Ensikatsaus Fujitsu Lifebook U904 Ultrabookkiin

Taakse ovat jääneet raahattavat ja möhkälemäiset kannettavat tietokoneet, kun Ultrabookit ovat vallanneet markkinat ja valinnan varaa riittää. Myös yrityskannettavistaan tutumpi Fujitsu on uudistanut tuotteitaan ohuempaan ja kevyempään suuntaan. Vuosi sitten testasin Fujitsun ensimmäisen sukupolven Ultrabookkia ja nyt alkuvuoden aikana on testata uudistettua painosta, LIFEBOOK U904 -kannettavaa, osana Master your business -kampanjaa. Myös lukijat voi osallistua ja voittaa hotellilahjakortin.

Fujitsu LIFEBOOK U904 ensinäkemältä

Fujitsu LIFEBOOK U904 on ensinäkemältä helmiäisen musta ja alumiinia ja magnesiumia oleva kuori tekee siitä tukevan ja kevyen tuntuisen. Kannen avatessa 14 tuuman ja 3200 x 1800 -resoluution kosketusnäyttö on vaikuttava, vaikkakin heijastava. Kuoren alla suorituskyvystä vastaa Intelin Haswell-sarjan Core i5-4200U -prosessori ja integroitu HD Graphics 4400 -näytönohjain. Muistia on 6 GB ja levytilasta huolehtii 128 GB SSD -levy. Lisäksi U904:sta löytyy sisäänrakennettu 3G/4G -modeemi, täysikokoinen LAN-portti ja tietenkin WLAN ja Bluetooth. Saamastani paketista löytyi myös telakka, joka onkin kätevä lisä.

Lifebook U904 16 sekunnissa:

Parin päivän kokeilun perusteella Fujitsun toisen sukupolven Ultrabook vaikuttaa erittäin lupaavalta ja kosketusnäyttö tuo enemmän ideaa myös Windows 8:n käyttöön. Chiclet-näppäimistö tuntuu paremmalta kuin U772:ssa, se vastaa painalluksiin hyvin, vaikka ei tuntumaltaan ole yhtä tarkka kuin Macbookeissa. Stereo-kaiuttimet ovat ääneltään aika kylmät ja mekaaniset, mutta kuulokkeilla ja HDMI:n kautta ääni on hyvä. Vaikka kannettavan kohderyhmä on yrityskäyttäjät, tehoa tuntuu riittävän jopa pelaamiseen (Mark of the Ninja, Dead Space), vaikka näytönohjain olisi voinut olla Iris Pro Graphics -sarjaa.

Tarkempaa arviota ja testejä LIFEBOOK U904 on tulossa kevään aikana, kun ehdin projektin aikana kannettavaa kattavammin testata.

Tekniset tiedot

Fujitsu LIFEBOOK U904 Ultrabookkia saa erilaisin kokoonpanoin ja testiini saama yksilö on seuraava:

  • Näyttö: 3200 x 1800 (WQHD+) IGZO-kosketusnäyttö, 14″ (35.6 cm), LED taustavalaistu
  • Prosessori: Intel Core i5-4200U, 3 MB, 1.6 GHz @ 2.6 GHz
  • Näytönohjain: Intel HD Graphics 4400
  • Kovalevy: SSD SATA III, 128 GB, 2.5″
  • Muisti: 6 GB, 1 -moduuli, 2 GB kiinteästi, DDR3, 1600 MHz, PC3-12800, SO DIMM
  • Verkko:
    • WLAN: Intel Centrino 7260 802.11 a/b/g/n
    • Mobiili: Sierra Wireless EM8805 / LTE Sierra Wireless EM7305
    • LAN: 10/100/1000 MBit/s Intel 218LM
  • Antennit: kaksitaajuus WLAN antennit, 2 UMTS/LTE antennia, 1 Bluetooth antenni
  • Äänet: Realtek ALC283
  • Akku: 45 Wh, Li-Ion 4-kennoa, 10 tuntia, lataus 2 tuntia
  • Liitännät: Bluetooth 4.0, SD/SDHC/SDXC -muistikortinlukija, SIM-paikka, 2 x USB 3.0, USB 2.0, HDMI, Ethernet (RJ-45)
  • Muuta: Sormenjälkilukija, taustavalaistu näppäimistö, magnesium-kansi, stereo-kaiuttimet,
  • sisäänrakennettu Web-kamera (HD), telakointiliitin
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 Professional 64-bit
  • Koko (L x S x K): 329.9 x 229.9 x 15.5 mm
  • Paino: 1,39 kg

Master your business -kampanja

Sain Fujitsun LIFEBOOK U904 Ultrabookin testiin osana Fujitsun Master your business -kampanjaa, jossa 16 bloggaaja testaavat alkuvuoden aikana joko LIFEBOOK U904 -kannettavaa tai ESPRIMO Q920 -minitietokonetta. Alkutalven ja kevään aikana on edessä 15 tehtävää, joista yhdeksän suoritettuaan testaamansa koneen saa omakseen. Myös lukijat voi osallistua ja voittaa hotellilahjakortin. Aikaisemmista projekteista käyttööni ovat päätyneet U772, T901 ja S761.

Kokemuksiani Lifebook U904:sta ja etenemistäni testitehtävissä voi seurata kampanja-profiilistani tai seuraamalla minua Twitterissä. Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita.

Ensituntumat Fujitsu Lifebook T901:stä

Kauan odottamani Fujitsu Lifebook T901 on viimeinkin täällä. Alkutalvesta Fujitsu järjesti LinkedIn-profiileita hyödyntävän kilpailun, jossa parhaille profiileille oli palkintoina Lifebook-kannettavia. Haaste otettiin vastaan ja heti ensimmäisellä viikolla ”Initech”-tiimini kipusi voittajakorokkeelle. Palkinnoksi valitsemani Fujitsu Lifebook T901 -kannettava oli se, jota olisin toivonut jo viime syksyisessä Fujitsun Lifebook4Life -projektissa testailla. No, nyt siihen on mahdollisuus ja myös Lifebook4Life matka jatkuu kolmella uudella maalla. Olen ehtinyt käyttämään Lifebook T901:stä nyt vajaan kuukauden ja tässä hieman ensituntumia ja kokemuksia laitteesta.

Ensituntumat

Fujitsu Lifebook T901 on kärkipään yrityskannettava, jonka mielenkiintoisimpana ominaisuutena on kosketus- ja kynäkäyttöinen näyttö, jonka voi taittaa tabletiksi näppäimistön päälle. Päälisin puolin T901 muistuttaa alkusyksyllä testaamaani Fujitsu Lifebook S761 -kannettavaa, mutta yleistuntuma T901:ssa on parempi ja laadukkaampi.

Ruskeaan pahvilaatikkoon pakatun läppärin mukana tuli stylus-kynä kosketusnäytön kanssa käytettäväksi, suojapussi, levyt Windowsin palautukseen ja ajureille, lyhyt käyttöönotto-ohje, sekä laturi. S761:n mukana ei tullut Windowsin palautus-DVD:tä, vaan se hoituu pelkästään kiintolevyllä olevan palautusosion kautta, joka löytyy myös T901:n levyltä.

Ensituntumaltaan T901 on 13,3″ -kokoiseksi kannettavaksi normaalipainoinen, 2.05 kg, ja on siis yhtä painava kuin vastaavan kokoinen Macbookkini. Fyysiseltä tuntumaltaan T901 on selkeästi tukevampi kuin S761:n, mutta ei kuitenkaan verrattavissa alumiiniseen Macbookiin. Koneen rakenteessa on hieman samaa tuntumaa kuin Thinkpad W510 -työkannettavassani.

Muotoilultaan kone on perinteistä yrityskannettavaa mattamustassa muovikotelossa ja suhteellisen paksu. Näytön alaosasta löytyvät pikanäppäimet erilaisille toiminnoille ja sormenjäljenlukija ja ylälaidasta Web-kamera. Kotelon vasemmalta reunalta löytyvät virtaliitin, yksi USB 3.0 ja FireWire-portti, HDMI-liitin ja laajennuspaikka. Oikea reuna on varattu modulaariselle lokerolle, josta löytyy nyt DVD-asema. Edestä löytyvät mikrofoni- ja kuulokeliittimet, paikka stylukselle ja fyysinen kytkin WLANille. Laitteen takaa löytyy kaksi USB 2.0 -porttia, pääsy SIM-korttiin, VGA-liitin piilotettuna suojalevyn taakse ja RJ45-liitin. Pohjasta löytyy paikka akulle ja huoltoaukot kiintolevylle ja muisteille sekä liitin telakointiasemaan. Pohjassa on myös ovelasti jotain kangasmaisia pinnoitteita, joiden ideaa en oikein ymmärrä.

Liitäntöjen osalta WLANin fyysinen kytkin on hieman liian herkkä ja koska se sijaitsee koneen etuosassa, liikkuu se epähuomiossa etenkin sylissä käytettynä. Samoin kuulokeliitännät ovat sijoitettu hankalasti etuosaan. Lisäksi virtapiuhan ja liittimen muotoiluun toivoisi samanlaista ratkaisua kuin Applella on Macbookeissa, eli magneettista helposti irtoavaa liitintä ja ohutta virtapiuhaa yhdistettynä tyylikkääseen laturiin. Myös etupaneelin kirkkaat ja lepotilassa vilkkuvat sini- ja viherledit voisi suunnitella paremmin. Yleisesti ottaen liitännät kuitenkin ovat monipuoliset ja toimivat.

Näppäimistön tuntuma on hyvä ja ne vastaavat hyvin painalluksiin. Kymmensormijärjestelmällä kirjoittaminen onnistuu paremmin kuin W510:ssä, mutta ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin Macbookin selkeästi erillisillä ja sileillä näppäimillä. Enter-näppäin on suuri ja home/end-näppäiminä toimivat page up/down -näppäimet ovat ahdettu nuolinäppäinten ympärille. Edelleen vierastan Fn-näppäimen sijoittelua, joka eroaa verrattuna Thinkpadiin tai Macbookiin. Se on sijoitettu Win- ja Ctrl -näppäinten väliin, eikä viimeiseksi näppäimeksi Ctrl:n jälkeen.

Ovelista ratkaisuista puheen ollen Lifebookeissa on oma pieni pyöreä kosketuslevy näytön vierittämiseen. Varsinainen nystyräpäällysteinen kosketuslevy on Synapticin valmistama ja päällyste toimii mielestäni paremmin kuin vastaavanlaisena W510:ssä, ei kuitenkaan yhtä sulavasti kuin lasipintainen levy Macbookissa. Sormea pyörittämällä toimiva scrollpad toimii ihan hyvin ja jotenkin paremmin kuin S761:ssä. Mielestäni erillisen scrollpadin voisi jättää pois ja panostaa selkeästi isompaan kosketuslevyyn.



Tekniset ominaisuudet

Koneeni on varustettu seuraavalla kokoonpanolla (pdf):

  • Näyttö: Mattapintainen 13.3″, LED-taustavalaistu, 1280 x 800 -resoluutiolla
  • Näytön lisätiedot: Kynä- ja kapasitiivinen kosketusnäyttö 5 sormen tunnistuksella, taustavalontunnistin
  • Piirisarja: Intel QM67
  • Prosessori: Intel Core i5-2520M @ 2.5 GHz, 3 MB
  • Näytönohjain: Intel HD Graphics 3000
  • Kovalevy: Toshiba MK327GSX 320GB, 7200 rpm
  • Muisti: 1 x 4GB, 1333MHz DDR3 PC3-10600 (2 paikkaa)
  • Moduuli: DVD RW Dual Layer -asema
  • Verkko: Intel Centrino 6205 802.11 a/b/g/n -WLAN, Sierra Wireless Gobi 3000 3G/UMTS -moduuli
  • Äänet: Realtek ALC269
  • Akku: Li-Ion 6-kennoa, 6200 mAh, 67 Wh
  • Liitännät: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, SD-muistikortinlukija, RJ-45 verkkoliitin (1GB), ExpressCard 34/54mm -paikka, SIM-korttipaikka, SmartCard-paikka
  • Muuta: Bluetooth 3.0, GPS-paikannin, sormenjälkitunnistin, 2.0 MB Web-kamera, sisäänrakennettu mikrofoni, TPM 1.2 -moduuli, Anytime USB -lataus, Magnesium-kansi, kiintolevyn ShockSensor
  • Käyttöjärjestelmä: 64-bit Windows 7 Professional
  • Paino: 2.05 kg

Kosketusnäyttö kynä-toiminnollaa

Kiinnostavin ominaisuus Lifebook T901:ssa on ”dual digitizer” -näyttö, joka kääntyy näppäimistön päälle tabletti-asetukseen ja käyttöliittymän kanssa voi tehdä interaktiota sekä kosketuksen että tökkimisen voimalla. Kännyköiden liukkaaseen kosketusnäyttöpintaan tottuneelle T901:n näyttö on hieman nihkeä, mutta stylus-kynä toimii mallikkaasti. Kynässä on kaksi nappia ja on paljon kätevämpi Windows 7:n kanssa kuin kosketuskäyttö. Kynän saa talteen koneen etuosasta löytyvään paikkaan.

Stulyksen käytössä hieman tottumista, etenkin piirtäessä, vaatii se, että kynän kosketusosa ja hiiren kursori eivät ole aivan suoraan samassa kohtaa, joten jälki tulee hieman sivuun. Ilmeisesti näytön kosketus- ja kynätoiminnallisuus tekee sen sen verran paksuksi, että kynän tarkka pistemäinen osuma ei ole aivan sen alapuolella. Sormella tökittäessä tuota ominaisuutta ei samalla lailla huomaa. Lisäksi koska näyttö on myös kosketusnäyttö, tulee stulyksella piirtäessä helposti virhepainalluksia, jos lepuuttaa kämmentä näytön päällä. Yleisesti ottaen stulys toimii kyllä näppärästi ja sillä saa kivaa jälkeä aikaan.

Tablettina käytettäessä Windowsista löytyy virtuaalinen näppäimistö, jolla tekstiä voi syöttää kuten näppäimistöllä tai kirjoittaa käsialatunnistuksella. Käsialatunnistus toimii tosin englanniksi, eikä oikein suomeksi kirjoitettuna. Kynällä voi tehdä muistiinpanoja esimerkiksi Microsoft Journal -sovelluksella tai Officen mukana tulevalla OneNotella. Muita varsinaisia kynäkäyttöisiä sovelluksia en ole vielä testannut. Näytön eli kannen lukitus tabletiksi tai normaalisti toimii kääntyvällä palikalla, joka ilmeisesti aiheuttaa myös sen, että lukitus ei ole aivan niin jämäkkä kuin olettaisi.

Näytön alalaidasta löytyvä sormenjälkitunnistin on kätevä etenkin tablettina käytettäessä ja toimii myös Windowsin sisäänkirjautumisessa, sekä muissa salasanaruuduissa. Kätevä tapa unohtaa salasanansa, kun sitä ei tarvitse jatkuvasti kirjoittaa.

Sovellukset

Fujitsu on pakannut Lifebookin mukaan muutamia sovelluksia, joilla voi hallita koneen ominaisuuksia. Sormenjälkitunnistimen käyttöön on OmniPass Security, 3G-verkkoihin AirCard Watcher, verkkotilojen hallintaan PlugFree Network ja Web-kameralle löytyy CyberLink YouCam. Näyttöön liittyviä sovelluksia ovat Touch Launcher sovellusten käynnistämiseen, erilaisia pelejä sisältävä Microsoftin MultiTouchPack ja Auto Rotation Utility näytön kääntymisen hallintaan. Yleisiä apuohjelmia ovat Fujitsu Display Manager näyttöjen hallintaan, DeskUpdate ajureiden päivittämiseen, LaunchCenter alkuun pääsemiseen ja Battery Utility akun tietoihin. Lisäksi koneelta löytyy Office 2010:n testiversio, Nero levyjen polttamiseen, sekä erilaisia Intelin sovelluksia.

Esiasennetut sovellukset ovat ihan kivoja ja Lifebookien mukana tulee muutamia hyviä sovelluksia kuten ajureiden päivittämistä helpottava DeskUpdate, mutta myös turhia ja Windowsin ominaisuuksia toistavia sovelluksia. Lisäksi sovellusten toteutustapa, käytettävyys ja yhtenäisyys ei ole aivan sillä tasolla, jota olettaisi yrityskannettavassa näkevän. Esimerkkiä kannattaisi katsoa esimerkiksi Lenovon ThinkVantage -sovellusperheestä, vaikka niissäkin on omat ongelmansa.

Kannen alta ja käyttökokemuksia

Lifebook T901 on varustettu toisen sukupolven Intelin Core i5-prosessorilla, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja Sandy Bridge -arkkitehtuurin myötä integroidun näytönohjaimen suorituskyky on kelvollinen. Integroidussa näytönohjaimessa riittää potkua normaaliin työpöytäkäyttöön ja kevyeen pelaamiseen. Kovan rasituksen alla koneen jäähdytys herää on selvästi kuultavissa, mutta muuten se on suhteellisen hiljainen. Virrankulutuksen osalta koneessa riittää sähköä noin 6 tunniksi ja lisävirtaa saa laittamalla DVD-aseman tilalle toisen akun, jos sellaisen moduulin omistaa.

Koneen LED-taustavalaistu näyttö on kirkas, laajalla katselukulmalla ja mattapintainen, mutta 1280 x 800 -resoluutio on hieman siinä ja siinä. Nykyään jo olettaisi 13.3″-kokoluokassa olevan vähintään 1440 x 900 -resoluution tai mieluummin 1680 x 1050, joka tarjoaa paremmat työskentelytilat. Tulee mieleen uuden iPad 9,7″ näyttö 2048 x 1536 -resoluutiolla, joka sopisi isompiinkin laitteisiin. Kaiuttimet koneessa ovat perustasoa ja kuulokkeiden kautta ääni on parempi.

Yksi kätevä ominaisuus sisäänrakennetun 3G/UMTS-moduulin lisäksi on, että USB:sta saa virtaa koneen ollessa sammutettunakin Anytime USB -lataustoiminnon avulla. Se pitää vain ensin kytkeä päälle BIOSista ja ilmeisesti se onnistuu myös Intelin Windows-sovelluksen kautta. Tällöin matkoilla ei tarvitse erillistä laturia kännykälle. Pääasiassa yrityskäyttöön Lifebookista löytyy tuki Intelin Anti-Theft ja Active Management -teknologioille, joilla kannettavan saa suojattua varkailta ja hallittua. Fujitsu käyttöö edellä mainituista ominaisuuksista Advanced Theft Protection (ATP) -nimitystä.

Suorituskykytestit

Suorituskyvyltään Lifebook T901 on työkäytössä riittävä saaden Windows 7 Experience -arvoksi 4,7 (S716 4,6). Suorituskykytesteissä saadaan 3DMark 06:sta 3472 pistettä. Vertailuarvona S761 Core i5-2410M -prosessorilla saa 3637 pistettä ja Core i7-720QM prosessorilla ja erillisellä näytönohjaimella varustettu W510 saa 6807 pistettä. PCMark 7 tuottaa 2450 pistettä, kun vertailuna W510:lla sai 1935 pistettä. Lisäksi testasin kiintolevyn nopeutta CrystalDiskMark 3:ssa 500MB:llä.

Yhteenveto

Fujitsu Lifebook T901 on keskikokoinen 13.3″ kannettava varustettuna kirkkaalla mattapintaisella ja keskitason resoluutiolla varustetulla kynä- ja kosketustoiminnon omaavalla kääntyvällä näytöllä, kyvykkäällä prosessorilla ja hyvillä verkko-ominaisuuksilla. Muotoilu on tyypillistä yrityskannettaville ja kone tarjoaakin paljon ominaisuuksia etenkin turvallisuuden saralla. Integroitu näytönohjain riittää peruskäyttöön. Fujitsun kannettavat saavat myös kattavan testauksen, joten koneen uskoisi olevan myös luotettava.

Pienillä muotoiluun liittyvillä muutoksilla T901 olis vielä parempi. Etenkin koneen paksuus, kotelon tukevuus ja virtaliitin ovat Macbookiin tottuneelle asioita, joita toivoisi muidenkin valmistajien miettivän. Tehojen ja virrankulutuksen osalta odotan innolla tuloillaan olevaa Intelin Ivy Bridge -arkkitehtuuria käyttäviä malleja, joiden pitäisi jälleen nostaa suorituskyky etenkin grafiikan osalta uudelle tasolle.

Lisää kokemuksiani ja Lifebook4Lifen matkailuteeman henkeen kirjoitettuja enemmän tai vähemmän mainoshenkisiä juttuja englanniksi voi seurata Lifebook4Life-profiilistani.

Testaa Linkedin-profiilisi vahvuus ja voita Fujitsu Lifebook

Fujitsu näyttää panostavan Lifebook-kannettaviensa markkinointiin sosiaalisessa mediassa. Muutama kuukausi sitten päättyi Lifebook4Life -projekti, jossa olin mukana ja nyt tammikuun lopussa alkoi uusi Profile Pitch -kilpailu, jossa palkintoina on viikottain Fujitsun Lifebook-kannettavia ja joka toinen viikko arvotaan Fujitsu Stylistic Q550. Tarvitset vain Linkedin-profiilin ja tiimikaverin. Kilpailun seuraava viikko alkaa 6.2.2012 ja vielä on neljä viikkoa ottaa haaste vastaan.

Lyhyesti kuvattuna Profile Pitch -kilpailussa on ideana kahden hengen tiimein haastaa viikottain toisia joukkueita ja kilpailla jäsenten LinkedIn-profiileiden eri osa-alueiden vahvuuksissa. Jäsenten Linkedin-profiilit pisteytetään osa-alueiden mukaan, jotka ovat nimetty Lifebook-kannettavien ominaisuuksien mukaan laaduksi, liikkuvuudeksi, turvallisuudeksi ja kosketukseksi. Haasteissa tiimin Linkedin-profiileiden eri osa-alueet taistelevat keskenään ja osa-alueiden voitoista saa pisteitä. Haastekertoja on päivittäin kolme per jäsen, joten kannattaa hieman taktikoida, keitä tiimejä haastaa. Aina viikon lopussa eniten pisteitä kerännyt tiimi voittaa valitsemansa Lifebookin per jäsen.

Helppoa ja yksinkertaista?

Profile Pitch haastaa kysymällä ”Oletko riittävän rohkea?” ja ”Pysytkö Lifebookkien vauhdissa?”. Haaste on otettu vastaan ja voitettu! Tiimi ”Initech”, eli profiilini yhdessä kaverini Aarnen profiilin kanssa, oli voittamaton yhdistelmä kilpailun ensimmäisellä viikolla ja siitä palkinnoksi saimme molemmat uudet kannettavat. Eiköhän se Fujitsu Lifebook T901 sieltä piakkoin saavu, sillä odotan innolla miten kääntyvä kosketusnäyttö toimii käytännössä. Lisäksi kilpailun toisella viikolla kipusimme kuin ohimennen toiseksi, josta palkintona Presenter IV Air -osoitin. Sopiva kaveri T901:n seuraksi.

Kilpailua on jäljellä vielä siis neljä viikkoa, joten kannattaa päivittää Linkedin-profiili, pohtia sen vahvuuksia ja heikkouksia ja ottaa haaste vastaan.