Vaihtoehtona FreeBSD

Linuxin vaihtoehtona vapaalle käyttöjärjestelmälle ovat vankat ja vahvat Unix-perheen käyttöjärjestelmät, BSD:t. BSD:n makuja on periaatteessa tarjolla viisi: FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Dragonfly BSD ja uusi easy-to-use PC-BSD.

Kun aikanaan päätin, minkä käyttöjärjestelmän palvelimeeni laitan, ei mieleeni edes tullut mikään *BSD -pohjainen vaan päädyin jo aikaisemman lyhyen kokemuksen pohjalta asentamaan Debianin. Vaikka olen ollut tyytyväinen palvelimessa Debianiin ja työpöydällä Gentoohon, valitsisin palvelimeen nykyään *BSD:n, luultavasti FreeBSD:n.

FreeBSD lyhyesti:
”The FreeBSD operating system is the unknown giant among free operating systems. Starting out from the 386BSD project, it is an extremely fast UNIX®-like operating system mostly for the Intel® chip and its clones. In many ways, FreeBSD has always been the operating system that GNU/Linux®-based operating systems should have been. It runs on out-of-date Intel machines and 64-bit AMD chips, and it serves terabytes of files a day on some of the largest file servers on earth.”

A quick tour of the BSD alternative: Why FreeBSD -artikkeli on hyvää luettavaa, jos FreeBSD:n juuret ja perusta eivät ole jo tuttuja. Mm. Applen Mac OS X:n perusta Darwin pohjautuu 4.4 BSD:hen (Berkeley Software Distribution of Unix).

Lyhyesti yhteenvetona:
”Don’t assume that FreeBSD is a Swiss army knife among free operating systems, though: It’s neither as secure as OpenBSD nor as scalable as a future Open Solaris version can be safely thought to be. But it competes with any operating system — commercial or free — on the Intel chip and, in many cases, provides a more stable and scalable platform than any of its nearest competitors.”

daemon

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Vaihtoehtona FreeBSD”

  1. Marko avatar

    FreeBSD:n ominaisuudet tietoturvallisuuden ja toimivuuden puolesta ovat Linuxiin verrattuna paremmalla ”pohjalla”, kuten ”Why FreeBSD” -artikkelissakin oli esitetty.
    Omista syistä voisi sanoa geek-factorin olevan yksi, mutta myös tuo turvallisuus aspekti kiinnostaa.

  2. Arsu avatar
    Arsu

    kerro vielä syitä MIKSI valitsisit juuri *BSD:n :) haluan tietää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *