Tämäkin viesti voidaan lukea Ruotsissa

”Ruotsin valtion radiotiedustelu FRA alkoi viime yönä seurata ja avata kaikkea valtakunnanrajan ylittävää puhelu- ja sähköpostiliikennettä. Suomen suojelupoliisin arvion mukaan valtaosa suomalaisten ulkomaille suuntautuvasta puhelin- ja internet-liikenteestä kulkee Ruotsin kautta, joten ruotsalaisviranomaiset pääsevät halutessaan kuuntelemaan sitä. Ruotsalaiset voivat myös vaihtaa tietoja ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa, joten suomalaisten viestintätietoja voi päätyä ulkomaisten tiedustelupalveluiden haltuun. ”

”Suomen viestintäviraston verkkojen ja turvallisuusalueen johtaja Timo Lehtimäki arvioi, että entistä suurempi osa suomalaisesta tietoliikenteestä on viime yön jälkeen ulkomaisen tiedustelun kohteena, sillä suuret runkoverkot menevät Ruotsin kautta.”

”Viestintäviraston arvion mukaan suomalaiset salaavat viestejään vielä suhteellisen harvoin.”

Helsingin Sanomat

Eli kannattaa lisätä selaimen osoitepalkissa HTTP:n perään S niin kuin salaus sellaisissa palveluissa, joissa se on mahdollista. Sähköposteissa viestit voi salata tietoliikenteen lisäksi myös viestin osalta käyttämällä esimerkiksi Thunderbirdissä Enigmail-lisäosaa. Tällöinkin tosin vuodetaan tunnistetiedot.

Tietenkään kaikki viestintä ei ole tärkeysasteeltaan salauksen arvoista, ja ovathan Britannian ja Yhdysvaltain liittolaismaat kaapanneet Ukusa-sopimuksella eli niin sanotulla Echelon-järjestelmällä Suomesta tulevaa tietoliikennettä jo vuosia.


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Tämäkin viesti voidaan lukea Ruotsissa”

 1. Marko avatar

  Kyllähän se salaus kohtalaisen helppoa on mm. Thunderbirdillä ja muilla avoimilla sovelluksilla (GPG) ja kyllä se Outlookillakin tietääkseni onnistuu, joskin vakiosti hieman eri lähtökohdista (sertifikaatit).

  Salauksen lisäksi pitäisi jotenkin järkevästi hoitaa myös paljon muuta julkisen avaimen salaukseen liittyvää, kuin vain itse salaus, esimerkiksi avaintenhallinta ja luottamusketjut. Muistelisin, että HST olisi tähän yksi kätevä ratkaisu.

  Ehkäpä salaus joskus yleistyy sähköpostissa samalla tavalla kuin Web-palveluissa ja pääteyhteyksissä eli kehittyy vaivattomaksi taustalla toimivaksi asiaksi.

 2. Jasmo avatar

  On outoa miten sähköpostiviestien salaus ei ole ottanut laisinkaan tuulta alleen. Jos MS toisi Outlookkiinsa integroituna moisen ominaisuuden, niin sitten vissiin alkaisi tämä salaamisen aikakausi.

  Mutta onhan se kaikille kyylääjille ja viranomaisille tavattomasti hitaanpaa, jos viestit ovat salattuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *