Kahvi ja sen keittämisen salaisuus

Yhteishyvä -lehti kirjoittaa numerossa 11/2005 kahvin keittämisestä. Tarkennettakoon, että selailen kyllä kaikki ilmaislehdet, jotka talouteen tulevat. No kuitenkin. Kahvinkeitin löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista ja Suomessa juodaan yli 25 miljoonaa kupillista kahvia päivittäin. Kahvinkeittimellä on suuri merkitys valmistettavan kahvin makuun, joten keittimen valintaan ja huoltoon kannattaa panostaa.

Kahvinkeittämisessä suodatinkahvin teko on kaikkein vaivattomimpaa. Liikkeissä on kyllä tarjolla erilaisia espresso-/cappucinokeittimiä ja yhden kupin keittimiä, mutta perinteinen lasikannukeitin on se yleisin. Perus keittimissä erot ovat pieniä ja suurimmat erot löytyvät muotoilussa, väreissä ja lisävarustuksissa. Kuuluisin kahvinkeittimistä on kenties Moccamaster, tuo kahvinkeitintin kruunaamaton kuningas. 92-96 asteisen veden suodattaminen suodattimeen mitatun kahvijauheen läpi on yksinkertaisuudessaan silti vaikeaa. Veden tasainen ja oikea lämpötila irrottavat kahvista parhaiten sen oikeat maut ja aromiaineet.

Kahvin paras tarjoilulämpötila on 75-80 astetta ja kahvin olisi hyvä antaa hautua noin viisi minuuttia ennen tarjoilua. Seisottaminen ei tosin ole maulle hyväksi. Suomalaisten päivittäinen kofeiiiniannos on parhainta siis hetki keittämisen jälkeen, mutta tunninkin seissyt huoltoasema/taukohuonekahvi maistuu yllättävän monelle.

Keitintä valittaessa on järkevää tutkailla laitteen puhdistusta. Voiko suodattimen, vedenjuoksutusputken tai vesisäiliön irroittaa puhdistamista varten ja kuinka hyvin tippalukon pystyy pesemään. Asiantuntijoiden mukaan kahvinkeitin pitäisi puhdistaa joka käyttökerran jälkeen. Keittimeen tarttuva kahvin rasva pinttyy helposti ja antaa kahviin huonon, eltaantuneen maun. Kannun pohjan oltava puhdas ja kuiva, kun pannu asetetaan lämpölevylle.

Pari kertaa vuodessa on hyvä huolehtia keittimen vesisäiliön pesusta ja kalkinpoistosta. Kalkkisaostumat putkistoissa hidastavat keittimen toimintoja ja huonontavat kahvin makua. Keittimen muuttunut tai voimistunut ääni ja keittoajan muuttuminen ovat merkkejä puhdistuksen tarpeesta. Kalkinpoistoaineita löytyy kaupoista ja ruokasoodalla voi myös koittaa puhdistaa pinttymiä keittimestä. Täytä keitinkannu vedellä, lisää veteen ruokalusikallinen ruokasoodaa ja keitä ruokasoodallinen vesi. Lopuksi keitä pari kannullista vettä puhdistukseen.

Puhdas keitin, raikas vesi ja hyvä kahvi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *