Applella menee lujaa

Tekniikka & Talous kirjoittaa otsikolla ”Apple maistuu kumppaneille” Applen menestyksestä. Voidaan puhua huumasta, sillä vuonna 2001 julkaistua iPodia ja sen seuraajamalleja on myyty yli 27 miljoonaa kappaletta. Soitinten markkinaosuudesta omenat ovat haukanneet 74 prosenttia. Syksyllä julkaistua Nanoa myytiin ensimmäisten viikkojen aikana miljoona kappaletta, eikä tuotanto pystynyt vastaamaan suureen kysyntään. MP3-soittimet ovatkin nostaneet Applen taas ylös suosta ja valtaväestön tietoisuuteen.

Muutama vuosi sitten, ennen iPodia, Applella ei mennyt niin hyvin. Monet olisivat olleet valmiita lyömään vetoa konkurssin tai yrityksen myynnin puolesta. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Applen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 68% ja tulos 384 %. Kovia lukemia.

Apple ei kuitenkaan loista niinkään tuotteiden erinomaisuudella. MP3-soitinten puolella Creative ja Sony tarjoavat vastaavia tuotteita, jopa parempia, mutta Applen markkinajohtavuus näyttää horjumattomalta. IPod ja iPodiin saatavat lisävarusteet muodostavat toimivan ja esteettisen kokonaisuuden. Samaa voi sanoa Applen tuotteista tietokoneiden puolella. Siisti ja elegantti ulkoasu yhdistettynä toimivaan käyttöjärjestelmään ja riittävään laskentatehoon luo kokonaisuuden, jolle ei PC-puolella ole mielestäni vielä kunnollista kilpailijaa. Windows-käyttäjät vaihtavat nyt tietokoneitaan Macintoshiin. Maccien myynti kasvoi edellisvuodesta 48%.

Vaikka osa Applen suosiosta selittyy trendikkyydellä, ei se kuitenkaan ole koko totuus. Kokonaisuuden toimivuus, helppokäyttöisyys ja esteettisyys ovat loistavia kilpailuvaltteja. Normaalit käyttäjät eivät tarvitse pienen helikopterin tavoin pörräävää 4 GHz:n tehomyllyä tai kymmentä eri pakkausmuotoa osaavaa MP3-soitinta. Monimutkaisessa maailmassa yksinkertainenkin voi olla kaunista.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *