Macbook alumiinikotelossa tuo iloa arkeen

Apple julkaisi alkusyksystä uudet Macbookit ja tällä kertaa muutokset olivat hieman enemmän kuin vain numerollisia. Macbookit saivat muun muassa uudet alumiiniset unibody -kuoret ja näppäimettömän ison lasisen kosketuslevyn. Lisäksi Macbookista vähennettiin FireWire-liitäntä, näytöksi tuli kiiltävää pintaa ja Mini-DVI vaihtui Mini DisplayPorttiin.

Olin jo hieman pidempään harkinnut Macbookin hankkimista, koska töissä saa päivisin ihan riittämiin säätää Windowsin ja osittain Linuxin kanssa, joten kotona haluaa asioiden vain toimivan. Uusien Macbookkien myötä olikin hyvä syy päästä harkintavaiheesta eteenpäin ja tilata laite Apple Storesta. Myös musta perjantai osui sopivasti kohdalleen, joten Apple Storen hinnastakin sai hieman alennusta. En jaksanut alkaa prosessoimaan ADC:hen liittymistä ja kivijalkaliikkeissäkin uusien koneiden saatavuus oli nihkeää.

Kirjoitin aikaisemmin, että Applen laitteistot ovat sopivan karsittuja ja vaihtoehdot ovat helposti toisistaan erottuvia. Käytännössä tämä ei kuitenkaan tehnyt valintaa aivan niin helpoksi, kuin ajattelin, mutta päädyin lopulta edullisimpaan unibody Macbookkiin, eli Core 2 Duo 2.0 GHz:n, 160 GB:n ja 2 GB:n muistilla varustettuun versioon. Harkitsin kyllä noin 300e kalliimpaa 2.4 GHz:n versiota, jossa olisi ollut nopeamman prosessorin lisäksi 90 GB:ia isompi levy ja valaistu näppäimistö. En kuitenkaan arvioinut noita ominaisuuksia 300 euron arvoisiksi.

Viimeksi kun tilasin iBookkini Storesta Lappeenrantaan, kesti sen toimitus vajaat parisen viikkoa, mutta tällä kertaa Macbook löysi tiensä vajaassa viikossa. Reaaliaikaa meni pari päivää enemmän, koska välissä oli viikonloppu ja maksoin pankkisiirrolla. Visa on edelleen hankintalistalla. Samalla toimituksella Storesta saapui Airport Expert, vaikka hieman kallis se tosin oli. Mutta onhan se sentään valkoinen ja siinä on omena kannessa :)

Unibody
Macbookin uusi yhdestä alumiinipalikasta sorvattu unibody-kotelo on todella jämäkkä ja iBookin muovinen kuori tuntuu tähän verrattuna, no, muoviselta. Unibody-kotelo ei nitise tai natise ja luo laadukkaan tuntuman. Hieman kylmähän metallinen pinta on, mutta koneen lämmitessä myös kotelo lämpiää hieman.

Kosketuslevy
Lasinen ja napiton kosketuslevy on ovela keksintö ja toimii mainiosti. Jättämällä erillinen nappi pois, saadaan touchpadille kätevästi lisää tilaa ja ulkonäöllisestikin ratkaisu on siisti. Kosketuslevy toimii yhtenä suurena nappina ja levyn alaosa painuu hieman herkemmin kuin yläosa. Yleensä käytän kuitenkin nappina touchpadin näpyttämistä, kuten iBookissakin.

Ominaisuudet
Numeroiden osalta Macbook on hintaansa nähden pienoinen pettymys. 160 GB:n 5200 rpm:n levy on nykymittapuulla alimitoitettu ja tilalle vaihtuukin jossain välissä vähintään 320 GB:n levy, kenties 7200 kierrosta hyrräävänä. Lisäksi vaikka muistia on yhtä paljon kuin pöytäkoneessani eli 2 GB, pitänee senkin tuplaamista harkita. Suorituskykynsä osalta tupla-ytimellinen 2.0 GHz -prosessori pitäisi riittää, vaikka virtuaalikoneilla leikkiminen voisi enemmänkin puserrusta kaivata. Positiivisena ja kaivattuna muutoksena on integroidun Intelin näytönohjaimen vaihtuminen nVIDIAn GeForce 9400M:ään.

Näyttö
Oikeastaan ainut asia mikä Macbookeissa ja Macbook Prossa kismittää, on näyttöjen heikot resoluutiot: 13.3″ Macbookista löytyy vain 1280×800 ja 15.4″ Macbook Prosta 1440×900. Etenkin 15.4″:sta näytöstä olettaisi nykyaikana löytyvän 1680×1050 pikseliä. Hyvin toimiva touchpad helpottaa kuitenkin asian hyväksymistä ja ainahan koneen voi liittää ulkoiseen näyttöön.

Yleisesti ottaen näyttö on etenkin sohvalta käytettäessä ihan asiallinen, mutta kaipaisi hieman laajempia katselukulmia ja hieman enemmän aukeamisvaraa etenkin sylissä käytettynä. Katselukulmien osalta iBook oli samaa tasoa ellei huonompi ja toki katselukulmien heikkous on LCD-näyttöjen ominaisuus. Internetin sivustoilla on paljon arvosteltu mattapintaisista näytöistä luopumista ja kyllähän kiiltäväpintainen näyttö aikalailla heijasteleekin, mutta ei itseäni ole vielä pahemmin häirinnyt.

Näppäimistö
Näppäimistö on erittäin hyvä ja jopa parempi kuin iBookissa, vaikka en olisi uskonut, että siitä voitaisiin enää paremmaksi pistää. Myös Applen erilliset näppäistöt ovat varustettu samanlaisilla näppäimillä kuin kannettavissa ja luultavasti ostankin langattoman bluetooth-näppäimistön. Näppäimistöön kaipaisin kuitenkin pageup/pagedown ja etenkin home/end ja delete -näppäimiä. Vaikka kyseiset toiminnot löytyvätkin näppäinyhdistelmien takaa, on niiden käyttö hieman hankalaa. Taustavalaistua näppäimistöä jää hieman kaipaamaan, etenkin naputellessa konetta sylissä hämärässä.

Uudistunut Macbook on kyllä erittäin vakuuttava kokonaisuus, vaikka muutamat ominaisuudet voisivat olla parempiakin. Uudesta Macbookista voi lukea kattavamman arvion esimerkiksi Ars Technicasta.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Macbook alumiinikotelossa tuo iloa arkeen”

  1. anonyymi avatar
    anonyymi

    Erittäin hyvin arvosteltu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *