HTC Wildfiren roottaus ja CyanogenMod 7

Avoimen lähdekoodin Android-käyttöjärjestelmä ja siihen pohjautuvat jälkimarkkinoiden firmwaret ovat oiva esimerkki siitä, miten harrastajat saavat aikaan enemmän kuin varsinaiset Android-puhelinten valmistajat. CyanogenMod on yksi vaihtoehto, joka on saatavilla useille Android-puhelimille ja tarjoaa uusia ominaisuuksia ja parempaa käytettävyyttä etenkin vanhemmille ja valmistajien jo hylkäämille puhelimille. CyanogenModin asentaminen HTC Wildfireen onnistui helposti ja se toi uutta eloa jo vanhanaikaiseen ja tukkoiseen luuriin.

HTC Wildfire on vajaat pari vuotta vanha puhelin, jossa on HTC:n tarjoamana Android 2.2.1 (Froyo) ja sen päällä HTC Sense 1.0. Ihan toimiva paketti, mutta jättää paljon toivomisen varaa verrattuna tuoreimpiin Androideihin. CyanogenMod 7.1 avulla käyttöjärjestelmän voi päivittää pohjautumaan Android 2.3.7 (Gingerbread) -versioon, jonka päälle CyanogenMod tuo omat lisänsä. Verrattuna Froyoon sekä Gingerbreadin että CyanogenModin uudistukset sen päälle ovat lukuisia ja tekevät puhelimen käytöstä sekä miellyttävämpää että parantavat suorituskykyä.

En käytä enää Wildfirea arkikäytössä, joten CyanogenModin (CM) kanssa leikkiminen on jäänyt aika vähäiselle. Pikaisella testillä kaikki perustoiminnot näyttivät toimivan kuten ennenkin. Huomiona, että Saunalahtea käytettäessä dataliikenne tarvitsee myös ulkomaan roamingin, kotimaan roaming ei riitä. Lisäksi Bluetoothilla tiedostojen siirto tarvitsee esimerkiksi Bluetooth File Transfer -sovelluksen, sillä kyseinen palvelu puuttuu CM:stä. Ohjelma osaa kätevästi pyytää BT:n kytkemistä päälle avattaessa ja sammuttamista suljettaessa.

Muutamina poimintoina CyanogenModin uudistuksista on kätevämpi lukkoruutu kelloineen, pikaäänenvoimakkuussäätimellä ja soitinkontrolleilla. Ilmoitusvalikosta löytyy kätevästi pikanapit eri ominaisuuksille ja virtanapin takaa löytyy profiilivalinnat ja äänisäädöt, joita ei esim. HTC Sensationin Sense 3.0:ssa ole. Pikakuvakkeiden lisääminen näytölle onnistuu suoraan ohjelmavalikosta vetämällä kuten Sensessäkin, jota en tiennytkään. Pitäisi käyttää enemmän CM:ää, jotta kaikki toiminnot tulisivat esille, mutta paljon enemmän säätövaraa kyllä löytyy, kuin vakiosta.

Päivitys

Käytännössä CyanogenModin päivittäminen sujuu helposti, vaikka HTC Wildfiren päivitysohje onkin hieman sekavasti kirjoitettu. Ensin puhelin rootataan eli hankitaan täydellinen pääsy järjestelmään ja sen jälkeen ajetaan sisään uusi käyttöjärjestelmä. Lopputuloksena on HTC Wildfire varustettuna CyanogenMod 7.1.0.1-Buzz -versiolla.

Tässä vielä lyhyesti HTC Wildfiren roottauksen ja CyanogenModin asennusohjeet, lähinnä omaksi muistilistakseni. Päivitys kannattaa aloittaa tekemällä luurin sisällöstä varmuuskopio, sillä se tyhjennetään päivityksen yhteydessä. Muistikortin sisältö pysyi ennallaan.

Päivitystä varten tarvitaan seuraavat tiedot:

 • Hboot -versio.
  • Käynnistä puhelin bootloaderiin sammuttamalla se ja laittamalla virrat päälle pitämällä pohjassa äänenvoimakkuus pienemmälle ja virtanappia.
  • HTC Wildfiressä se pitäisi olla 1.01.0001.
 • Sarjanumero: löytyy puhelimen akun alta.

Puhelimen roottaus

 1. Windows: Lataa ja asenna HTC Sync -ajurit
 2. Lataa Revolutionary 0.4pre4. Täytä lomakkeeseen tiedot beta-avainta varten.
 3. Poista puhelimen fastboot käytöstä (Settings → Power → Fastboot) tai (Settings → Applications → Fastboot). Itsellä ei tuollaista valikkoa ollut.
 4. Kytke puhelimesta USB debugging päälle: Settings → Applications → Development → USB debugging.
 5. Kytke puhelin tietokoneeseen USB:llä, puhelimen tilana HTC Sync.
 6. Käynnistä Revolutionary ja syötä avain.
 7. Revolutionary yrittää väliaikaisesti rootata puhelimen, avaamalla puhelimen muistin (S-OFF) ja asentamalla ”Recovery”-tilan.
 8. Puhelin käynnistää itsensä uudelleen ja prosessin pitäisi kestää muutaman minuutin.

CyanogenModin asentaminen Recovery-tilan kautta

 1. Lataa viimeisin CyanogenMod
 2. Laita CyanogenMod-tiedosto (esim. update-cm-7.1.0.1-buzz-signed.zip) SD-kortin juureen.
 3. Optio: lataa Google Apps -sovellukset.
 4. Optio: Laita Google Apps -tiedosto SD-kortin (esim. gapps-gb-20110828-signed.zip) juureen.
 5. Käynnistä puhelin ”Hboot”-valikkoon (Äänenvoimakkuus alas ja virta päälle).
  • ”Hboot”-tilan valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto virtanapilla.
 6. Valitse ”Hboot”-valikosta ”Recovery”.
  • Avautuvassa ”Revolutionary CWM” -valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto trackballilla.
 7. Valitse ”backup and restore” tehdäksesi varmuuskopion nykyisestä HTC Wildfire -asennuksesta.
 8. Valitse ”wipe data/factory reset”.
 9. Valitse ”wipe cache partition”.
 10. Valitse ”install zip from sdcard” ja ”choose zip from sdcard”.
 11. Valitse aikaisemmin SD-kortille siirtämäsi CyanogenMod-tiedosto.
 12. Toista kohdat 10. ja 11. Google Apps -tiedostolle.
 13. Kun asennukset ovat valmiit, mene takaisin päävalikkoon ”Back”-nuolinäppäimellä.
 14. Valitse ”Reboot system now” käynnistääksesi puhelin CyanogenModiin.
 15. Valmis.

Helppoa ja nopeeta.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *