Maastopyöräilijän työkalut lenkillä mukana

Pyörät ovat teknisiä välineitä ja välillä lenkin aikana voi ruuvi löystyä, ilmaantuu säätötarvetta, rengas puhkeaa tai ketju menee poikki. Se, mitä pyöräilijä silloin tekee, voidaan jakaa kahteen kategoriaan: 1) lainaa kaverilta työkaluja 2) käyttää omia mukana kulkevia työkaluja. Jos kuulut ensimmäiseen kategoriaan, tämä kirjoitus on tarkoitettu etenkin sinulle, sillä kenties et pidä mukana tarpeellisia työkaluja pyörän ensiapuun, koska et halua kantaa niitä laukussa tai taskussa. Onneksi se ei ole nykyaikana tarpeen, sillä minityökaluja voi kätkeä pyörän sisuksiiin, vaikka pyörässä ei olisikaan SWAT-luukkua tai ns. patonkilaatikkoa.

Käteviä mukana kulkevia työkaluja on tarjolla muutamalta eri valmistajalta kuten OneUp, Wolf Tooth, Specialized, Muc-off, Lezyne ja Bontrager. Tässä muutamia esimerkkejä tarjonnasta.

Omista lenkillä kuljettamista työkaluista kerrottakoon, että tällä hetkellä löytyy EDC V2 -työkalu 100cc ja 70cc pumpun sisällä ja muutama Specialized SWAT -työkalu ohjainputkessa. Harkinnassa on Encase System ja EDC V2 ohjainputkeen kierteellä. Ja tietenkin ilman Evocin HipPack Pro:ta tulee harvoin lenkille lähdettyä.

Pyörään piilotettavat työkalut

Poluilla tarvittavat työkalut voidaan kiinnittää haarukan ohjainputkeen tai ohjaustankoon integroidulla säilytysratkaisulla. Tai jopa onttojen kampien sisään.

Wolf Toothin Encase system ja EnCase System: Bar Kit One

  • Ohjaustangon sisään säilöttävä työkalu
  • Sisältää kuusiokolokärkihylsytyökalun, ketju- ja tubelesstyökalun ja kaksi säilytysputkiloa.
  • Hinta 110e
Wolf Tooth EnCase System: ohjaustangon monitoimityökalu

Lezynen Dual Insert Kit

  • Ohjaustangon sisään säilöttävä työkalu
  • Sisältää kuusiokolokärkihylsytyökalun ja tubelesstyökalun
  • Hinta $69.99
Lezyne Dual Insert Kit

Wolf Toothin Axle Handle Multi-Tool

  • Pyörän akselin päähän vaihdettava kuusiokolokärkihylsyjä tarjoava työkalu
  • Hinta 28e.
Wolf Tooth akselinkahva monitoimityökalu

OneUp EDC -työkalut ja pumput

”Se tunnetuin” pyörään piilotettava monitoimityökalu, eli EDC V2 tool.

OneUp EDC V2 -työkalu

Specialized SWAT™ Conceal Carry MTB Tool

Specializedin maastopyörissä löytyy useimmista vakiona ohjainputken sisällä oleva kuusiotyökalu, ketjunkatkaisin ja paikat ketjupikaliittimille. Hinta 100e.

Bontrager BITS Integrated MTB -työkalu

Bontrager tarjoaa myös omaa näkemystään ohjainputkeen upotettavasta työkalusta. Hinta 85e.

Bontrager BITS Integrated MTB -työkalu

Granite Stash -työkalu

  • Ohjainputkeen säilöttävä kuusiokolokärkihylsy-työkalu räikkätoiminnolla
  • Saatavilla myös perinteisemmällä kuusiotyökalulla
  • Hinta $69.99 tai $54.99
Granite Stash RT -työkalu

All In Multitool V3 -työkalu

Monitoimityökalun voi säilöä myös onttojen kampien sisään, kuten All In Multitool tekee. Sivujen mukana se sopii DUB, GXP, BB30, Hollowtech -kampiin. Hinta 67,90e.

All In Multitool V3 kampien sisään

Muc-Off Stealth Tubeless Puncture Plug

Muc-Off tarjoaa ohjaustangon päiden korvaavaa tubeless-korjaustyökalua. Hinta 52,95e.

Muc-Offin tangon sisään upotettava tubeless-työkalu

Industry Nine MatchStix -etuakselin korvaava monitoimityökalu

  • Sisältää kuusiokolokärkihylsyjä, ketjunkatkaisimen ja pinna-avaimen.
  • Vaikuttaa kätevältä, mutta jostain syystä tämän työkalun valmistus on lopetettu. Hinta aikanaan $160.
Industry Nine MatchStix -akseli (kuva: Pinkbike)

Kompaktit monitoimityökalut

Kompakteja monitoimityökaluja löytyy varmasti useammalta valmistajalta, tässä Wolf Toothin näkemys.

Wolf Tooth 8-Bit Kit Two sisältää kokonaisuutena kolme eri työkalua, jotka voi hankkia myös erikseen:

Wolf Tooth 8-Bit Kit Two -työkalusetti

Lezyne Multi Chain Pliers -työkalu sisältää ketju- ja ketjulinkkityökalun, jarrulevyn oikaisijan, paikan pikalinkuille ja venttiilityökalun. Hinta $39.99.

Lezynen Multi Chain Pliers -työkalu

Avaimenperään Wolf Toothilta saa 6-bit Hex Wrench Multi-Toolin. Hinta 44e.

Tactica M.110 -monitoimityökalu

  • Sisältää kuusiokolokärkihylsyjä, rengasraudat, pullonavaajan
  • Hinta $49.95
Wolf Toothin 6-Bit työkalu avaimenperään

Karhusjärven retkeilyreitti tarjoaa Lappeenrannan parhaimpia maastopyöräreittejä

Lappeenrannan lähimaastoista löytyy hyviä maastopyöräilyreittejä, kun vain tietää minnepäin lähtee ajamaan ja osaa polkujen haarat. Yksi parhaimpia ja suhteellisen helposti löydettävä reitti löytyy Pajarilan takaa, josta lähtevä Karhusjärven retkeilyreitti tarjoaa monipuolista polkua haastavine nousuineen ja laskuineen. Karhusjärven lenkin voi ajaa muutamin eri vaihtoehdoin, joissa tässä kaksi ehdotusta.

Karhusjärven lenkki

Lappeenrannan alueella on suhteellisen vähän merkittyjä maastopyöräreittejä, vaikka poljettavaa polkua seudulla riittää, joten paikallistuntemus on tarpeen. Yksi suhteellisen helposti löydettävä reitti on Karhusjärven retkeilyreitti, eli oikeammin Lappeenrannan Itäinen retkeilyreitti. Reitti on myös osa E10-retkeilyreittiä (Euroopan kaukovaellusreitti), mutta Lappeenrannan alueella siitä ei ole merkintöjä enää jäljellä, eikä juuri tietoakaan saati karttaa.

Karhusjärven reitin voi kulkea sekä myötä- että vastapäivään ja hyvä lähtöpaikka reitille on Lappeenrannan ABC Viipurinportti. Useimmiten reitti kuljetaan myötäpäivään, jolloin se on mielekkäin ajaa maastopyörällä.

”Kylteillä merkitty reitti kulkee aluksi puolisen kilometriä tiellä ja siirtyy sitten poluille. Reitti jatkuu polkuja pitkin Kirkkolanvuoren kautta Saimaan Ladun Karhusjärven majalle. Majalla on nuotiopaikka, jossa voi syödä eväitä ja huonomman kelin sattuessa voi eväät syödä laavun suojassa. Reitti on yhteen suuntaan yhdeksän kilometriä, edestakaisin kahdeksantoista.

Saimaan Latu

Karhusjärven lenkki etenee kumpuilevissa maastoissa ja tarjoaa monipuolista poljettavaa kalliopoluista neulaspolkuun, kivikoihin ja hiekkateihin. Vaativuudeltaan reitti on keskivaativa, sillä korkeuseroja riittää ja paikoitellen reitti on vaikea, mutta toisaalta hiekkateitä ja helpompaa osuutta löytyy myös sopivasti.

