HTC Sensation ja PAC ROM

Teknologia kehittyy nopeasti ja kolme vuotta vanha HTC Sensation puhelimeni on pölyttynyt laatikossa jo vuoden ajan, kun Jolla ja myöhemmin Lumia 925 ajoivat käytettävyydessä sen ohitse. Nyt oli kuitenkin aika päivittää Sensationiin uudempi Android ja sisällä olevan CyanogenMod 10:n korvasi PAC ROM, joka yhdistää Cyanogenmod + Paranoid Android + AOKP -paketit. Nyt Sensation saatiin myös KitKat 4.4 aikakaudelle. Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

PAC-ROM ja HTC Sensation

PAC ROM
PAC ROMin asennus menee samoilla periaatteilla kuten aikaisemmin kirjoitin HTC Sensationin roottauksesta ja CyanogenModin asennuksesta. Tarvitaan vain PAC ROMin ja Google Appsien lataus, pakettien siirto SD-muistikortille, ROMin flashays ja uudelleen käynnistys. XDA-foorumin keskustelu PAC ROM 4.4:sta HTC Sensationille, eli Pyramidille, kertoo tarkemmat ohjeet ja muita ROMeja löytyy XDA-foorumin HTC Sensation osiolta.

Vielä ennen uudemman ROMin päivitystä piti päivittää myös Recovery, sillä vanha versio ClockworkMod Recoverystä aiheutti virheen: ”Error in pac_pyramid-RC-3-20141103.zip (Status 0)”. Vaihtoehtoina oli päivittää tai vaihtaa 4EXT Recoveryyn, jotta asennus onnistuisi. Päätin vaihtaa 4EXT Recovery Touchiin, sillä se osaa myös S-ON-laitteiden osalta päivittää boot.img:en ja käyttöliittymä on mukavampi.

Vaiheet olivat siis seuraavat:

  1. Liitä puhelin USB-piuhalla tietokoneeseen
  2. Lataa PAC RC-3 (tai Nightly) ja Google Apps CM 11.0:lle eli Android 4.4.x.:lle
  3. Lataa 4EXT Recovery Updater
  4. Siirrä pac_pyramid-RC-3-20141103.zip, gapps-kk-20140606-signed.zip ja 4EXTRecoveryUpdater.apk puhelimen SD-kortin juurihakemistoon ja irroita puhelin tietokoneesta.
  5. Käynnistä puhelin normaalisti
  6. Avaa File Manager ja asenna 4EXT Recovery .apk-tiedostosta
  7. Päivitä Recovery 4EXT Recovery Updaterin avulla. Valitsin 1.0.0.6-RC3 version.
  8. Kun Recovery on päivitetty, käynnistä puhelin Bootloader -tilaan (ääni alas pohjassa + virtanappi)
  9. Valitse ”Recovery”
  10. Tee varmuuskopio nykyisestä valitsemalla ”backup and restore”.
  11. Tee tehdasasetusten palautus: ”wipe | format > wipe data/factory reset”
  12. Tyhjennä sisäinen muisti: ”wipe | format > format system ja wipe cache
  13. Valitse ”install from sdcard > choose zip from sdcard” ja valitse PAC-Man -paketti ja kuittaa asennus. Toista sama Google Appsin kanssa
  14. Kun asennus on valmis tyhjennä cachet ”wipe | format > wipe cache + dalvik”
  15. Palaa päävalikkoon ja valitse ”reboot system now”
  16. Puhelimen pitäisi nyt käynnistyä PAC-Maniin.

Lyhyet käyttökokemukset

Lyhyen koekäytön perusteella ovat PAC-Manin erot pelkkään CyanogenModiin eivät mielestäni juuri näy. Ehkä erot PAC-Manin monipuolisimmissa säädöissä näkyisivät pidemmässä ja aktiivisessa käytössä. 4EXT Recovery Touch on vastaavasti toiminnaltaan paljon kivempi kuin ClockworkMod Recovery, etenkin kun boot.img päivittyy myös automaattisesti.

Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod

HTC on tunnetusti nihkeä päivittämään vanhoja puhelimiaan ja niinpä myös nyt vajaan parin vuoden ikäinen HTC Sensation jäi ilman Android 4.1 Jelly Beania, joka olisi varmasti tuonut vanhahkoon puhelimeen uutta puhtia. Olin jo kertaalleen asentanut vakiona tulleen Android 4.0 Ice Cream Sandwich -ROMin uudestaan, mutta lopulta puhelimen käyttö oli jälleen aivan tuskaisen hidasta. Täten ratkaisuna uuden elämän puhaltamiseen oli rootata puhelin ja asentaa siihen tuoreempi ohjelmisto: CyanogenMod 10. Operaatiossa oli muutamia lisävaiheita hboot 1.27.000 -version, HTCDevin ja ClockworkModin myötä, mutta kyllä se kohtalaisen helposti lopulta sujui.

Jatka lukemista ”HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod”

HTC Wildfiren roottaus ja CyanogenMod 7

Avoimen lähdekoodin Android-käyttöjärjestelmä ja siihen pohjautuvat jälkimarkkinoiden firmwaret ovat oiva esimerkki siitä, miten harrastajat saavat aikaan enemmän kuin varsinaiset Android-puhelinten valmistajat. CyanogenMod on yksi vaihtoehto, joka on saatavilla useille Android-puhelimille ja tarjoaa uusia ominaisuuksia ja parempaa käytettävyyttä etenkin vanhemmille ja valmistajien jo hylkäämille puhelimille. CyanogenModin asentaminen HTC Wildfireen onnistui helposti ja se toi uutta eloa jo vanhanaikaiseen ja tukkoiseen luuriin.

HTC Wildfire on vajaat pari vuotta vanha puhelin, jossa on HTC:n tarjoamana Android 2.2.1 (Froyo) ja sen päällä HTC Sense 1.0. Ihan toimiva paketti, mutta jättää paljon toivomisen varaa verrattuna tuoreimpiin Androideihin. CyanogenMod 7.1 avulla käyttöjärjestelmän voi päivittää pohjautumaan Android 2.3.7 (Gingerbread) -versioon, jonka päälle CyanogenMod tuo omat lisänsä. Verrattuna Froyoon sekä Gingerbreadin että CyanogenModin uudistukset sen päälle ovat lukuisia ja tekevät puhelimen käytöstä sekä miellyttävämpää että parantavat suorituskykyä.

En käytä enää Wildfirea arkikäytössä, joten CyanogenModin (CM) kanssa leikkiminen on jäänyt aika vähäiselle. Pikaisella testillä kaikki perustoiminnot näyttivät toimivan kuten ennenkin. Huomiona, että Saunalahtea käytettäessä dataliikenne tarvitsee myös ulkomaan roamingin, kotimaan roaming ei riitä. Lisäksi Bluetoothilla tiedostojen siirto tarvitsee esimerkiksi Bluetooth File Transfer -sovelluksen, sillä kyseinen palvelu puuttuu CM:stä. Ohjelma osaa kätevästi pyytää BT:n kytkemistä päälle avattaessa ja sammuttamista suljettaessa.

Muutamina poimintoina CyanogenModin uudistuksista on kätevämpi lukkoruutu kelloineen, pikaäänenvoimakkuussäätimellä ja soitinkontrolleilla. Ilmoitusvalikosta löytyy kätevästi pikanapit eri ominaisuuksille ja virtanapin takaa löytyy profiilivalinnat ja äänisäädöt, joita ei esim. HTC Sensationin Sense 3.0:ssa ole. Pikakuvakkeiden lisääminen näytölle onnistuu suoraan ohjelmavalikosta vetämällä kuten Sensessäkin, jota en tiennytkään. Pitäisi käyttää enemmän CM:ää, jotta kaikki toiminnot tulisivat esille, mutta paljon enemmän säätövaraa kyllä löytyy, kuin vakiosta.

Päivitys

Käytännössä CyanogenModin päivittäminen sujuu helposti, vaikka HTC Wildfiren päivitysohje onkin hieman sekavasti kirjoitettu. Ensin puhelin rootataan eli hankitaan täydellinen pääsy järjestelmään ja sen jälkeen ajetaan sisään uusi käyttöjärjestelmä. Lopputuloksena on HTC Wildfire varustettuna CyanogenMod 7.1.0.1-Buzz -versiolla.

Tässä vielä lyhyesti HTC Wildfiren roottauksen ja CyanogenModin asennusohjeet, lähinnä omaksi muistilistakseni. Päivitys kannattaa aloittaa tekemällä luurin sisällöstä varmuuskopio, sillä se tyhjennetään päivityksen yhteydessä. Muistikortin sisältö pysyi ennallaan.

Päivitystä varten tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Hboot -versio.
    • Käynnistä puhelin bootloaderiin sammuttamalla se ja laittamalla virrat päälle pitämällä pohjassa äänenvoimakkuus pienemmälle ja virtanappia.
    • HTC Wildfiressä se pitäisi olla 1.01.0001.
  • Sarjanumero: löytyy puhelimen akun alta.

Puhelimen roottaus

  1. Windows: Lataa ja asenna HTC Sync -ajurit
  2. Lataa Revolutionary 0.4pre4. Täytä lomakkeeseen tiedot beta-avainta varten.
  3. Poista puhelimen fastboot käytöstä (Settings → Power → Fastboot) tai (Settings → Applications → Fastboot). Itsellä ei tuollaista valikkoa ollut.
  4. Kytke puhelimesta USB debugging päälle: Settings → Applications → Development → USB debugging.
  5. Kytke puhelin tietokoneeseen USB:llä, puhelimen tilana HTC Sync.
  6. Käynnistä Revolutionary ja syötä avain.
  7. Revolutionary yrittää väliaikaisesti rootata puhelimen, avaamalla puhelimen muistin (S-OFF) ja asentamalla ”Recovery”-tilan.
  8. Puhelin käynnistää itsensä uudelleen ja prosessin pitäisi kestää muutaman minuutin.

CyanogenModin asentaminen Recovery-tilan kautta

  1. Lataa viimeisin CyanogenMod
  2. Laita CyanogenMod-tiedosto (esim. update-cm-7.1.0.1-buzz-signed.zip) SD-kortin juureen.
  3. Optio: lataa Google Apps -sovellukset.
  4. Optio: Laita Google Apps -tiedosto SD-kortin (esim. gapps-gb-20110828-signed.zip) juureen.
  5. Käynnistä puhelin ”Hboot”-valikkoon (Äänenvoimakkuus alas ja virta päälle).
    • ”Hboot”-tilan valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto virtanapilla.
  6. Valitse ”Hboot”-valikosta ”Recovery”.
    • Avautuvassa ”Revolutionary CWM” -valikossa liikutaan käyttämällä äänenvoimakkuus-nappeja ja valitaan toiminto trackballilla.
  7. Valitse ”backup and restore” tehdäksesi varmuuskopion nykyisestä HTC Wildfire -asennuksesta.
  8. Valitse ”wipe data/factory reset”.
  9. Valitse ”wipe cache partition”.
  10. Valitse ”install zip from sdcard” ja ”choose zip from sdcard”.
  11. Valitse aikaisemmin SD-kortille siirtämäsi CyanogenMod-tiedosto.
  12. Toista kohdat 10. ja 11. Google Apps -tiedostolle.
  13. Kun asennukset ovat valmiit, mene takaisin päävalikkoon ”Back”-nuolinäppäimellä.
  14. Valitse ”Reboot system now” käynnistääksesi puhelin CyanogenModiin.
  15. Valmis.

Helppoa ja nopeeta.

Metallirunkoinen HTC Sensation tarjoaa perusvarmaa Androidia

Tekniikka kehittyy, ohjelmistot päivittyvät ja sitä myöten tuntuu, että myös rauta vanhenee kuin itsestään. Kun vuosi sitten ostin HTC Wildfiren, budjettiluokan Android-puhelimen, oli se vielä ihan kelvollinen, mutta hiljaksiin toiminta heikkeni ja lopulta muutama viikko sitten aika ajoi ohitse ja hankin tilalle HTC Sensationin. Sen jälkeen avautuikin aivan uusi maailma puhelimen toiminnan sulavuudessa ja sovellusten määrässä.

.

HTC Sensation:
HTC Sensation julkaistiin kesällä ja on varustettu 4.3″ kapasitiivisella S-LCD qHD (960×540) -resoluution näytöllä ja Sense 3.0 -käyttöliittymällä. 8 megapikselin kamerasta löytyy tupla-LED-salama ja se kykenee fullHD (1080p) -videokuvaukseen ja etukamera on VGA-tasoinen. Liitinten ja fyysisten nappien osalta löytyy äänenvoimakkuuden säätimet, mikroUSB, 3,5mm kuulokelähtö ja virtapainike. Etupuolella on rivistö kapasitiivisia näppäimiä. Muotokieleltään laite on tuttua HTC:ta ja tukevan tuntuinen metallisen rungon ansiosta, joka näkyy myös 148 gramman painossa. Näyttö on ns. ”contour display” eli hieman kupea näyttöalueen ulkoreunoilta. Mitoiltaan laite on 126.1mm x 65.4mm x 11.3mm.

Suorituskyvystä huolen pitää Qualcommin MSM8260-järjestelmäpiiri, 1.2 GHz Scorpion-tuplaydinprosessori ja Adreno 220 -grafiikkapiiri, joille virtaa tuottaa 1520 mAh akku. Sisäistä talletustilaa löytyy 1 GB ja muistia 768 MB. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-kortilla ja mukana tulee 8 GB -palikka. Ominaisuuslistalta löytyy muun muassa GPS, Gyro sensori, kiihtyvyysanturi, digitaalinen kompassi, läheisyystunnistin ja taustavalon sensori. Yhteyksistä huolehtivat 3G (14,4/5,76 Mbps), GPRS (114 Kbps), Edge (268 Kbps), WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0.

Tarkemmin laitteesta voi lukea esimerkiksi Android Suomesta, jossa ensimmäisessä osassa käsitellään laitetta yleisesti ja toisessa osassa käsitellään kameraa, tehdään testejä ja luodaan yhteenveto.

Käyttökokemukset:
Vajaan kuukauden käytöllä HTC Sensation on täyttänyt hyvin odotukseni siitä, millainen älypuhelimen pitäisi olla. Akkukestoon en ole tyytyväinen ja se on jotain päivän luokkaa peruskäytöllä. Pitäisi ehkä harkita tehokkaamman akun hankkimista. Suorituskyvyssä ei ole huomauttamista ja se riittää mainiosti. Vaikka näytössä on vahva Gorilla-lasi, laitoin siihen suojakalvon ja yleisen naarmuuntumisen estämiseksi sujautin sen HTC Desire Z:lle tarkoitettuun suojakuoreen, kun muuta ei ollut nyt saatavilla. Pitänee harkita laitteen omaa suojaa, kun sellainen tulee saataville, sillä nyt puhelimen yläosa jää paljaaksi.

Plussia:
+ Näytön tarkkuus
+ Suorituskyky
+ Metallirunko
+ Suorituskyky varauksin, itselle riittävä

Miinuksia:
– Sensen ”parempi tieto”, mitä haluan
– Kaipaan Wildfiren trackpallia esim. kameran laukaisunappina
– Akkukesto on päivän luokkaa vrt. Wildfiren pari päivää

HTC Sense 3.0 ja Android 2.3.4 Gingerbread toimivat hyvin ja saa nähdä milloin Sensationille tulee Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS), jota on lupailtu ensi vuoden puolella. ICS vaikuttaa lupaavalta ja tarjoaa paljon niitä toimintoja, joita nyt valmistajat ovat tehneet omilla softillaan, HTC Sensellä ja Samsung TouchWizillä. Tosin jos puhelimestaan haluaisi saada täyden potentiaalin, pitäisi siihen melkein asentaa vaikkapa Cyanogenmod. Esimerkiksi on ärsyttävää, että Taskulamppu-sovellus ei toimi, jos akku on vähissä.

Saa nähdä miten HTC Sensation pärjää tekniikan kehityksessä, mutta ainakin lähtökohdat ovat nyt paremmat. Vaihtoehtoina oli Samsung Galaxy S2 ja Apple iPhone 4S, mutta ne eivät lämmittäneet. Ehkä olin liian tottunut Androidin käyttöliittymään ja vapauteen, ja lopulta Sensation voitti SGS2:n käytettävyydellään ja tukevuudellaan, vaikka onkin painavempi ja teknisiltä ominaisuuksiltaan osittain heikompi. Tulossa olisi tietenkin ollut myös Samsung Galaxy Nexus, mutta niinhän niitä aina on parempia tuloillan.

HTC Wildfire tarjoaa paljon pienessä ja edullisessa paketissa

Kyllästyin viimeinkin odottamaan, että Nokia saisi markkinoille kunnollisen älypuhelimen (lue N9) ja kävin noutamassa HTC Wildfiren. Tekniikan kehittymistä ja uusia tuotteita ei todellakaan kannata huhupuheiden perusteella odotella, ellei kyse ole Applen tuotteista, ja näin päättyi myös viime vuosituhannella alkanut historiani Nokian eri puhelimia (mm. 3110, 3200, 3650, N95). Siirtyminen N95:sta kunnolliseen älypuhelimeen on ollut suuri hyppäys parempaan ja voin sanoa, että vaihto todellakin kannatti.

HTC:n Wildfire on monelta osin budjettiluokan älypuhelin ja olin alkuun skeptinen ominaisuuksien toimivuudesta, mutta kun pääsin testaamaan laitetta Jumbon Elisa Shopitissa, näin että kokonaisuus on toimiva. Ulkomuodoltaan Wildfire on kuin Nexus Onen ja Desiren ristisiitos ja monilta osin kutistettu paketti. Luuri on varustettu 3,2 tuuman ja 320 x 240 -resoluution (QVGA) kapasitiivisella näytöllä, joka on ominaisuuksistaan huolimatta suhteellisen riittävä. Näyttö toki rajoittaa muun muassa virtuaalisen näppäimistön kokoa ja nettisivuja joutuu zoomailemaan aika lailla. Myös prosessori on tehoiltaan vain noin puolet siitä mitä isoveli Desiressä tai Galaxy S:ssä, mutta asia korostuu lähinnä pelien osalta.

Luin ennen puhelimen hankintaa Engadgetin ja Techradarin arvostelut, jotka kertoivat aika hyvin millaisesta luurista on kyse: tyylikäs, edullinen, hyvä akkukesto, pieni näyttö ja hieman alitehoinen. Myös Andoid Suomi.fi on käsitellyt kattavasti Wildfirea kahden kirjoituksen verran. Muutaman päivän käytön jälkeen etenkin Engadgetin arvostelu antoi hieman korostuneesti negatiivisen mielikuvan. Ottaen huomioon puhelimen hinnan ominaisuuksiin nähden, on paketissa hyvin rahalle vastinetta. HTC Sense toimii mainiosti, vaikka välillä näyttö tuntuu turhankin herkältä ja virhepainalluksia tulee. Ennalta arveluttaneeseen pieneen virtuaaliseen näppäimistöön tottuminen kävi nopeasti ja kirjoittaminen onnistuu jo kohtuu hyvin. Engadget kiteytti kyllä kokonaisuuden hyvin toteamalla, että ”Tajuat nopeasti, että haluat enemmän”, mutta valitettavasti vaihtoehdot sen suhteen eivät ole mielestäni kirjoitushetkellä kovin houkuttelevat akun kestoa ja puhelimen fyysistä kokoa ajatellen.

Puhelimen valintatilanteessa olisi ollut kiva testata myös ison näytön eroja pieneen, mutta Wildfire oli älypuhelimista ainut, joka puhelinseinässä ylipäätään oli käynnissä ja jota pystyi testaamaan kunnolla. Kävin myös toisaalla testaamassa saman kokoista SonyEricsson X10 mini pro:ta, mutta se ei oikein vakuuttanut ja oli varustettu ikivanhalla Android 1.6:lla. Loppupeleissä valinta oli kohtalaisen helppo, sillä jätin Galaxy S:n pois vaihtoehdoista puuttuvan salaman takia ja kun Nokia N900:ssa arvelutti Maemon tulevaisuus, jäi vaihtoehdoiksi Desire ja sen kutistettu versio Wildfire, joista jälkimmäinen vakuutti edullisella hinnalla ja pienellä koolla. Edullisessa ja vielä suurelle yleisölle ”tuntemattomassa” mallissa näytti olevan myös se etu, että puhelimen sai suoraan liikkeestä mukaan, kun muita olisi joutunut odottamaan varmasti useamman viikon ellei kuukausia. Muutenkaan en pidä yhtään siitä, että ostettua asiaa pitäisi vielä odottaa monta viikkoa ennen käyttöönottoa. Onneksi Jumbon Elisa Shopitissa oli valkoinen malli, joka on sopivan Applemainen väri, sillä muuten olisi joutunut tyytymään punaiseen.

Wildfiren mukana tuli USB-piuha, adapteri sähköpistokkeeseen, valkoiset nappikuulokkeet, 2 Gt:n microSD-kortti ja käyttöohjekirjat kaikilla muilla skandinaavisilla kielillä paitsi Suomen kielellä. Kuka niitä ohjeita olisikaan tarvinnut ja netistähän sen löytää. Mitään suojalaukkua ei tullut mukana, joten jos säilyttää puhelinta samassa taskussa avainten kanssa, voi suojaksi hankkia esimerkiksi joidenkin Nokian E-sarjan luurien mukana tulevan nahkakotelon (kiitos Aarne) tai suojata puhelin Martin Fieldsin suojakalvolla (kehuttu) tai ZAGG invisibleSHIELD -suojakalvolla. En kyllä ymmärrä, miksei puhelin mukana voi tulla jotain suojaa edes näytölle ja kameran linssille, jotka ovat laitteen herkimmät osat naarmuuntumaan. Lisälaitteista puheenollen ostin lisäksi Verbatimin 8 Gigatavun MicroSDHC -muistikortin ja Fuj:tech Mini auton tupakansytytin 12V > USB 5V -adapteri/laturin.

wildfire

Mikään älypuhelin ei ole mitään ilman kunnon sovellustarjontaa ja Android kyllä lunastaa sen osan hyvin. Sovelluksia on helppo etsiä ja asentaa suoraan puhelimesta Android Marketin kautta ja erilaisia sovelluksia löytyy runsaasti, jopa liikaakin. Android Marketia voi selata myös tietokoneen selaimella AppBrainin avulla. Sovellusten runsaus onkin jo hieman aiheuttanut suun mutruilua, sillä on hankalaa valita ne toimivat vaihtoehdot. Onneksi väki on ehtinyt jo testaamaan eri vaihtoehtoja ja suosituksia voi lukea esimerkiksi matkapuhelininfon foorumilta. Myös suomalaista sovellustarjontaa löytyy, josta loistavana esimerkkinä Andropas-reittiopassovellus. Palaan omaan listaani myöhemmin.

Useiden älypuhelimen akun kestosta on ollut paljon porua, mutta ainakin teoriassa Wildfiren pienestä koosta on etua, sillä pienet ominaisuudet vievät teoriassa myös vähemmän akkua, joka kestää kevyessä käytössä arviolta pari päivää. Ei sekään tosin paljoa ole, mutta puheiden mukaan N900:sta, Desireä ja Galaxy S:ää saa olla lataamassa päivittäin. Kyseisten puhelinten suuret näytöt ovat herkkua, josta joutuu myös maksamaan. Wildfire tuli varustettuna Android 2.1 (Eclair) -käyttöjärjestelmällä, jossa käynnissä olevia ohjelmia voi sammuttaa kolmannen osapuolen ohjelmien avustuksella akkua säästääkseen. Tulevan Android 2.2 (Froyo) -päivityksen vaikutuksista akkukestoon ei ole yksimielisyyttä, mutta päivitys tarjoaa muuten nopeutta ja lisäominaisuuksia. Tarkkaa aikataulua Froyon tulemisesta Wildfirelle ei ole, vaikka vuoden kolmannesta neljänneksestä on netissä liikkunut tietoa ja Desire päivityksen jo sai. Lisäksi päivityksiä valuu vain ajoittain.

Wildfiren synkkaus tietokoneen kanssa onnistuu HTC Syncin kautta, mutta kuten Nokian Ovi Suitenkin osalta, on ohjelmisto saatavilla vain Windowsille, joka iskee Mac-käyttäjää kuin kylmä rätti päin naamaa. Mac-käyttäjänähän olisi pitänyt vaihtaa iPhoneen, mutta Soneran hinnoittelu suorastaan etoo. Onneksi ongelma ei ole niin suuri, etteikö sitä voisi Windows 7:aa virtualisoimalla ratkaista. Kytkee vain Wildfirestä Settings > Applications > Development > USB debugging -asetuksen päälle ja yhdistää USB:hen. Ei kovin käytettävää, mutta toimivaa. Harmillisesti HTC Sync ei näytä Virtualboxissa luuria löytävän, mutta VmWare Fusionissa kyllä. Kuvien ja musiikin synkronointi onnistuu kuitenkin myös manuaalisesti USB-levyksi liittämällä ja muut päivittyvätkin Googlen kautta. Myös tethering eli 3G yhteyden käyttäminen luurin kautta läppärissä toimii vakiona vain Windows-koneissa ja Macissa vaihtoehdot ovat ilmeisesti kikkailu ja Froyon tullessa WiFi-verkkoa jakamalla.

Android-puhelimissa on käytännössä pakollista hyödyntää Googlen palveluita. Kalenteri, yhteystiedot ja sähköpostit synkkautuvat kätevästi puhelimen ja Mac OS X:n välillä käyttäen Googlen Calendaria, Contactsia ja Gmailia ja lisäksi puhelinluetteloon saa ihmisten kuvat Facebook Connectin kautta. Syötteiden lukemisessa Google Reader toimii hyvin myös puhelimen nettiselaimella. Lisäksi useat sovellukset hyödyntävät Googlen palveluita ja Google-tunnuksien lisäksi kiinteä nettiyhteys on käytännössä pakollinen, jos luurin toiminnoista haluaa todella hyötyä. Etenkin karttasovelluksissa kartat ladataan sitä mukaa netistä eikä tietääkseni Google Mapsia voi laitteen muistiin ladata. Nyt tietenkin Google ”omistaa” kaikki tietosi, mutta onko käytännössä muita yhtä käteviä vaihtoehtoja? Pitäisi tutkia miten nuo asiat voisi itse toteuttaa omalla palvelimella kalenterin ja yhteystietojen osalta avoimen lähdekoodin ohjelmilla kätevästi. Toisaalta yksityisyys on jo mennyttä, joten kai se on ihan se ja sama.

Kokonaisuutena monilta osin pieni HTC Wildfire kyllä lunastaa odotukseni älypuhelimesta ja näytön resoluutiota, prosessoritehoa ja Mac-tukea lukuun ottamatta ei muita negatiivisia puolia ole tullut vielä esiin. Tietenkin koska puhelimet ovat yhä enemmän täysiverisiä tietokoneita, joutuu niiden kanssa myös säätämään enemmän. Esimerkiksi omien äänien saaminen Notifications, Alarm ja Ringtones -valikoihin onnistui vasta Android Forumin neuvoilla. Wildfiressä omat äänet sijoitetaan muistikortilla /Media/Audio/ -hakemistorakenteen alta löytyviin (luo, jos puuttuvat) hakemistoihin: Alarms, Notifications, Ringtones. Askarruttavia kysymyksiä voi etsiä myös HTC Wildfire Forumilta.

Nokialla on kyllä kova työ saada aikaan kilpaileva kokonaisuus Androidille, joka on juuri niin toimiva paketti Googlea hyödyntävien palveluiden, sovellustarjonnan ja käytettävyyden ansiosta. Aika näyttää miten hyvin Android lunastaa odotukseni ja mitä ominaisuuksia Wildfirestä jää uupumaan. Alku on ainakin mennyt leveässä hymyssä näyttöä hiplaillen ja sovelluksien kanssa leikkiessä.