Valinnan vapaus ei ole vapautta valita

Useat etenkin viihde-elektroniikka- ja tietoteknisten tuotteiden valmistajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että enemmän on paremmin. Samaan tuotekategoriaan laitetaan tarjolle useita hieman erilaisia, mutta ominaisuuksiltaan melkein samanlaisia tuotteita, jotta ostajilla olisi varaa mistä valita. Tätä ilmeisesti kutsutaan valinnan vapaudeksi, mutta tosiasiassa se ei ole vapautta valita.

Barry Schwartz kertoo TEDin ”The paradox of choice” -videossa valinnan monimutkaisuudesta. Psykologi Schwartz käsittelee läntisen yhteiskunnan perimmäistä uskomusta, valinnan vapautta. Schwartin arvion mukaan valinta ei tee meitä vapaammaksi vaan lamauttaa, eikä onnellisemmaksi vaan tyytymättömämmäksi. Jokainen, joka joskus on ostanut jotain hieman enemmän teknistä asiaa, voi varmasti yhtyä Schwartzin arvioon. Miten hankalaa onkaan valita se ”hyvä” tuote kymmenien samankaltaisten tuotteiden joukosta.

Esimerkiksi:

Taulutelevision ostaminen
Harkitsin viime talvena taulutelevision ostamista ja vertailin tietenkin eri vaihtoehtoja. Laskeskelin, että samalla valmistajalla oli samassa kokoluokassa jopa parikymmentä eri mallia, joista useiden mallien ominaisuudet olivat liki toisiaan ja hankalasti vertailtavissa. Kun tuohon vielä lisätään eri valmistajien tuotteet samassa tuoteryhmässä, oli valinnan vapautta enemmän kuin tarpeeksi. Onneksi pystyin rajoittamaan valmistajien listaa DVB-C -vaatimuksen avulla, jolloin päästiin jo paljon mielekkäämpään lähtöasetelmaan.

Muutamia testejä ja ahkeraa Internet-selailua myöhemmin, päädyin lopulta Sonyn 40″ w3000 -malliin, joka oli sekä hinnaltaan, ominaisuuksiltaan että testimenestykseltään oiva valinta. Miettiessäni sopivaa tuotetta, oli Sonyn tuotemallisto kuitenkin ehtinyt jo ”vanhentua”, ja koska uusia malleja oli tulossa parin kuukauden sisällä, ei haluamaani mallia enää saanut mistään. Kaiken lisäksi uusi vastaava malli, on muotoilultaan jotain kauheaa. En täten ole vieläkään päässyt itseni kanssa oikein yhteisymmärrykseen, mikä olisi hyvä taulutv.

Applen tuotelinjat
Apple herättää monissa vahvoja tunteita sekä hyvässä että pahassa. Vaikka en ole aivan yhtä mieltä Applen vetämästä linjauksesta, on Applen tuotemallisto selkeydessään erittäin onnistunut: valittavana on muutamia selkeästi erilaisia vaihtoehtoja muutamassa hintaluokassa erilaisiin käyttötarpeisiin kohdistettuna. Tämä toistuu Applen kaikissa tuoteryhmissä tietokoneista musiikkisoittimiin ja käyttöjärjestelmään, ja ostajan on suhteellisen helppo tehdä valintansa. Applen tuotteet ovat jopa niin yksinkertaistettuja, että kaikkia ostajia tuotteet eivät tyydytä.

Vastaavasti PC-maailmassa valinta on vapaata ja erilaisia, mutta melkein samanlaisia PC-koneita löytyy vaikka miten paljon. Koneet on varustettu kaikilla mahdollisilla hilavitkuttimilla ja kustomointimahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Yritä siinä sitten valita juuri se oikea ja ”paras” laite.

Myös käyttöjärjestelmien osalta Apple kulkee omia linjojaan, kun taas Microsoft ja Linux panostavat valintaan. Esimerkiksi OS X:n Leopardia on tarjolla kaksi versiota, yksi perusversio (plus 5 kpl:een perhepaketti) ja yksi palvelinversio, kun vastaavasti Vistaa on saatavana kolme perusversiota, kaksi yritysversiota ja yhdeksän palvelinversiota (Windows Server 2008). Lisäksi Windowsista on vielä eri versiot 32-bittisille ja 64-bittisille prosessoreille. Vastaavasti Linuxin eri distribuutioiden osalta voidaan puhua sadoista ellei jopa tuhansista eri vaihtoehdoista.

Ratkaisu
Onneksi valinnan vaikeuteen on helppo ja yksinkertainen ratkaisu: älä mieti liikaa, tai välitä vaikka tuote ei olisikaan se ”paras”. Etenkään jälkeenpäin ei kannata pohtia, että tuliko nyt varmasti ostettua hyvä tuote parhaimmalla mahdollisella hinnalla. Tästä ei seuraa kuin pahaa mieltä.

Tietenkään asia ei ole aivan noin yksinkertaista. Etenkin insinööreillä voi olla hankaluuksia kieltää tosiasioita ja olla vertailematta eri tuotteita maailman tappiin asti.

Onneksi kaikkien asioiden ostaminen ei ole hankalaa ja usein valintaa helpottaa niin sanottu merkkiuskollisuus, kuten keväällä hankkiessani uutta polkupyörää. Valintaa ei juurikaan tarvinnut tehdä muulla kuin lompakon paksuuden perusteella ja lopulta silläkään ei ollut merkitystä. Tietenkin merkkiuskollisuutta oli helppo perustella kyseisen merkin takajousitukseen liittyvällä keksinnöllä, jota ei muilta merkeiltä löytynyt.

Välillä valintaa helpottaa myös sisäinen insinööri, joka haluaa mahdollisuuden leikkiä tuotteilla. Kesällä ostin uuden digitaalikameran, jonka ostamista mietin ja tutkin muutaman päivän. Loppupeleissä valinta oli suhteellisen helppoa, sillä Canonin vain tiettyihin kameroihin saatava CHDK-ohjelmisto ratkaisi asian. Kyseinen malli ei ollut ”paras” tai edullisin, mutta täytti perusvaatimukset ja tarjosi lisäksi mahdollisuuden laajentaa kameran toimintaa ominaisuuksilla, joita ei vastaavan hintaluokan malleista löytynyt.

Odotankin aina yhtä innokkaasti uusien enemmän tai vähemmän teknisten vempeleiden ostamista. Valinnan vapauteen saa helposti kulumaan useammankin viikon, ellei ostoksella ole kiire, jolloin pitää vain toivoa osuvansa ”oikeaan” ja jälkeenpäin olla lukematta testejä ja arvosteluita.

Päivän linkit 21.11.2008

Kuvakkeiden vertauskuvat sovelluksissa: WordPress

WordPressin seuraavaa 2.7 versiota varten on käyttäjiltä pyydetty muutamaan otteeseen kommentteja ja arvioita, mihin suuntaa WordPressin hallintapaneelia pitäisi kehittää. Äskettäin kysyttiin mielipiteitä erilaisista kuvakkeista, joita tuleva versio mahdollisesti käyttäisi. Vertaillessa useita hieman erilaisia vaihtoehtoja samalle toiminnolle, huomasi helposti, miten eri kuvakkeet toimivat paremmin kuin toiset kuvaamaan tiettyä toimintoa.

Kojelauta (dashboard) -kuvaketta hahmoteltiin tutuilla ideoilla: talo, mittaristo, sivu. Itse pidin eniten ”talo”-metaforasta, joka siis viittaa kotiin. Kojelauta on WordPressin hallintapaneelissa saman arvoinen, kuin muun muassa web-selaimista löytyvän ”talo”-kuvakkeen idea.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Kirjoitukset (posts) -kuvake tarjosi aika tuttuja ideoita: taulunasta, muistilappu, kappalemerkki. ”Neliön sisällä oleva kappale-merkki” -kuvake lämmitti teknistä ajatusmaailmaani, mutta muistilaput ja taulunasta ovat kyllä selkeämpiä.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Mediaan (media) viitattiin perinteisellä kuvalla ja kameralla, mutta oivaltavin idea oli yhdistää kamera ja nuotti, joka kuvaa hyvin median monimuotoisuutta.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Linkkejä (links) kuvattiin totuttuun tyyliin ketjun linkeillä ja hieman harvemmin nähdyllä maapallolla. Sydämen muotoon yhdistetyt linkit olivat mainio idea ja viittaavat blogien keskinäiseen linkittämiseen (link love).

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Sivuja (pages) kuvaava idea ei tarjonnut juurikaan juhlimisen aihetta.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Kommentteja (comments) hahmoteltiin puhekuplien ympärille ja hyvä idea oli liittää puhekuplaan myös henkilö. Kommenttien määrän ahtaminen puhekuplan sisään ei oikein tunnu loppupeleissä hyvältä idealta.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Ulkoasu (appearance) -kuvake-ehdotelmat tarjosivat hyvin vaihtelevia ideoita. Mielestäni silmä ja pensseli olivat ovelia, mutta kameleontin ja pönttömacin ideat eivät oikein auenneet. Monitori ja kaksi ikkunaa tarjosivat tuttua ja turvallista.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Lisäosat (plugins) -kuvakkeessa näkyy hyvin englannin vaikutus ja englanninkielisenä ideana töpseli toimii hyvin. Idealtaan legopalikka toimii hieman paremmin myös muilla kielillä, mutta olettaa kaikkien tietävän, mikä legopalikka on. Kuvalistan viimeinen kuvake viitannee hieman palapeliin, jota on käytetty esimerkiksi Firefoxin laajennukset-kuvakkeena. Akkupariston ajatus jäi hieman arvoitukseksi.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Käyttäjä-tietoja (users) kuvattiin perinteisesti henkilö-kuvilla ja ilmeisesti osoitekirjan sivuna.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Työkalut (tools) viittasivat loogisesti työkaluihin. Tarjolla oli jakoavainta, työkalulaatikkoa ja jakoavainta ruuvimeisselin kanssa.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Asetukset (settings) -kuvakkeet ehdottivat erilaisia säätövipuja ja ratasta, jotka ovatkin yleisesti käytettyjä, mutta ilmeisesti tarkistuslistaa kuvaava idea jäi aika heikoksi.

wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons wordpress icons

Oivaltavia kuvakkeita WordPressin kuvakeideointiin suunnittelivat Ben Dunkle, Verena Segert, Guillaume Berry, Open Source Design class at Parson’s in New york City ja Luke Smith. Sekä yllä olevat kuvakkeet että tekijät ovat järjestetty kuvake-kokonaisuuden äänten mukaan. Dunklen ideoimat kuvakkeet saivat 35% prosenttia äänistä ja Segertin kuvakkeet saavuttivat 29% prosenttia äänistä.

Kyselyn vastaukset julkistettiin eilen ja tulokset nojaavat myös omiin mieltymyksiini. Lisäksi voittaneita ja toiseksi tulleita kuvakkeita vielä tarkennetaan kyselyn mukaisilla tuloksilla muutamien kuvakkeiden kuten ”kojelauta” ja ”työkalut” -osilta. Eri kuvakekokonaisuudet ja WordPress-tiimin kommentit löytyvät kyselyn tuloksista, joka kannattaa vilkaista.

Pienillä eroilla esimerkiksi sovelluksen kuvakkeiden valinnassa on suuri ero käyttäjien kokemassa sovelluksen selkeydessä ja käyttäjäystävällisyydessä. Valitettavan usein ne pienet mutta merkittävät asiat ovat juuri niitä asioita, joita ei aina ehditä miettiä ja suunnitella kunnolla. Tietenkin, hyvä suunnittelija tekee samalla työmäärällä hieman paremman ja tähän pitäisikin pyrkiä. Jotta hyvän lopputuloksen suunnittelu ei olisi liian helppoa, eivät asiat koskaan ole yksiselitteisiä ja ongelmaan on harvoin vain yksi oikea ratkaisu.

Blueprint CSS -kehys avustaa sivuston taiteilussa

Kaikkea ei aina kannata keksiä uudestaan, eikä se ole aina edes tarpeellista, sillä hyviä ideoita voi kierrättää. Web-sivujen suunnittelussa taustalla olevat rakenteet ja elementit ovat usein eri projekteissa pohjimmiltaan samanlaisia ja mahdollisuuksia uusiokäytölle on useita. Internetistä löytyykin useita kirjastoja ja frameworkkeja JavaScriptille, web-ohjelmointiin ja viime aikoina enenemissä määrin myös CSS:lle. Yksi kohtalaisen kätevä ja selkeä CSS-framework on Blueprint CSS -framework.

Blueprint CSS on norjalaisen opiskelijan, Olav Frihagen Bjørkøy:n luoma CSS-framework, joka käytännössä kokoaa yhteen useita hyväksi havaittuja tekniikoita ja tarjoaa hyvän perustan web-sivun rakentamiselle. Kehyksen kokonaisuus rakentuu ristikkotaiton päälle (Grid Layout) ja tarjoaa järkevät perusarvot typografialle ja eri CSS-elementeille. Vakiona sivuston sisältö on suunniteltu 960px leveäksi eli 1024×768 -resoluutiolle. Blueprint CSS:n tarjoamia ominaisuuksia voi laajentaa muun muassa hienommilla napeilla. Jos Blueprint CSS:n taustat kiinnostavat, kannattaa lukaista Olavin haastattelu.

”Spend your time innovating, not replicating.” – Blueprint CSS

Parhaiten Blueprint CSS:n idea selvenee esimerkeistä:

Blueprint CSS Blueprint CSS Blueprint CSS Blueprint CSS

Blueprint CSS:llä saa aikaan nopeasti sekä näkyvää että siistiä tulosta ja varsinkin hieman vähemmän CSS:n kanssa taistelleille web-koodareille se on hyvä lähtökohta. Vastaavasti hieman kokeneemmille toteuttajille Blueprint CSS:n käyttäminen voi tuntua hieman rajoittavalta ja jäykältä, vaikka monilta osin se tarjoaakin käteviä palikoita nopeaan toteutukseen. Tältäkin osin Blueprint CSS -framework toteuttaa monen muun frameworkin tavoin yhden niiden käytön ongelman: olet ”rajoittunut” valitsemasi kehyksen sisään ja sieltä irtautuminen voi olla työlästä.

Kokeilin Blueprint CSS:n kätevyyttä muutaman web-projektin suunnittelussa ja etenkin sen sopivuutta omiin tarpeisiini, mutta vaikka kehys vaikuttikin näppärältä, ei se oikein taipunut haluamiini raameihin. Pala palalta kaipasin jotain hieman erilaista, jota Blueprint CSS ei tarjonnut, ja lopulta totesin helpommaksi vain poimia käyttöön ne osat, jotka havaitsin käytännölliseksi. Eli käytännössä olen osa osalta rakentamassa omaa CSS-kehystä, joka toki hiemankin enemmän web-sivujen suunnittelua tekeviltä jo jossain muodossa löytyy. Työläin vaihehan vain on kaikkien palikoiden kerääminen yhteen ja sen jalostaminen sopivaksi kokonaisuudeksi.

Vaikka Blueprint CSS ei oikein lämmittänyt, sen kanssa leikkiessä tuli kuitenkin todettua, että ristikkotaitto eli Grid Layout on aika kätevä tapa sijoitella komponentit ruudulle. Kehitysvaiheessa ristikkotaiton ja elementtien sijoittelun apuna on lisäksi kätevä käyttää Grid Layout JS -palikkaa, joka JavaScriptin avulla näyttää ja piilottaa sivutaiton sarakkeet.

Kenties seuraavaksi pitää tutkia, mitä tarjottavaa BlueTripillä on ja mitä kaikkia komponentteja Yahoo User Interface Librarysta löytyy. Open Sourcessa on se mainio ominaisuus, että jos jokin asia ei miellytä, lisäyksen saa kohtalaisen helposti toteutettua ja aina voi tietenkin forkata.

Turha miettiä, osta se heti

On olemassa joitain asioita, joista ei koskaan tunnu oppivansa. Esimerkiksi, jos kaupasta sattuu löytämään jotain, jonka tuntee olevan tarpeellista vaikkakin hieman arvokasta, kannattaa se ostaa samantien. Ei kannata pitkittää ostosta ja miettiä asiaa tarkemmin, vain koska hinta tuntuu hieman korkealta ja josko tuotteen voisi saada muualta edullisemmin.

Seuraavalla kerralla kaupassa käydessä on aivan turha olettaa, että kyseistä tuotetta enää olisi tarjolla ja saatavuudesta ei ole tietoakaan. Miksi siis miettiä pidempään, jos tuotteelle on tarvetta, eikä hintakaan ole mikään sikamainen käyttöarvoon verrattuna.

Tietenkin, miettiessä riittävän pitkään, ei tuotetta tarvitse välttämättä ostaa ollenkaan tai samalla rahalla saakin jo uuden ja ”paremman” version.

IE 6 ja Web-sivujen testaus Windowsissa

Kuvittelin, että jo tässä vaiheessa Windows XP:n Service Pack 2:n ja 3:n jälkeen, olisi oikeasti päästy jo eroon Internet Explorer 6:sta, mutta olin väärässä. Jostain piti siis löytää keino, jolla web-sivustoa voisi testata tuolla Microsoftin tekeleellä.

Hieman asiaa selvitettyäni, löysin Tredosoftin kirjoituksen, jossa käsiteltiin eri Internet Explorerin versioiden asentamista Windows XP:hen. Käytännössä tämä onnistuu hyödyntämällä DLL-uudelleenohjausta. Jutussa viitataan Evoltin Internet Explorer -arkistoon, josta löytyy kätevästi Zip-paketoituna ”standalone”-versiot muun muassa IE 5:sta, IE 5.5:sta ja IE 6:sta. Tredosoftin kirjotuksesta löytyy asennuohjelma kaikkien eri versioiden asentamiseen, mutta kannaa käyttää selaimista standalone-versioita, sillä asennusohjelman kanssa voi tulla ongelmia, jos haluaa lisäksi asentaa Safarin.

Standalone-versio IE 6:sta riitti täyttämään testauksessa olleen aukon, vaikkakin vain rimaa hipoen. Ainakin vaikutti siltä, että keksit eivät toimisi ja lisäksi selain toimi erittäin epävakaasti. Loppupeleissä olisi melkein helpointa ja kätevintä asentaa virtuaalikoneeseen Linux ja käyttää vanhoja selaimia Winen kautta.

No, jospa vaikka ensi vuonna voisi jo unohtaa IE 6:n ja siirtyä (suunnittelussa) edes hieman lähemmäs nykyaikaa.

Säästä sähköä käyttämällä tyhjää näytönsäästäjää

Kalliin energian aikakaudella sähkön säästäminen on järkevää ja usein säästökohteita löytyy pienistäkin asioista. Välillä kuitenkin tuntuu, että säästäminen menee hieman ylitse ja säästetään vain säästämisen vuoksi ja unohdetaan asioiden toinen puoli.

Kuulemma eräässä kohtalaisen isossa yrityksessä oli arvioitu, että tietokoneissa käytetään näytönsäästäjiä päivittäin 50 000 tuntia eli noin 1,25 tuntia per henkilö. Kun yrityksessä siirrytään käyttämään näytönsäästäjänä tyhjää näyttöä, vähennetään hiilidioksidipäästöjä 165 tonnia joka vuosi, sekä säästetään melkein 75 000 euroa vuosittain.

Tyhjän näytön käyttäminen näytönsäästäjänä ja sen tuomat säästöt perustuvat Googlen mukaan signaalin katkaisemiseen näytönohjaimelta ja keskusyksikön prosessorikuormituksen vähenemiseen. Kaikkihan jo tiesivät, että näytönsäästäjä ei säästä nykyaikana mitään, mutta että vielä pitää näytönsäästäjästäkin lähteä säästämään. On tietenkin hyvä asia, että yritykset heräävät ympäristökysymyksiin ja toivottavasti samalla herättelevät myös henkilöstöä vihreämpiin arvoihin.

Loogisesti ajateltuna näyttösignaalin katkaiseminen ja prosessorikuorman vähentäminen johtavat sähkön säästämiseen, mutta säästön määrästä olisi kiva nähdä oikeasti tutkittua ja mitattua tietoa. Asian ei luulisi olevan aivan pelkkää loogista päättelyä ja mutuilua, sillä muun muassa Motiva antaa Energiasäästöviikon toimistovinkeissä saman näytönsäästäjä-vinkin ja samaa vinkkiä löytyy muualtakin. En kuitenkaan tarkempaa tietoa asiasta löytänyt.

Onneksi en ole koskaan nähnyt näytönsäästäjillä mitään erikoista lisäarvoa ja olen jo pitkään käyttänyt näytönsäästäjänä tyhjää näyttöä. Tiedä kuinka paljon tässä on jo tullut säästettyä, että voi nekin rahat tuhlata johonkin käytännöllisempään.

Jos kuitenkin haluaa optimoida sähkönkulutuksensa, kannattaa tutustua SETI@Home- ja Folding@Home-projekteihin, joissa näytönsäästäjänkin sähkönkulutus maksimoidaan.