Tietokonemarkkinat ovat viime vuosina kehittyneet huimasti ja perinteisten kannettavien tietokoneiden rinnalle on tullut erilaisia tablettitietokoneita, joiden sisältä löytyy täysiverinen tietokone ja Windows-käyttöjärjestelmä. Myös yrityskannettavista enemmän tunnettu Fujitsu on muutaman viime vuoden ajan kehittänyt kannettavien tietokoneiden tarjontaa modernimpaan suuntaan. Osana Master your business -kampanjaa sain muutama viikko sitten käyttööni Stylistic Q704 2-in-1 -tabletin, jota on tarkoitus testata seuraavien kuukausien ajan erilaisten tehtävien muodossa. Mutta millainen Windows 8 -tabletti Stylistic Q704 on? Tässä hieman ensimakua.
Fujitsu STYLISTIC Q704 ensinäkemältä
Fujitsu STYLISTIC Q704 Windows 8 -tabletti on ensinäkemältä kooltaan suhteellisen suuri tabletiksi ja tukevan tuntuinen. 12,5-tuuman näyttö ja paksu rakenne ei tuo mieleen niinkään tablettia, vaan oikean tietokoneen, jota on helppo tökkiä sormilla tai mukana tulevalla stylus-kynällä. Tabletin jykevähkö rakenne selittyy sillä, että se on muun muassa suojattu vedeltä ja pölyltä ja testattu MIL-STD-vaatimusten mukaan. Full HD (1920×1080) -resoluution heijastava kosketusnäyttö tukee usean sormen kosketuksia ja Wacomin kynällä on helppo piirrellä. Kuoren alla suorituskyvystä vastaa Intelin Haswell-sarjan Core i7-4600U -prosessori ja integroitu HD Graphics 4400 -näytönohjain. Muistia on 8 GB ja SSD-levytilaa 256 GB. Lisäksi Q704:sta löytyy sisäänrakennettu 4G/LTE-yhteydet ja tietenkin WLAN, Bluetooth ja NFC. Saamastani paketista löytyi myös irrotettava näppäimistö ja telakka.
STYLISTIC Q704 6 sekunnissa:
Muutaman viikon kokeilun perusteella hybriditabletti on teknisesti vakuuttava ja kompakti paketti. Kosketusnäyttö ja etenkin Wacomin stulys toimivat hyvin, vaikka Windows 8:n käyttöliittymä Modern-sovelluksia lukuun ottamatta ei varsinaisesti ole suunniteltu tökittäväksi. Irrottettava chiclet-näppäimistö tuntuu paremmalta kuin esimerkiksi U904:ssa tai U772:ssa ja kosketuslevykin on hieman näpsäkämpi. Stereo-kaiuttimet ovat ääneltään aika kylmät ja mekaaniset, mutta kuulokkeilla ja HDMI:n kautta ääni on normaali. Integroitu näytönohjain riittää hyvin yrityskäyttöön ja toimii kelvollisesti kevyissä peleissäkin.
STYLISTIC Q904 on ensimmäinen tablettini, joka vastaa täysiveristä tietokonetta, joten käyttökokemusten osalta mennään tuntemattomille alueille. Nopeasti mitä on tullut havaittua, että tabletin designin ja käytännöllisyyden osalta toivoisin, että se olisi kuten Fujitsun LIFEBOOK T904, eli jossa näytön saa käännettyä näppäimistön päälle. Pelkkä tabletti ja virtuaalinäppäimistö jättää paljon toivomisen varaa käytön monipuolisuuden osalta, eikä irrotettava näppäimistö ole kovin kätevä, mutta osaltaan tämä johtuu Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmästä. Mutta kyllähän isolla tabletilla piirtelee kynällä kivasti tai lukee mukavasti sähköisiä kirjoja ja lehtiä, vaikka siihen käyttöön kevyempi 8″ Android-tabletti on parempi.
Tarkempaa arviota ja testejä STYLISTIC Q704 on tulossa loppusyksyn ja alkutalven aikana, kun ehdin projektin aikana tablettia kattavammin testata.
Tekniset tiedot
Fujitsu STYLISTIC Q704 tablettia erilaisin kokoonpanoin ja testiini saama yksilö on seuraava:
- Näyttö: 12.5″ IPS Full HD (1920 x 1080)
- Kemiallisesti karkaistu lasinäyttö, testattu MIL-STD-vaatimusten mukaan
- Wacom Dual Digitizer -kynä
- WLAN: Intel Centrino 7260 802.11 a/b/g/n
- Mobiili: Sierra Wireless EM8805 / LTE Sierra Wireless EM7305 / GPS
- Bluetooth: Bluetooth 4.0
- LAN: 10/100/1000 MBit/s Intel 218LM
Tabletin liittimet ovat suojattu luukkujen taakse:
Suorituskyvyllisesti Q704-tabletti on rautapuolen osalta kyvykäs, mutta ilmeisesti rakenne ja CPU:n ja GPU:n lämpeneminen aiheuttaa sen, että tehot laskevat sitä mukaa, mitä enemmän puhallin puhisee. Ja se puhisee suhteellisen herkästi ja kovaäänisesti.
- 3DMark06: 2180
- PCMark 7: 3477
- PCMark 8: 1668
- 3DMark: firestrike 268, sky diver 838, cloudgate 2292, ice strom 15645
Master your business -kampanja
Sain Fujitsun STYLISTIC Q704 tabletin testiin osana Fujitsun Master your business -kampanjaa, jossa 24 bloggaaja testaavat alkuvuoden aikana joko LIFEBOOK T904 -kannettavaa tai STYLISTIC Q704 -tablettia. Loppusyksyn ja alkutalven aikana on edessä 12 tehtävää, joista kahdeksan suoritettuaan testaamansa koneen saa omakseen. Aikaisemmista projekteista käyttööni ovat päätyneet LIFEBOOK U904, LIFEBOOK U772, T901 ja S761.
Kokemuksiani STYLISTIC Q704:sta ja etenemistäni testitehtävissä voi seurata kampanja-profiilistani tai seuraamalla minua Twitterissä. Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita.
Asus S1-AT5NM10E on paljon pienessä paketissa
Pienet mediatietokoneet ovat yleistyneet viime vuosina ja markkinoilta löytyy useita erilaisia kokoonpanoja, jotka vastaavat tehoiltaan lähes muutaman vuoden takaisia pöytäkoneita ja loistavat video-ominaisuuksiltaan. Mediatietokoneet, eli HTPC:t, tarjoavat paljon toimintoja pienessä paketissa, mutta ovat osiltaan myös rajoittuneita käyttöön, johon ne on suunniteltu. Mutta sellainen oli kuitenkin nyt hankittava.
Vuodenvaihteessa kyllästyin viimeinkin käyttämään Macbookkia, PS3 Media Serveriä ja PlayStation 3:sta mediatoistimen korvikkeena ja päädyin pienen pähkinnän jälkeen tilaamaan Asuksen puolivalmiin S1-AT5NM10 -koneen, joka on mainio kokonaisuus HTPC- ja kevyeen pelikäyttöön. Vaihtoehtoja olisi HTPC-markkinoilta löytynyt useita kuten jokin Zotacin Zboxeista, mutta tällä kertaa hinta ratkaisi. Hieman arvelutti Pixmaniasta tilaaminen, josta masiinan sai noin 50e halvemmalla kun Suomesta, mutta hyvin se vajaassa parissa viikossa perille löysi.
Asuksen S1-AT5NM10 perustaa Intelin Atom D525 1.8 GHz -tuplaydinprosessorille ja Nvidian Ion II -piirisarjalle, jotka tarjoavat kohtalaisesti laskentatehoa, HD-tasoista videotoistoa ja tuen DirectX 10:lle Ionin GT218 -grafiikkapiirillä. Kuva siirtyy kätevästi HDMI:llä, bitit liikkuvat lankaa pitkin 1 GB verkossa ja langattomasti 802.1 (b/g/n) avulla ja ulkoiset levyt saa kiinni etulevystä löytyvillä kahdella USB 3.0 -liittimellä. Lisäksi ominaisuusluettelosta löytyy kaksi SO-DIMM DDR3 800 MHz -muistipaikkaa, VGA, 4 x USB 2.0, firewire, muistinkortinlukija, IR-vastaanotin, Bluetooth ja Realtek ALC887 -äänipiiri. Harmillisesti SPDIF-liittimestä löytyy emolevyltä vain pinnit. Kotelossa on yksi paikka 3.5″ kiintolevylle ja slim-paikka paketin mukana tulleelle polttavalle DVD-asemalle. Kotelo on varustettu ulkoisella 65 W -virtalähteellä ja on kooltaan 267 x 68.3 x 196.6 mm (L x K x S), joten se ei ole ihan pienimmästä päästä mitä HTPC-koneisiin tulee.
Kuten ominaisuuslistasta voi päätellä, on Asuksen barebone teknisiltä ominaisuuksiltaan ihan näppärä ja täytti kolme oleellisinta vaatimustani Atomin ja Ion II:n lisäksi: DDR3 SODIMM, 3.5″ paikka ja USB 3.0. Näin muistien ja kiintolevyn puuttumisesta ei tullut lisäkustannuksia, kun hyllystä löytyi Macbookin vanhat 1 GB:n DDR3 SODIMM -muistikammat ja pölyttymässä olevasta pöytäkoneesta Samsumg 750 GB SpinPoint F1 -levy. Viimeinkin sain jotain vanhoja osia hyötykäyttöön, vaikka muistia olisi voinut olla täydet 4 GB:a. Pitänee vielä yrittää metsästää jostain liitin emolevyn SPDIF-pinneihin, jotta saisi digitaalisen äänet käyttöön, tai sitten ostaa vahvistin, joka osaa HDMI:tä.
Tehoiltaan kone ei oikeastaan yllätä kumpaankaan suuntaan: 64-bittinen Windows 7 toimii riittävän vikkelästi ja Super Meat Boy pyörii sulavasti. Mediaominaisuuksiltaan laite toimii hyvin XBMC:n alustana ja videotoisto on DXVA:n avulla sulavaa eikä prosessori tällöin edes juurikaan kuormitu. Myös HD-tason Flash-videot toistuvat ongelmitta. Kytkin kyllä Win 7:n Aero-tehosteet pois päältä, joka piristi Windowsin reaktioaikaa. Jos tehoa pitää mitata, niin Windows 7:n tehokkuusarvio antaa 3,5 pistettä (prosessori 3,5; muisti 4,9; grafiikka 4,8; 3D-grafiikka 5,6; kiintolevy 5,9), 3DMark 06 vakioasetuksilla 2486 pistettä ja Super Pi Mod v1.5 menee aikaan 1m 21.981s. En ole langattoman yhteyden toimivuutta testannut, mutta ainakin USB 3.0:n eron huomaa positiivisesti (5 Gbps eli teoriassa 10 x USB 2.0). USB 3.0 -liitin tarjoaa myös enemmän virtaa (900mA) esim. kännykän lataamiseksi ja osaa sammuttaa laitteet jos niitä ei käytetä.
Ohjelmistopuolelta mukana tulee enemmän tai vähemmän tarpeellisia ominaisuuksia, kuten AI Manager -hallintapaneeli, EZ Flash -BIOS-päivitys USB:ltä, Crash Free BIOS -suoja ja DriveClone Pro 7 -ohjelma varmuuskopiointiin. Kiintoisimpana lisänä löytyy nopeasti käynnistyvä Express Gate, joka on Asuksen kehittämä Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä yleisesti käytettyjen toimintojen kuten selaimen ja pikaviestien käyttöön ennen Windowsin käynnistymistä. 64-bittisen Windows 7:n toiminnan osalta en ole mitään erikoista vielä havainnut rautaan nähden, sillä se asentui ihan mukisematta ja löysi kaikki palikat, kunhan ensin asensi ajurit Asuksen levyltä, joka teki sen kätevästi kaikki kerralla.
Asuksen kokonaisuus on kohtalaisen hyvin mietitty, mutta jättää joltain osin toivomisen varaa ja on selkeästi kompromissi hinnan ja ominaisuuksien välillä. Hieman jäin kaipaamaan valmista digitaalista äänilähtöä, ehkä DVI:tä tai Displayport -liitäntää ja paremmin äänieristettyä kiintolevykelkkaa, jotka jo auttaisivat kummasti. Myös matalataajuiseen hurinaan voisi miettiä hiljennystä, sillä se kuuluu olohuoneen toiselle puolelle (ilmoitettu 26.9 dB). Q-Fan osaa pitää tuulettimet hiljaisella, mutta ilmeisesti vanhan kiintolevyn jyrinä ja resonointi kuuluu hyvin rei’itetystä kotelosta. Hiljaisuuden eteen joutuu joko askartelemaan tai ostamaan hiljaisempia osia. Kuvanlaadun suhteen VGA:n kautta kuva ei ole parhaimmillaan, vaan hieman epäterävä, mutta HDMI:llä ei kuvassa ole valitettavaa, vaikka taitaa olla sekin hieman pehmeä. Tehoiltaan kone tuntuu ihan pätevältä XBMC:n käytön lisäksi nettisurffaukseen, -videoihin ja kevyeen pelaamiseen, eli juuri siihen mihin se on suunniteltukin.
Päivitys, 7.10.2012:
Asus S1 on palvellut HTPC-käytössä kohta pari vuotta ja toiminnassa ei ole ollut valittamista. HDMI:n lisäksi ei muita liitäntöjä ole tarvinnut kuvan ja äänen saamiseksi, eikä kuvanlaadussa ole ollut valittamista. Tuulettimien hurina melkein peittyy nykyään muiden äänien alle, kun suurimman hurinan sai pois päivittämällä kiintolevyn Western Digital 2TB Caviar Greeniin. Muistiakin koneesta löytyy nykyään täydet 4 GB, joka piristää toimintaa, mutta edelleen Windows 7:n pyöritys voisi olla sulavampaakin, mutta Atom D525 ei vain siihen oikein jaksa. Suorituskyvyn puute näkyy nykyään myös peleissä kuten Rochardissa.
Cooltek 3000 HTPC -kotelo Muropaketin testissä
Muropaketti testasi Cooltek 3000 HTPC -kotelon, joka on varustettu integroidulla seitsemän tuuman kosketusnäytöllä. Kotiteatterikäyttöön suunnitelluissa koteloissa erillinen näyttö on kätevä esimerkiksi musiikin kuunteluun ilman television tai videotykin käynnistämistä. Yleensä kosketusnäytölliset kotelot ovat hinnoiteltu suolaisella lisähintalapulla, mutta Cooltek 3000 HTPC -kotelo löytyy Jimm’s PC-Storesta houkuttelevaan 349 euron hintaan.
Oikeastaan Cooltek 3000 HTPC:n kotelon selkein poikkeama normaaleihin koteloihin verrattuna, hieman ahtaamman sisätilan lisäksi, on vain etupaneelin ominaistarkkuudeltaan 800 x 480 (WVGA) oleva 7″ kosketusvärinäyttö. Näyttö kykenee maksimissaan 1600 x 1200 kuvantarkkuuteen, mutta skaalattuna ja pieneltä näytöltä kuva ei ole tällöin kovinkaan käyttökelpoinen.
Pienellä laajakuvanäytöllä artikkelissa harrastettiin kuitenkin onnistuneesti kaikkea mitä normaalikokoisellakin näytöllä. Parhaimmillaan pikkunäyttö onkin HTPC:n kakkosnäyttönä, etenkin jos käytössä on jokin helppokäyttöinen käyttöliittymä. Artikkelin mukaan vastaavan kokoisia ja laatuisia alumiinisia HTPC-koteloita saa selvästi alle 200 euroon, joten yli 150 euroa 7″ kosketusnäytöstä on mielestäni kohtalaisen paljon.
Sen enempiä artikkelia referoimatta, Muropaketin Cooltek 3000 HTPC -artikkelin loppukommentit totevat kotelon olevan ihan asiallinen HTPC-kotelo.
Toki OrigenAE S21T HTPC -kotelo, josta kirjoitin aikaisemmin, on noin kolme kertaa kalliimpi kuin Cooltekin versio kosketusnäytöllisestä kotelosta, mutta on ainakin kaksi kertaa elegantimpi toteutus.
Origenae S21T, tietokonekotelo TFT-näytöllä
Tietokonekoteloita on moneen lähtöön, muovisia ja metallisia viritelmiä ja kaikkea siltä väliltä. Perinteisesti useat kotelot ovat tylsiä ja kelpaavat lähinnä piilotettavaksi katseilta. Onneksi poikkeuksiakin löytyy, varsinkin kun kotelon hinta koostuu kolminumeroisesta luvusta. Yksi tyylikäs ja silmiä hivelevä vaihtoehto tietokoneen koteloksi on hieman hifi-laitteiden tapaan muotoiltu OrigenAE S21T HTPC -kotelo, joka ei katseita häpeile.
OrigenAE S21T -kotelon erikoisuutena on etulevystä löytyvä, motorisoitu, 12.1″ TFT-kosketusnäyttö 1280 x 800px resoluutiolla (max. 1920 x 1080px). Mitoiltaan 435 x 220 x 390mm (LxKxS) olevasta kotelosta löytyy muun muassa paikat kymmenelle kiintolevylle ja yhdelle dvd-asemalle, kaksi 120mm ja kaksi 92mm tuuletinta ja irroitettava kiinnikelevy atx ja micro atx -emolevyille. Kotelo on valmistettu 5mm alumiinista (kuvien mukaan harjatusta alumiinista) ja painoa löytyy noin 9.8kg. Koteloa on saatavilla sekä mustana että hopeisena, joten sopivuus hifi-laitteiden sekaan on varmistettu.
OrigenAE on keskittynyt HTPC-koteloihin ja tuotteet ovat tyylikkäitä ja se myös näkyy hinnoissa. Pikaisella Googlettamisella kotelo löytyi muun muassa saksalaisista tietokoneliikkeistä noin 980 euron hintalapulla varustettuna. Lähemmäs tuhat euroa on paljon rahaa tietokonekotelosta, mutta tyylistä joutuu maksamaan ja tuleehan mukana näyttö. Kyllä tuollaiseen koteloon kehtaisi jo kotiteatteri-tietokoneen rakentaa.
Jos saksa taipuu niin, kotelosta löytyy lyhyt testi ja kuvia kasatusta kokoonpanosta. Aika ahdasta näytti valmiilla kokoonpanolla tulevan, mutta se on normaalia HTPC-koteloita ajatellen, jotka yleensä ovat kompromissejä sisätilan, fyysiseen koon ja ilmankierron suhteen.
Muuta vanha printteri langattomaksi
USBgear myy Bluetooth adapteria tulostimille, jolla voi muuttaa rinnakkaisporttia tai USB:tä käyttävän tulostimen langattomaksi. Nykyään useimmista emolevyistä vielä löytyy rinnakkaisportti vanhoille tulostimille, mutta aina näin ei ole. USBGearin Bluetooth tulostin -sovitin onkin kätevä tapa liittää vanha tulostin uuteen koneeseen. Lisäksi printterin sijoittelu on langattomana hieman vapaampaa. Bluetooth adapteri sopii sekä rinnakkaisporttia että USB-liitäntää käyttäviin tulostimiin ja maksaa 70 dollaria. (via gizmodo.com)
Ihmeelliset kotelomodaukset, osa 2
Kirjallisuuden ja tietotekniikan ystävät voivat yhdistää molemmat harrastukset rakentamalla koneelleen kotelon, joka näyttää kirjalta. Nimimerkillä Chewy WizD Forumilla kirjoittava on mahduttanut vesijäähdytetyn Intel Pentium D 3,2 kokoonpanon suurehkoa kirjaa muistuttavaan kuoreen. Kirjatietokone nimeltään ”11th commandment” on rakennettu käyttämällä puuta, samettia ja tietenkin sin.. punaista valoa.
Osoitteesta http://www.neatorama.com/case-mod/ voi käydä katsomassa lisää erikoisia kotelomodauksia. Koteloita löytyy anime-hahmon muotoon rakennetuista, peli- ja elokuva-aiheisista aina piparitaikinasta kasattuihin koteloihin. Kyllä tietotekniikka taipuu osaavan käden ja mielikuvituksen yhteistyöllä muotoon kuin muotoon.
MacBook Pro vs. Acer Travelmate 8200
CNET on vertaillut Applen MacBook Pro:ta ja Acerin Travelmate 8200:ta keskenään ja lopputuloksissa Acer selviää niukasti voittajaksi. Acer vie neljä kahdeksesta testistä yhden testin ollessa tasapeli. Acerin voitontekijöinä olivat paremmat ominaisuudet, suorituskyky ja alhaisempi hinta, kun taas MacBook Pro loisti esteettisyydellään ja käyttöjärjestelmällään.
Testissä arvostelun kohteina olivat suunnittelu, näyttö, ominaisuudet, suorituskyky, akkukesto, ohjelmistot, takuu ja tuki ja hinta. Vaikka vertailu ei teknisyydellään loista, antaa se hyvän kuvan Macin ominaisuuksista verrattuna PC:hen ja lopputuloskin on kohtalaisen arvattava.
En omaa iBookkia ostaessa antanut niinkään suurta arvoa laitteen suorituskyvylle vaan käyttöjärjestelmälle ja pienelle koolle yhdistettynä edulliseen hintaan. Nykyään Intel-Macien aikakaudella vaakakupit kallistunevat omasta mielestäni vielä enemmän Maccien puolelle, sillä PC-puolella ei vielä ole tarjolla yhtä toimivaa kokonaisuutta lähtien paketoinnista, lisälaitteista, koneen ulkonäöstä ja käyttöjärjestelmästä.