Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 4

Älypuhelimet ovat täynnä teknologiaa, mutta vasta niille saatavat sovellukset tekevät niistä laitteen, jota käytetään päivisin. Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle on saatavilla kohtalaisesti sovelluksia, joita olen käsitellyt muutamassa aikaisemmassa kirjoituksessa (osa 1 ja osa 2 ja osa 3), ja vuoden aikana sovellustarjonta on kehittynyt mukavasti. Toisaalta muutamia tärkeitä sovelluksia uupuu edelleen. Tässä poimintoja kesän jälkeen julkaisuista uusista sovelluksista Sailfish OS:lle.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3
Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Sovellusten nimet vievät sovelluksen OpenRepos-sivulle, jos sellainen on, tai sovelluksen kotisivulle.


Sail Raid
Vanhan ajan ylhäältäpäin kuvattu shoot’em up -peli, jossa lennät taistelulentokoneella ja tuhoat viholliseti. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Colordots Colordots
Colordots
Yhdistä niin monta väripistettä kuin ehdit 30 siirrolla tai 60 sekunnissa. Portattu Robert Ancellin Ubuntu Phonelle tekemästä Dotty-pelistä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

2miich 2miich
2miich
Jääkiekon Liigan ottelutuloksia. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Helsinki Transit Stops
Näyttää HSL:n julkisen liikenteen lähtöajat pysäkeiltä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.

SailKino SailKino
SailKino
Hae Finnkinon elokuvatarjonta ja katso trailerit. Myös Forum Cineman (Viro, Latvia, Liettua). Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.

SailStack SailStack
SailStack
Sovellus StackExchange-sivutojen kuten StackOverflown lukemiseen. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

Sky FM Sky FM
SkyFM
Nettiradiosovellus radiotunes.com, di.fm, jazzradio.com ja rockradio.com -nettiradioille. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.

SailGrande SailGrande
SailGrande
Instagram-sovellus, joka osaa muun muassa selata kuvia, videoita ja käyttäjiä. Ei kuvien lisäystä. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Cooktimer
Kattavampi munakello. Saatavilla: OpenRepos.

Papocchio
Papocchio
Käsinpiirtosovellus. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Qippis Qippis
Qippis
Olut-tietokantasovellus, joka käyttää BreweryDB.comin tietoja. Hae oluita ja lisää niitä suosikkeihin. Asennus vaatii tilin ja henkilökohtaisen API-avaimen. Lähdekoodi: QtQuick.me. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Truly Yours
JollaWalls.comin Ambience-selaussovellus. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.


Call Recorder
Nauhoittaa automaattisesti jokaisen puhelun, jonka soitat tai vastaanotat. Lähdekoodi: GitHub. Saatavilla: OpenRepos.

Memory Memory
Memory
Näyttää käytetyn muistin ja levytilan määrän. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 2

Jollaa pyörittävä Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on pirteä lisä iOS:n, Androidin ja Windows Phonen hallitsemilla markkinoilla ja sille saatavia sovelluksiakin alkaa jo olla kattavasti perustarpeisiin, etenkin jos mukaan laskee Android-sovellukset. Muutama kuukausi sitten kirjoitin Sailfish OS -sovellustarjonnasta ja nyt on aika tehdä aiheeseen uusi katsaus ja selvittää millaisia uusia ohjelmia Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla.

Sailfish OS -sovellukset, osa 2

Sailfish OS -sovellustarjonta on muutamassa kuukaudessa kasvanut hiljaksiin, kun kehittäjät ovat toteuttaneet uusia sovelluksia ja kääntäneet lisää aikaisemmin Meegolle tehtyjä sovelluksia. Tässä muutamia poimintoja uusien sovellusten tarjonnasta. Sovellusten nimet vievät sovelluksen OpenRepos-sivulle, jos sellainen on, tai sovelluksen kotisivulle.

Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 2


Weather Kaarna
Sääennustus-sovellus, joka käyttää Suomen ilmatieteenlaitoksen avointa dataa ja OpenWeatherMapin tietoja. Sovelluksen sivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


LinksBag
Sovellus getpocket.com -palvelun käyttämiseen. Mahdollistaa mm. palvelun kirjainmerkkien hakemisen, lukemisen ja poistamisen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Bookmark
Sovellus Diigo- ja Pinboard -kirjanmerkkipalveluille. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa


Feed Haven
Sovellus Feed.ly -uutissyöte-palvelulle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Feed’me
Sovellus Feed.ly -uutissyöte-palvelulle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Tiny Tiny RSS Reader
RSS-syötteiden lukija Tiny Tiny RSS -palvelulle, jota varten tarvitset oman tai muun tarjoajan Tiny Tiny RSS -palvelimen. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Haikala
High.fi uutisportaalin tarjoamien uutissyötteiden lukija. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Ampiaiskala
Ampparit.com uutisportaalin tarjoamien uutissyötteiden lukija. Sovelluksen sivu. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


Series’me
TV-sarjojen nähtyjen jaksojen kirjassa pitämiseen tarkoitettu sovellus. Käyttää Trakt.tv:n rajapintaa. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Sailwave
Internet radio -sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


modRana
modRana is a flexible GPS navigation system for mobile Linux devices.
Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Orienteering Compass
Kompassi aste- ja radiaaniluvuilla. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Viito
Suomenkielen viittomakielen sanakirja. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Metronome
Metronomi. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Brainparty
36 erilaista pientä pulmapeliä. Lähdekoodi. Saatavilla: OBS.


SolitaireGames
Erilaisia pasianssipelejä kuten Klondike, eli ”Pasianssi”. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Chimpopzee
Vapauta kupliin jumiutuneet apinat 60:ssa kentässä. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Tappr
Yksinkertainen täppäyspeli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


KibiTiles
2048-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


qml2048
2048-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Minesweeper
Miinaharava. Saatavilla: Jolla Kauppa.


GPS Info
Näyttää GPS-tiedot kuten sijainnin, korkeuden ja nopeuden. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos


Lighthouse
Näyttää järjestelmän tietoja kuten prosessorin kuormituksen ja prosessit. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa ja OpenRepos.


ShellEx
Lähdekoodi.
Käyttöliittymä Terminaalissa ajettaville komennoille. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonnasta ja Sailfish OS:ssä toimivista Android-sovelluksista.

Jolla ja Android-sovellukset

Mobiililaitteissa käyttöjärjestelmälle saatavien sovellusten määrä ja laatu ovat jossain määrin ratkaisevassa asemassa ja sitä ajatellen Jolla ja Sailfish OS tukevat myös Android-sovelluksia. Android-sovelluksia voi asentaa useista eri Android-sovelluskaupoista ja Jollan kaupasta on saatavilla yhteensopiviksi testattuja Android-sovelluksia. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista ja muutamista muista lähteistä asennetuista sovelluksista.

Jollalle saatavat Android-sovellukset

Jollaan ja Sailfish OS:lle saatavien sovellusten määrää voi kätevästi laajentaa Android-sovelluksilla, joita varten tarvitsee vain ensin asentaa Jollan kaupasta Android Support -paketti, jonka jälkeen Android-sovelluksia voi asentaa haluamastaan lähteestä kuten Jollan kaupasta, Yandex.Storesta, Amazon App Storesta tai suoraan .apk-paketeista. Sovellukset toimivat libhybris-ratkaisun ansiosta yhtä sulavasti Jollassa kuin vastaavassa Android-puhelimessa.

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita, ja suurin ero natiiveihin sovelluksiin toimintalogiikan lisäksi on, että kaikki Android-sovellukset toimivat samassa ”ikkunassa”. Listassa olevat sovellukset on testattu Sailfish OS 1.0.5.16 Paarlampi -versiolla. Aikaisemmin muun muassa Netflix on toiminut, mutta nyt en sitä saanut toimimaan.

Android-sovellukset Jollan kaupassa

Jollan kaupasta on saatavilla muutamia Jollan ja Sailfish OS:n kanssa toimiviksi testattuja Android-sovelluksia, mutta sovellukset ovat muuten samoja kuin muistakin lähteistä asennettavat. Tässä muutamia poimintoja Jollan kaupasta löytyvistä Android-sovelluksista. Android-sovellukset ovat kaupassa merkitty pienellä Androidin kuvakkeella. Listassa sovellukset ovat ryhmitelty kuten ne ovat Jollan kaupassa.

Internet


Pivo
Pankkitilin käytönseurantaan tarkoitettu sovellus, joka toimii muun muassa OP-Pohjolan tileille.


Tori.fi
Sovellus Tori.fi-osto/myynti -palvelun käyttöön.

Multimedia


Taloussanomat
Taloussanomien, Digitodayn ja It-viikon uutiset.


Yle Areena
Ylen Areena -palvelu.


Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien tuoreimmat uutiset ja sää.

Network


ReadWrite News
Lue ReadWrite News -IT-blogia.

Utilities


Aptoid Appstore
Aptoidin Android-sovelluskauppa. Aptoidesta löytyy erikseen Jolla-kauppa.


Time List
Lisää asioita listalle ajan kera ja vertaa aikaa nykyaikaan.


LOWs tag based prices
Lisää tuotteita listalle ja vertaa mitä olet niistä maksanut.

Muut Android-sovellusten lähteet

Jollan kaupan lisäksi Android-sovelluksia voi ladata useista kolmannen osapuolen sovelluskaupoista tai asentamalla suoraan .apk-paketeista. Jollan kaupasta löytyy Yandex.Store ja Aptoid App Store, mutta myös Amazon App Store toimii, ja myös Google Playn asentaminen on mahdollista.

Kolmannen osapuolen kaupoista tai Internetistä ladattujen ohjelmistojen asentamista varten pitää sallia Jollan asetuksista ensin ei-luotettu ohjelmistojen käyttö: Järjestelmä > Ei-luotettu ohjelmisto > Salli ei-luotettu ohjelmisto.

Yandex.Store


Jollan kumppani Android-sovelluskaupoissa on venäläinen Yandex.Store, joka tuntuu toimivan ihan kätevästi. Yandex.Storen asennuksessa pitää huomioida, että valitsee salasanan palautuksen tavaksi turvakysymyksen, sillä ulkomaisiin numeroihin (+358) tekstiviestin lähetys varmistusta varten ei Yandexilta onnistu.

Amazon App Store

Amazonin App Store on yksi vaihtoehto Android-sovellusten asentamiseksi ja se toimii ihan kätevästi. Kätevänä lisänä sovelluskauppaa voi käyttää myös tietokoneella selaimen kautta, jolloin ”ostetut” sovellukset löytyvät Menu > My Apps > Cloud > Refresh.

Amazonin kaupan asennus menee lyhyesti seuraavasti:

  1. Lähetä linkki sovellukseen sähköpostiisi ja avaa se Jollassa
  2. Lataa sovellus
  3. Avaa Notifikaatiot ja klikkaa ilmoitusta ladatusta apk:sta (tai: Mene Asetukset > Järjestelmä > Siirrot)
  4. Klikkaa AmazonApps-release.apk, jolloin uusi sovellus asennetaan ja se löytyy sovelluslistasta
  5. Kirjaudu Amazon AppStoreen Amazon.comin tunnuksillasi

APK-pakettien asentaminen

Androidin sovelluspakettien, eli .apk-tiedostojen, asentaminen on hieman monimutkaisempaa kuin suoraan sovelluskaupoista asentaminen, kun .apk-paketit pitää ensin hankkia jostain, kuten Android-puhelimesta purkamalla tai Internetin lähteistä. Paketin hankkimisen jälkeen kopioidaan se Jollaan esimerkiksi /data/app -hakemistoon, jonka jälkeen voidaan asentaa se selaamalla tiedostonhallinta-sovelluksella kuten Cargo Dock hakemistoon, jossa paketti on ja avaamalla se.

Itse olen käyttänyt .apk-pakettien saamiseen vain oikeaa Android-laitetta, josta AirDroidin avulla tuottanut .apk-paketit Jollaan siirtoa varten. Yksi vaihtoehto on käyttää APK-downloader-sivustoa tai Chrome-lisäosaa, joilla voi ladata Google Playssa olevia ilmaisia sovelluksia.

Ulkoisten sovelluskauppojen Android-sovellukset Jollassa

Suurin osa Android-sovelluksista toimii hyvin myös Sailfish OS:ssä, jos ne eivät tarvitse Googlen Play -palveluita. Tässä muutamien tunnettujen palveluiden Android-sovelluksia, jotka toimivat myös Sailfish OS:n Android-kerroksella ajettuna.

Pilvipalvelut


Dropbox
Dropboxin kanssa osaa toimia natiiveista Sailfish OS -sovelluksista Cargo Dock ja Sailbox. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Sosiaalinen media


Imgur
Imgurille on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Sailimgur Jollan kaupasta. Android-sovelluksen lähde: oma .apk-paketti tai Aptoide


Instagram
Lähde: oma .apk-paketti (Google Play) tai Aptoide.


Vine
Lähde: Amazon App Store


Reddit is fun
Redditistä on saatavilla myös natiivi Sailfish OS -sovellus Quickddit OpenReposta. Android-sovelluksen lähde: Amazon App Store

Pelit


Angry Birds II
Lähde: Amazon App Store


OpenSudoku
Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

Muut


S-Pankki S-mobiili
S-Pankin mobiilisovellus, joka näyttää tilin ja bonuksen tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla maksamista varten. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)


OP-mobiili
OP-Pohjolan mobiilisovellus, joka näyttää mm. tilien ja vakuutusten tiedot, ja jossa voi mm. skannata laskun viivakoodin kameralla. Lähde: oma .apk-paketti. (Google Play)

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta

Jolla ja Sailfish OS purjehtivat uusien tuulien alla mobiilimarkkinoilla ja tuovat mukanaan pirteän, joskin vielä marginaalisen lisänsä. Matkapuhelinten markkinat ovat tiukasti kilpaillut ja kysymys ei ole niinkään laitteiston kyvykkyydestä, vaan siitä millaisia sovelluksia alustalle on saatavilla. Jolla ja Sailfish OS eivät vielä pärjää sovellustarjonnassa iOS:lle, Androidille tai Windows Phonelle, mutta sovellusten määrä kasvaa hiljaksiin. Tässä muutama poiminta Sailfish OS:n sovellustarjonnasta.

Sailfish OS -sovellustarjonta

Mobiilimarkkinoilla menestystä ei mitata laitteiston paremmuudella, vaikka silläkin on merkityksensä, vaan puhelimessa pyörivälle käyttöjärjestelmälle saatavien sovellusten laatu ja määrä ovat usein ratkaisevassa asemassa. Jolla tuli markkinoille Sailfish OS:n kanssa loppuvuodesta 2013 ja sovellusvalikoima ei ole lähelläkään kilpailevia alustoja. Perussovellukset löytyvät jo nyt ja lisää erinomaisia sovelluksia tulee, kun kehittäjäyhteisö askartelee sekä uusia sovelluksia että kääntää Meegolle tehtyjä sovelluksia. Useimmat Sailfish OS:lle saatavat sovellukset ovat avointa lähdekoodia, joka auttaa myös muita kehittäjiä tekemään sovelluksia. Lisäksi Sailfish OS tuo sovellustarjontaan pikantin lisän, kun natiivien sovelluksien lisäksi puhelimessa voi ajaa myös Androidin sovelluksia, mutta siitä lisää myöhemmin.

Tässä muutamia poimintoja Sailfish OS:n natiivien sovellusten tarjonnasta. Koska Jollan sovelluskauppaan ei ole vielä Web-käyttöliittymää, ovat linkit OpenRepos-sivulle, jos sellainen sovelluksella on. Kuvat ovat joko itse ottamiani tai OpenReposista. OpenRepos on vaihtoehtoinen tapa kehittäjille tarjota sovelluksia käyttäjille. Usein OpenReposissa on tarjolla myös tuoreempi versio sovelluksesta.

Vakiosovellukset


Sähköposti
Sähköposti-sovellus tukee useita tilejä, IMAP- ja POP-protokollia ja Exchange ActiveSynciä. Harmillisesti Exchangen tiukemmat turva-asetukset eivät ole vielä tuettu.


Kalenteri
Kalenteri näyttää tiedot eri tileiltä ja osaa päivittää tiedot mm. Googlen kalenteriin.


Kello
Herätyskello, ajanottokello ja ajastin.


Kartat
Nokia Here -karttoja käyttävä karttasovellus, joka osaa myös näyttää reitin paikasta a paikkaan b.


Muistiinpanot
Muistiinpanosovellus.


Media
Mediasoitin.

Sosiaalinen media


Tweetian
Monipuolinen Twitter-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Friends
Facebook-sovellus. Lähdekoodi ja Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


mitakuuluu
WhatsApp-sovellus. Lähdekoodi ja Talk Maemo -ketju. Saatavilla: OpenRepos.


Quickddit
Reddit-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Sailimgur
Imgur-sovellus kuvien ja gallerioiden selailuun. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Foursail
Foursquare-sovellus. Lähdekoodi. OpenRepos.


Communi
IRC-sovellus. Lähdekoodi. Jolla Store.

Pilvipalvelut


Cargo Dock
Kätevä tiedostojen hallinta -sovellus, jossa onnistuu kopiointi toiseen ”paneeliin”, joka voi olla vaikka Dropbox-kansio. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Sailbox
Yksinkertainen Dropbox-sovellus. Saatavilla: Jolla Store.


Bluewhale
Evernote-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


goViihde
Elisa Viihde -sovellus ohjelmien tallentamiseen ja hallinnointiin. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: Jolla Store.


ownCloud uutiset
RSS-syötteiden lukija ownCloudille, joka synkronoituu ownCloud-palvelimesi kanssa ja toimii myös ilman nettiyhteyttä. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


ownCloud muistiinpanot
Muistiinpano-sovellus, joka synkronoi tiedot ownCloudiin. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.

Media ja musiikki


CuteSpotify
Spotify-sovellus, joka tukee sekä online että offline-kuuntelua. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


YTPlayer
Youtube-soitin. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Y-Radio
Kuuntele YLE Radiota. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

QuickRadio
Kuuntele nettiradioita. Saatavilla: Jolla Store.


FBReader
E-kirjojen lukusovellus. Tukee useimpia avoimia e-kirja formaatteja ja myös pakattuja. Saatavilla: OpenRespo.


SMPC
Kaukosäädin MusicPD-ohjelmalle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

gPodder
Podcast-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: gPodder.

Sijainti ja reitti


Jopas
Reittiopas-sovellus, joka pohjautuu Meegon Meegopas-sovellukseen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Reitti
Helsingin ja Tampereen julkisen liikenteen reittiopas. Hyödyntää puhelimen sijaintitietomahdollisuuksia. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Reittinauhuri
Nauhoittaa reittisi ja käyttää GPS:ää ja GLONASSia sijaintitietoihin. Reitti tallennetaan GPX-muodossa. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


SailCompass
Kompassi. Saatavilla: Jolla Store.

Hyötyohjelmat


TaskList
Tehtävälista-sovellus päivittäisten askarten ja muistiinpanojen hallintaan. Saatavilla: Jolla Store.


Kitchen timer
Keittiöajastin esim. munien keittoon. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


MeeCast
Monipuolinen sää-ohjelma, joka tarjoaa tietoja useasta eri lähteestä kuten Foreca, openweathermap ja weather.com Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Simple weather
Sää-ohjelma. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Sidudict
Sanakirja, joka pohjautuu QStarDictiin. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Speedcrunch mobile
Monipuolinen laskin. Saatavilla: Jolla Store.


Lähetykset
Postin lähetysten seuranta -sovellus. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.


Taivaanvahti
Selaa tähtihavaintoja Ursan Taivaanvahti havaintotietokannasta. Saatavilla: Jolla Store.


Flashlight
Taskulamppu. Saatavilla: Jolla Store.


Tabatimer
Tabata-tyylinen ajastin, joka laskee kertoa tietyllä aikavälillä. Saatavilla: Jolla Store.


Fingerterm -terminaali
Kytke kehitystila päälle ja sovellus tulee näkyviin.


File
Tiedostonhallinta-sovellus. Kytke kehitystila päälle ja asenna jolla-fileman -paketti kirjoittamalla terminaalissa pkcon install jolla-fileman

Pelit


Puzzle Master
Hieno palapeli-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


ParkMeeCrazy
Rush hour -klooni, jossa yritetään saada traktori ulos parkkipaikalta.


Siika
Ota kalat kiinni liikuttamalla puhelinta. Saatavilla: Jolla Store.


Heebo
Peli, jossa yhdistetään palikoita ja tyhjennetään ruutua. Saatavilla: Jolla Store.


Saildoku
Sudoku-sovellus, jossa 6 eri sudokua ratkottavaksi. Saatavilla: Jolla Store.


Reaction Game
Reaktio-peli, jossa painetaan syttyviä lamppuja järjestyksessä. Saatavissa: Jolla Store.

Internet


MeeTeeVee
TV-ohjelmaopas, joka hakee tiedot TVRage.comista. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Music library
Hae tietoja eri musiikkiartisteista. Saatavilla: Jolla Store.

Grafiikka


Screenshot
Kätevä ja monipuolinen sovellus ruudunkaappausten ottamiseen asetetun ajan jälkeen. OBS. Jolla Store.


SailshotMe
Avoimempi mutta rajoittuneempi vaihtoehto ruudunkaappausten ottamiseen asetetun ajan jälkeen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.

Järjestelmä


Warehouse
OpenRepos.net -sovellus sovellusten asentamiseen. Talk Maemo -ketju. Saatavilla: OpenRepos.


Sailtime
Näyttää tietoja puhelimesta, kuten uptimen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store.


Network Monitor
Seuraa puhelimen nettiliikennettä. Saatavilla: Jolla Store.


Hunger meter
Näyttää puhelimen virrankulutuksen. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Store ja OpenRepos.

Päivitetty 24.3.2013: Lisätty Jollan vakiosovellukset.

HelMet tarjoaa e-lehtiä Zinio-palvelun kautta

Olen pitkään pitänyt kirjastoa vain fyysisten kirjojen, videoiden ja lehtien lainaamis- tai lukupaikkana, mutta HelMetin tarjoamat nykyaikaiset palvelut pystyvät yllättämään. Nyt HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja voit lukea e-lehtiä missä ja milloin vain. Uudessa e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinio-lehtipalvelun kautta toteutettu e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Kokonaisuutena Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, mutta palvelun toteutus lehtien ”lainaamisen” osalta on hieman hankala.

HelMet ja Zinio-lehtipalvelu

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastot avasivat Zinio-lehtipalvelun asiakkailleen keväällä ensimmäisenä kirjastona Pohjoismaissa ja e-lehtikokoelmassa on luettavissa lähes 200 vieraskielisen aikakauslehden digitaalista näköislehteä. Zinion kautta kirjastot voivat tarjota vieraskielisiä yleisaikakauslehtiä useista kymmenistä eri aihepiiristä muun muassa: uutiset, talous, ruoka, urheilu, lemmikit, sisustus, puutarha, autot, veneet, valokuvaus, naisten lehdet, tiedelehdet. HelMet-kirjaston lehtikokoelma koostuu 21 eri aihepiiristä ja kattaa laajasti eri aihepiirit: uutis-, talous- ja tiedelehdet, urheilu- ja musiikkilehdet sekä naistenlehdet ja erikoislehdet aiheista kuten vaikkapa koti ja sisustus, puutarha, tai veneily ja ilmailu. Ziniossa ei ole varsinaista arkistoa, vaan tarjolla ovat lehtien uusimmat numerot, mutta ladattujen lehtien vanhemmatkin numerot säilyvät lukijassa. Palvelu on käytettävissä lukuisilla eri alustoilla ja päätelaitteilla kotoa käsin (lehtiin on etälukuoikeus) tai asiakaspäätteillä kirjastossa. Palvelu on tällä hetkellä käytössä vain HelMet-kirjastoissa, mutta tietääkseni kirjastokortin voi hankkia, vaikka ei asuisikaan pääkaupunkiseudulla, kunhan hakee kortin ja tunnusluvun paikanpäältä.

Palvelun käyttöönotto ja lehtien lainaaminen on hieman monimutkainen, sillä Zinion käyttöä varten on luotava kaksi tiliä: RBDigital Gateway –tili lehtikokoelman selaamiseen ja Zinio-tili lehtien lukemiseen. RBDigital Gateway –tilissä ja Zinio-tilissä käyttämäsi sähköpostiosoitteen on oltava sama, jotta järjestelmä osaa lisätä ”lainatut” kirjat Zinion valikoimaan. Lehtikokoelmaan kirjaudutaan RBDigital Gatewayn kautta, josta voidaan valita halutut lehdet lisättäväksi Zinio-tilille. Tarkemmat ohjeet tilien luomiseksi kannattaa lukaista HelMetin artikkelista. Zinio-lehtipalvelun ja RBDigital Gatewayn tunnusten tekemisen ja lehtien lisäämisen jälkeen lukijalla ovat saatavilla luettavaksi päätelaitteesta riippumatta Zinioon lisätyt lehdet ja ne päivittyvät sinne sitä mukaa, kun RBDigitalissa niitä lisäilee.

E-lehtien lukeminen vaatii hieman tottumista, mutta vaikka perinteisissä lehdissä lukukokemus on jotenkin miellyttävämpi, tarjoavat sähköiset lehdet tiettyjä etuja kuten lehtien sivujen kirjainmerkkaaminen, sisällysluettelo klikkaaminen, haku-toiminto, linkkien klikkaaminen ja helpompi säilytettävyys. Lisäksi lukusovellus muistaa mille sivulle jäit lehteä lukiessasi. En tosin saanut hakua toimimaan digitaalisissa näköislehdissä.

Muita etuja Ziniossa ovat sen sosiaaliset toiminnot, sillä artikkeleita voi jakaa sosiaaliseen mediaan kuten Facebookiin, Twitteriin, lähettää sähköpostilla tai sisällyttää nettisivulle. Jako toimiikin oikein kätevästi, sillä jaettu sivu voidaan esikatsella Zinion Web-palvelun kautta, vaikka lehteä tai Zinio-tiliä ei omistaisikaan. Tämä tosin toimii vain lehdillä, jotka ovat luettavissa selaimen kautta. Esimerkiksi esikatselu kesäkuun Mountain Biking UK -lehden sivulla 124 olevaan ohjaustanko-testi ei toimi, mutta kesäkuun PC Magazinessa sivulla 92-93 oleva Samsung Galazy S4 testin esikatselu toimii. Ilmeisesti lehtien numeroihin on käytössä muutava ”zoomaus”, johon esikatselu pohjautuu.

Uusimmat lehdet eivät päivity Zinio-kokoelmaan automaattisesti, vaan lukijan pitää ne lisätä erikseen RBDigital Gatewayn kautta. Uusien lehtien lisäämistä hankaloittaa se, ettei RB Digitalissa ole omien suosikkilehtien listaa, vaan koko lehtikokoelmaa selataan aina kerralla ja saatavilla ovat lehtien viimeisimmät numerot. Tältä osin RBDigital Gateway on toteutettu tökerösti, sillä palveluun tarvitaan kuitenkin erillinen tili, johon suosikkilehdet voitaisiin helposti lisätä.

RBDigital Gateway

helmet_zinio_2013-04-25_152124

RBDigital Gateway tarjoaa portaalin erilaisten digitaalisten palveluiden käyttämiseen ja HelMetin lehtikokoelmiin kirjaudutaan RBDigital Gatewayn HelMetin Zinio -sivuston kautta. Lukemista varten lehdet on klikkaamalla siirrettävä RBDigitalin kokoelmasta henkilökohtaiseen Zinio-kokoelmaan, jota käytetään Zinion sovelluksella tai selaimella.

Käytännössä RBDigital Gateway toimii vain varmentajana ja klikattaessa valikoimissa olevaa lehteä, avautuu Zinio-lehtipalvelu ja uusi lehti lisätään listalle. Tämän jälkeen uusi lehti näkyy myös muissa päätelaitteissa. Ratkaisu on hieman selkeämpi kuin testaamassani e-kirjapalvelussa, joissa kirjaston ja maksullinen kokoelma olivat sekaisin samassa palvelussa.

Lehtivalikoima

HelMetin artikkelin kommenteissa oli listattuna kirjaston lehtikokoelmasta löytyvät lehdet, joita on aika liuta:

.net, 100 Best Cookies, 3D World, 4 Wheel & Off Road, American Poetry Review, American Spectator, Analog Science Fiction and Fact, Android Magazine Australia, Artists & Illustrators, Astronomy, Avenue, Aviation Classics, Aviation Week & Space Technology, Backpacker, Bead&Button, BeadStyle, Beer Connoisseur Magazine, Bicycle Times, Bicycling, Bloomberg Businessweek, Bloomberg Businessweek-Europe Edition, Boating, Canoe & Kayak, Car and Driver, Classic Dirt Bike, Classic Racer, Classic Rock, Classic Toy Trains, Classics Monthly, Clean Eating, Climbing, Clin d’oeil, Comics and Gaming Magazine, Computer Music, Cosmopolitan, Country Gardens, Country Living, CrossStitcher, Cycle World, Cycling Plus, Diabetic Meals Made Easy, Digital Camera World, Digital Photo, Digital PhotoPro, Digital SLR Photography, Discover, Dogs Life, Drawing, Dreamscapes Travel & Lifestyle Magazine, Dwell, EARTH Magazine, Economist, EcoParent, Electronic Musician, Elevation Outdoors, Elle, ELLE DECOR, ESPN The Magazine, Esquire, Every Day with Rachael Ray, Family Circle, Family Handyman, Family Handyman Get Organized!, Fast Bikes, Flying, Food Network Magazine, Forbes, Fortean Times Paranormal Handbook, Future Music, Games, Gamesmaster, Garden Making, Girls’ Life, Golf & Travel, Golf Tips, Good Housekeeping, Good Times, Guitar Player, Guitar Techniques, Guitarist, Handcrafted Jewelry, Harper’s Bazaar, Health & Fitness, Hockey News, Horse & Rider, House & Home, House Beautiful, ImagineFX, Inked, Inter Art Actuel, International Tattoo Art, Interweave Crochet, Interweave Knits, iPad for Parents, iPhone Life, Kitchen Garden, Knit Wear, Knitscene, Knitter’s Magazine, L’actualite, La Cucina Italiana US, Ladies Home Journal, Les Idees de ma maison, Lowrider, Macworld, Maison & Demeure, Marie Claire, Martha Stewart Living, Martha Stewart Weddings, Men’s Fitness, Men’s Health, Modern Patchwork, Mother Jones, Motor Trend, Motorcyclist, Mountain Biking UK, National Geographic Interactive, National Geographic Traveler Interactive, Natural Bodybuilding & Fitness, Natural Health, New York Review of Books, Newsweek, O, The Oprah Magazine, OK! Magazine, Organic Gardening, Outdoor Life, Outdoor Photographer, Parenting Early Years, Parenting School Years, PC Magazine Digital Edition, PCWorld, Pets, Poker Player, Popular Mechanics, Popular Photography, Popular Science, Practical Horseman, Publishers Weekly, Quilters Companion, Reader’s Digest, Rolling Stone, Runner’s World, Running Times, Saltscapes, Saveur, Science, Scuba Diving, Seventeen, Skiing, Slow Cooker, Slow Cooking, Smithsonian Magazine, Snowboarder, Sound & Vision, Sport Fishing, Sportsnet Magazine, Stereophile, Taste of Italia, Thrasher Skateboard Magazine, Total Film, Traditional Home, Trains, Transworld Skateboarding, Transworld Snowboarding, Triathlon Plus, Ultimate Guide to Amazon Kindle, Ultimate Guide to Android Tablets, Urban Ink, Us Weekly, Utne Reader, Vibe Magazine, Warp, Wild, Wine Access, Women’s Adventure Magazine, Women’s Health, Woodcraft Magazine, Writer, Yoga Journal, Yoga Yoghismo, Your Family

Lukusovellukset

Zinion tarjoamia lehtiä voi lukea useilla eri alustoilla sekä tietokoneella että mobiilisti. Lukuohjelma on saatavilla seuraaville laitteille: PC, Mac, iPhone, iPad, Android, Nook HD/HD+, Kindle Fire/Fire HD, Windows 8 ja Blackberry Playbook. Lisäksi useiden lehtien lukeminen onnistuu myös selaimen kautta, jos Flash-lisäosa on käytössä. Luettaessa lehtiä sovelluksella, ei tarvita nettiyhteyttä. Ziniossa olevat lehdet, kirjanmerkit ja suosikit synkronoituvat Zinion tilin kautta eri lukulaitteille.

Android

Digitaalisten näköislehtien lukeminen onnistuu kohtalaisesti myös pienellä 7″ -näytöllä varustetulla Asuksen Nexus 7 -Android tabletilla, riippuen hieman lehden taitosta. Toisissa lehdissä pieni ja ahdas taitto tekevät lukemista hankalaa jopa yhden sivun näkymässä ja toisissa väljästi taitetuissa lehdissä lukeminen onnistuu hyvin kahden sivun näkymässäkin 1280×800 -tarkkuuden näytöllä. Sivujen vaihdossa on pieni viive, mutta muuten lukusovellus ja lehtien lukeminen toimii mainiosti, eikä siitä ole juurikaan kommentoitavaa.

zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-04_main zinio_nexus-7_2013-05-22-13-50-46_lib zinio_nexus-7_2013-05-22-13-51-07_lib-edit zinio_nexus-7_2013-05-22-13-59-38

zinio_nexus-7_2013-05-22-14-07-22 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-32 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-08-35 zinio_nexus-7_2013-05-22-14-11-15

Mac, PC ja Web

Tietokoneella Zinion valikoimissa olevia lehtiä voi lukea joko suoraan selaimessa tai erillisen lukusovelluksen kautta. Kaikki lehdet eivät ole saatavilla selaimen kautta, vaan vaativat erillisen lukusovelluksen, mutta en keksinyt mitä eroa niillä on. Web-selaimessa lukusovellus pyörii Flashilla ja erillinen Zinio Reader 4 on toteutettu Adobe Airilla, joten lukukokemus on aikalailla sama luki lehteä selaimessa tai ei. Toteutuksestaan johtuen Zinion lukusovellus ei ole kovin kevyt, sillä etenkin selattaessa lehteä useamman sivun näkymässä toiminta hidastelee 2 Ghz Core 2 Duo -prosessorilla varustetulla koneella.

Kunnollisella 22″:n 1920×1200-tarkkuuden monitorilla lehtien lukeminen onnistuu kelvollisesti ilman zoomailua kahden sivun näkymässä, mutta paremmin käännettäessä näyttö pystyyn yhden sivun näkymän kera. Vastaavasti lukukokemus 13″ Macbookin 1280×800-tarkkuuden näytöllä ei ole kovin miellyttävä, jos teksti on jo lähtökohtaisesti pientä. Muun muassa Gamemaster ja MTB UK ovat hieman tihrustelua Macbookilla ilman zoomailua, mutta vastaavasti PC Magazine on paljon luettavampaa, sillä lehden taitto on väljempää ja teksti on suurempaa. Vertailukohtana samalla näytön tarkkuudella varustetulla 7″ tabletilla lukeminen on miellyttävämpää, kun näytön voi kääntää pystyyn yhden sivun näkymää varten.


Yhteenveto

HelMetin tarjoamat palvelut yllättivät taas monipuolisuudellaan ja e-lehtien tarjonta englantia osaavalle lukijakunnalle on mainio lisä kirjaston etäpalveluihin jo aikaisemmin testaamani e-kirjapalvelun kaveriksi. Zinion lukusovellukset ja näköislehdet toimivat hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, vaikka tuntuvatkin olevan hieman raskaita ja lehtien nopean pläräilyn voi sivunvaihto viiveen takia unohtaa. Omalle lukulistalle päätyivät muun muassa Mountain Biking UK, Bicycling, Cycling Plus, Gamemaster, PC Magazine, PC World, ja Sound & Vision.

Palvelussa on toki omat puutteensa etenkin lehtivalikoiman osalta, sillä Zinio-palvelusta ei löydy ”lainattavaksi” suomalaisia lehtiä, ja uudet lehdet pitää aina ”lainata” erikseen RBDigital Gateway -palvelun kautta, joka on hieman tökerösti toteutettu. Kuten kommentoin E-kirjastopalveluidenkin osalta, on myös Zinio sekoitus kirjaston tarjoomaa ja maksullista palveluita, mutta jako eri tarjoomiin on selkeämpi, kun Zinio-sovelluksen kautta ei voi kirjaston valikoimaa edes selata, vaan se tehdään vain selaimen kautta RBDigital -portaalissa. Tavallaan toimivaa, mutta kuitenkin hieman hankalaa, sillä RB Digitalissa ei ole erikseen omien valittujen lehtien listaa, vaan näkymässä ovat kaikki tarjolla olevat lehdet.

Kokonaisuutena HelMet-kirjaston tarjoama lähes 200 aikakauslehden digitaalisten näköislehtien valikoima Zinio-lehtipalvelun kautta on mainio palvelu, mutta pienellä vaivalla sen käytöstä olisi varmasti saatu hieman käyttäjäystävällisempi. En kuitenkaan valita :)

Seuraavaksi HelMetin palveluiden pilotointiin on ilmeisesti tulossa IndieFlix-elokuvapalvelu, jossa kirjaston asiakkaat voivat katsoa verkon kautta eri festivaaleilla, kuten Cannesissa ja Sundancessa palkittuja elokuvia. Sitä odotellessa.