HTC Sensation ja PAC ROM

Teknologia kehittyy nopeasti ja kolme vuotta vanha HTC Sensation puhelimeni on pölyttynyt laatikossa jo vuoden ajan, kun Jolla ja myöhemmin Lumia 925 ajoivat käytettävyydessä sen ohitse. Nyt oli kuitenkin aika päivittää Sensationiin uudempi Android ja sisällä olevan CyanogenMod 10:n korvasi PAC ROM, joka yhdistää Cyanogenmod + Paranoid Android + AOKP -paketit. Nyt Sensation saatiin myös KitKat 4.4 aikakaudelle. Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

PAC-ROM ja HTC Sensation

PAC ROM
PAC ROMin asennus menee samoilla periaatteilla kuten aikaisemmin kirjoitin HTC Sensationin roottauksesta ja CyanogenModin asennuksesta. Tarvitaan vain PAC ROMin ja Google Appsien lataus, pakettien siirto SD-muistikortille, ROMin flashays ja uudelleen käynnistys. XDA-foorumin keskustelu PAC ROM 4.4:sta HTC Sensationille, eli Pyramidille, kertoo tarkemmat ohjeet ja muita ROMeja löytyy XDA-foorumin HTC Sensation osiolta.

Vielä ennen uudemman ROMin päivitystä piti päivittää myös Recovery, sillä vanha versio ClockworkMod Recoverystä aiheutti virheen: "Error in pac_pyramid-RC-3-20141103.zip (Status 0)". Vaihtoehtoina oli päivittää tai vaihtaa 4EXT Recoveryyn, jotta asennus onnistuisi. Päätin vaihtaa 4EXT Recovery Touchiin, sillä se osaa myös S-ON-laitteiden osalta päivittää boot.img:en ja käyttöliittymä on mukavampi.

Vaiheet olivat siis seuraavat:

 1. Liitä puhelin USB-piuhalla tietokoneeseen
 2. Lataa PAC RC-3 (tai Nightly) ja Google Apps CM 11.0:lle eli Android 4.4.x.:lle
 3. Lataa 4EXT Recovery Updater
 4. Siirrä pac_pyramid-RC-3-20141103.zip, gapps-kk-20140606-signed.zip ja 4EXTRecoveryUpdater.apk puhelimen SD-kortin juurihakemistoon ja irroita puhelin tietokoneesta.
 5. Käynnistä puhelin normaalisti
 6. Avaa File Manager ja asenna 4EXT Recovery .apk-tiedostosta
 7. Päivitä Recovery 4EXT Recovery Updaterin avulla. Valitsin 1.0.0.6-RC3 version.
 8. Kun Recovery on päivitetty, käynnistä puhelin Bootloader -tilaan (ääni alas pohjassa + virtanappi)
 9. Valitse "Recovery"
 10. Tee varmuuskopio nykyisestä valitsemalla "backup and restore".
 11. Tee tehdasasetusten palautus: "wipe | format > wipe data/factory reset"
 12. Tyhjennä sisäinen muisti: "wipe | format > format system ja wipe cache
 13. Valitse "install from sdcard > choose zip from sdcard" ja valitse PAC-Man -paketti ja kuittaa asennus. Toista sama Google Appsin kanssa
 14. Kun asennus on valmis tyhjennä cachet "wipe | format > wipe cache + dalvik"
 15. Palaa päävalikkoon ja valitse "reboot system now"
 16. Puhelimen pitäisi nyt käynnistyä PAC-Maniin.

Lyhyet käyttökokemukset

Lyhyen koekäytön perusteella ovat PAC-Manin erot pelkkään CyanogenModiin eivät mielestäni juuri näy. Ehkä erot PAC-Manin monipuolisimmissa säädöissä näkyisivät pidemmässä ja aktiivisessa käytössä. 4EXT Recovery Touch on vastaavasti toiminnaltaan paljon kivempi kuin ClockworkMod Recovery, etenkin kun boot.img päivittyy myös automaattisesti.

Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod

HTC on tunnetusti nihkeä päivittämään vanhoja puhelimiaan ja niinpä myös nyt vajaan parin vuoden ikäinen HTC Sensation jäi ilman Android 4.1 Jelly Beania, joka olisi varmasti tuonut vanhahkoon puhelimeen uutta puhtia. Olin jo kertaalleen asentanut vakiona tulleen Android 4.0 Ice Cream Sandwich -ROMin uudestaan, mutta lopulta puhelimen käyttö oli jälleen aivan tuskaisen hidasta. Täten ratkaisuna uuden elämän puhaltamiseen oli rootata puhelin ja asentaa siihen tuoreempi ohjelmisto: CyanogenMod 10. Operaatiossa oli muutamia lisävaiheita hboot 1.27.000 -version, HTCDevin ja ClockworkModin myötä, mutta kyllä se kohtalaisen helposti lopulta sujui.

Jatka lukemista "HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod"

HTC Wildfiren roottaus ja CyanogenMod 7

Avoimen lähdekoodin Android-käyttöjärjestelmä ja siihen pohjautuvat jälkimarkkinoiden firmwaret ovat oiva esimerkki siitä, miten harrastajat saavat aikaan enemmän kuin varsinaiset Android-puhelinten valmistajat. CyanogenMod on yksi vaihtoehto, joka on saatavilla useille Android-puhelimille ja tarjoaa uusia ominaisuuksia ja parempaa käytettävyyttä etenkin vanhemmille ja valmistajien jo hylkäämille puhelimille. CyanogenModin asentaminen HTC Wildfireen onnistui helposti ja se toi uutta eloa jo vanhanaikaiseen ja tukkoiseen luuriin.

HTC Wildfire on vajaat pari vuotta vanha puhelin, jossa on HTC:n tarjoamana Android 2.2.1 (Froyo) ja sen päällä HTC Sense 1.0. Ihan toimiva paketti, mutta jättää paljon toivomisen varaa verrattuna tuoreimpiin Androideihin. CyanogenMod 7.1 avulla käyttöjärjestelmän voi päivittää pohjautumaan Android 2.3.7 (Gingerbread) -versioon, jonka päälle CyanogenMod tuo omat lisänsä. Verrattuna Froyoon sekä Gingerbreadin että CyanogenModin uudistukset sen päälle ovat lukuisia ja tekevät puhelimen käytöstä sekä miellyttävämpää että parantavat suorituskykyä.

En käytä enää Wildfirea arkikäytössä, joten CyanogenModin (CM) kanssa leikkiminen on jäänyt aika vähäiselle. Pikaisella testillä kaikki perustoiminnot näyttivät toimivan kuten ennenkin. Huomiona, että Saunalahtea käytettäessä dataliikenne tarvitsee myös ulkomaan roamingin, kotimaan roaming ei riitä. Lisäksi Bluetoothilla tiedostojen siirto tarvitsee esimerkiksi Bluetooth File Transfer -sovelluksen, sillä kyseinen palvelu puuttuu CM:stä. Ohjelma osaa kätevästi pyytää BT:n kytkemistä päälle avattaessa ja sammuttamista suljettaessa.

Muutamina poimintoina CyanogenModin uudistuksista on kätevämpi lukkoruutu kelloineen, pikaäänenvoimakkuussäätimellä ja soitinkontrolleilla. Ilmoitusvalikosta löytyy kätevästi pikanapit eri ominaisuuksille ja virtanapin takaa löytyy profiilivalinnat ja äänisäädöt, joita ei esim. HTC Sensationin Sense 3.0:ssa ole. Pikakuvakkeiden lisääminen näytölle onnistuu suoraan ohjelmavalikosta vetämällä kuten Sensessäkin, jota en tiennytkään. Pitäisi käyttää enemmän CM:ää, jotta kaikki toiminnot tulisivat esille, mutta paljon enemmän säätövaraa kyllä löytyy, kuin vakiosta.

Päivitys

Käytännössä CyanogenModin päivittäminen sujuu helposti, vaikka HTC Wildfiren päivitysohje onkin hieman sekavasti kirjoitettu. Ensin puhelin rootataan eli hankitaan täydellinen pääsy järjestelmään ja sen jälkeen ajetaan sisään uusi käyttöjärjestelmä. Lopputuloksena on HTC Wildfire varustettuna CyanogenMod 7.1.0.1-Buzz -versiolla.

Tässä vielä lyhyesti HTC Wildfiren roottauksen ja CyanogenModin asennusohjeet, lähinnä omaksi muistilistakseni. Päivitys kannattaa aloittaa tekemällä luurin sisällöstä varmuuskopio, sillä se tyhjennetään päivityksen yhteydessä. Muistikortin sisältö pysyi ennallaan.

Päivitystä varten tarvitaan seuraavat tiedot:

 • Hboot -versio.
  • Käynnistä puhelin bootloaderiin sammuttamalla se ja laittamalla virrat päälle pitämällä pohjassa äänenvoimakkuus pienemmälle ja virtanappia.
  • HTC Wildfiressä se pitäisi olla 1.01.0001.
 • Sarjanumero: löytyy puhelimen akun alta.

Puhelimen roottaus

 1. Windows: Lataa ja asenna HTC Sync -ajurit
 2. Lataa Revolutionary 0.4pre4. Täytä lomakkeeseen tiedot beta-avainta varten.
 3. Poista puhelimen fastboot käytöstä (Settings → Power → Fastboot) tai (Settings → Applications → Fastboot). Itsellä ei tuollaista valikkoa ollut.
 4. Kytke puhelimesta USB debugging päälle: Settings → Applications → Development → USB debugging.
 5. Kytke puhelin tietokoneeseen USB:llä, puhelimen tilana HTC Sync.
 6. Käynnistä Revolutionary ja syötä avain.
 7. Revolutionary yrittää väliaikaisesti rootata puhelimen, avaamalla puhelimen muistin (S-OFF) ja asentamalla "Recovery"-tilan.
 8. Puhelin käynnistää itsensä uudelleen ja prosessin pitäisi kestää muutaman minuutin.

CyanogenModin asentaminen Recovery-tilan kautta

 1. Lataa viimeisin CyanogenMod
 2. Laita CyanogenMod-tiedosto (esim. update-cm-7.1.0.1-buzz-signed.zip) SD-kortin juureen.
 3. Optio: lataa Google Apps -sovellukset.
 4. Optio: Laita Google Apps -tiedosto SD-kortin (esim. gapps-gb-20110828-signed.zip) juureen.
 5. Käynnistä puhelin "Hboot"-valikkoon (Äänenvoimakkuus alas ja virta päälle).
  • "Hboot"-tilan valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto virtanapilla.
 6. Valitse "Hboot"-valikosta "Recovery".
  • Avautuvassa "Revolutionary CWM" -valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto trackballilla.
 7. Valitse "backup and restore" tehdäksesi varmuuskopion nykyisestä HTC Wildfire -asennuksesta.
 8. Valitse "wipe data/factory reset".
 9. Valitse "wipe cache partition".
 10. Valitse "install zip from sdcard" ja "choose zip from sdcard".
 11. Valitse aikaisemmin SD-kortille siirtämäsi CyanogenMod-tiedosto.
 12. Toista kohdat 10. ja 11. Google Apps -tiedostolle.
 13. Kun asennukset ovat valmiit, mene takaisin päävalikkoon "Back"-nuolinäppäimellä.
 14. Valitse "Reboot system now" käynnistääksesi puhelin CyanogenModiin.
 15. Valmis.

Helppoa ja nopeeta.