Verkkosarjakuvilla rahastusta

Olen jo pitkään seurannut tiettyjä verkkosarjakuvia säännöllisesti. Viivi & Wagner, General Protection Fault, Sosiaalisesti rajoittuneet, Real Life, Dilbert ja Calvin and Hobbes ovat tarjonneet aamuisin mukavan piristeen kahvia juodessa. Lisäksi on muutamia sarjakuvia joita tulee seurattua enemmän tai vähemmän säännöllisesti: User Friendly, Jouko, ICCL, Ilman naista ja Sexy Losers.

Aikaisemmin listaan kuului myös mainiot Zitts (Jere) ja Mutts (Kamut), mutta verkkosarjan tarjoaja King Features päätti siirtää sarjakuvat Daily Ink -palveluun. Vaikka palvelun vuosimaksu $15 ei kovin suuri ole, ei ainakaan itselläni ole tarvetta kahden sarjakuvan seuraamisen takia kyseiselle palvelulle. Ilmeisesti myös sarjakuvien laatu olisi maksullisessa palvelussa parempi (suurempi resoluutio).

Netissä on tarjolla paljon sisältöä, enemmän tai vähemmän hyödyllistä, ilmaiseksi, rekisteröitymällä ja maksullisena. Maksullisen sisällön tarjoamisen toki ymmärrän, sillä ilmaista lounasta ei olekaan, vaikka aika lähelle lounasta netin tarjonnassa päästäänkin.

King Features teki ratkaisunsa sarjakuvien suhteen, olisi kiva tietää kuinka moni säännöllisistä lukijoista jatkaa sarjakuvien seuraamista ”Daily Ink” -palvelussa. Itse palaan kyseisten sarjakuvien kohdalla sanomalehtien tarjoamaan sisältöön.

Sysadmin day

Heinäkuun viimeinen perjantai ja on taas aika arvostaa System admineita, nyt jo kuudetta kertaa.

What is a System Administrator:
”An individual responsible for maintaining a multi-user computer system, including a local-area network (LAN), wide-area network (WAN), Telephone system, or voice-mail system. Small organizations may have just one system administrator, whereas larger enterprises usually have a whole team of system administrators.”

”On this special international day, give your System Administrator something that shows that you truly appreciate their hard work and dedication. This is one day to recognize your System Administrator for their workplace contributions and to promote professional excellence. Thank them for all the things they do for you and your business. We aren’t asking for moon from skies but for a nice token gift and some public acknowledgement. It’s the least you could do. ”

Lue lisää aiheesta ja lahjaideoista ”System Administrator Appreciation Day” -sivuilta.

Kun luonto kutsuu

pisuaari

Kalifornialainen taiteilija Clark Sorensen todellakin vastaa luonnon kutsuun “Nature’s Call” -nimetyllä taideteoksillaan, jotka ovat käsintehtyjä täysin toimivia posliinipisuaareja pesuhuoneisiin.

Tuotelinjasta ei voida puhua, sillä tuotteet ovat uniikkeja ja hinnat vaihtelevat $3500 dollarista $9500 dollariin. Kyllä sitä julkisissa tiloissa näkisi mielellään kukkia, kun luonto kutsuu :)

Kuvan keltainen orkidea -pisuaari on hinnaltaan $5500. www.clarkmade.com

Applen iBook ja Mac mini päivitykset pettymyksiä

Kuten jo aikaisemmin ennusteltiin oli tiistai se päivä, jolloin vihdoin pitkään odotettu iBookin ja samalla Mac minin päivitys tapahtui. Päivitykset olivat pääosin lieviä ja useilla uutissivustoilla keskustelupalstoilla paistoi selkeä pettymys. Odotukset uusista koneista olivat hieman erilaiset, kuin mitä tuleman piti. (iBookin speksit)

Itsekin odotin hieman selkeämpää päivitystä, mutta iBookit tarjoavat kyllä edelleenkin ”enemmän vastinetta rahoille” pienten kannettavien saralla. PC -puolella 12″ -kannettavien valikoima on suhteellisen pieni, eikä omasta mielestäni vahvaa kilpailijaa ole vielä iBookeille tarjolla.

ibook

Slashdotin kommenteissa ”Alkonaut” summaa asian hyvin:
”After a wait this long (9 months?), and with the upcoming switch to intel, Apple really needed to make the iBook look like it is going to last 5 years if ordered today. That resolution of 1024×768 (which was cool in 1997), and the non-CoreImage graphics card makes the thing look old at the day of introduction! Did they not notice how other premium laptops (like sony and ibm) suddenly offer twice the punch at the same price? OS X alone will not sell iBooks, especially with some features not available at all. ”

Päivitys toi pääasiassa vain (12″ iBook):

  • 512MB muistia vakiona (aikaisemmin 256MB)
  • hieman nopeampi prosessori (1.2GHz > 1.33GHz)
  • suurempi kiintolevy (30GB > 40GB)
  • Sudden Motion Sensor ja rullattava trackpad
  • bluetooth (optio > bluetooth 2.0)

Päivityksen suurimmat miinukset tulevat:

  • näytönohjain, 32MB muisti pienehkö (Ati Radeon 9200 > Ati Radeon 9550)
  • vanhahtava 1024×768 näyttö
  • hidas 4200rpm kiintolevy
  • hinta nousi 40e, tosin hinta/laatu -suhde parani (1029e > 1069e)

14″ iBook sai CD-RW Combo aseman tilalle SuperDriven (DVD-R/CD-RW) ja 1,33 GHz vaihtui 1,42 GHz. Huhuina olleet laajakuvanäyttö (13.3″) ja parempi näytönohjain ja vähintään 5400rpm kiintolevy jäivät saamatta. Lisäksi SuperDrive on edelleen saatavilla vain 14″ iBookiin.

Mac minin päivitys oli vielä kosmeettisempi sisältäen vain muistin lisäyksen, airportin ja bluetoothin päivityksen.

Odotetun iBookin päivityksen jälkeen huhut Powerbookin päivityksestä ovat jo lähes ilmassa, sillä 176 päivää on kulunut edellisestä päivityksestä (keskiarvo = 185) ja uudet iBookit nousivat lähelle Powerbookin ominaisuuksia/tehoja ja näytönohjainnopeudessa ohittivat. Powerbookkien 500e hintaeroa on hieman vaikea perustella.

Linkit:
Slashdotin keskustelu aiheesta, MacRumorsin keskustelut iBookista.

Vaihtoehtona FreeBSD

Linuxin vaihtoehtona vapaalle käyttöjärjestelmälle ovat vankat ja vahvat Unix-perheen käyttöjärjestelmät, BSD:t. BSD:n makuja on periaatteessa tarjolla viisi: FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Dragonfly BSD ja uusi easy-to-use PC-BSD.

Kun aikanaan päätin, minkä käyttöjärjestelmän palvelimeeni laitan, ei mieleeni edes tullut mikään *BSD -pohjainen vaan päädyin jo aikaisemman lyhyen kokemuksen pohjalta asentamaan Debianin. Vaikka olen ollut tyytyväinen palvelimessa Debianiin ja työpöydällä Gentoohon, valitsisin palvelimeen nykyään *BSD:n, luultavasti FreeBSD:n.

FreeBSD lyhyesti:
”The FreeBSD operating system is the unknown giant among free operating systems. Starting out from the 386BSD project, it is an extremely fast UNIX®-like operating system mostly for the Intel® chip and its clones. In many ways, FreeBSD has always been the operating system that GNU/Linux®-based operating systems should have been. It runs on out-of-date Intel machines and 64-bit AMD chips, and it serves terabytes of files a day on some of the largest file servers on earth.”

A quick tour of the BSD alternative: Why FreeBSD -artikkeli on hyvää luettavaa, jos FreeBSD:n juuret ja perusta eivät ole jo tuttuja. Mm. Applen Mac OS X:n perusta Darwin pohjautuu 4.4 BSD:hen (Berkeley Software Distribution of Unix).

Lyhyesti yhteenvetona:
”Don’t assume that FreeBSD is a Swiss army knife among free operating systems, though: It’s neither as secure as OpenBSD nor as scalable as a future Open Solaris version can be safely thought to be. But it competes with any operating system — commercial or free — on the Intel chip and, in many cases, provides a more stable and scalable platform than any of its nearest competitors.”

daemon

valvontaa ja sensuuria

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoittaa verkkouutisissa suomalaisen yhteiskunnan valvonnasta ja sääntelystä, joka on saamassa huolestuttavia piirteitä. Jopa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on vaatinut, että ”vapauden ja kontrollin välistä suhdetta muutetaan kansainvälisellä yhteistyöllä muutama piiru terrorin vastaiseen suuntaan.”

Jo aikaisemmin kulttuuriministeri Tanja Karpela vaati kirjastojen tietokoneisiin nettilukkoja, jotka estäisivät pääsyn ”haitallisille törkysivuille” ja on omaksunut hallituksen sensuuria ja kontrollia suosivan linjan. Helsingin yleisönosastolla on taas tauon jälkeen käynnistynyt asiasta keskustelu. (lue lisää Kari Haakanan blogista)

”- Tunnistetietojen tallentamisesta ei ole hyötyä kuin amatööririkollisten jäljittämisestä. Viestinnän salaaminen ja piilottaminen on tietojenkäsittelytekniikan perusasioita, Kasvi selittää.
– Sen sijaan tietojen keruun kustannukset olisivat valtavat, ja riski kerättävien tietojen päätymisestä vääriin käsiin suuri. Kansainväliset rikollisjärjestöt ovat olleet tunnistetiedoista hyvin kiinnostuneita, ja niitä on käytetty mm. poliisin ilmiantajien etsimiseen.”

Onneksi vielä tähän mennessä on Electronic Frontier Finland asiallisin kommentein ja vetoomuksin valvonut kansalaisten sähköisiä etuja Suomessa. Arkadianmäelle kyllä tarvittaisiin asiantuntevampaa väkeä ja avustajia, jotteivat kansanedustajat ja varsinkaan ministerit puhu ihan mitä sattuu. Mutta eipä Suomi ole yksin tietoyhteiskunnan tuomine ”ongelmineen” ja nykymaailman kiivas tahti vielä kasvattaa sukupolvien välistä aate ja ideologia kuilua.

Longhornista Vista

Seuraavan sukupolven Windows, työnimeltään Longhorn saa viralliseksi nimekseen Windows Vista. Näin suomalaisen korvaan hieman hmmm, särähtävän nimen, joskin on sitä ennenkin hassulta kuulostavia ”mitään tarkoittamattomia” nimiä nähty. Sanakirjan mukaan vista tarkoittaa erityisen pitkää ja kapeaa näkymää ja myös miellyttävää näkymää. Se voi myös viitata kuvaannollisesti kaukaiseen tulevaisuuden näkymään.

Longhorn, tai Windows Vista, Beta 1 julkaistaan elokuun 3. päivä ja Beta 3 on odotettavissa vuoden 2006 alussa. Lopullinen versio seuraavan sukupolven Windowsista on odoteltavissa vuoden 2006 loppuun mennessä. Lähde BetaNews

Longhornista olen kuvia nähnyt ja aika Windows-karkilta se näyttää. Linuxia ja eri työpöytämanagereita ja teemoja kokeilleena voin todeta, että karkki on karkkia, mutta se toimivuus ratkaisee. En ole Longhornia testaillut (jotain epävirallisia paketteja ollut netissä), ja luulen myös että Beta 1 ja Beta 2 Vistasta jäävät testaamatta (jos edes tulevat yleisölle testaukseen). Toki jos sopiva kone tai kiintolevy löytyy, jossa koekäyttää niin mikäjottei.

Lisäys 25.07.2005:
Digitodayssakin on huomattu uuden Windowsin nimen aiheuttama huvittuneisuus netissä:
”Erään blogin mukaan Vista on selvästi akronymi, joka on muodostettu viidestä Windowsia eniten vaivaasta ongelmasta: viruses (virukset), infections (infektiot), spyware (vakoiluohjelmat), trojans (troijalaiset) ja adware (mainosohjelmat).”

Microsoftin iskulause Vistalle kuuluu kuitenkin ”Clear, Confident, Connected: Bringing clarity to your world.”