Lappeenrannan ABC Viipurinportilta lähdettäessä matkaa Karhusjärven majalle tulee noin 10 kilometriä ja aikaa menee vajaat pari tuntia leppoisasti edeten. Lyhyimmillään reitti on, kun ajaa Karhusjärven majalta takaisin hiekkatietä pitkin ja pisimmillään, jos suuntaa kohti Hämmäauteensuota.

Karhusjärven lenkki majalle ja hiekkatietä takaisin on hyvä lenkki, jossa lopussa voi vielä ajaa samaa reittiä toiseen suuntaan. Noin 20 kilometrin ja parin tunnin lenkki löytyy Stravasta.

Strava-kartan kohdassa, jossa on otettu kuva, löytyy reitin korkein kohta. Mäen laelle kivutaan mukavaa polkua pitkin, joka on nautinnollinen ajaa myös alaspäin. Mäen laelta jatketaan paikoitellen haastavaa alamäkeä alas hakkuuaukealle.

Reitin eteläisimmästä pisteestä voi vaihtoehtoisesti suunnata hiekkatietä pitkin kohti Hämmäauteensuota. Edessä on tällöin pitkospuuosuus Hämmäauteensuolla ennen laavua, hieman metsäpolkua, hakkuuaukealla menevää polkua, metsäautotietä, hiekkatietä ja lopuksi noustaan vielä mäen päälle ja lasketellaan Oja-Tuomelan frisbee-golf radalle.

Leppoisasti ajellen Hämmäauteensuon kautta kiertäen Karhusjärven lenkille tulee mittaa noin 24 kilometriä ja aikaa menee noin 2,5 tuntia. Stravasta löytyy meidän retkeilyvauhtinen lenkki.

Muita vaihtoehtoja reitiksi löytyy Jälki.fi:stä esimerkiksi Hanhijärven kautta kulkien ja Karhusjärven perusreitti Tirilän puutarhalta Hämmäauteensuolle.

MTB-Enduron kausi avattu G-Form Enduro WarmUpissa Meri-Teijossa

Kauden 2018 maastopyöräenduron kisakausi avattiin viime viikonloppuna Meri-Teijossa perinteisellä G-Form Enduro WarmUp kisalla ja sää suosi kilpailijoita viikonlopun ajan. Kärkisijat eivät juuri yllätäneet, kun miehissä voiton vei Petteri Leivo ja naisissa Suvi Vacker. Omassa ajossani näkyi pitkä talvi ja vähäinen maastoajo kevään aikana, kun vasta Meri-Teijossa pääsin ensimmäistä kertaa hissimäkeen ja vauhdikkaan ajon pariin. Näillä lähtökohdilla miehissä sija 26. oli odotettu, mutta pienoinen pettymys verrattuna aikaisempiin vuosiin (top 20). Olin myös EBA ry:n roolissa paikalla toteuttamassa kisan ajanottoa, jossa testattiin uutta ajanottosovellusta. Kisaviikonloppu oli jälleen mukava, ajo nautittavaa, kaikki sujui hyvin ja Habanero Mountainbikers oli rakentanut Meri-Teijoon hyvät radat. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesän seuraavia kisoja.

G-Form Enduro WarmUp 2018 (kuva: Antti Sinisalo)

G-Form Enduro WarmUp 2018

Maastopyöräenduron kilpailukausi avattiin perinteiseen tapaan toukokuun alussa 6.5.2018 Meri-Teijossa aurinkoisessa kelissä. Habanero Mountainbikers oli rakentanut jälleen loistavat reitit, jotka tarjosivat monipuolisen otoksen maastopyöräenduroon. poljettavaa osuutta, bermimutkia, teknistä kivikkoa, hankalampia laskuja ja vauhdikkaita osuuksia. Erikoiskokeita oli merkitty kuusi kappaletta ja Yleisessä-luokassa (Miehet, Naiset, Nuoret, M-40 ja M-50) ne ajettiin kaikki kaksi kertaa. Erikoiskokeista viisi olivat samoja kuin viime vuonna (1, 2, 3, 4, 5) ja yksi erikoiskoe (6) tarjosi hieman vanhaa ja uutta. Osa erikoiskokeista oli lopusta lyhennetty, sillä pitkän talven jälkeen rinteen alaosat olivat märkiä ja erittäin mutaisia.

G-Form Enduro WarmUp 2018
G-Form Enduro WarmUp 2018

Erikoiskokeista tai kisasta ei ole paljon kommentoitavaa, sillä asiat rullasivat hyvin sekä kisan että järjestelyiden osalta, jos ei ensimmäisen kierroksen säheltämistä kivikoissa lasketa ja toisen kierroksen paria pannutusta. Omassa ajossa näkyi selvästi ajamisen puute, etenkin kun tänä vuonna talvi ylsi pitkälle kevääseen, eikä tullut käytyä ajamassa viikkoa Finale Liguressa kuten viime vuonna. Noin 150 kuskia mahtui reiteille hyvin ja ainakin numerolla 10 ajaessa ei erikoiskokeiden lähdöissä tai hissijonossa ollut jonoja.

Lyhyt videopoiminta omasta kisavedosta:

Kilpailun tulokset löytyvät lajijärjestön EBA ry:n -sivuilta. Yleisessä-luokassa voiton vei Petteri Leivo ajalla 15:20.66, 16.12 sekunnin erolla Kari Veikkolaiseen, Ville Huikurin ollessa kolmas jääden voittajalle 29.65 sekunttia. Naisissa voiton vei odotetusti Suvi Vacker ajalla 19:12.43, josta toiseksi tullut Hanna Soinila jäi 35.38 sekunttia ja Johanna Havula 2:10.73 minuuttia.

Enduro WarmUpissa käytettiin ensimmäistä kertaa uutta SiTiming-ajanottojärjestelmää, jota olin avustamassa EBA ry:n roolissa. Aikasemmin on käytössä ollut EResults-ajanottosovellus, joka on jättänyt toivomisen varaa. SiTiming-ajanottosovellus tarjoaa parempia mahdollisuuksia kisan läpivientiin ja tulosten näyttämiseen sekä kisan aikana että jälkeenpäin. Uusi järjestelmä toimi hyvin ja sitä tullaan käyttämään myös parin viikon päästä alkavassa MTB-Enduron SM-sarjassa.

Omat nopeimmat kisavetoni löytyvät YouTubesta Finnish Enduro MTB 2018 -videolistasta. Molempien kierroksieni ajat olivat muutamien sekunttien sisällä, joten voimat eivät hyytyneet kisan edetessä. Alun jälkeen ajo alkoi jo sujumaan ja tuntui, että pätkille sai jätettyä kaikkensa. Lopputuloksissa olin Miehissä sijalla 26. ajalla 18:29.53, jolla jäi voittajalle 3:08.87 minuuttia. Jos spekuloidaan, niin ilman säheltämistä ja ajovirheitä, olisi loppuajasta lähtenyt 28 sekunttia. Kisa-ajosta löytyy myös Strava-jälki.

Erikoiskokeiden ajat:

  • 1. kierros: 2:12.40 (19th); 1:17.35 (21st); 1:04.76 (53rd); 1:58.63 (32nd); 1:05.29 (27th); 1:24.74 (24th)
  • 2. kierros: 2:12.54 (15th); 1:17.31 (21st); 1:00.27 (33rd); 2:13.75 (53rd); 1:09.09 (31st); 1:33.40 (53rd)

Kisan jälkeen on hyvä analysoida omaa ajamista ja tiesihän sen jo kisan aikana, että ajolinjat moneen mutkaan eivät olleet aivan parhaimmat. Jos maastoajoa on takana ennen kisaa muutama kerta, eikä yhtään vauhdikkaampaa vetoa, niin etenkin alku menee varman päälle ajellen. Lisäksi lauantain treenipäivänä ajoin pätkät läpi pääasiassa kerran rullaillen ja pari vauhdikkaammin. Kisapäivän aamuna ajoin vielä hieman vauhdikkaammin kaikki paitsi poljettavan ykkös-erikoiskokeen. Suurempia ongelmia ei ajossa ollut, ellei muutamaa ajolinjan virhettä ja paria kaatumista lasketa.

Jälkeenpäin videoilta katsottuna olisi pitänyt treenipäivänä katsella muutamien erikoiskokeiden ajolinjoja tarkemmin, sillä reittimerkkaukset olivat väljiä ja sisämutkia pystyi oikaisemaan muutamasta kohdin ainakin erikoiskokeilla 2 ja 6. Tässä muutamia havaintoja niin sanotuista agenttilinjoista:

ek 2, 1

ek 2, 2

ek 2, 3
ek 6, 1

ek 6, 2

ek 6, 3

Kaudelle 2018 jatkoin ajokaluston osalta samalla kuin viime kaudella. Specialized Enduro Elite 6 Fattie 2017 toimi mainiosti, eikä mitään suurempia ongelmia ollut. Takavaihtaja otti osumaa jossain vaiheessa, mutta korjaantui hieman taivuttamalla. Vaihdoin kisaan alle eteen Specialized Butcher GRID Gripton 29×2,6″ ja taakse Specialized Purgatory GRID Gripton 29×2,6″ ja lisäksi vanteiden suojana oli edessä ja takana Huck Norrikset. Vaikutti hyvältä ja toimivalta yhdistelmältä, sillä kisassa monella oli rengasongelmia. Kiitoksia Mountain Bike Shopille takaiskarin nopeasta huollosta kisareissua edeltävänä päivänä.

G-Form Enduro WarmUp 2018 (kuva: Samu Nisula)

G-Form Enduro WarmUp 2018 (kuva: Antti Sinisalo)

Kisasta löytyy myös kuvia:

Meri-Teijossa poljettu G-Form Enduro WarmUp avasi kisakauden

Kauden 2017 enduromaastopyöräilyn kisakausi avattiin viime viikonloppuna Meri-Teijossa perinteisellä G-Form Enduro WarmUp kisalla. Lumet olivat juuri väistyneet reiteiltä ja sää suosi kilpailijoita viikonlopun ajan. Kärkisijat eivät yllätäneet, kun miehissä voiton vei Matti Lehikoinen ja naisissa Kaisa Härkönen. Oma ajoni sujui myös ihan mallikkaasti, kun sijoituin yleisessä luokassa sijalle 15. Eli samaa vauhtia kuin viime vuonna, joten kehitystä ei ole juuri vuoden aikana tapahtunut :/ Habanero Mountainbikers oli rakentanut Meri-Teijoon hyvät radat ja kisaaminen oli nautittavaa. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesän seuraavia kisoja.

Meri-Teijo G-Form Enduro WarmUp

G-Form Enduro WarmUp Meri-Teijossa

Enduromaastopyöräilyn perinteinen kauden avaava lämmittelykilpailu ajettiin jälleen Meri-Teijossa, jonne Habanero Mountainbikers oli rakentanut jälleen loistavat reitit, jotka tarjosivat monipuolisen otoksen maastopyöräenduroon, vaikkakin muutamalta pätkältä löytyi myös paljon poljettavia osuuksia. Erikoiskokeita oli merkitty kuusi kappaletta ja Yleisessä-luokassa ne ajettiin kaikki kaksi kertaa. Erikoiskokeista neljä olivat samoja kuin viime vuonna (1, 3, 4, 6) ja kaksi erikoiskoetta (2, 5) tarjosivat uusia kokemuksia, sekä hyvässä että pahassa. Parin minuutin molemmin puolin olevat reitit oli merkattu treenattavaksi jo vappupäivänä, mutta useimmat kuskeista kiersivät ne lauantaina tai kisa-aamuna.

Uutena erikoiskokeena ollut kakkonen ”Amiraali” tarjosi vauhdikasta laskettelua alun teknisen kallio-osuuden jälkeen. Toinen uutuuksista EK 5:n, Suomi100 -erikoiskoe, oli hieman vastakohta kakkoselle, sillä vauhdikkaiden osuuksien lisäksi reitille oli löydetty mukavasti upottavaa sammalmaastoa. Miten se sanonta menikään, ”Alussa olivat suo, maastopyörä ja Jussi”.

EK 2:n kalliota speksattiin treeneissä

Kisassa kallio-osio näytti itselläni seuraavalta:

Erikoiskokeista tai kisasta ei ole paljoa kommentoitavaa, sillä asiat rullasivat hyvin sekä kisan että järjestelyiden osalta, jos ei ensimmäisen kierroksen maakosketusta lasketa. Vajaat pari sataa kuskia mahtui reiteille suhteellisen hyvin, mutta lyhyiltä jonoilta erikoiskokeiden lähdöissä ei vältytty. Numerolla 17 ajaessa pääsi reitin kiertämään aika rauhassa. Onneksi iltapäivälle povattu sade ei toteutunut, joten kisa saatiin ajettua viileässä, mutta kuivassa kelissä.

Omat nopeimmat kisavetoni ja treenit löytyvät YouTubesta Finnish Enduro MTB 2017 -soittolistasta. Molempien kierroksieni ajat olivat muutamien sekunttien sisällä, joten voimat eivät hyytyneet kisan edetessä. Toisaalta tuntui, että kehosta ei saanut aivan kaikkea jätettyä reiteille. Ensi kerralla pitänee virittää kamera rintakiinnikkeeseen, jolloin näkee paremmin ajolinjat. Jos haluaa kuunnella vähemmän läähätystä ja enemmän kommentointia, niin ainakin Teemu Vahtera kuvasi nopeimmat kisavetonsa.

Jo kisan aikana ja etenkin nyt videolta katsottaessa huomaa, että ajolinjat moneen mutkaan eivät olleet aivan parhaimmat, mutta se oli oletettavaa, sillä ajoin pätkät vain pari kertaa läpi ja leppoisalla vauhdilla. Olisi pitänyt ajaa enemmän ajatuksen kanssa ja hieman vauhdikkaammin. Näkee taas, miten tarvitsisi treenipäivänä enemmän ajamista ja ajolinjojen miettimistä. Hyvinhän se ajosilmällä vedettynä menee, mutta kalliita sekuntteja häviää virheisiin.

Kisasta löytyy myös kuvia:

Palautumiseväät

Vauvila-mökki lammen rannalla

Meri-Teijo on noin puolentoista tunnin matkan päässä Helsingistä, joten käytännössä lauantaina voi käydä treeneissä ja ajaa takaisin, mutta porukkamme vuokrasi mökin Perniöstä, noin 20 kilometrin päästä kisapaikalta. Vauvila oli viihtyisä, pienen lammen rannalla ja puusaunalla varustettu 6+1 hengen mökki, jota voin kyllä suositella.

Tulokset

Kilpailun tulokset löytyvät lajijärjestön EBA ry:n sivuilta. Tulokset eivät ole kovin yllättävät, sillä Yleisessä-luokassa voiton vei Matti Lehikoinen ajalla 16:46, 48 sekunnin erolla Jarmo Valtoseen. Harmillisesti Petteri Leivo koki epäonnea, kun maaliportti ei ollut päällä ja täten jäi ilman tulosta. Aika olisi todennäköisesti riittänyt toiselle sijalle. Naisissa voiton vei odotetusti Kaisa Härkönen 2:43 minuutin erolla Hanna Melkkoon. Kolmanneksi ajoi Hanna Soinila 3:05 minuuttia voittajalle jääden.

Oma kilpailu sujui suhteellisen tasaisesti, mutta nopeammin olisi voinut ajaa. Lopputuloksissa olin sijalla 15. eli sijan paremmin kuin vuosi sitten ja kärkikin oli hieman lähempänä, kun ajalla 18:58 jäin 2:12 minuuttia. Tosin kisa oli hieman lyhyempi kuin vuosi sitten. Kisasta löytyy tietenkin myös Strava-jälki.

Kisapelinä Specialized Enduro Elite 29