Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 4

Älypuhelimet ovat täynnä teknologiaa, mutta vasta niille saatavat sovellukset tekevät niistä laitteen, jota käytetään päivisin. Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle on saatavilla kohtalaisesti sovelluksia, joita olen käsitellyt muutamassa aikaisemmassa kirjoituksessa (osa 1 ja osa 2 ja osa 3), ja vuoden aikana sovellustarjonta on kehittynyt mukavasti. Toisaalta muutamia tärkeitä sovelluksia uupuu edelleen. Tässä poimintoja kesän jälkeen julkaisuista uusista sovelluksista Sailfish OS:lle.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3
Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Sovellusten nimet vievät sovelluksen OpenRepos-sivulle, jos sellainen on, tai sovelluksen kotisivulle.


Sail Raid
Vanhan ajan ylhäältäpäin kuvattu shoot’em up -peli, jossa lennät taistelulentokoneella ja tuhoat viholliseti. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Colordots Colordots
Colordots
Yhdistä niin monta väripistettä kuin ehdit 30 siirrolla tai 60 sekunnissa. Portattu Robert Ancellin Ubuntu Phonelle tekemästä Dotty-pelistä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

2miich 2miich
2miich
Jääkiekon Liigan ottelutuloksia. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Helsinki Transit Stops
Näyttää HSL:n julkisen liikenteen lähtöajat pysäkeiltä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.

SailKino SailKino
SailKino
Hae Finnkinon elokuvatarjonta ja katso trailerit. Myös Forum Cineman (Viro, Latvia, Liettua). Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.

SailStack SailStack
SailStack
Sovellus StackExchange-sivutojen kuten StackOverflown lukemiseen. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

Sky FM Sky FM
SkyFM
Nettiradiosovellus radiotunes.com, di.fm, jazzradio.com ja rockradio.com -nettiradioille. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

SailGrande SailGrande
SailGrande
Instagram-sovellus, joka osaa muun muassa selata kuvia, videoita ja käyttäjiä. Ei kuvien lisäystä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Cooktimer
Kattavampi munakello. Saatavilla: OpenRepos.

Papocchio
Papocchio
Käsinpiirtosovellus. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Qippis Qippis
Qippis
Olut-tietokantasovellus, joka käyttää BreweryDB.comin tietoja. Hae oluita ja lisää niitä suosikkeihin. Asennus vaatii tilin ja henkilökohtaisen API-avaimen. Lähdekoodi: QtQuick.me. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Truly Yours
JollaWalls.comin Ambience-selaussovellus. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.


Call Recorder
Nauhoittaa automaattisesti jokaisen puhelun, jonka soitat tai vastaanotat. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.

Memory Memory
Memory
Näyttää käytetyn muistin ja levytilan määrän. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Maailman menoa on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja kesän aikana olen jatkokehittänyt Jollalle ja Sailfish OS:lle kahta uutisportaalien otsikoiden seurantaan tarkoitettua sovellusta: Haikalaa High.fi-portaalin tarjontaan ja Ampiaiskalaa Ampparit.com-portaalin tarjontaan. Nyt voi sanoa, että molemmat sovellukset ovat sillä tasolla, jotta niitä voi käyttää mielekkäästi. Vaikka molemmat sovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, on niiden ominaisuuksissa ja toiminnassa suuria eroja.

Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Eli on hyvä tehdä lyhyt vertailu näiden uutisportaalien lukusovellusten ominaisuuksista. Molemmat sovellukset ovat allekirjoittaneen kehittämiä epävirallisia sovelluksia kyseisille palveluille.

Haikala ja Ampiaiskala uutislukijat

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla tällä hetkellä kaksi natiivia uutistenseurantasovellusta: Haikala High.fi -uutisportaalille ja Ampiaiskala Ampparit-uutisportaalille. Molemmat uutisportaalien epäviralliset lukusovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, eli uutisotsikoiden lukemisen, mutta ominaisuuksien monipuolisuudessa ja toiminnassa on suuria eroa, riippuen miten hyvin kyseiset uutisportaalit tukevat kolmannen osapuolen sovelluksia.

Haikala High.fi -lukija
Ampiaiskala – Ampparit-lukija

Haikala – uutistenlukija High.fille

Haikala on monipuolinen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot uudehkosta High.fi-palvelusta ja tarjoaa lähes kaikki ominaisuudet, joita palvelun avoin rajapinta mahdollistaa. Haikala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub), eikä liity High.fi-uutisportaaliin muuten kuin käyttämänsä avoimen rajapinnan datan osalta.

Sovelluksen tärkeimpänä ominaisuutena on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden ja niiden kuvausten listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Otsikot kuvausten kera
Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot

Käyttäjä voi valita asetuksista näytettävät uutiskategoriat, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa. Sovellus tarjoaa myös mahdollisuuden hakea uutisotsikoista, sekä lukea vanhempia otsikoita, jos sellaisia on tarjolla.

Valitut uutiskategoriat
Haku palvelun uutisista
Hae lisää otsikoita

Uutisportaalin rajapinnasta saa lyhyen kuvauksen otsikolle, sekä mahdollisen mobiiliin optimoidun sivuston osoitteen, jotka voi asettaa käyttöön asetuksista. High.fi tarjoaa uutisia Suomen lisäksi myös muilta alueilta kuten Ruotsista, Alankomaista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Kategorioiden valinta
Asetukset mm. kuvaukselle
Uutisia Yhdysvalloista

Tällä hetkellä Haikala tarjoaa lähes kaikki toiminnot, mitä High.fi-rajapinta mahdollistaa ja kehityslistalla on käyttäjän valitsemien uutiskategorioiden piilottaminen. High.fi-palvelun kehityslistalta vastaavasti löytyy muun muassa kirjanmerkitsemistä ja asetusten siirtämistä päätelaitteiden välillä (sovellus myös Windows Phonelle ja Androidille).

Haikala-sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampiaiskala – uutistenlukija Ampparit.comille

Ampiaiskala on yksinkertainen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot Ampparit-palvelun tarjoamista uutissyötteistä. Ampparit.com ei tarjoa aineistonsa käyttöön mitään rajapintaa, joten sovelluksen ominaisuudet ovat rajoittuneet. Ampiaiskala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub). Se ei liity Ampparit.com-uutisportaaliin muuten kuin käyttämiensä RSS-syötteiden osalta.

Sovelluksen perusominaisuuksina on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Uutisotsikoiden lista
Valitut kategoriat
Toimintovalikko

Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita halutut Ampparit.comin tarjoamat uutissyötteet, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa.

Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot
Kategorioiden valinta

Ampiaiskala on toiminnallisuuksiltaan rajoittunut, joka johtuu puuttuvasta rajapinnasta käytettävän uutisportaalin aineistoon. RSS-syötteiden lukeminen ei suuria toimintoja mahdollista ja sovellus tekee sen, minkä kykenee. Sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampparit.com on myös tuonut oman Android-sovelluksensa Jolla Kauppaan, eli jonkinlaista kiinnostusta Jollaa ja Sailfish OS:ää kohtaan on, mutta ei riittävästi, että olisivat ottaneet yhteyttä natiiviin Ampiaiskalaan liittyen tai tarjonneet kunnollisen rajapinnan.

Yhteenveto

Uutisten seuraaminen Jollalla ja Sailfish OS:llä on mahdollista kahdella samantyylisellä sovelluksella, jotka kuitenkin eroavat suuresti ominaisuuksiltaan: Haikala tarjoaa monipuoliset toiminnot ja Ampiaiskala on rajoittuneempi. Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Molemmat sovellukset ovat ladattavissa sekä Jolla Kaupausta tai OpenRepos-palvelusta.

Haikalan ja Ampiaiskalan sovelluskehittäjänä täytyy todeta, että on ollut mielenkiintoista nähdä, miten kaksi vastaavaa palvelua ovat aivan eri tavalla yhteistyökykyisiä kolmannen osapuolen sovelluksien kanssa. High.fi on ollut kehittäjää tukeva, joka näkyy myös avoimessa rajapinnassa ja sen virheiden korjaamisessa, kun vastaavasti Ampparit.com ei ole juuri asiaan reagoinut. Harmillisesti sain tiedon High.fi-uutisportaalista ja sen paremmasta rajapinnasta tietojen käyttöön vasta, kun olin jo saanut ensimmäisen version Ampiaiskalasta valmiiksi. Näin Jollalle ja Sailfish OS:lle tuli sitten kehitettyä kaksi idealtaan vastaavaa sovellusta, vaikka Ampiaiskala olisi saanut jäädä kokonaan tekemättä.

Olisi toivottavaa, että kaikki palvelut tarjoaisivat avoimen rajapinnan, jota muut voisivat hyödyntää. Uusia palveluita ja innovaatioita syntyy helpommin, kun takana on enemmän kehittäjiä ja ideoijia, eikä se mielestäni ole alkuperäiseltä palvelulta pois. Valitettavasti viime aikoina suunta on osiltaan ollut päinvastaiseen suuntaan, joka näkyy muun muassa Twitterin, Facebookin ja Netflixin rajapinnoissa.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Älypuhelimissa sovellustarjonta on yksi suosion ja menestymisen edellytys ja Jollaa pyörittävän Sailfish OS:n sovellustarjonta on kehittynyt aktiivisesti, osittain Maemo ja Meego -sovellusten käännöksillä, mutta myös uusilla sovelluksilla. Parissa kuukaudessa sovellustarjonta on kasvanut kymmenillä sovelluksilla, joista tässä muutamia poimintoja.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Keväällä alkanut sovelluskatsaus-kirjoitussarjani on nyt edennyt kolmanteen osaan natiivisovellusten osalta (osa 1, osa 2) ja sisältää lisäksi kirjoituksen Android-sovelluksista. Kevään jälkeen tarjonta on kasvanut etenkin karttaa hyödyntävillä sovelluksilla ja peleillä. Osiltaan Sailfish OS rajoittaa vielä sovellustarjontaa ja etenkin Jolla Kaupassa olevia sovelluksia, joten käyttöjärjestelmän kehittyessä on kiinnostavaa nähdä minkälaisia sovelluksia kehittäjät saavat aikaan.


Halftrail:
Kartta- ja GPS-seurantasovellus käyttäen OpenStreetMapin karttoja. Tukee offline-karttoja. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Poor Maps:
Kartta-sovellus, joka näyttää karttoja (esim. OpenStreetMaps) eri lähteistä ja tarjoajilta. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


JollaOpas:
Matkaopas Helsingin ja Tampereen alueille. Käytettävyydeltään parempi kuin vastaava Reitti. Jatkaa Jopaksen ja Meegopaksen tiellä. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Nysset:
Bussien aikataulut ja sijainnit Tampereella. Saatavilla: OpenRepos.


Camera+:
Vaihtoehtoinen kamera-sovellus, joka on tosin vielä kehityksen alkuvaiheessa. Talk Maemo. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Paradajz:
Pomodoro-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Movies’me:
Seurantasovellus katsomillesi leffoille, tai leffoille jotka haluat katsoa. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Paint:
Piirto-ohjelma, jolla mahdollista lisätä mm. kommentteja kuvien päälle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


CodeReader:
Viivakoodien ja QR-koodien lukija. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Doc Scanner
Dokumenttien skannaus-sovellus. Ota kuva kameralla dokumentista skannataksesi sen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Kaktus:
Netvibes-syötelukija, joka erityisesti suunniteltu toimimaan myös offline-tilassa. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Xbmcremote
Kauko-ohjain XBMC:lle. Lähdekoodi. Sovelluksen kotisivu. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


QuasarMX:
Musiikkisoitin. Sovelluksen kotisivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Flappy Bird:
Flappy Bird -peli. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Sailyfish:
Flappy birdin tapainen peli. Tekijän sivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


SailCountries:
Tietovisa maailman maista. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Reversi:
Reversi-peli, tunnettu myös nimellä Othello. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Green Mahjong:
Solitaire Mahjong peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Sail Free Cell
Pasianssi-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni Sailfish OS -sovellustarjonnasta osa 1, osa 2 ja Sailfish OS:ssä toimivista Android-sovelluksista.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 2

Jollaa pyörittävä Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on pirteä lisä iOS:n, Androidin ja Windows Phonen hallitsemilla markkinoilla ja sille saatavia sovelluksiakin alkaa jo olla kattavasti perustarpeisiin, etenkin jos mukaan laskee Android-sovellukset. Muutama kuukausi sitten kirjoitin Sailfish OS -sovellustarjonnasta ja nyt on aika tehdä aiheeseen uusi katsaus ja selvittää millaisia uusia ohjelmia Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla.

Sailfish OS -sovellukset, osa 2

Sailfish OS -sovellustarjonta on muutamassa kuukaudessa kasvanut hiljaksiin, kun kehittäjät ovat toteuttaneet uusia sovelluksia ja kääntäneet lisää aikaisemmin Meegolle tehtyjä sovelluksia. Tässä muutamia poimintoja uusien sovellusten tarjonnasta. Sovellusten nimet vievät sovelluksen OpenRepos-sivulle, jos sellainen on, tai sovelluksen kotisivulle.

Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 2


Weather Kaarna
Sääennustus-sovellus, joka käyttää Suomen ilmatieteenlaitoksen avointa dataa ja OpenWeatherMapin tietoja. Sovelluksen sivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


LinksBag
Sovellus getpocket.com -palvelun käyttämiseen. Mahdollistaa mm. palvelun kirjainmerkkien hakemisen, lukemisen ja poistamisen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Bookmark
Sovellus Diigo- ja Pinboard -kirjanmerkkipalveluille. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa


Feed Haven
Sovellus Feed.ly -uutissyöte-palvelulle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Feed’me
Sovellus Feed.ly -uutissyöte-palvelulle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Tiny Tiny RSS Reader
RSS-syötteiden lukija Tiny Tiny RSS -palvelulle, jota varten tarvitset oman tai muun tarjoajan Tiny Tiny RSS -palvelimen. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Haikala
High.fi uutisportaalin tarjoamien uutissyötteiden lukija. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Ampiaiskala
Ampparit.com uutisportaalin tarjoamien uutissyötteiden lukija. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Series’me
TV-sarjojen nähtyjen jaksojen kirjassa pitämiseen tarkoitettu sovellus. Käyttää Trakt.tv:n rajapintaa. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Sailwave
Internet radio -sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


modRana
modRana is a flexible GPS navigation system for mobile Linux devices.
Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Orienteering Compass
Kompassi aste- ja radiaaniluvuilla. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Viito
Suomenkielen viittomakielen sanakirja. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Metronome
Metronomi. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Brainparty
36 erilaista pientä pulmapeliä. Lähdekoodi. Saatavilla: OBS.


SolitaireGames
Erilaisia pasianssipelejä kuten Klondike, eli ”Pasianssi”. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Chimpopzee
Vapauta kupliin jumiutuneet apinat 60:ssa kentässä. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Tappr
Yksinkertainen täppäyspeli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


KibiTiles
2048-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


qml2048
2048-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Minesweeper
Miinaharava. Saatavilla: Jolla Kauppa.


GPS Info
Näyttää GPS-tiedot kuten sijainnin, korkeuden ja nopeuden. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos


Lighthouse
Näyttää järjestelmän tietoja kuten prosessorin kuormituksen ja prosessit. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


ShellEx
Lähdekoodi.
Käyttöliittymä Terminaalissa ajettaville komennoille. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonnasta ja Sailfish OS:ssä toimivista Android-sovelluksista.

Jolla ja Android-sovellukset

Mobiililaitteissa käyttöjärjestelmälle saatavien sovellusten määrä ja laatu ovat jossain määrin ratkaisevassa asemassa ja sitä ajatellen Jolla ja Sailfish OS tukevat myös Android-sovelluksia. Android-sovelluksia voi asentaa useista eri Android-sovelluskaupoista ja Jollan kaupasta on saatavilla yhteensopiviksi testattuja Android-sovelluksia. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista ja muutamista muista lähteistä asennetuista sovelluksista.

Jollalle saatavat Android-sovellukset

Jollaan ja Sailfish OS:lle saatavien sovellusten määrää voi kätevästi laajentaa Android-sovelluksilla, joita varten tarvitsee vain ensin asentaa Jollan kaupasta Android Support -paketti, jonka jälkeen Android-sovelluksia voi asentaa haluamastaan lähteestä kuten Jollan kaupasta, Yandex.Storesta, Amazon App Storesta tai suoraan .apk-paketeista. Sovellukset toimivat libhybris-ratkaisun ansiosta yhtä sulavasti Jollassa kuin vastaavassa Android-puhelimessa.

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita, ja suurin ero natiiveihin sovelluksiin toimintalogiikan lisäksi on, että kaikki Android-sovellukset toimivat samassa ”ikkunassa”. Listassa olevat sovellukset on testattu Sailfish OS 1.0.5.16 Paarlampi -versiolla. Aikaisemmin muun muassa Netflix on toiminut, mutta nyt en sitä saanut toimimaan.

Android-sovellukset Jollan kaupassa

Jollan kaupasta on saatavilla muutamia Jollan ja Sailfish OS:n kanssa toimiviksi testattuja Android-sovelluksia, mutta sovellukset ovat muuten samoja kuin muistakin lähteistä asennettavat. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista. Android-sovellukset ovat kaupassa merkitty pienellä Androidin kuvakkeella. Listassa sovellukset ovat ryhmitelty kuten ne ovat Jollan kaupassa.

Internet


Pivo
Pankkitilin käytönseurantaan tarkoitettu sovellus, joka toimii muun muassa OP-Pohjolan tileille.


Tori.fi
Sovellus Tori.fi-osto/myynti -palvelun käyttöön.

Multimedia


Taloussanomat
Taloussanomien, Digitodayn ja It-viikon uutiset.


Yle Areena
Ylen Areena -palvelu.


Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien tuoreimmat uutiset ja sää.

Network


ReadWrite News
Lue ReadWrite News -IT-blogia.

Utilities


Aptoid Appstore
Aptoidin Android-sovelluskauppa. Aptoidesta löytyy erikseen Jolla-kauppa.


Time List
Lisää asioita listalle ajan kera ja vertaa aikaa nykyaikaan.


LOWs tag based prices
Lisää tuotteita listalle ja vertaa mitä olet niistä maksanut.

Muut Android-sovellusten lähteet

Jollan kaupan lisäksi Android-sovelluksia voi ladata useista kolmannen osapuolen sovelluskaupoista tai asentamalla suoraan .apk-paketeista. Jollan kaupasta löytyy Yandex.Store ja Aptoid App Store, mutta myös Amazon App Store toimii, ja myös Google Playn asentaminen on mahdollista.

Kolmannen osapuolen kaupoista tai Internetistä ladattujen ohjelmistojen asentamista varten pitää sallia Jollan asetuksista ensin ei-luotettu ohjelmistojen käyttö: Järjestelmä > Ei-luotettu ohjelmisto > Salli ei-luotettu ohjelmisto.

Yandex.Store


Jollan kumppani Android-sovelluskaupoissa on venäläinen Yandex.Store, joka tuntuu toimivan ihan kätevästi. Yandex.Storen asennuksessa pitää huomioida, että valitsee salasanan palautuksen tavaksi turvakysymyksen, sillä ulkomaisiin numeroihin (+358) tekstiviestin lähetys varmistusta varten ei Yandexilta onnistu.

Amazon App Store

Amazonin App Store on yksi vaihtoehto Android-sovellusten asentamiseksi ja se toimii ihan kätevästi. Kätevänä lisänä sovelluskauppaa voi käyttää myös tietokoneella selaimen kautta, jolloin ”ostetut” sovellukset löytyvät Menu > My Apps > Cloud > Refresh.

Amazonin kaupan asennus menee lyhyesti seuraavasti:

  1. Lähetä linkki sovellukseen sähköpostiisi ja avaa se Jollassa
  2. Lataa sovellus
  3. Avaa Notifikaatiot ja klikkaa ilmoitusta ladatusta apk:sta (tai: Mene Asetukset > Järjestelmä > Siirrot)
  4. Klikkaa AmazonApps-release.apk, jolloin uusi sovellus asennetaan ja se löytyy sovelluslistasta
  5. Kirjaudu Amazon AppStoreen Amazon.comin tunnuksillasi

APK-pakettien asentaminen

Androidin sovelluspakettien, eli .apk-tiedostojen, asentaminen on hieman monimutkaisempaa kuin suoraan sovelluskaupoista asentaminen, kun .apk-paketit pitää ensin hankkia jostain, kuten Android-puhelimesta purkamalla tai Internetin lähteistä. Paketin hankkimisen jälkeen kopioidaan se Jollaan esimerkiksi /data/app -hakemistoon, jonka jälkeen voidaan asentaa se selaamalla tiedostonhallinta-sovelluksella kuten Cargo Dock hakemistoon, jossa paketti on ja avaamalla se.

Itse olen käyttänyt .apk-pakettien saamiseen vain oikeaa Android-laitetta, josta AirDroidin avulla tuottanut .apk-paketit Jollaan siirtoa varten. Yksi vaihtoehto on käyttää APK-downloader-sivustoa tai Chrome-lisäosaa, joilla voi ladata Google Playssa olevia ilmaisia sovelluksia.

Ulkoisten sovelluskauppojen Android-sovellukset Jollassa

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita. Tässä muutamien tunnettujen palveluiden Android-sovelluksia, jotka toimivat myös Sailfish OS:n Android-kerroksella ajettuna.

Pilvipalvelut


Dropbox
Dropboxin kanssa osaa toimia natiiveista Sailfish OS -sovelluksista Cargo Dock ja Sailbox. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Sosiaalinen media


Imgur
Imgurille on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Sailimgur Jollan kaupasta. Android-sovelluksen lähde: oma .apk-paketti tai Aptoide


Instagram
Lähde: oma .apk-paketti (Google Play) tai Aptoide.


Vine
Lähde: Amazon App Store


Reddit is fun
Redditistä on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Quickddit OpenReposta. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Pelit


Angry Birds II
Lähde: Amazon App Store


OpenSudoku
Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

Muut


S-Pankki S-mobiili
S-Pankin mobiilisovellus, joka näyttää tilin ja bonuksen tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla maksamista varten. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)


OP-mobiili
OP-Pohjolan mobiilisovellus, joka näyttää mm. tilien ja vakuutusten tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta

Jolla ja Sailfish OS purjehtivat uusien tuulien alla mobiilimarkkinoilla ja tuovat mukanaan pirteän, joskin vielä marginaalisen lisänsä. Matkapuhelinten markkinat ovat tiukasti kilpaillut ja kysymys ei ole niinkään laitteiston kyvykkyydestä, vaan siitä millaisia sovelluksia alustalle on saatavilla. Jolla ja Sailfish OS eivät vielä pärjää sovellustarjonnassa iOS:lle, Androidille tai Windows Phonelle, mutta sovellusten määrä kasvaa hiljaksiin. Tässä muutama poiminta Sailfish OS:n sovellustarjonnasta.

Sailfish OS -sovellustarjonta

Mobiilimarkkinoilla menestystä ei mitata laitteiston paremmuudella, vaikka silläkin on merkityksensä, vaan puhelimessa pyörivälle käyttöjärjestelmälle saatavien sovellusten laatu ja määrä ovat usein ratkaisevassa asemassa. Jolla tuli markkinoille Sailfish OS:n kanssa loppuvuodesta 2013 ja sovellusvalikoima ei ole lähelläkään kilpailevia alustoja. Perussovellukset löytyvät jo nyt ja lisää erinomaisia sovelluksia tulee, kun kehittäjäyhteisö askartelee sekä uusia sovelluksia että kääntää Meegolle tehtyjä sovelluksia. Useimmat Sailfish OS:lle saatavat sovellukset ovat avointa lähdekoodia, joka auttaa myös muita kehittäjiä tekemään sovelluksia. Lisäksi Sailfish OS tuo sovellustarjontaan pikantin lisän, kun natiivien sovelluksien lisäksi puhelimessa voi ajaa myös Androidin sovelluksia, mutta siitä lisää myöhemmin.

Tässä muutamia poimintoja Sailfish OS:n natiivien sovellusten tarjonnasta. Koska Jollan sovelluskauppaan ei ole vielä Web-käyttöliittymää, ovat linkit OpenRepos-sivulle, jos sellainen sovelluksella on. Kuvat ovat joko itse ottamiani tai OpenReposista. OpenRepos on vaihtoehtoinen tapa kehittäjille tarjota sovelluksia käyttäjille. Usein OpenReposissa on tarjolla myös tuoreempi versio sovelluksesta.

Vakiosovellukset


Sähköposti
Sähköposti-sovellus tukee useita tilejä, IMAP- ja POP-protokollia ja Exchange ActiveSynciä. Harmillisesti Exchangen tiukemmat turva-asetukset eivät ole vielä tuettu.


Kalenteri
Kalenteri näyttää tiedot eri tileiltä ja osaa päivittää tiedot mm. Googlen kalenteriin.


Kello
Herätyskello, ajanottokello ja ajastin.


Kartat
Nokia Here -karttoja käyttävä karttasovellus, joka osaa myös näyttää reitin paikasta a paikkaan b.


Muistiinpanot
Muistiinpanosovellus.


Media
Mediasoitin.

Sosiaalinen media


Tweetian
Monipuolinen Twitter-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Friends
Facebook-sovellus. Lähdekoodi ja Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


mitakuuluu
WhatsApp-sovellus. Lähdekoodi ja Talk Maemo -ketju. Saatavilla: OpenRepos.


Quickddit
Reddit-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Sailimgur
Imgur-sovellus kuvien ja gallerioiden selailuun. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Foursail
Foursquare-sovellus. Lähdekoodi. OpenRepos.


Communi
IRC-sovellus. Lähdekoodi. Jolla Store.

Pilvipalvelut


Cargo Dock
Kätevä tiedostojen hallinta -sovellus, jossa onnistuu kopiointi toiseen ”paneeliin”, joka voi olla vaikka Dropbox-kansio. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Sailbox
Yksinkertainen Dropbox-sovellus. Saatavilla: Jolla Store.


Bluewhale
Evernote-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


goViihde
Elisa Viihde -sovellus ohjelmien tallentamiseen ja hallinnointiin. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Store.


ownCloud uutiset
RSS-syötteiden lukija ownCloudille, joka synkronoituu ownCloud-palvelimesi kanssa ja toimii myös ilman nettiyhteyttä. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


ownCloud muistiinpanot
Muistiinpano-sovellus, joka synkronoi tiedot ownCloudiin. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.

Media ja musiikki


CuteSpotify
Spotify-sovellus, joka tukee sekä online että offline-kuuntelua. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


YTPlayer
Youtube-soitin. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Y-Radio
Kuuntele YLE Radiota. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

QuickRadio
Kuuntele nettiradioita. Saatavilla: Jolla Store.


FBReader
E-kirjojen lukusovellus. Tukee useimpia avoimia e-kirja formaatteja ja myös pakattuja. Saatavilla: OpenRespo.


SMPC
Kaukosäädin MusicPD-ohjelmalle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

gPodder
Podcast-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: gPodder.

Sijainti ja reitti


Jopas
Reittiopas-sovellus, joka pohjautuu Meegon Meegopas-sovellukseen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Reitti
Helsingin ja Tampereen julkisen liikenteen reittiopas. Hyödyntää puhelimen sijaintitietomahdollisuuksia. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Reittinauhuri
Nauhoittaa reittisi ja käyttää GPS:ää ja GLONASSia sijaintitietoihin. Reitti tallennetaan GPX-muodossa. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


SailCompass
Kompassi. Saatavilla: Jolla Store.

Hyötyohjelmat


TaskList
Tehtävälista-sovellus päivittäisten askarten ja muistiinpanojen hallintaan. Saatavilla: Jolla Store.


Kitchen timer
Keittiöajastin esim. munien keittoon. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


MeeCast
Monipuolinen sää-ohjelma, joka tarjoaa tietoja useasta eri lähteestä kuten Foreca, openweathermap ja weather.com Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Simple weather
Sää-ohjelma. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Sidudict
Sanakirja, joka pohjautuu QStarDictiin. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Speedcrunch mobile
Monipuolinen laskin. Saatavilla: Jolla Store.


Lähetykset
Postin lähetysten seuranta -sovellus. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Taivaanvahti
Selaa tähtihavaintoja Ursan Taivaanvahti havaintotietokannasta. Saatavilla: Jolla Store.


Flashlight
Taskulamppu. Saatavilla: Jolla Store.


Tabatimer
Tabata-tyylinen ajastin, joka laskee kertoa tietyllä aikavälillä. Saatavilla: Jolla Store.


Fingerterm -terminaali
Kytke kehitystila päälle ja sovellus tulee näkyviin.


File
Tiedostonhallinta-sovellus. Kytke kehitystila päälle ja asenna jolla-fileman -paketti kirjoittamalla terminaalissa pkcon install jolla-fileman

Pelit


Puzzle Master
Hieno palapeli-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


ParkMeeCrazy
Rush hour -klooni, jossa yritetään saada traktori ulos parkkipaikalta.


Siika
Ota kalat kiinni liikuttamalla puhelinta. Saatavilla: Jolla Store.


Heebo
Peli, jossa yhdistetään palikoita ja tyhjennetään ruutua. Saatavilla: Jolla Store.


Saildoku
Sudoku-sovellus, jossa 6 eri sudokua ratkottavaksi. Saatavilla: Jolla Store.


Reaction Game
Reaktio-peli, jossa painetaan syttyviä lamppuja järjestyksessä. Saatavissa: Jolla Store.

Internet


MeeTeeVee
TV-ohjelmaopas, joka hakee tiedot TVRage.comista. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Music library
Hae tietoja eri musiikkiartisteista. Saatavilla: Jolla Store.

Grafiikka


Screenshot
Kätevä ja monipuolinen sovellus ruudunkaappausten ottamiseen asetetun ajan jälkeen. OBS. Jolla Store.


SailshotMe
Avoimempi mutta rajoittuneempi vaihtoehto ruudunkaappausten ottamiseen asetetun ajan jälkeen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.

Järjestelmä


Warehouse
OpenRepos.net -sovellus sovellusten asentamiseen. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: OpenRepos.


Sailtime
Näyttää tietoja puhelimesta, kuten uptimen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Network Monitor
Seuraa puhelimen nettiliikennettä. Saatavilla: Jolla Store.


Hunger meter
Näyttää puhelimen virrankulutuksen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

Päivitetty 24.3.2013: Lisätty Jollan vakiosovellukset.

Testissä Jolla ja Sailfish: lupauksia paremmasta

Matkapuhelinmarkkinat ovat käytännössä kolmen suuren, Applen, Androidin ja Microsoftin, taistelukenttä, mutta tarjolla on myös pienempiä yrittäjiä kuten suomalainen Jolla, joka viimeinkin loppusyksystä sai ulos Jolla puhelimen ja ensimmäisen julkisen version Sailfish-käyttöjärjestelmästään. Jolla on saanut paljon julkisuutta eri medioissa ja ristiriitaisia arvioita, sillä Jolla ei ole vielä valmis paketti, vaan selkeästi vielä tekeillä oleva kokonaisuus, mutta monelta ”testaajalta” tämä asia on tuntunut unohtuvan. Kokonaisuutena Jolla ja Sailfish vaikuttavat lupaavilta, mutta paljon kehitystyötä on vielä edessä, että perusasioita edistyneemmät asiat saadaan puhelimessa toimimaan ja se voisi täysiverisesti toimia arjen käyttöjärjestelmänä, jonka varassa työpäivän ja vapaa-ajan rutiinit pyörivät.

Jolla

Jolla on saman nimisen suomalaisen yrityksen ensimmäinen puhelinmalli ja oli ennakkotilattavissa jo keväällä 2013, mutta koska pohdin liian pitkään, jouduin tyytymään toiseen ennakkotilauserään. Viimein joulukuun alussa sain käsiini pienen paketin, jonka sisältä löytyi 4,5 -tuuman näytöllä, Qualcomm Snapdragon 1,4GHz kaksiydinprosessorilla, 1 GB muistilla, 16 Gt tallennustilalla ja 8 megapikselin kameralla varustettu puhelin. Eli ominaisuuksiltaan keskitason matkapuhelin. Mutta Jollan tapauksessa kyse ei ole niinkään laitteistosta, vaan mitä sen sisältä löytyy: Sailfish -käyttöjärjestelmä. Jollan paketissa tulee puhelimen lisäksi vain laturi, muutama tarra ja opaskirja.

Kulmikkaasti muotoiltu Jolla muodostuu kahdesta palasesta: etupuolikkaasta ja toisesta puolesta, eli Other Halfista. Etupuolikas on pyöristetty sivuiltaan ja tasainen ylä- ja alareunastaan, ja toinen puolikas puolestaan on päinvastoin pyöristetty ylä- ja alareunastaan ja tasainen sivuilta. Reunat tosin tuntuvat hieman teräviltä kämmentä vasten. Materiaaliltaan etupuolikas on tukevaa alumiinia ja toinen puoli mattapintaista muovia, joka jättää hieman heikon laatutuntuman, mutta ainakaan oma Jollani ei kärsi jämäkkyyden puutteesta tai natinasta, josta muut arvostelijat ovat kommentoineet.

Etupuolelta löytyy vain Gorilla 2 -lasi, eikä yhtään painiketta. Näytön yläpuolelta löytyvät etukamera, puhelinkuuloke sekä etäisyyden ja valoisuuden tunnistimet. Näytön alapuolelta löytyy lisäksi ilmoituksista ja latauksesta kertova LED-merkkivalo. Väritoistoltaan näytön laatu arvioitiin MPC:n Ossi Jääskeläisen testeissä erinomaiseksi. Valkotasapainon, kontrastin ja kirkkauden suhteen Jollan näyttö puolestaan pärjäsi testeissä heikommin, valkoisen toistuvan selvästi sinertävänä, ollen hieman haalea ja ei niin kirkas.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy hieman helisevän äänenvoimakkuuden säätökytkimen lisäksi virta- ja lukituspainike. Yläreunasta löytyvät normaali 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, Micro-USB-liitäntä, toinen mikrofoni ja pieni Jollan logo. Vastaavasti alareunasta löytyy kaiutin, mutta kahdesta neljän aukon ryhmästä huolimatta vain vasemmalta puolelta löytyy kaiutin ja muiden takaa mikrofoni. Äänenlaadultaan ja erityisesti äänenvoimakkuudeltaan kaiutin on perustasoa. Etuosan takaa löytyvät irrotettava akku, SIM-korttipaikka, muistikorttipaikka ja toisille puolikkaille tietoa ja virtaa siirtävät liitännät (I2C) sekä NFC.

Jollan erikoisuus, eli toinen puolikas on vielä vain ”värikuori” ja sen potentiaalistakin on kuultu vielä vähän. Tähän mennessä on nähty vasta yksi toiminnallinen toinen puoli, kun Jollan insinööri viritti toiseen puoleen vapaasti saatavilla osilla langattoman Qi-latauksen. Ideoita on kuitenkin esitetty muun muassa lisäakusta ja fyysisestä näppäimistöstä, mutta toistaiseksi ne ovat kuitenkin vain ideoita. Käyttäjät kuitenkin odottavat toiselta puolikkaalta paljon ja etenkin fyysistä näppäimistöä.

Paketissa on koodia

Tarkemman arvion osalta kannattaa lukaista Mobiili.fi:n mega-arvostelu Jollasta, joka kattaa mainiosti Jollan ja Sailfishin eri osa-alueet, vaikkakin asettaa Jollan puhelimen ja Sailfish-käyttöjärjestelmän vahvuudet ja heikkoudet samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vertailu valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden kesken ei ole mielestäni reilu eikä tarkoituksenmukaista.

Tekniset ominaisuudet

  • Näyttö: 4.5″ IPS qHD (960×540), Gorilla 2 -lasi, 5 pisteen kosketusteknologia
  • Prosessori: Qualcomm Snapdragon 400, 1,4GHz -tuplaydinprosessori
  • Kamera: 8 megapikseliä, automaattitarkennus, LED-salama ja 2 megapikselin etukamera
  • Muisti: 16 Gt, 1 Gt RAM-muistia ja MicroSD-muistikorttipaikka
  • Käyttöjärjestelmä: Sailfish OS 1.0.1.12 (Beta)
  • Mobiiliverkot: GSM/3G/4G LTE
  • Yhteydet: WLAN802.11 b/g/n 2.4GHz; Bluetooth 4.0 EDR HS; AGPS & GLONASS, NFC
  • Anturit: etäisyys-, kiihtyvyys-, gyroskooppi-, sähköinen kompassi ja valoisuusanturit
  • Muuta: 3.5mm 4-pinnin audioliitin, microSD-muistikorttipaikka
  • Puheaika: ~9 / ~10 h (GSM / 3G)
  • Akku: 2100mAh, 3.8V, 7.98Wh, vaihdettava
  • Mitat (KxLxP): 131 x 68 mm x 9.9 mm
  • Paino: 141 g

Kahdeksan megapikselin kamera on varustettu automaattitarkennuksella sekä yhden LEDin kuvausvalolla ja mutu-tuntumalla kuvanlaadultaan ja väritoistoltaan se on keskitasoa. Etenkin tarkennuksessa ja kuvan vakauttamisessa tuntuu olevan ongelmia. Videota voi tallentaa 1080p-tarkkuudella, mutta sen heikkous on epävakaus verrattuna kilpailijoihin, joissa on tehty ratkaisuja kuvan vakauttamiseen.

Puhelin tukee GSM- 3G ja 4G LTE -verkkoja laitteistoltaan, mutta 4G LTE -tukea ei ole vielä käytössä, koska operaattoritestaukset ovat vielä kesken. Jolla on kertonut 4G-tuen tuomisen olevan suunnitelmissa vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä. Puhelin ei toistaiseksi tue verkkoyhteyden jakoa.

Suorituskyvyllisesti puhelin ja Sailfish toimii ripeästi, vaikka muistia voisikin olla kaksi gigatavua, sillä jos sovelluksia on paljon auki (>9), eivät Android-sovellukset halua enää käynnistyä. Sailfishille ei ole samanalaisia suorituskyvyn testaussovelluksia kuin Androidille, mutta vertailukohtana selaimen ja JavaScriptin suorituskykyä testaavissa SunSpider 0.9.1:ssa tulos oli 1635,6ms (1,2%) ja Peacekeeper-testissä 286. Vastaavasti Fujitsu 10″ M532 Tegra 3 -Android-tabletilla ne olivat 1708,5ms ja 417.

Puhelimen toiminta-ajan osalta käyttäjät ovat raportoineet sen olevan vielä heikko, mutta asiaan on kuulemani mukaan tulossa parannus ennen vuoden vaihdetta julkaistavassa päivityksessä.

Sailfish lyhyesti ja käyttökokemukset

Sailfish-käyttöjärjestelmä

Jollan ydintoiminta ei ole varsinaisesti puhelin, vaan sitä pyörittävä Sailfish-käyttöjärjestelmä, joka on myös yrityksen tärkein tuote ja ratkaiseva tekijä menestykseen. Sailfish rakentuu Linux-, Mer-, Qt- ja QML-järjestelmien ja -tekniikoiden ympärille. Se pohjaa Nokian MeeGoon, joka vuonna 2011 haudattiin N9:n myötä. Sailfishin käyttöliittymän monet ideat ovat tuttuja erityisesti N9:stä.

Sailfishissä on kolme korostettavaa asiaa: 1) aito älykäs moniajo 2) eleisiin perustuva ohjaus 3) Android-sovellusten tuki. Etenkin eleiden käyttö on käyttäjälle selkeä ero, mitä on muissa käyttöjärjestelmien toiminnassa tottunut.

Ensimmäisenä Sailfishistä huomaa juuri käyttöliittymän erilaisen logiikan ja Jollan käyttö tuntuu alkuun hieman sekavalta. Eleiden käyttöön tottuu nopeasti ja tämän jälkeen niitä hapuaa muissakin puhelimissa. Eleitä on käytännössä neljä erilaista: reunan yli oikealta tai vasemmalta pyyhkäisy ja näytön sisällä oikealta tai vasemmalta pyyhkäisy. Tarkemmin eleet selviävät Jollan käyttöohjeesta.

Puhelin herää valmiustilasta kahdella näytön napautuksella tai lukituskytkintä painamalla ja vastaavasti sammuu napista tai kotinäkymässä pyyhkäisemällä näytön yläreunan yli alaspäin. Lukitusnäkymässä näkyy kellonaika, tiedot akun ja matkapuhelinverkon tilasta ja kuvakkeina muun muassa tiedot yhteyksistä ja hälytyksistä. Lisäksi reunassa näkyy ilmoitusten kuvakkeet, jotka eivät ainakaan vielä ole toiminnallisia.

Kotinäkymä
Kotinäkymä

Kotinäkymässä näkyy avoinna olevien sovellusten kannet, joita voi olla samaan aikaan näkyvillä enintään yhdeksän viimeksi käytettyä. Muut auki olevat sovellukset eivät näy missään, kuin vasta pitäessä kotinäkymässä sormea pitkään painettuna, jolloin aukeaa näkymä sovellusten sulkemiseen. Auki olevan, mutta ei kotinäkymässä näkyvän, sovelluksen voi avata myös normaalisti sovelluskuvakkeesta. Sailfishissä ei ole vimpaimia tai sovelluskuvakkeita, mutta sovellusten kannet voivat tarjota myös erillisiä oikoteitä vaikkapa uuden viestin luomiseen, musiikin ohjaamiseen tai verkkosivun päivittämiseen.

Avoimista sovelluksista voi palata kotinäkymään pyyhkäisemällä sormella näytön reunalta sisään joko oikealta tai vasemmalta tai sulkemalla se pyyhkäisemällä näytön yläreunan yli sisään. Kaikki näytön sivuilta tapahtuvat pyyhkäisyt voi tehdä myös vilkaisemalla, eli kurkistaa esimerkiksi kotinäkymään pyyhkäisemällä sormella näytön oikealta tai vasemmalta sivulta sisään, mutta vetämällä sormensa takaisin sitä nostamatta ja olla näin poistumatta sovelluksesta.

Näytön alareunasta sisään pyyhkäisemällä aukeaa tapahtumanäkymä, johon tulevat kerättynä eri sovellusten ja toimintojen ilmoitukset. Ilmoitusten lisäksi näkymästä pääsee linkin kautta selaimeen avautuvaan Facebookkiin ja Twitteriin, joka näyttää 10 uusinta twiittiä. Tapahtumanäkymästä voi myös päivittää Facebook-tilan tai twiitata.

Jollan vakiosovellukset täyttävät käyttäjän perustarpeet, vaikka ovatkin vielä osittain toiminnaltaan vajavaisia ja yksinkertaisia. Viestit-sovellus sisältää sekä tekstiviestit että Facebook-viestit, mutta ei tue toistaiseksi multimediaviestejä. Selain-sovellus perustuu Mozillan Gecko-ytimeen ja on varsin yksinkertainen. Kartat-sovellus hyödyntää Nokian HEREn kartta-, reitti- ja paikkatietoaineistoja ja saa myöhemmin navigointitoiminnot. Lisää sovelluksia löytyy Jolla Storesta, mutta ei tue vielä maksullisia sovelluksia.

Sovellusvalikoima kasvaa
Sovellusvalikoima kasvaa
Storessa näkyy käyttäjien suositukset
Storessa näkyy käyttäjien suositukset
Terminal on monipuolinen
Terminal on monipuolinen

Tarjolla olevien sovellusten määrä on vielä pieni, mutta kehittyy aktiivisesti etenkin, kun MeeGolle ja muille Qt:ta käyttäville alustoille tehtyjä sovelluksia käännetään Sailfishille. Nyt natiivien Sailfish-sovellusten listalta löytyvät esimerkiksi Tweetian Twitterin käyttöön, Reittioppaalle Meegopas, Evernotelle Bluewhale ja Sailbox tarjoaa Dropboxin. Lisäksi Persecute -WhatApp-sovellus on tekeillä. Kirjoitan myöhemmin lisää Jollan sovellustarjonnasta.

Perustoiminnaltaan ja suorituskyvyltään Jolla ja Sailfish täyttävät lupaukset, mutta toiminnallisuuksien osalta löytyy vielä lukuisia puutteita. Muun muassa vaakakäyttö ja monien käyttämän Google-kalenterin synkronointi ei ole vielä tuettu (caldav), eikä Exchangen tiukemmat turva-asetukset. Jolla ei myöskään näy OS X:ssä massamuistina kuten Windowsissa. Kokonaisuus ei selkeästi ole vielä valmis ja tavallaan menossa on julkinen Beta-testi, jonka ei luulisi tulleen Jollan ostajille yllätyksenä.

Jolla on luvannut uusia päivityksiä kuukausittain ja IRCin keskusteluiden perusteella meininki myös yhteisön puolella on kehittävää. Toivottavasti Jolla saa piakkoin aikaan myös avoimen bugiraportoinnin, jolloin ongelmien selvittely ja raportointi olisi helpompaa.

Tuki Android-sovelluksille

Sailfishin erikoisuus on tuki Android-sovelluksille, joka on Jollalle elintärkeä, sillä sovellustarjonta on äärimmäisen tärkeä osa älypuhelinta, ja Android-sovellusten tuella saadaan nopeasti laajennettua sovellustarjontaa, ennen kuin Sailfishin oma sovellustarjonta kehittyy. Jollan virallinen kumppani Android-sovelluskaupassa on venäläinen Yandex.Store, mutta Android-sovelluksia voi asentaa useista eri lähteistä kuten Amazon App Store, Aptoide ja 1MobileMarket.

Imgur Android-sovellus

Android-sovellusten toiminta ei kuitenkaan ole täydellistä, sillä osa toimii hyvin ja osa ei lainkaan. Etenkin Googlen rajapintoja käyttävät sovellukset vaativat lisäsäätöä toimiakseen. Lisäksi sovellukset eivät ole samalla ”tasolla”, kuin natiivit Sailfish-sovellukset, vaan ne toimivat omassa ikkunassaan, joka tekee niiden ajamisesta taustalla hieman hankalaa. Android-sovelluksista ei myöskään ole (vielä) pääsyä kaikkiin Sailfishiin toimintoihin, joka rajoittaa niiden toimintaa.

Muutamina esimerkkeinä mainittakoon Instagram, joka toimii sulavasti, mutta kameraa ei mukana ole ja kuva täytyy valita aiemmin kuvatuista. Dropboxista tiedostoja (teksti, PDF jne.) avatessa ne eivät tunnu avautuvan, vaikka sovellus muuten toimii. Raportoitu toimivaksi ovat myös: DanskeBank Mobiilipankki, Whatsapp, S-Pankki Smobiili, Pivo, Bussit ja Netflix Vastaavasti muun muassa Andropas ja Foursquare eivät toimi, sillä ne käyttävät Googlen Play -palveluita.

Yhteenveto

Jolla on erilainen, mutta hyvällä tavalla. Käyttöliittymä ja eleet vaikuttavat alkuun hieman erikoisilta, mutta alkuopettelun jälkeen näytön sivuilta sormea liu’uttamalla tapahtuvat toiminnot, pyyhkäisy eleet, näytön yläreunasta tuleva vetovalikko ja moniajon keskuksena toimiva kotinäkymä ovat oivallinen konsepti ja kokonaisuutena puhelinta on mukava käyttää. Ulkomuodollisesti puhelin ei herätä intohimoja, eikä toinen puolikas ole vielä lunastanut lupauksiaan lisätoiminnallisuuksien osalta. Kaksipalainen rakenne ja sen tuomat mahdollisuudet tuovat Jollalle kuitenkin oman ilmeen.

Vielä tällä hetkellä Jolla on, Petteri Järvistä lainatakseni, ”puhelin, jota kukaan ei osta järjellä, mutta sitäkin useampi tunteella. Niin minäkin tein.”. Toisaalta tulevaisuudessa Jolla voi olla järkipuhelin peruskäyttäjälle ja tekniselle käyttäjälle, joille ei ole juurikaan väliä, löytyykö puhelimesta kaiken maailman erikoistemppuja osaava kamera, kymmeniä tuhansia pilipalisovelluksia, tehoa enemmän kuin kotitietokoneessa tai tuki uusimmille sosiaalisille medioille. Muodin mukana pysymiselle, brändille tai kaikenkattavalle ekosysteemille ei aina ole tarvetta, jonka Nokian edulliset puhelimet ovat osoittaneet.

Puhelin on kuitenkin arjen käyttöjärjestelmä, jonka varassa työpäivän ja vapaa-ajan rutiinit pyörivät, ja tähän ei vielä Jolla aivan pääse. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten nopeasti Jolla saa Sailfish-pakettiaan täydennettyä, sillä siinä on lunastamatonta potentiaalia. Ja kenties saan aikaan myös oman Sailfish-sovellukseni.

Hyvää:

  • Sailfish-käyttöjärjestelmä
  • Toinen puolikas -konseptin potentiaali
  • Mahdollisuus ajaa Android-sovelluksia
  • Avoimuus

Huonoa:

  • Toiminta-aika
  • Kameran kuvanlaatu
  • Sovellustarjonta vielä kehitteillä
  • Keskeneräiset toiminnot (muistikortti, 4G, navigointi, vaakakäyttö)
  • Ongelmat Android-sovelluksissa
  • Näytön tarkkuus
  • Laatutuntuma