Retkipaikkana ennallistetut kosket Hiitolanjoella

Itä-Suomessa on kaunista luontoa ja retkipaikkoja, joissa nauttia luonnon rauhasta. Nyt Simpeleellä on ennallistettu Hiitolanjoen aikaisemmin vesivoiman tuotannossa olleet Ritakoski, Lahnasenkosi ja Kangaskoski ja rakennettu paikalle saavutettavat maisemapolut.

Hiitolanjoen maisemapolku

”Hiitolanjoki on Venäjän ja Suomen alueella virtaava 62 kilometriä pitkä joki. Suomen puolella joki virtaa Etelä-Karjalassa Rautjärven kunnan Simpeleellä ja Venäjän puolella se virtaa Karjalan tasavallan Lahdenpohjan piirissä. Joki laskee Laatokkaan Lahdenpohjan piirin Hiitolassa.”

Hiitolanjoen maisemapolku on helposti saavutettavissa, valtatie 6:sta etelästä ajettaessa käänny ennen Simpeleen liittymää oikealle Kangaskosken suuntaan (joen ylitys, liittymä juuri ennen rautatiesiltaa). Polun lähtöpaikka on Ritakosken voimalan pihalla, 200 m päässä 6-tieltä. Voit aloittaa myös Lahnasenkoskelta, jolloin aja Änkilänsalon liittymälle, rautatiesillan jälkeen heti vasemmalle ja Lahnasentien päähän voimalaitoksen P-alueelle.

Hiitolanjoen varrella Ritakoski ja Lahnasenkoski ovat saman polun varrella ja Kangaskoski lyhyen automatkan päässä.

”Etelä-Karjalan Rautjärvellä sijaitsevassa Hiitolanjoessa elää Suomen viimeinen alkuperäinen ja täysin luonnonvarainen järvilohikanta. Hiitolanjoki eli Kokkolanjoki tulee vapautumaan vaelluskalojen kulkureitiksi ja lisääntymisalueeksi, kun kolme uutta koskea vapautuu voimantuotannosta. Ritakoski, Lahnasenkoski ja Kangaskoski 18 metrin yhteenlasketulla pudotuskorkeudellaan tulevat muodostamaan eteläisen Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen upean koskireitin, johon toki kuuluvat myös ylävirrassa jo nyt vapaana kuohuvat Uudensillankoski, Rapukoski ja Ali-Juvankoski.” – hiitolanjoki.fi

Lahnasenkoski

Kävimme Hiitolanjoella kesällä, jolloin Ritakoski oli vielä purkamatta, joten se jää seuraavaan kertaan. Hyvä syy lähteä uudestaan reissuun.

Kangaskoski

Kangaskoski on pienempi kokonaisuus kuin Lahnasenkoski, mutta tarjoaa mobiilipolun kanssa tietoa alueen historiasta.

Kangaskoskella ollessa kannattaa kävellä polkua pitkin eteenpäin ja käydä kahvilla ja vohvelilla B&B Hiitolanjoella.

Yövyttyä: Lapland Hotels Tampere

Tampereella on paljon vaihtoehtoja hotelliyöpymiseen ja valinnanvaraa voi rajata sijainnin ja hinnan suhteen. Tällä kertaa päädyimme valitsemaan Sorsapuiston kupeessa sijaitsevan Lapland Hotels Tampereen, sillä sijainti on hieman sivummalla keskustasta ja puiston vieressä koiran ulkoiluttamisen näkökulmasta ja alue on rauhallinen ja helposti saavutettavissa autolla tullessa.

Lapland Hotels Tampere oli kokemuksena mitä olettaa voi, jos Lapland Hotelsien konsepti on tuttu. Lapin eksotiikkaa äänimaailmasta sisustukseen ja tuotteisiin, sekä aamupalaan. Perinteiseen tapaamme käytimme hotellin palveluista lähinnä hotellihuonetta nukkumiseen, mutta ehdin käydä testaamassa myös saunan, josta näkyi ikkunasta Tampereen kattoja. Saunassa oli tarjolla miesten ihonhoitotuotteita.

Hotellien ravintoloiden tarjonta on yleensä hyvää ja myös Lapland Hotelsien ravintolat ovat ainakin listan mukaan maukkaita. Mutta usein sitä haluaa jotain muuta, jos on vaihtoehto, etenkin kun mukana on pieni vauva ja maailmalla on ajettu alamäkipyöräilyn maailman cuppia. Tampereen hotellin vieressä oli sopivasti Blokki-konttiravintola, josta sai haettua (löydettiin Woltista) hyvät take away -annokset.

Yksi erittäin iso valintakriteeri, jos hinta hotelliyöllä muuten kohtaa, Lapland Hotelsien puolesta on siellä oleva todella erinomainen aamiainen.

Kokonaisuutena Lapland Hotels Tampere oli hyvä ja palvelu toimivaa.

Plussaa:

  • Aamupala runsas ja maittava
  • Saunatilat tyylikkäät ja ikkunalla
  • Pesuaineet hyvän tuoksuisia
  • Rauhallinen sijainti Sorsapuiston kupeessa
  • Autolle ilmainen parkki kadunvarressa viikonloppuna
  • Televisioon ei voinut yhdistää omaa tietokonetta (Apple)

Miinusta:

  • Vanhahtava hotelli
  • Ilmastointia ei voinut säätää pienemmälle

Haikkaanlahden retkeilyreitti maastopyörällä

Alkutalvesta kävelimme koiran kanssa Haikkaanlahden retkeilyreitin Riutanniemen osuuden ja pohdimme pystyisikö koko reitin ajaa maastopyörällä. Kevään tullessa ja maaston kuivuessa oli aika toteuttaa ajatukset ja katsoa, millainen Haikkaanlahden retkeilyreitti olisi pyörällä. Ajosuunnaksi valikoitui myötäpäivään, sillä kävellessä vastapäivään se näytti paremmalta. Noin 18 kilometrin reittiin rennosti pyöräillen meni vajaat 2 tuntia ja maasto oli monipuolista, Riutanniemen kierrosta lukuun ottamatta nautittavaa ajettavaa.

Haikkaanlahden retkeilyreitti

Haikkaanlahden retkeilyreitti kulkee Taipalsaaressa ja virallinen lähtöpaikkana on Haikkaanlahden urheilukenttä, Savilahdentien ja Vitsaintien risteyksessä, josta Riutan laavulle on reittiä pitkin 6,9 km ja Kurenlaavulle 4,8 km. Toinen hyvä lähtöpaikka reitin varrella on Palostenmäentien parkkialue lähellä Riutanlaavua. Retkeilyreitille löytää myös helposti Taipalsaaren kirkonkylästä lyhyellä tiesiirtymällä, jolloin auton voi jättää esimerkiksi sataman tai kirkon parkkipaikalle.

Reitillä on matkaa kokonaisuutena noin 18 kilometriä ja reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan, kävellen tavallisin kiertosuunta on vastapäivään, mutta pyörällä kannattaa ajaa myötäpäivään. Reitillä on vaihtelevaa maastoa, sisältäen maaseudun hiekkatietä, metsäpolkua, avohakkuuaukeaa ja kallioita, joista osa kalliopätkistä on haastavia sekä kävellen että pyörällä.

Reitillä on tavallaan kaksi osaa: Savilahdentien länsipuolella oleva Riutanniemi, jossa hyvä taukopaikka on Riutan laavu ja itäpuolella oleva Telkkälä tarjoaa taukopaikaksi Kurenlaavun. Laavuilta löytyy tulisija, nuotiopuut ja kirves sytykkeiden tekoa varten.

Haikkaanlahden retkeilyreitti on merkitty myös polkupyörällä ajettavaksi, mutta se reitti ei mene vaellusreittiä pitkin, vaan sivuuttaa suurimman osan Riutanniemen kierroksesta. Maastopyöräilijöinä kiersimme pyörillä koko vaellusreitin, mutta etenkin Riutanniemen kierroksen alkuosassa oli kohtia, jotka eivät olleet kovin nautittavia talutettavia. Jälkimmäinen osuus reitistä oli erittäin mukavaa polkua ja metsäautotietä.

Riutan niemen kierros

Lähdimme maastopyörillä Haikkaanlahden retkeilyreitille kotiovelta, joten alkuun poljimme noin 7 kilometriä Heikkolantielle ja sieltä ylämaankarjaa kasvattavan Innalanmäen tilan ohi kohti Riutanniemeä ja Palostenmäentien parkkialuetta.

Hieman ennen parkkialuetta reitti suuntaa metsään, mutta kyseistä osuutta en suosittele pyöräiltäväksi kokonaisuudessaan, ellei kaipaa haasteita ja hieman pyörän kantamista kallion laelle. Reitti on tältä osin mielenkiintoinen etenkin käveltäessä ja matkan varrelta löytyy läpikäveltävä kivi. Tämä osuus reitistä on ehkä helpompi ajaa vastapäivään.

Ensimmäinen taukopaikka on hyvä pitää jo heti Riutan laavulla, jossa eväät voi nauttia Saimaan rannalla.

Riutan laavun jälkeen polku lähtee viettämään ylöspäin, kunnes hakkuuaukean laelta lasketaan lyhyt, mutta jyrkähkö mäki, ennen seuraava mäen laelle kiipeämistä.

Lyhyen Heikkolantien tiesiirtymän jälkeen piipahdetaan takaisin metsään kiipeämään pienelle mäelle ja Vitsaintien ylityksen jälkeen päästään nauttimaan metsäpoluista pidemmän pätkän verran.

Poljettaessa kohti Haikkaanlahden urheilukenttää ja reitin seuraavaa osuutta, on matkalla mukavan polun lisäksi myös nähtävää.

Telkkälä ja Kurenlaavu

Haikkaanlahden reitin paras osuus alkaa maastopyörällä ajettaessa vasta Vitsaintien ylityksen jälkeen ja paranee edelleen, kun ylitetään Savilahden tie ja poljetaan kohti Kurenlaavua. Reitti halkoo hoidettua metsää ja vanhaa hakkuuaukeaa neulaspolulla ja Savilahdentien jälkeen voi kokea alaspäinviettävällä reitillä jopa vauhdin hurmaa.

Reitin toinen laavu, Kurenlaavu, on vauhtihurjastelun jälkeen edessä metsän siimeksessä ja on hyvin varusteltu, kuten myös Riutan laavu. Lyhyen evästankkauksen jälkeen jatkoimme matkaa kohti lähtöpistettä. Reitin loppuosalla ei ollut paljoa mainittavaa poljettavaa, lähinnä metsäautotietä.

Haikkaanlahden retkeilyreitin kiertoon rennolla tahdilla maastopyörällä meni noin 2 tuntia ja matkaa kertyi vajaat 18 kilometriä. Reittimme löytyy Stravasta Riutan niemen kierroksen kera ja myöhemmin syksyllä Riutanniemi oikaistuna, jolloin ajettiin nautinnollisempi reitti ilman Riutanlaavulla käyntiä.

Muutamia ajokuvia GoProsta napattuna ennen kuin videot kasaantuvat YouTubeen.

Haikkaanlahden retkeilyreitti testattu Riutanniemen kierroksen osalta

Retkeilyreittejä on lähes jokaisessa kunnassa ja ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkona liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen. Taipalsaaressa on muun muassa Haikkaanlahden retkeilyreitti, josta tuli käveltyä talvisessa kelissä Riutanniemen kierros ja nautittua eväät laavulla. Mukavaa kävelyä vaihtelevassa maastossa, sisältäen maaseudun hiekkatietä, metsäpolkua, avohakkuuaukeaa ja kallioita. Maisemat olivat osaltaan hieman tylsät, vaikka Saimaa on aivan vieressä.

Riutanniemen kierros

Haikkaanlahden retkeilyreitti sijaitsee Taipalsaaren Kirkkosaarella kiertäen alueen kylien kautta. Reitillä on matkaa kokonaisuutena noin 18 kilometriä ja lyhyempänä versiona reitistä voi kiertää Riutanniemen kierroksen, joka on noin 6 km. Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan, tavallisin kiertosuunta on vastapäivään.

Haikkaanlahden reitin lähtöpaikka on Haikkaanlahden urheilukentällä, Savilahdentien ja Vitsaintien risteyksessä, josta Riutanlaavulle on reittiä pitkin 6,9 km ja Kurenlaavulle 4,8 km. Jos haluaa kiertää vain Riutanniemen, kuten me teimme, toimii lähtöpaikkana Palostenmäentien parkkialue, josta voi oikaista myötäpäivään suoraan Riutan laavulle. Vastapäivään lähtiessä kävellään hiekkatietä pitkin ja oikaistaan takaisin reitille Heikkolantieltä.

Reitin varrelle mahtuu monimuotoista Saimaan saaristoluontoa. Polku kulkee suurelta osalta kangasmaastossa, männikköisillä ja kallioisilla mäillä, välillä tuoreemmissa notkoissa ja myös kosteita suopaikkoja saa kokea. Metsät ovat eri-ikäisiä talousmetsiä, joissa metsänhakkuut paikoitellen avartavat maisemaa. Riutanniemen reitillä on yksi laavu: Riutan laavu Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa. Haikkaanlahden reitillä on lisäksi toinen laavu Telkkälässä, Kurenlaavu.

Riutan laavu sijatsee Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa. Laavulla nuotiopaikka, polttopuukatos ja käymälä.

Riutanniemen kierros oli vastapäivään käveltynä ja Palostenmäentien parkkialueelta lähdettynä alkuun hieman tylsää ja maisemallisesti metsäistä taivallettavaa. Muutama kosteikko oli matkalla ja nousuja kukkuloille. Vastapäivään ne olivat parempia kävellä, pyörällä menisi paremmin myötäpäivään. Koiran kanssa matkatessa parkkipaikalta Riutan laavulle meni aikaa noin tunti ja matkaa vajaat 4 kilometriä.

Riutan laavulta lähdettäessä kohti lähtöpaikkaa, maasto muuttui kallioisemmaksi ja mäkisemmäksi. Reitin vaatimusluokka on keskivaativa, joka jälkimmäisellä osuudella piti paikkansa. Aikaa meni noin puoli tuntia ja matkaa pari kilometriä, kun oltiin takaisin Palostenmäentiellä. Matkalla oli jännä läpikuljettava kivi.

Riutanniemen reitti oli mukava päiväretkikohde luonnosta nauttimiseen ja pieneen ulkoiluun.

Staycation Glo Hotel Sellossa

Marraskuussa tuli yövyttyä useammassa hotellissa ja vietettyä staycation Leppävaaran GLO Hotelli Sellossa. Verrattuna edellisen yön hostelliyöhön Both Helsinkissä, oli Glo hieman tasokkaampi ja viihtyisämpi majapaikka. GLO Hotelleja löytyy Helsingistä Kluuvista, Design District alueelta, Vantaalta lentokentältä, Espoosta Sellosta.

GLO Hotelli Sello

GLO Hotelli Sello sijaitsee nimensä mukaisesti Kauppakeskus Sellossa ja osasta huoneista aukeaa näkymä Sellon aukioille. Olen monesti kulkenut hotellin ohitse, mutta nyt tuli ensimmäistä kertaa kokeiltua millainen hotelli on käytännössä. Muutimme lokakuussa Leppävaarasta Taipalsaareen ja viimeisen muuttokuorman jälkeen vietimme tavallaan staycationin aivan kotikulmilla.

Hotelli on hiljattain uudistunut lattiasta kattoon ja sen kyllä huomaa, eikä hotellin mainosteksti ole ainakaan tavalliselle matkaajalle yhtään liioiteltu, ”moderni hotelli vaativaankin makuun”. Normaalit huoneet ovat tilavia ja hotellista löytyy ilmeisesti jokin tapahtumakerros, työtiloja ja lapsiperheille GLO Kids -palvelut. Sijainniltaan Sellosta, eli Leppävaarasta, pääsee helposti kaupunkilomalle Helsingin keskustaan tai luontoon Leppävaaran suuntaan. Huvittavasti GLO Hotelli Sellon sivuilla on kuva Espoon metrosta, mutta eihän Leppävaarasta toki metroa kulje.

Yövyimme Comfort-huoneessa, joka oli varustettu parivuoteella ja normaaleilla hotellivarustuksella. Hintaa yöpymisellä oli 116 euroa. Auton sai parkkiin Sellon parkkihalliin ilman erillistä maksua ja parkkihallista pääsee hissillä suoraan hotellin aulaan.

Huone oli viihtyisä ja sängyt mukavia. Jos matka suuntaa uudestaan Sellon kulmille, pitänee testata eksklusiivinen GLO Tempur -huone, josko Tempurin patjat ja tyynyt ovat maineensa veroisia.

Comfort-hotellihuone oli viihtyisä

Testasimme myös GLO Grill Kitchenin tarjonnan ja Gloria burger, sekä Prosciutto & Truffle flank bread olivat maistuvia. B.io Vino Biologico 2017 (Catarratto, Chardonnay) oli hyvää, mutta olutvalikoima oli kyllä luokatonta, hanasta Auraa ja pulloissa perusvalikoima. Sellosta löytyy useampia ravintoloita, joten vaihtoehtoja on. Ainakin Restaurant Base ja Il Gabbiano ovat testattu hyväksi.

Aamiainen kuului yöpymisen hintaan ja se tarjoiltiin GLO Grill Kitchenissä. Aamiaistarvikkeita oli kattava valikoima, joskin perinteiseen tapaan rapeaa pekonia sai etsiä. Lautaselle päätyi normaaliannos: karjalanpiirakoita munavoilla, leipää, pekonia, munakokkelia, puuroa marjoilla ja voisilmällä, tuoremehua ja kahvia. Jotain jälkiruokaakin taisi olla. Aamukahvin kanssa luettavaksi löytyi Helsingin Sanomat.

Yhteenveto

Espoon Leppävaarassa sijaitseva GLO Hotelli Sello oli miellyttävä kokemus ja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kaupunkilomalle. Sijainti on toimiva, huoneet viihtyisiä ja palvelut kattavia.

Hostellimaista hotellimajoitusta Both Helsingissä

Hotellimajoittuminen on viime aikoina tullut enemmän tutuksi, kun muutimme Espoosta Taipalsaareen. Pääkaupunkiseudulla tulee käytyä ajoittain ja välillä pitää majoittua yön yli hotellissa. Tällä kertaa tuli testattua Both Helsinki, joka tarjoaa hostellimaista hotellimajoitusta Helsingin keskustassa.

Both Helsinki

Both Helsinki kuvaa jo nimeltään, mitä on tarjolla, eli lyhyesti kuvattuna hotelli hostellimaisella tunnelmalla aivan Helsingin keskustassa, Hietaniemenkadulla. Hotelli näyttäisi olevan rakennettu vanhaan asuintaloon ja huoneet ovat pieniä yksiöitä omine keittiöineen ja suihkutiloineen. Myös jaettuja huoneita löytyy. Both Helsinki on ilmeisesti aikaisemmalta nimeltään Hostel Domus Academica.

Olemme economy-hostelli keskellä Helsingin ydinkeskustaa – mutta tarjoamme yksityiset ja rauhaisat huoneet omalla kylpyhuoneella ja keittiöllä. Saat siis kerralla molemmat: mahtavan sijainnin pääkaupungin sydämessä ja kotoisan rauhan josta nauttia päivän päätteeksi.

Both Helsinki
Both Helsinki

Astuessa sisään hotellihuoneeseen, tulee heti hostellimainen tunnelma. 20 neliön huoneestani löytyy kaksi runkopatjasänkyä ja maisemat Hietaniemen hautausmaalle. Huoneissa on ilmainen Wi-Fi ja hotellista löytyy myös pesula. Check-in ja vastaanotto ovat aina auki.

Hotellin huonevalikoima on yhen matkaajan huoneesta aina neljän hengen huoneeseen ja jaettuun huoneeseen.

Huone eteisestä katsottuna
Ikkunasta aukeaa maisema kattojen yli Hietaniemen hautausmaalle

Hotellin huoneet ovat kuin pieniä yksiöitä, eli niistä löytyy oma keittiö ja kylpyhuone. Televisiota ei ole, joten matkaajalla jää aikaa nauttia muuhun. Keittiötä en tällä reissulla testannut, mutta kyllä siellä ruokaa laittaisi. Huoneiden keittiövarusteluun kuuluu astiat sekä joitain keittiötarvikkeita. Kahvinkeitintä ei keittiöstä löydy.

Both Helsinki on ilmeisesti rakennettu vanhaan kerrostaloon, sillä porraskäytävät ja huoneet henkivät kerrostalomaista tunnelmaa.

Porraskäytävä

Yövyin Both Helsingissä yhden yön Slushin aikaan Comfort Twin -huoneessa ja hinta oli sen mukainen, noin 140 euroa pienen aamiaisen kera. Normaalisti vastaava huone on alkaen 72 euroa. Aamiainen maksaa 6,5 euroa, joka on mielestäni aika paljon yhdestä croissantista, mehusta, banaanista ja kahvista aika paljon. Ilmeisesti kesäkaudella aamiainen on runsaampi (ja kalliimpi).

Aamiainen

Both Helsinki toimi hyvin työmatkalaisen majapaikkana ja on normaaliaikaan edullinen vaihtoehto hotellille, jos ei runsasta aamiaista tai huonepalvelua tarvitse. Omassa keittiössä voi kokkailla haluamansa eväät edullisesti.

Nuku yö ulkona -haaste suoritettu Teijon kansallispuistossa

Suomen Latu haastoi neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 31.8.2019 ja kävimme Annen kanssa ottamassa haasteeseen varaslähdön Teijon kansallispuistossa riippumattojen kanssa. Reissu oli lähinnä uusien varusteiden testausta ja hieman vaeltamista kääpiövillakoiran kanssa. Yhden yön reissu Teijon vaihtelevissa maastoissa sujui hyvin, sekä koira että ihmiset viihtyivät ja uudet varusteet tuli testattua toimiviksi. Nyt on hyvä suunnitella seuraavia eräretkiä.

Teijon kansallispuisto

Suunnittelimme lyhyen yhden yön vaelluksen päivärepuilla Miilunummelta Kalasunttiin, palaten samaa reittiä takaisin ja jatkamalla rinkkojen kanssa Teerisaareen, sieltä Matildanjärvelle ja samaa reittiä takaisin Miilunummelle. Kokonaisuutena pituutta reitille tuli noin 18 kilometriä. Reitit ovat merkitty Teijon kansallispuistossa selkeästi viitoin, mutta kartta (pdf) on hyvä olla mukana joko tulostettuna tai sähköisessä muodossa.

Teijon kansallispuiston pitkospuut Teerisaareen

Ensimmäisenä päivänä kävelimme Miilunummen parkkipaikalta päiväreppujen kanssa kahville Kalasunttiin. Keli oli helteinen ja matka hirviskärpästen täyttämä, kolmen kilometerin matkalla niitä mönki ainakin yhdeksän. Kalasuntti on pieni ja kaunis saari, jonne pääsee kahdella lossilla. Lossia hiissatessa sai kätevästi rakon käteen, kun eihän sitä mitään hanskoja ollut mukana. Mennessä lossi oli kätevästi rannassa, mutta pois lähtiessä se oli hiissattu vastarannalle. On muuten aika paljon raskaampaa vetää lossia tyhjänä rannalta, kuin kyydissä ollessa.

Lossi Kalasunttiin

Kalasuntista palasimme samaa reittiä takaisin autolle, jossa täytimme vesiastiat ja vaihdoimme päiväreput rinkkoihin (75l ja 60l). Nyt matka jatkui Eindalin kautta kohti Teerisaarea, noin kolmen kilometrin päähän. Tällä osuudella myös selvisi, miksi Teijoa kutsutaan pyöräpiireissä pitkospuuhelvetiksi. Kapeahkoja ja osittain huonokuntoisia pitkospuita nimittäin riitti.

Keli oli lämmin

Yövyimme Teerisaaressa, joka tarjosi hyvän majapaikan riippumattojen kanssa ja tarvittaessa laavun, jos koira ei osaisi nukkua omassa ”riippumatossaan”. Teerisaaressa palveluina on laavu nuotiopaikalla, puucee ja majapaikka Puolakkajärven rannalla. Paikka oli ihan siistissä kunnossa, joskin nuotiopaikalla oli tuhkat aivan täynnä, hieman roskia laavun alla ja sekä kirves että saha olivat hävinneet polttopuiden tekemistä varten. Onneksi laavulla oli muutamia koivuhalkoja jäljellä, että makkarat saatiin paistettua.

Teerisaaren leiripaikka oli viihtyisä

Majoituimme riippumatoissa, joiden päälle viritimme hyttysverkot. Oma valintani oli Eagles Nest Outfittersin Doublenest ja BugNet, kun Anne nukkui Ticket to the Moonin Travel Hammockissa TTT:n hyttysverkon kanssa. Riippumatot tietenkin puunhalaajilla kiinnitettynä (TTT:n ja DD:n). TTT:n hyttysverkko on muuten paremmin suunniteltu kuin ENO:n, sillä sen saa paremmin auki muutenkin kuin yhdeltä sivulta. Riippumattoihin asetin Marmotin Trestles Elite Eco 30:n, koska Never Winteriä ei saanut, ja Annella oli Marmotin Angel Fire. Eli kolmen vuodenajan makuupussit molemmilla.

Riippumatot ja hyttysverkot viritettynä

Teerisaaressa yö sujui hyvin, vaikka samaan aikaan teltassa majoittuneella pariskunnalla oli yöllä jokin parisuhderiita ja rantaan ajoi ilmeisesti ambulanssi/etsintävene valonheittimen kanssa. En yöllä jaksanut kömpiä ylös makuupussista asiaa tarkistamaan. Nukuin muutenkin hieman pätkittäin, kun vaikka riippumatossani oli makuualusta, tuli yöllä hieman viileä -2 asteen comfort -makuupussissa. Laitan tämän huonosti sopivan ilmatäytteisen makuualustan piikkiin. Aamulla piti pötkötellä vielä sen aikaa, että aurinko alkoi lämmittämään.

Majapaikka auringonlaskuun
Auringonlasku Teerisaarelta

Nautimme Teerisaaressa vielä hitaan aamiaisen ja suuntasimme puolilta päivin kohti Matildanjärveä ja vesipistettä. Teijon kansallispuiston kartassa ja maastossa olevissa kartoissa on osa palveluista merkitty puutteellisesti ja osaa ei välttämättä ole käytössä. Ennen reissua kannattaa lukaista palvelut-sivu, jossa on ajantasainen tieto. Esimerkiksi huomioitavaa on, että vesipiste Teijon kansallispuistossa on vain Matildajärvellä ja Onnelannummella, joten reissuun on hyvä varata riittävästi vettä ja suunnitella reitti sen mukaan.

Reitti Teerisaaresta Roosinniemeen asti oli pitkospuuta, eli noin 1,1 kilometriä. Siitä eteenpäin Kavanderinlahteen ja Matildanjärvelle oli kalliota ja leveää juurakkopolkua. Lounasta varten palasimme Kavanderinlahden leiripaikalle järvimaisemiin. Lounaamme oli yksinkertaista, mutta hyvää. Kuumaa vettä ruokatermariin, lisää Knorrin pasta-ateria ja odota noin 10 minuuttia. Kahvit teimme Aeropressissä, johon veden keitimme Jetboil Flashilla, joka on oiva väline siihen tarkoitukseen.

Pitkospuita oli riittävästi

Reissu oli ensimmäinen nukkumani yö ulkona sitten armeija-ajan ja kaikkiaan ensimmäinen riippumatossa, ja myöskään rinkkaa ei ole tullut kannettua vuosikymmeniin, joten matkassa oli paljon uutta kokemista. Voi sanoa, että ehkä hieman jännitti, miten kaikki sujuisi, mutta reissu onnistui paremmin kuin hyvin. Eli uusia vaellusreissuja on suunnitteilla.

Iloiset vaeltajat 🐩