Paulig Angry Birds kahvit omaavat makua

Paulig toi markkinoille Angry Birds -kahvit, jotka ovat "valikoiduista pavuista huolella kehitettyjä sekoituksia erityisesti aamun kahvihetkiin." Tuotelanseeraukseen liittyen viestintätoimisto SEK Publics lähetti muutama viikko sitten ennakkoon muutaman paketin uusia Angry Birds -erikoiskahveja. Pikaisen makutestin perusteella vihaisten lintujen kahveissa on enemmän makua kuin perinteisistä pavuista valituilla ja miedosti paahdetuissa kahveissa.

Paulig Angry Birds -kahvit ovat maultaan aromikkaampia kuin perinteiset Juhla Mokat ja kyllä niitä mielellään juo, jos vertaa perinteisistä pavuista valittuihin ja miedosti paahdettuihin kahveihin. Tosin, itselleni menee oikeastaan melkein kahvi kuin kahvi. Vihaisten lintujen kahveja on saatavilla kahta eri laatua: Early Bird Coffee ja Explosive Espresso.

Jos tuotekuvaukset kahvista jotain kertovat, niin täyteläinen ja voimakasarominen "Angry Birds Early Bird" -suodatinkahvi on arabica-kahvisekoitus pehmeän makeista brasilialaisista, vivahteikkaista kolumbialaisista ja voimakkaista Afrikan pavuista ja sillä on keskitumma paahtoaste 3. Se sopii sekä suodatinlaitteella että pressopannulla valmistettavaksi ja on saatavilla 250 gramman pakkauksessa hintaan 5,30 euroa. Intensiivinen ja tasapainoinen "Angry Birds Explosive Espresso" -kahvista löytyy brasilialaisia ja kolumbialaisia kahvipapuja, ryhdistettynä Intian robustalla ja tummalla paahtoasteella 4. 250 gramman hienojauhatus on 5,90 euroa ja papuina 500 gramman pussissa 11,20 euroa. Pauligin Angry Birds -kahveja on saatavilla kaikista hyvin varustetuista vähittäiskaupoista viikosta 44 lähtien, eli lokakuun alusta alkaen.

En ole mikään kahviasiantuntija, enkä varsinaisesti nautiskelija, mutta kyllä sitä kahvia päivittäin useampi kuppi menee. Enemmän tai vähemmän nautinnollisesti. Siihen verrattuna Angry Birds -kahvit olivat maukkaita ja niitä voisi juoda enemmänkin. Yllättävän hyvää kahvia tuli myös, kun Explosive Espressoa keitti ihan normaalissa kahvinkeittimessä. Pitänee vielä kahvimylly hankkia, niin saa papukahvitkin jauhettua. Tosin omalta osaltani kyseisten erikoiskahvien juonti jäi luultavasti näyte-erään, sillä maku ei nyt niin suuresti eronnut normaalisti käyttämäni Juhla Mokka Tumma Paahto -kahvista ja hintaa on noin 2 kertaa enemmän. Ehkä espresso-keittimellä ja papujauhatuksella olisi suurempi vaikutus makunautintoon.

Lämpötilansa tietävä kahvimuki kertoo olevansa valmis juotavaksi

Kahvi on suomalaisille hyvin mieluisaa ja paahdetun kahvin kulutus henkeä kohden onkin maailman kärkiluokkaa. Kahvi on parhainta kuumana, muttei tietenkään liian kuumana. Kahvin lämpötilaa on kuitenkin hieman vaikea arvioida maistamatta, jolloin saattaakin helposti polttaa kielensä. Onneksi markkinamiehillä on vastaus tähänkin ongelmaan.

On Off -kahvimuki tietää lämpötilansa ja kertoo väriä ja tekstiä vaihtamalla olevansa valmis juotavaksi. Kätevää. Valitettavasti 16 euroa maksava kuppi oli viime viikonlopun päivän tarjous Charles and Marie -webkaupassa ja saatavuudesta näin jälkeenpäin ei ole tietoa.

Tarina ei kerro, toimiiko lämpötilantunnistin myös, jos kahvikuppia käyttääkin teekuppina.

On Off -muki

(via Gizmodo)

Kahvi ja sen keittämisen salaisuus

Yhteishyvä -lehti kirjoittaa numerossa 11/2005 kahvin keittämisestä. Tarkennettakoon, että selailen kyllä kaikki ilmaislehdet, jotka talouteen tulevat. No kuitenkin. Kahvinkeitin löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista ja Suomessa juodaan yli 25 miljoonaa kupillista kahvia päivittäin. Kahvinkeittimellä on suuri merkitys valmistettavan kahvin makuun, joten keittimen valintaan ja huoltoon kannattaa panostaa.

Kahvinkeittämisessä suodatinkahvin teko on kaikkein vaivattomimpaa. Liikkeissä on kyllä tarjolla erilaisia espresso-/cappucinokeittimiä ja yhden kupin keittimiä, mutta perinteinen lasikannukeitin on se yleisin. Perus keittimissä erot ovat pieniä ja suurimmat erot löytyvät muotoilussa, väreissä ja lisävarustuksissa. Kuuluisin kahvinkeittimistä on kenties Moccamaster, tuo kahvinkeitintin kruunaamaton kuningas. 92-96 asteisen veden suodattaminen suodattimeen mitatun kahvijauheen läpi on yksinkertaisuudessaan silti vaikeaa. Veden tasainen ja oikea lämpötila irrottavat kahvista parhaiten sen oikeat maut ja aromiaineet.

Kahvin paras tarjoilulämpötila on 75-80 astetta ja kahvin olisi hyvä antaa hautua noin viisi minuuttia ennen tarjoilua. Seisottaminen ei tosin ole maulle hyväksi. Suomalaisten päivittäinen kofeiiiniannos on parhainta siis hetki keittämisen jälkeen, mutta tunninkin seissyt huoltoasema/taukohuonekahvi maistuu yllättävän monelle.

Keitintä valittaessa on järkevää tutkailla laitteen puhdistusta. Voiko suodattimen, vedenjuoksutusputken tai vesisäiliön irroittaa puhdistamista varten ja kuinka hyvin tippalukon pystyy pesemään. Asiantuntijoiden mukaan kahvinkeitin pitäisi puhdistaa joka käyttökerran jälkeen. Keittimeen tarttuva kahvin rasva pinttyy helposti ja antaa kahviin huonon, eltaantuneen maun. Kannun pohjan oltava puhdas ja kuiva, kun pannu asetetaan lämpölevylle.

Pari kertaa vuodessa on hyvä huolehtia keittimen vesisäiliön pesusta ja kalkinpoistosta. Kalkkisaostumat putkistoissa hidastavat keittimen toimintoja ja huonontavat kahvin makua. Keittimen muuttunut tai voimistunut ääni ja keittoajan muuttuminen ovat merkkejä puhdistuksen tarpeesta. Kalkinpoistoaineita löytyy kaupoista ja ruokasoodalla voi myös koittaa puhdistaa pinttymiä keittimestä. Täytä keitinkannu vedellä, lisää veteen ruokalusikallinen ruokasoodaa ja keitä ruokasoodallinen vesi. Lopuksi keitä pari kannullista vettä puhdistukseen.

Puhdas keitin, raikas vesi ja hyvä kahvi.