Vuoden 2009 pettymykset ja odotukset vuodelle 2010

Vuoden 2009 lähestyessä loppuaan, on hyvä muistella mitä kaikkea tänä vuonna luvattiin erilaisten tuotteiden, sovellusten ja pelien suhteen julkaista, mutta joiden alkuperäiset julkaisupäivät ovat siirtyneet. On helpompaa puhua suuresti, kuin varsinaisesti tuottaa jotain suurta ja vielä aikataulussa.

Wired listaa vuoden 2009 epätuotteet ja -sovellukset, joista poimittakoon CrunchPad-tabletti-PC, huimiin nopeuksiin yltävä D-Link Xtreme N450 -WLAN-tukiasema ja Black Mesa -uudelleentoteutus Half-Lifesta. Vastaavasti TechCrunchin keskittyy pettymysten palveluihin ja listaa muun muassa videopalvelu-Joostin ja suomalaisen yhteisöllisen kauppapalvelun fruugon. Itse lisäisin vuoden 2009 pettymyksiin Nokian lopettaman Widsets-palvelun, joka tarjosi pieniä enemmän tai vähemmän käteviä sovelluksia. Tilalle tullut Ovi-palvelu kun ei tarjoa mitään. Pelien saralla Big Download on listannut lunastamattomiin lupauksiin muun muassa Onlive-pelistreamauksen ja Half-Life 2 Episode 3.

Vuoden lopussa on myös tapana ennustaa, mitä uusi vuosi tuo mahdollisesti tullessaan ja ReadWriteWebissä on laadittu Web-maailman ennusteita vuodelle 2010. Ensi vuodeksi povataan muun muassa netbookkien ja pienten laitteiden yleistymistä, Androidin menestystä, Facebookin kasvua ja Applen iTabletin julkaisua.

Jos omia vuoden 2010 teknologiaan liittyviä toiveita ja odotuksia pitäisi listata, niin siinä olisi varmasti mobiililaitteiden hintojen asettuminen hieman järkevämmälle tasolle, Nokian luopuminen Symbianista ja siirtymistä kehittäjäystävälliseen alustaan eli Maemoon, joka loisi mahdollisuuden kehittää myös Maemo-luureille innovatiivisia ja hauskoja sovelluksia, kuten nyt iPhonelle on saatavilla. Lisäksi Widsetsin korvanneesta Ovi-palvelusta tehtäisiin jotain oikeasti hyödyllistä.

Suuremmalla linjalla vedettäessä odotukset ovat, että JSF 2 mullistaa Web-kehityksen Javalla, Oracle laittaa sovelluspalvelimensa parempaan kuosiin, Java EE 6 on laajalti tuettu ja CSS 3:n ja HTML 5:n käyttö on oikeasti mahdollista, eli vanhoista selaimista päästään viimeinkin eroon. Todennäköisesti joudutaan kuitenkin vielä pitkään tekemään sovelluskehitystä vanhentuneella teknologialla.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan varmasti paljon odottamattomia ja odotettuja asioita, sillä teknologian kehitys ei pysähdy. Saa nähdä, mitä kaikkea edessä tulevaisuudessa siintääkään.

Hyvää uutta vuotta 2010! Täällä Rukalla vanha vuosi vaihtuu uudeksi vuodeksi huomenna soihtulaskun ja ilotulituksen myötä.

Joulu

”Joulu on vuosittainen 25. joulukuuta vietettävä kristinuskoon liittyvä juhla, jota vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi. Suomen kielen sana joulu on skandinaavinen lainasana ja tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan (Yule) nimestä.”
Wikipedia

Joulu on kristillisissä maissa yksi vuoden suurimmista juhlista, uskoi tai ei, ja sitä edeltää kauppiaitten jo hyvissä ajoin aloittama markkinahöttö ja joululaulujen soittaminen kaupoissa. Nykyajan joulua voisikin sanoa suureksi kulutusjuhlaksi, jossa aattona sitten rauhoitutaan ja hiljennytään perheen pariin, käydään haudoilla, saunotaan, nautitaan hyvistä ruoista ja jaetaan lahjat, joita on metsästetty ja pohdittu monta viikkoa. Moni varmaan jouluaaton jälkeen huokaisee helpotuksesta, kun joulusta on viimeinkin taas selvitty.

Yksi asia joulussa on varmaa: joulun aikaan sijoittuva talvipäivänseisaus päättää vuoden pimeimmän ja synkimmän ajan ja sen jälkeen tietää päivän pidentyvän ja valon lisääntyvän. Yleensä myös maa saa lumisen peitteen, joka tuo valoisuutta, vaikkakin eteläisimmässä Suomessa tästä on useina vuosina jouduttu tinkimään.

Joulusta ja siihen liittyvistä perinteistä voi olla montaa mieltä, mutta joulun ajan vapaapäivät kelpaavat varmasti monelle ja ihminen tarvitsee jotain jota odottaa. Kun on jotain, jota odottaa, aika kuluu nopeammin. Erilaiset juhlat ovatkin ripoteltu ympäri vuotta, jolloin vuoden kulku tahdittuu mukavasti.

Hyvää joulua!

Päivän linkit 19.12.2009

Burton T6 ja K2 Auto Ever pitävät miehen alamäessä

Talvi lähestyy hiljaksiin myös Etelä-Suomea, ja nyt on hyvä aika tarkistaa välineet ja tehdä hankintoja. Viime vuonna ennen Levin matkaa varustauduin uusimalla lautailukengät ja hankkimalla kypärän, joten tänä vuonna oli lumilaudan ja siteiden vuoro. Toki olisi sitä voinut jatkaa vuokraamolinjalla, mutta omat välineet ovat aina omia ja nyt voi luottaa siihen, että alla on hyvä lauta, eikä se mitä vuokraamosta sattuu löytymään.

Katselin alkuun Burtonin mallistosta Supermodel ja Custom -lautoja ja myyjän ehdottamia Nitron Panteraa ja Riden Conceptia. Lisäksi viime kauden laudoista löytyi Burtonin T6 ja K2:n Zero. Burton on kuitenkin aina Burton, joten kun T6:n hinta oli 40%:n alennusten jälkeen laskenut järkyttävästä lähtöhinnasta kohtuulliselle tasolle, oli valinta selvä. Samalla tarvitsin lautaan myös siteet ja hyllystä löytyi sopivasti viime kauden K2 Auto Everit. Lisäksi mukaan tarttui Burtonin 166cm:n pehmustettu lumilautalaukku ja kaapelilukko suojaamaan rakkaita välineitä sillä välin, kun omistaja on rinnekahviossa kaakaolla.

Rahamieshän olisi sylkäissyt vanhan kauden välineille ja napannut hyllystä mukaan kauden 2010 trendiväreissä olevan Supermodel X:n tai Custom X:n, mutta koska ei se raha tunnu edelleenkään puissa kasvavan, pitää hieman miettiä mihin sitä syytää. No, eipä välineet yleensä vuodessa miksikään muutu kuin väritysten osalta, joten laatuvälineet lähtevät kerrankin sopivaan (lue järkevään) hintaan. Kun vielä kokonaissummasta sai plussakortilla 20% alennusta, lähti Marko kamat kainalossa kohti autoa erittäin tyytyväisin mielin.

Nyt vain sitä lunta ja paljon! (pakkasta voisi olla kyllä hieman vähemmän kuin -20 C)

burton t6 2009 burton t6 2009

Burton T6 (2009)

k2

Burton T6 on kevyt ”all-mountain freestyle” -lumilauta rakennettuna alumiini-puuydin yhdistelmällä. Lautaa mainostetaan Terje Haakonsenin ja Nicolas Mullerin nimillä, jotka syöksyvät laudalla lumen läpi ja ilmassa ääntä nopeammin. Smooth Ride -teknologia vähentää laudan aiheuttamaa tärinää laskijalle, kun samaan aikaan alumiininen hunajakennoydin pitää laudan tarkasti kurssissaan ja tekee siitä kestävän.

Teknisesti ja arvosteluiden perusteella lauta siis näyttäisi mainiolta, mutta tositoimiin ja laskuominaisuuksien testaukseen pääsen vasta parin viikon päästä Rukan rinteillä.

Burton T6 162 (2009) ominaisuudet lapun mukaan ovat (englanniksi):

  • Feel: 8
  • Shape: Directional
  • Flex: Directional
  • Base: Sintered N2O WFO Vision
  • Core: Alumafly Core With Multizone EGD And Even Profile
  • Fiberglass: Triax Response
  • Sidewalls: Slantwall
  • Edges: Stainless Steel Pressure Distribution Edges With Grip And Rip Tune
  • Length: 162cm
  • Eff. Edge: 125.50
  • Waist Width: 24.80cm
  • Nose/Tail Width: 29.35cm
  • Sidecut: 8.12m
  • Extra: Smooth Ride, Pro-Tip, Infinite Ride

K2 Auto Ever (2009)

k2

Lumilauta ilman siteitä on kuin… no, sellaiset kuitenkin tarvittiin, ja koska vuoden 2009 T6:ssa on vielä perinteiset kiinnikkeet siteille, pystyi valikoimaa katsomaan myös muiden kuin Burtonin mallistosta. Tämä olikin erittäin hyvä asia, sillä katselin jo aikaisemmin K2:n Auto siteitä, joissa ”erikoisuutena” varvassträppi kiristyy ja avautuu automaattisesti nilkkasträpin kanssa.

Sen mitä netistä siteistä luin, on niiden hyvinä puolina helppokäyttöisyys, siteessä on riittävästi pehmustetta ja säärituki on sopivan joustava. Siteen rungosta löytyy hiilikuitua, joka tekee siitä myös kevyen. Miinuspuolina pohditaan kiristyssysteeminen hajoamista, jota voi olla vaikea korjata. Asia selvinnee kuluvien vuosien aikana.

Thunderbird 3 julkaistiin viimeinkin

Työpöytäsovellukset ovat edelleen kovin tarpeellisia ja mainiosta Thunderbird-sähköpostiohjelmasta on viimeinkin julkaistu 3-sarjan versio. Pitkään sitä virallista julkaisua odotettiinkin. Uusi versio tuo muutamia uusia ominaisuuksia ja muutoksia myös käyttöliittymään. Muutokset eivät ainakaan jo hyvää sovellusta huononna ja Ars Technica selostaa hyvin, mitä uudistuksia Thunderbirdin 3 -versiosta löytyy.

Lyhyesti listattuna uusia ominaisuuksia ovat:

  • Haku ja suodatus: Hakusana yleishakupalkkiin ja tulokset avataan uuteen välilehteen. Ei kuitenkaan Firefoxista löytyvää AwesomeBar -tyylistä hakua.
  • Älykkäät kansiot: Eri sähköpostitilien pääkansiot kootusti yhden otsikon alle.
  • Lisäosien hallinta ja sadat lisäosat: Parempia lisäosia, kuten mozvoikko-oikoluku (epävirallinen versio OS X:lle) ja Google Calendar.
  • Growl: Uuden viestin huomautukset OS X:ssä
  • Liitemuistutukset: Kirjoita viestiisi esim. ”liitteenä”, niin Thunderbird esittää muistutuksen liitetiedoston lisäämisestä, jos sitä ei jo löydy. Paljon näkee viestejä, joihin liite on jäänyt lisäämättä.
  • Sähköpostivälilehdet: Selaimista tuttu idea nyt sähköpostissa. Helpottaa laatikon läpikäymistä, kun luettavat postit voi avata välilehtiin taustalle. Harmillisesti välilehtiä ei voi järjestää uudelleen, siirtää ikkunoiden välillä tai avata uutena ikkunana kuten Firefoxissa. Välilehdet tallentuvat muistiin ja avautuvat, kun ohjelma käynnistetään uudelleen.
  • Käyttöliittymä, toiminnot: Viestiin liittyvät toiminnot kuten vastaa ja poista löytyvät nyt viestin yhteydestä, eivätkä ohjelman työkalupalkista.
  • Käyttöliittymä, osoitekirja: Henkilön lisääminen osoitekirjaan onnistuu klikkaamalla nimen vieressä olevaa tähteä.
  • Käyttöliittymä, viestien otteet: Valitsemalla useita viestejä, näytetään jokaisesta viestistä pieni ote esikatseluikkunassa.
  • Käyttöliittymä, ulkoasu: Sovellus istuu nyt paremmin käytettävän käyttöjärjestelmän tyyliin.
  • Osoitekirja: Tuki käyttöjärjestelmän osoitekirjalle, ainakin Mac OS X:ssä.

Ohjelman päivittäminen onnistui hyvin kopioimalla vain uusi versio vanhan päälle ja kaikki asetukset siirtyivät mukisematta uuteen versioon.

En ole koskaan oikein pitänyt OS X:n Mail -ohjelmasta, vaan käyttänyt Thunderbirdiä sen alkuajoista lähtien eri alustoilla. Uuden version uudistuksilla hyvä sähköpostiohjelma muuttui vielä paremmaksi.

Tämäkin viesti voidaan lukea Ruotsissa

”Ruotsin valtion radiotiedustelu FRA alkoi viime yönä seurata ja avata kaikkea valtakunnanrajan ylittävää puhelu- ja sähköpostiliikennettä. Suomen suojelupoliisin arvion mukaan valtaosa suomalaisten ulkomaille suuntautuvasta puhelin- ja internet-liikenteestä kulkee Ruotsin kautta, joten ruotsalaisviranomaiset pääsevät halutessaan kuuntelemaan sitä. Ruotsalaiset voivat myös vaihtaa tietoja ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa, joten suomalaisten viestintätietoja voi päätyä ulkomaisten tiedustelupalveluiden haltuun. ”

”Suomen viestintäviraston verkkojen ja turvallisuusalueen johtaja Timo Lehtimäki arvioi, että entistä suurempi osa suomalaisesta tietoliikenteestä on viime yön jälkeen ulkomaisen tiedustelun kohteena, sillä suuret runkoverkot menevät Ruotsin kautta.”

”Viestintäviraston arvion mukaan suomalaiset salaavat viestejään vielä suhteellisen harvoin.”

Helsingin Sanomat

Eli kannattaa lisätä selaimen osoitepalkissa HTTP:n perään S niin kuin salaus sellaisissa palveluissa, joissa se on mahdollista. Sähköposteissa viestit voi salata tietoliikenteen lisäksi myös viestin osalta käyttämällä esimerkiksi Thunderbirdissä Enigmail-lisäosaa. Tällöinkin tosin vuodetaan tunnistetiedot.

Tietenkään kaikki viestintä ei ole tärkeysasteeltaan salauksen arvoista, ja ovathan Britannian ja Yhdysvaltain liittolaismaat kaapanneet Ukusa-sopimuksella eli niin sanotulla Echelon-järjestelmällä Suomesta tulevaa tietoliikennettä jo vuosia.