Tietoverkko-osaajille töitä tulevaisuudessa

Digitoday uutisoi tietotekniikkaa opiskeleville ja alalla työskenteleville mielenkiintoisesta aiheesta: ”Suomea uhkaa yli 5000 tietoverkko-osaajan puute”. Vuoteen 2008 mennessä Euroopasta puuttuu jopa puoli miljoonaa tietoverkkojen syväosaajaa ja Suomessa tämä vaje on 15,9 prosenttia. Luvut selviävät Cisco Systemsin tutkimuslaitos IDC:llä teettämästä Euroopan laajuisesta Skills Survey -tutkimuksesta.

Keväällä toteutettu tutkimus kattoi tietoverkkojen osaamisen sekä tietoverkkojen syväosaamisen, kuten ip-puheratkaisuihin, langattomaan tietoverkkoon ja tietoturvaan liittyvät taidot. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse yli 950 tietohallintojohtajaa 31 Euroopan maasta, ja lisäksi aineistona käytettiin muun muassa Eurostatin, ILOn, OECD:n ja Euroopan maiden omaa kansallista tilastotietoa.

Vaje asettaa haasteita teknologian hyödyntämiselle, Euroopan ja yksittäisten maiden kilpailukyvylle ja talouskasvulle. 89 prosenttia haastatelluista organisaatioista oli sitä mieltä, että tietoverkkojen merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja 70 prosenttia koki tietoturvataitojen merkityksen korostuvan tulevaisuudessa. Langattoman tietoverkko-osaamisen tärkeyden kasvamiseen uskoi 69 prosenttia ja 57 prosenttia uskoi ip-puheratkaisuihin liittyvien taitojen kasvattavan merkitystään tulevaisuudessa. Yli puolet organisaatioista koki tarvitsevansa tulevaisuudessa monipuolisia, myös oman organisaationsa liiketoiminnan hallitsevia osaajia.

Oikeiden osaajien löytäminen koettiin vaikeaksi. Koko Euroopan tasoisia syitä osaamisvajeen syntymiseen arvioidaan olevan tietotekniikan mittava hyödyntäminen Euroopassa, sähköisen liiketoiminnan nopea kasvu ja tarpeeseen verrattuna vähäinen koulutustarjonta.

Suomen ylikoulutetulla kansalla on siis toivoa saada työpaikka diplomityön jälkeen. Työpaikka, joka vastaisi myös koulutusta. Alkoikin heti kiinnostamaan Ciscon Networking Academy -ohjelma.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Tietoverkko-osaajille töitä tulevaisuudessa”

 1. Marko avatar

  Toki kaikissa tutkimuksissa kannattaa pitää oma järki siellä taustalla ja miettiä tutkimuksen tilaajaa ja tutkimuksen aihetta. Ei Cisco turhaan tuota tutkimusta varmasti tehnyt. Ehkä Ciscolla on pulaa Networking Academy -ohjelman kurssitettavista :)

  Tilaahan Microsoftkin tutkimuksia, joissa MS:n tuotteet todetaan paremmiksi kuin Linux/Unix tai muut ratkaisut. Mitenhän se vanha sanonta menikään: ”valhe, emävalhe, …” Tutkimusten tuloksia voi aina tulkita monella tavalla.

  Tuo CCNA ohjelma lähinnä kiinnostikin sen puolesta, jos sen joku maksais. Varmaan ihan kiinnostavaa asiaa ja hyödyllistäkin kenties.

 2. Mikko K avatar

  Ciscon rahoittaman tutkimuksen tavoitteita voi tietty miettiä. Tietoverkko-osaajien tarve on varmasti ihan todellinen, mutta en ihan tälläisiin tutkimuksiin keskittyisi niin paljoa. Jekkuna voi ihan hyvin olla se, että porukka lähtee Ciscon kursseille ja maksaa itsensä kipeäksi.

  Ei sen puoleen, CCNA on kyllä ihan hyvä ohjelma, jos käy sellaisen nakki että joku maksaa sen sun puolesta. Suoritan just ekaa semesteriä ja on siinä ihan asiaa. Vaikka niissä aika jenkkipohjalla mennäänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *