LDW12: Innovaatio -päivä kertoi HTML5:sta ja Windows Phonesta

Vapaapäivänsä voi käyttää monella tapaa, enemmän tai vähemmän hyödyllisesti. Helmikuun alussa Luxus järjesti Luxus Digital Week 2012 -tapahtuman (LDW12), eli konseptuaalisen näyttelyn digitaalisesta luovuudesta, joka sisälsi ilmaisia seminaaritilaisuuksia mediasta, innovaatioista ja luovuudesta, sekä Microsoft Kinect -hackathonin. Arkityönä Javan koodaus on kaukana luovuudesta, vaikka luovuutta siinäkin pitää välillä käyttää, ja on mukava hieman laajentaa näkemystään asioista, joten osallistuin tapahtuman Innovaatio-osuuteen.

Luxus Digital Week 2012 -tapahtuman Innovaatio-osuuden teemana oli HTML5:n tila sovellusten kehityksessä, Windows Phone ja sovellukset ja Adobe Scene 7. Päivän neljäs esitys kosketusnäytöille kehittämisestä peruuntui harmillisesti, sillä se olisi ollut varmasti kiinnostavampi kuin Scene 7. Seminaariesitykset olivat mainioita ja keskittyivät asiaan, jättäen mainospuheet minimiin. Lisäksi esitysten jälkeen oli vapaata keskustelua ja lyhyt Windows Phone Developer Workshop. Workshop oli käytännönläheinen esitys Microsoft Expression Blendin ja Visual Studion yhteistoimintaan ja kehitys näytti ihan kätevältä. Pitänee ladata kehitystyökalut ja testata.

LDW12-tapahtuma järjestettiin Kaapelitehtaan Puristamo salissa, joka oli sisustettu sopivan epäformaaliksi tilaksi tapahtumalle. Olisin olettanut, että paikalla olisi ollut enemmänkin kiinnostuneita, sillä kenties vajaat puolet istumapaikoista oli täytetty. Tietenkin, itsekin olin paikalla omalla ajallani. Tarjolla kuulijoille oli virvokkeita, mutta ei kahvia, jota onneksi sai viereisesti kahvilasta. Kokonaisuutena tapahtuma oli kiva, tarjosi uusia ajatuksia ja ideoita, mutta tunnelma jäi hieman etäiseksi, vaikka yritystä oli.

Tällaisia tilaisuuksia saisi kyllä olla useamminkin, joten kiitokset Luxukselle hyvästä tapahtumasta ja puhujille ajatuksia herättävistä esityksistä.

Tässä vielä muutamia poimintoja päivän esityksistä ja tapahtumasta.

HTML5 ja sovellusten kehittäminen

HTML5 on nykyään varteenotettava vaihtoehto Web- ja mobiilisovellusten kehittämiseen ja paikalla oli Rocket Packin Harri Manninen, joka kertoi miten päätyivät myydyksi Disneylle. HTML5 tarjoaa hyvät mahdollisuudet sovellusten kehittämiseen useille alustoille, mutta sisältää myös vaivaa testauksen, selainten nopean kehityksen, rajapintojen muuttumisen (FB) ja laitteiden fragmentaation osalta. Samaa ongelmaa on tietenkin myös natiivisovellusten parissa. Kaikki nykyaikaiset selaimet kuitenkin nykyään tukevat hyvin vielä speksiltään keskeneräistä HTML5:sta, josta osoituksena myös Cut the Rope -peli, joka on IE:n osoitus kehityksen mukana pysymisestä. Myös esitys oli teemaan sopivasti tehty HTML5:lla, käyttäen impress.js:ää.

HTML5-sovellusten ominaisuuksia käsiteltiin lisäksi viiden kohdan listana: jakelukanavat, raha, teho ja sananvapaus. Jakelukanavat ovat HTML5-sovelluksilla vapaammat kuin App Storessa ja ovat helpommin levitettävissä sosiaalisissa medioissa. Sovelluksilla tienaaminen ei ole vielä yhtä selkeää kuin natiivisovelluksilla, sillä maksuihin käytettävää alustaa ei vielä oikein ole. Samat mikromaksut, mainokset ja tilauspohjainen palvelu toimivat. Tehoiltaan HTML5-sovellukset alkavat olla lähellä natiivia, etenkin kun selainten ominaisuudet kehittyvät. Viimeisenä mainittiin sananvapaus, sillä eri sovellusmarketit ovat moderoituja, etenkin Applen osalta, rajoittaen mahdollisia sovelluksia, joka on osittain myös hyvä asia.

Esityksessä mainittiin myös avoimen lähdekoodin HTML5-sovellusalusta PhoneGap, jolla saadaan käyttöön mobiililaitteiden natiiviominaisuuksia. Selkeästi HTML5 on pätevä tekniikka mobiilipuolella, jonka myös Adobe on huomannut ostaessaan jokin aika sitten PhoneGapin. Mobiili-Flash on jo kuopattu ja kuopattaneen myös työpöydällä, joten Adobe panostaa HTML5:een ja usean alustan mahdollisuuksiin.

HTML5-sovellusten tulevaisuutta käsiteltiin lyhyesti mainiten WebGL, Fullscreen-sovellukset ja Gamepad API, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia etenkin pelien kehittämiseen.

Windows Phone ja sovellukset

Windows Phonesta paikalla oli kertomassa Microsoftilta Technology Evangelista Jukka Wallasvaara, joka esitteli lyhyesti Windows Phonen kehitysideat ja ”People vs. Icons” -ideologian ja esitteli sen toimintaa Nokian Lumia 800:lla. Windows Phonessa oli monia käteviä ominaisuuksia ja näkyi, että asioita oli ajateltu eri tavalla kuin muissa puhelimissa.

Windows Phone -esitys oli mielenkiintoinen, sillä en ollut aikaisemmin kunnolla päässyt testaamaan WP:n ominaisuuksia, jotka nyt tulivat monelta osalta tutuksi. Valitettavasti muistiinpanot kaikista oivaltavista asioista tältä osalta suurilta osin hävisivät, kun muistiinpanovälineenä käyttämäni Androidin WordPress-sovellus ei tallentanutkaan kirjoituksen luonnosta. Kynä ja paperi, missä ne olivatkaan. Muistiin kuitenkin jäi, että haku-toiminnossa pystyi ottamaan kuvan tekstistä ja kääntämään sanat eri kielelle ilman eri sovellusta. Samoin ”hyödyllisenä” ominaisuutena Xbox Livessä avatar tanssi, kun sitä tökki. Kätevä ominaisuus vastaavasti oli se, että ”Henkilöt”-tiilin takaa löytyi kontaktien eri aktiviteetit eri sosiaalisissa medioissa ja lisäksi jaetut kuvat. Myös se, että pakotetut lukkoruudun sai ohitettua, jos halusi ottaa valokuvan nopeasti, oli näppärää.

Adobe Scene 7 ja dynaaminen sisältö

Päivän viimeiseksi esitykseksi jäi ”Adobe Scene 7 ja dynaaminen sisältö”, jota varten paikalla oli saapunut Adobelta Onno in ‘t Veld. Aihe oli hieman outo valinta HTML5:n ja Windows Phonen pariksi, mutta kuitenkin kohtalaisen mielenkiintoinen. Tietenkin mainostettiin Scene 7:n ominaisuuksia, mutta käyttäen hyväksi paljon esimerkkejä, jotka eivät tehneet asiasta turhan puisevaa. Kaikenlaista sovelluksella pystyikin tekemään aika näppärästi.

Muutamina esimerkkeinä näytettiin miten olohuonetta voi sisustaa dynaamisesti käyttämällä vain yhtä kuvaa ja piirtämällä sitä uusiksi eri materiaalein ja värein. Myös esimerkiksi huonekaluliikkeen sivuilla pystyttiin yhdellä sohvakuvalla esittämään useita eri värejä ja kankaita. Ja tietenkin vaatekaupat kuten Burberry ja Nelly hyödynsivät sovelluksen ominaisuuksia. NikeID-palvelussa pystyi suunnittelemaan haluamansa väriset tennarit.

Luovuuden näyttely

Seminaarien lisäksi Puristamo-salissa oli esillä erilaisia tapahtuman järjestäjän, eli digitaalisen median mainostoimisto Luxuksen, ja yhteistyökumppaneiden luovuuden tuotoksia. Esillä oli muun muassa kolmen näytön Multitouch-näyttö, jossa kuvat ja videot liikkuivat ja skaalautuivat saumattomasti. Ensimmäisen sukupolven järjestelmä oli kooltaan pienen jääkaapin verran, mutta kuulemma seuraava sukupolvi jo perinteisen taulutelevision syvyysluokkaa. Testaamaan pääsi myös viikonloppuna pidetyn Microsoft Kinect Hackathonin tuotosta, Angry Birds -peliä, jossa ritsaa käytettiin käsiliikkein. Lisäksi Pongia pääsi pelaamaan kaksinpelinä, puhelimien asentosensorien toimiessa peliohjaimina.

Muutamia kuvia tapahtumasta. HTC Sensation ja pimeähkö tila, ei ole kovin optimi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *