valvontaa ja sensuuria

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoittaa verkkouutisissa suomalaisen yhteiskunnan valvonnasta ja sääntelystä, joka on saamassa huolestuttavia piirteitä. Jopa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on vaatinut, että ”vapauden ja kontrollin välistä suhdetta muutetaan kansainvälisellä yhteistyöllä muutama piiru terrorin vastaiseen suuntaan.”

Jo aikaisemmin kulttuuriministeri Tanja Karpela vaati kirjastojen tietokoneisiin nettilukkoja, jotka estäisivät pääsyn ”haitallisille törkysivuille” ja on omaksunut hallituksen sensuuria ja kontrollia suosivan linjan. Helsingin yleisönosastolla on taas tauon jälkeen käynnistynyt asiasta keskustelu. (lue lisää Kari Haakanan blogista)

”- Tunnistetietojen tallentamisesta ei ole hyötyä kuin amatööririkollisten jäljittämisestä. Viestinnän salaaminen ja piilottaminen on tietojenkäsittelytekniikan perusasioita, Kasvi selittää.
– Sen sijaan tietojen keruun kustannukset olisivat valtavat, ja riski kerättävien tietojen päätymisestä vääriin käsiin suuri. Kansainväliset rikollisjärjestöt ovat olleet tunnistetiedoista hyvin kiinnostuneita, ja niitä on käytetty mm. poliisin ilmiantajien etsimiseen.”

Onneksi vielä tähän mennessä on Electronic Frontier Finland asiallisin kommentein ja vetoomuksin valvonut kansalaisten sähköisiä etuja Suomessa. Arkadianmäelle kyllä tarvittaisiin asiantuntevampaa väkeä ja avustajia, jotteivat kansanedustajat ja varsinkaan ministerit puhu ihan mitä sattuu. Mutta eipä Suomi ole yksin tietoyhteiskunnan tuomine ”ongelmineen” ja nykymaailman kiivas tahti vielä kasvattaa sukupolvien välistä aate ja ideologia kuilua.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *