Asioita, joita et löydä uusista Macbook Pro Retina -malleista

Applen Macbook on aina ollut mielestäni tyylikäs ja toimiva kokonaisuus, etenkin unibody-alumiinikotelon esittelemisen jälkeen, mutta jäin kaipaamaan muutamia pieniä yksityiskohtia, kun viisi vuotta vanha 13" Macbookkini vaihtui uusimpaan 13" Macbook Pro -malliin. Ulkoisesti viisi vuotta ei kuitenkaan ole juurikaan muuttanut kannettavan designia, mutta muutamia mielestäni käteviä ja tyylikkäitä asioita on matkan varrella tippunut.

Tässä 6 asiaa, joita et uusista Macbook Pro Retina (late 2013) -malleista löydä.

1. Virtaledi

Näet helposti yhdellä vilkaisulla valkoisesta LED-valosta, onko koneesi päällä (palaa), nukkumassa (sykkii) vai sammutettu (pimeä).

2. Tyylikäs virtanappi

Virtanappi on upotettu runkoon.

3. Optinen asema

Nykyään vähemmän tarvittu, mutta välillä olisi käyttöä DVD-RW -asemalle.

4. Akun virtaindikaattori

Oliko siellä akussa virtaa vai ei? Paina nappia ja tarkista.

5. Langallisen verkon liitin

Vain langallinen verkko tarjolla? Ei ongelmaa.

6. Päivitettävä kokonaisuus

Lisää kiintolevyä, muistia tai uusi akku? Onnistuu.

Aika kuitenkin ajoi viisi vuotta uskollisesti palvelleen 13" Macbook (late 2008) ohitse ja hyvän designin sisällä ollut tekniikka ei enää palvellut tarkoitustaan. Kone kuitenkin jatkaa vielä palvelustaan toisen omistajan hoteissa Etelä-Karjalassa ja tuo toivottavasti iloa vielä pitkään.

Viisi vuotta aktiivikäytössä ja silti kuin uusi.

Tarvikeakku Macbookkiin eBaysta

Päätin Applen kesällä pidetyn Macbook-päivitystilaisuuden jälkeen, että koska mitään järkevää uutta ei Macbookkien saralla julkaistu, jatkan neljä vuotta vanhalla 13":n Macbookillani. Se kuitenkin tarkoitti sen päivittämistä muistin, kiintolevyn ja uuden akun osalta. Koska kyseessä oli vanha kone, ajattelin hieman säästää ja hankkia uuden tarvikeakun, enkä Applen alkuperäistä. Edullisista tarvikeakuista löytyi ennakkoon paljon keskustelua netistä, pääasiassa negatiiviseen sävyyn, mutta ajattelin kuitenkin testata asiaa itse. Eipähän se 39 dollaria olisi kovin suuri menetys, vaikka tarvikeakku osoittautuisikin huonoksi ostokseksi.

Applen, ja kuten monen muunkin tietokonevalmistajan, alkuperäisten akkujen hinnat ovat aivan järjettömiä (esim. 13" Macbookin A1280), joten tarvikeakkujen markkinat ovat suhteellisen kattavat. Halvimmillaan akkuja löytyy eBaysta, Amazonista ja hieman kalliimmalla akkujen myyntiin erikoistuneista nettikaupoista. Koska projektini tarkoitus oli säästää, päätin kokeilla millainen akkutarjonta eBaylla olisi. Ja olihan niitä. Olisin oikeastaan pärjännyt edelleen vanhalla akulla, mutta 45 kuukauden jälkeen se oli ikävästi pullistunut ja alkoi haittaamaan kosketuslevyn käyttöä. Uusi oli siis hankittava.

Päädyin hinnan, kommenttien ja mainostekstin heittämänä arpana valitsemaan eBayssa angytec -myyjän, joka kauppaa 13" Macbook late 2008 (A1280) akkua mainostaen sitä 45Wh ja kahden vuoden takuulla. Hintaa akulla oli 39 dollaria ja toimitusaika Kiinasta 2-3 viikkoa Jenkkeihin ja 3-4 viikkoa Eurooppaan. Hyvin piti arvio paikkansa, sillä akku saapui 21 päivässä Suomeen.

Ulkoapäin sekä paketti että akku näyttivät ihan hyviltä, vaikka akussa oli selkeästi tyhjää tilaa. Eli jotain oli tehty erilailla kuin alkuperäisessä akussa. Coconutbatterylla katsottuna akku oli kuten luvattu ja ainakaan se ei pullistellut kuten vanha.

Noin parin viikon käytön jälkeen tarvikeakku toimii edelleen, vaikka sen maksimi lataus on laskenut selkeästi uudesta. Virtaa se antaa ihan hyvin, vaikka lataus kestää pitkään, virta purkaantuu nopeahkosti ja latausprosentteihin ei ole luottamista. Esimerkiksi jos koneen jättää vajaan 70% latausasteella nukkumaan ja palaa 8 tunnin jälkeen takaisin, on kone mennyt syväuneen ja akku näyttää alle 10% latausta. Välillä tuota taas ei tapahdu. Vaikka akku maksoi vain 39 dollaria, ei sen toimintavarmuus ole oikein senkään arvoinen. Ja jos maksimilataus laskee samaa tahtia vielä muutaman viikon, on akku heikompi kuin vanha alkuperäinen. Valitettavasti tarvikeakun palauttaminen myyjälle maksaisi luultavasti postikuluina enemmän kuin sen ostohinta, joten pitää vain niellä tappio, ja joko kärsiä tai ostaa alkuperäinen. Kunnollisesta toiminnasta pitäisi kuitenkin maksaa 130 euroa.

Mitä tästä opimme? Alkuperäisten akkujen hinnoittelu mahdollistaa edullisten tarvikeakkujen markkinan, joilta ostaja voi saada ihan kelvollisen akun tai sitten olla saamatta. Ainakaan 39 dollarilla sitä ei saanut.

Oivaltavia tarroja Macbookin kanteen

Kannettavien tietokoneiden kannet ovat hyvä kohde erilaisten tarrojen ja koko pintaa peittävien vinyylien sijoittamiseen, joilla ilmaista itseään. Muista läppäreistä poiketen, Macbookkien kannet tarjoavat erityisen hyvän kohteen tarrojen sijoittamiselle, sillä kirkkaana hehkuva omena mahdollistaa oivallisten ideoiden toteuttamisen.

Etsy-verkkokaupan valikoimista löytyykin useita aivan mainioita ideoita, miten Macbookin kannen omenaa voi yhdistellä eri aiheisiin. Vinyylien hinnat vaihtelevat alle 10 dollarista reiluun 15 dollariin.

Tässä muutamia poimintoja:

Macbook alumiinikotelossa tuo iloa arkeen

Apple julkaisi alkusyksystä uudet Macbookit ja tällä kertaa muutokset olivat hieman enemmän kuin vain numerollisia. Macbookit saivat muun muassa uudet alumiiniset unibody -kuoret ja näppäimettömän ison lasisen kosketuslevyn. Lisäksi Macbookista vähennettiin FireWire-liitäntä, näytöksi tuli kiiltävää pintaa ja Mini-DVI vaihtui Mini DisplayPorttiin.

Olin jo hieman pidempään harkinnut Macbookin hankkimista, koska töissä saa päivisin ihan riittämiin säätää Windowsin ja osittain Linuxin kanssa, joten kotona haluaa asioiden vain toimivan. Uusien Macbookkien myötä olikin hyvä syy päästä harkintavaiheesta eteenpäin ja tilata laite Apple Storesta. Myös musta perjantai osui sopivasti kohdalleen, joten Apple Storen hinnastakin sai hieman alennusta. En jaksanut alkaa prosessoimaan ADC:hen liittymistä ja kivijalkaliikkeissäkin uusien koneiden saatavuus oli nihkeää.

Kirjoitin aikaisemmin, että Applen laitteistot ovat sopivan karsittuja ja vaihtoehdot ovat helposti toisistaan erottuvia. Käytännössä tämä ei kuitenkaan tehnyt valintaa aivan niin helpoksi, kuin ajattelin, mutta päädyin lopulta edullisimpaan unibody Macbookkiin, eli Core 2 Duo 2.0 GHz:n, 160 GB:n ja 2 GB:n muistilla varustettuun versioon. Harkitsin kyllä noin 300e kalliimpaa 2.4 GHz:n versiota, jossa olisi ollut nopeamman prosessorin lisäksi 90 GB:ia isompi levy ja valaistu näppäimistö. En kuitenkaan arvioinut noita ominaisuuksia 300 euron arvoisiksi.

Viimeksi kun tilasin iBookkini Storesta Lappeenrantaan, kesti sen toimitus vajaat parisen viikkoa, mutta tällä kertaa Macbook löysi tiensä vajaassa viikossa. Reaaliaikaa meni pari päivää enemmän, koska välissä oli viikonloppu ja maksoin pankkisiirrolla. Visa on edelleen hankintalistalla. Samalla toimituksella Storesta saapui Airport Expert, vaikka hieman kallis se tosin oli. Mutta onhan se sentään valkoinen ja siinä on omena kannessa :)

Unibody
Macbookin uusi yhdestä alumiinipalikasta sorvattu unibody-kotelo on todella jämäkkä ja iBookin muovinen kuori tuntuu tähän verrattuna, no, muoviselta. Unibody-kotelo ei nitise tai natise ja luo laadukkaan tuntuman. Hieman kylmähän metallinen pinta on, mutta koneen lämmitessä myös kotelo lämpiää hieman.

Kosketuslevy
Lasinen ja napiton kosketuslevy on ovela keksintö ja toimii mainiosti. Jättämällä erillinen nappi pois, saadaan touchpadille kätevästi lisää tilaa ja ulkonäöllisestikin ratkaisu on siisti. Kosketuslevy toimii yhtenä suurena nappina ja levyn alaosa painuu hieman herkemmin kuin yläosa. Yleensä käytän kuitenkin nappina touchpadin näpyttämistä, kuten iBookissakin.

Ominaisuudet
Numeroiden osalta Macbook on hintaansa nähden pienoinen pettymys. 160 GB:n 5200 rpm:n levy on nykymittapuulla alimitoitettu ja tilalle vaihtuukin jossain välissä vähintään 320 GB:n levy, kenties 7200 kierrosta hyrräävänä. Lisäksi vaikka muistia on yhtä paljon kuin pöytäkoneessani eli 2 GB, pitänee senkin tuplaamista harkita. Suorituskykynsä osalta tupla-ytimellinen 2.0 GHz -prosessori pitäisi riittää, vaikka virtuaalikoneilla leikkiminen voisi enemmänkin puserrusta kaivata. Positiivisena ja kaivattuna muutoksena on integroidun Intelin näytönohjaimen vaihtuminen nVIDIAn GeForce 9400M:ään.

Näyttö
Oikeastaan ainut asia mikä Macbookeissa ja Macbook Prossa kismittää, on näyttöjen heikot resoluutiot: 13.3" Macbookista löytyy vain 1280x800 ja 15.4" Macbook Prosta 1440x900. Etenkin 15.4":sta näytöstä olettaisi nykyaikana löytyvän 1680x1050 pikseliä. Hyvin toimiva touchpad helpottaa kuitenkin asian hyväksymistä ja ainahan koneen voi liittää ulkoiseen näyttöön.

Yleisesti ottaen näyttö on etenkin sohvalta käytettäessä ihan asiallinen, mutta kaipaisi hieman laajempia katselukulmia ja hieman enemmän aukeamisvaraa etenkin sylissä käytettynä. Katselukulmien osalta iBook oli samaa tasoa ellei huonompi ja toki katselukulmien heikkous on LCD-näyttöjen ominaisuus. Internetin sivustoilla on paljon arvosteltu mattapintaisista näytöistä luopumista ja kyllähän kiiltäväpintainen näyttö aikalailla heijasteleekin, mutta ei itseäni ole vielä pahemmin häirinnyt.

Näppäimistö
Näppäimistö on erittäin hyvä ja jopa parempi kuin iBookissa, vaikka en olisi uskonut, että siitä voitaisiin enää paremmaksi pistää. Myös Applen erilliset näppäistöt ovat varustettu samanlaisilla näppäimillä kuin kannettavissa ja luultavasti ostankin langattoman bluetooth-näppäimistön. Näppäimistöön kaipaisin kuitenkin pageup/pagedown ja etenkin home/end ja delete -näppäimiä. Vaikka kyseiset toiminnot löytyvätkin näppäinyhdistelmien takaa, on niiden käyttö hieman hankalaa. Taustavalaistua näppäimistöä jää hieman kaipaamaan, etenkin naputellessa konetta sylissä hämärässä.

Uudistunut Macbook on kyllä erittäin vakuuttava kokonaisuus, vaikka muutamat ominaisuudet voisivat olla parempiakin. Uudesta Macbookista voi lukea kattavamman arvion esimerkiksi Ars Technicasta.