Tekoälyn tausta ja määritelmä
  • Johdatus tuottavaan tekoälyyn
  • Tekoäly arjen apurina
  • Kieltä tuottava tekoäly
  • Kuvia tuottava tekoäly
  • Eettiset kysymykset

Osa-alueet kattavat pääpiirteittäin sen, mitä asiasta tarvitsee ylätasolla tietää ja helpon lähestymisen tekoälyn konkreettiseen käyttöön kielimallien kautta.

Kurssin kehittäjän panos näkyi materiaalissa, sillä tuottavissa tehtävissä ja esimerkeissä käytettiin ”Copilot with Bing -hakukonetta (OpenAI ChatGPT 4) ja ”Copilot Designer” -kuvanluontia (OpenAI DALL-E 3). Palveluiden nimet olivat ehtineet muuttumaan siitä, kun kurssimateriaali oli julkaistu 2023 keväällä, joka kuvastaa hyvin aihealueen ja palveluiden kehitystahtia. Palveluiden käyttöön ei tarvinnut Edge-selainta, vaikka materiaalissa niin kerrottiin. Positiivisena puolena muitakin tunnettuja tuottavia tekoälypalveluita esiteltiin. Microsoftin palveluiden etuna on, että ne ovat ilmaisia käyttää ja tarjoavat uusinta kielimallia.

Kokonaisuutena Practial AI -kurssi antaa yleiskäsityksen tekoälystä ja sen eri tyypeistä, menemättä kuitenkaan liikaa niiden yksityiskohtiin. Toisaalta asiaa olisi voinut käydä tarkemminkin läpi tekoälyn kehityksen osalta ja etenkin eettisten kysymysten puolesta. Tehtävät jokaisen osion lopussa olivat helppoja, joten kurssin läpikäyminen ei vaadi suurta panostusta. Lopuksi saa kivan sertifikaatin ja 2 opintopistettä Opintopolkuun.

Artikkelin kuvaa varten käytin Copilot Designeria sekä suomeksi että englanniksi, ja lopputulosta joutui hieman hakemaan. Kielimallien käyttö on oma taiteenlajinsa, että saa mitä ajattelee haluavansa. Tai sitten saa jotain parempaa, ainakin ideoita jatkokehittää.

Vihreää ohjelmistoa harjoittajille eli LFC131-sertifikaatti

Vihreä koodi, vastuullisuus, Green ICT ja kestävä kehitys ovat nyt alkuvuoden aikana nousseet esille yhä useammin ja useammassa kontekstissa ohjelmistokehitykseen liittyen. Viime vuoden keväällä kirjoitin Vihreää koodia -webinaarista ja sen esittämistä hyvistä ohjelmistokäytännöistä kohti vihreämpää koodia ja nyt on vuorossa kohti vihreämpää tulevaisuutta sovelluskehityksessä on Linux Foundationin Green Software for Practioners LFC131 -sertifikaatti.

Green Software for Practioners LFC131 -kurssi ja sertifikaatti

Linux Foundationin ilmainen Green Software for Practioners LFC131 -kurssi kertoo miten määritellään, rakennetaan ja ajetaan vihreitä sovellusohjelmistoja. Kurssi kertoo suuntaviivat, jotka auttavat luomaan ymmärrystä mitä tarkoittaa vihreiden sovellusten harjoittaja riippumatta sovellusalueesta, organisaation koosta, ajoympäristöstä tai ohjelmistokielestä ja -kehyksestä. Eli tarjoaa korkean tason käsitteet ja ajatusmallit vihreämpään sovelluskehitykseen.

Vihreä ohjelmisto tarkoittaa kurssin määrityksen mukaan hiilitehokasta ohjelmistoa, joka tuottaa mahdollisimman vähän hiiltä. Vain kolme toimea vähentää ohjelmiston hiilipäästöjä: energiatehokkuus, hiilitietoisuus ja laitteistotehokkuus.

Vihreän ohjelmiston pääperiaatteet (kuva: Green Software Foundation)

Kurssi on jaettu kuuteen osaan:

  1. Hiilitehokkuus: Tuota mahdollisimman vähän hiilipäästöjä.
  2. Energiatehokkuus: Käytä mahdollisimman vähän energiaa.
  3. Hiilitietoisuus: Tee enemmän kun sähkö on puhtaampaa, tee vähemmän kun sähkö on likaisempaa.
  4. Laitteistotehokkuus: Käytä mahdollisimman vähän (laitteistoon) sitoutunutta hiiltä.
  5. Mittaus: Mitä et voi mitata, et voi parantaa.
  6. Ilmastositoumukset: Ymmärrä hiilipäästöjen vähentämisen mekanismit.

Jokaisen osion päätteeksi on lyhyt monivalintakysely, jota ei pisteytetä. Kurssin päätteeksi on lopputentti, josta pitää saada 85% oikein. Testin voi suorittaa niin monta kertaa kuin tarvitsee. Tentin läpäistyä saa sertifikaatin todisteeksi.

Yksi mielenkiintoinen asia sovelluskehittäjälle on esitelty Software Carbon Intensity (SCI), joka sisältää toiminnalliset päästöt (hiilipäästöt sovellusta ajettaessa) ja laitteistopäästöt (hiilipäästöt fyysisistä resursseista, joita tarvitaan sovelluksen ajoon). Kun teet sovelluksestasi energiatehokkaamman, laitteistotehokkaamman tai hiilitietoisen, SCI tuloksesi pienenee. SCI jäi hieman korkealle tasolle, kun esimerkkejä, lukuja tai konkreatiaa ei sinänsä esitelty.

SCI:n laskukaava (kuva: Green Software Foundation)

Toinen hyvä osio oli hiilitietoisuus, jossa esitettiin muutamia konkreettisia menetelmiä vihreämpään sovellukseen muun muassa siirtämällä laskentaa sellaiseen ajankohtaan tai toiselle mantereelle, jossa on vihreää sähköä (hiili-intensiivisyys alhaisempi) saatavilla.

Kurssia ja sertifikaattia on käsitelty myös Koodihuoneilmiö podcastin jaksossa, joka käy hyvin läpi aihetta ja kurssin sisältöä.

Yhteenveto

Green Software for Practioners LFC131 -kurssi tarjoaa korkean tason käsityksen vihreydestä energian kulutuksen ja tuotannon osalta ja miten sitä voi pohtia sovelluskehityksen näkökulmasta. Kurssi lupaa opettaa miten soveltaa vihreän ohjelmistokehityksen periaatteita softan suunnittelussa ja kehittämisessä. Korkealla tasolla tavoite täyttyy ja sekä aihepiiristä että vihreästä ohjelmistokehityksestä saa käsityksen pääpiirteittäin. Konkretiaa ei tarjota, eikä kovin uusia ajatuksia, jos vihreät asiat ovat jo tuttuja. Osa asioista oli myös kurssin aihepiirin (sovelluskehitus) näkökulmasta epäolennaisia, keskittyen yleiseen ilmastosopimuksiin ynnä muihin. Teknologistanäkökulmaa olisi toivonut olla enemmän, sekä menemistä sovellustasolle (esimerkiksi vihreä koodi).

Kurssi on lyhyt, kuvaus taisi kertoa parin tunnin kestosta ja itsellä taisi mennä varmaan tunnin luokkaa. Kurssin pystyi käymään hyvin läpi kännykällä lukemalla, joka helpotti kurssin läpikäymistä pienissä paloissa.