Mozvoikko OS X:n ja Windowsin Firefox 6 ja 7 versioille

Kuluvalla viikolla julkaistiin aikataulun mukaan Firefoxista 6 versio, joka ei tällä kertaa tuonut juurikaan näkyviä muutoksia, kuten ei samalla beta-vaiheeseen päässyt 7 versio. Isommat versionumerot vaativat kuitenkin uuden käännöksen Suomen kielen oikolukusanasto -laajennuksesta, eli mozvoikosta, jonka kokeelliset versiot Firefoxin 6 ja 7 versioille löytyvät omalta sivultaan.

Firefox 6 versio toi uudistuksia lähinnä taustalle ja ainakin yhden ärsyttävän visuaalisen muutoksen osoitepalkin domain-osan korostuksen muodossa (kuten IE:ssä). Firefox 7 beta lupaakin sitten jo hieman enemmän, tarjoten mm. huomattavasti parantunutta muistinkäyttöä ja hävittäen osoitepalkista http-etuliitteen. Eipä kummatkaan kyllä ole täyden numeron arvoisia uudistuksia.

Kirjoitinkin aikaisemmin Firefoxin 5 version osalta selaimen nopeasta kehittymisestä ja muuttuvasta versionumeroinnista, joka aiheuttaa harmaita hiuksia tietynlaisten lisäosien kehittäjille ja tietenkin sovelluskehittäjille, jotka testaavat sovellukset aina tietyillä selaimilla. Jälleen kerran päivitys rikkoi Suomen kielen oikolukusanasto -lisäosan toiminnan, koska se käyttää Firefoxin oikolukurajapintaan liittyvää binäärikomponenttia. Rajapinta ei muuttunut, mutta Firefoxin alla olevan Gecko-moottorin versio päivittyi, joka edellytti, että myös binäärikomponentti on käännetty samaa versiota vasten. Sekä Firefox 6 että Firefox 7 versioiden osalta lisäosalle riitti, että se vain käännettiin uudestaan.

Voikon kehityspostilistalla on ollut puhetta mozvoikon jatkokehittämisestä siten, että se ei olisi niin riippuvainen Firefoxin versiosta, mutta kehitys on hidasta ja sen osalta ei mitään uutta ole vähään aikaan kuulunut. Itsekin testailin alustavasti js-ctypeseillä toteutettavaa lisäosaa, jossa varsinainen lisäosa on kirjoitettu JavaScriptillä, joka vastaavasti on yhteydessä C++:lla kirjoitettuun libvoikko-oikolukukirjastoon, mutta se on vielä todella vaiheessa.

N95 ja keväällä julkaistu v21.0.016 firmware: pieniä uudistuksia

Nokian N95:lle ilmestyi jo aikaisemmin keväällä uusi firmware, versionumeroltaan v21.0.016, mutta koska kyseessä ei ollut yhtä merkittävä uudistus kuin aikaisempi, jäi puhelin päivittämättä. Muutenkin puhelimen softan päivittäminen on sen verran työlästä, ettei sitä jaksa askarrella elleivät uudistukset ole riittävän suuria. Päätin kuitenkin ennen lomamatkaa lisäillä karttoja Nokia Mapsiin ja samalla vaivalla päivittää luurin, niin tuli sekin ajan tasalle.

All About Symbian -sivusto uutisoi aikanaan uudesta firmwaresta ja listasi muutamia uusia ja parantuneita ominaisuuksia:

  • Sujuvampi ja nopeampi Galleria
  • Uudet nopeammat Java-kirjastot, jotka toivottavasti nopeuttavat Java-sovelluksia.
  • Flash Lite 3 eli flash-sivustot kuten Youtube toimivat.
  • Parempi tuki Bluetooth-kuulokkeille
  • Web-selaimeen ennakoiva tekstinsyöttö
  • Virransäästötoimintoa parannettu, joten akun uskoisi kestävän pidempään.

Loppupeleissä uuden firmwaren asentaminenkin sujui hitaasti, mutta varmasti ja varmuuskopiosta asetusten ja datan palautuksen jälkeen oltiin takaisin lähtöpisteessä uuden softan kera. Samalla kertaa päivitin myös puTTYn, Nokia Mapsin sekä Opera Minin. Lisäksi olisin asentanu rotateMe-sovelluksen, joka kääntää luurin näytön automaattisesti puhelimen suuntaisesti, mutta en jaksanut kikkailla Symbian-sovellusten allekirjoitusten kanssa.

WordPress päivittyi 2.6-sarjaan: pieniä uudistuksia

WordPressistä julkaistiin tänään uusi 2.6-versionumeroa kantava versio, joka tuntee koodinimen ”Tyner”, jazz-pianisti McCoy Tynerin mukaan. Julkaisutiedoista löytyy myös kolmen ja puolen minuutin esittelyvideo uudesta versiosta.

Päälisin puolin suurimpina eroina 2.5-sarjaan on lisäosien jakaminen käytössä oleviin ja käyttämättömiin, ilmoituskupla lisäosien uusista versioista, kirjoitusten muutosten seuraaminen, sekä kielitiedoston hajoaminen.

Lisäksi uudistuksista löytyy mahdollisuus koeajaa uutta teemaa, ennen sen julkistamista, joten nyt ei tarvitse viritellä kehitysblogia tai puskea keskeneräistä teemaa raakileena käyttöön. Myös avatarit löytyvät suoraan WordPressin ominaisuuksista ja valittavissa on Mystery Man, tyhjä, Gravatar, Identicon, Wavatar ja MonsterID. Enää ei ole siis tarvetta erilliselle Identicon-lisäosalle, ellei halua kustomoida niitä.

Uuteen versioon päivityskin onnistuu (edelleen) helposti suoraan SVN:stä.

WordPressistä uusi versio 2.5: hallintapaneeli koki suuria muutoksia

WordPressistä julkaistiin tänään uusi versio, joka toi lukuisia uudistuksia etenkin konepellin alle. WordPressin hallintapaneeli on nyt myllätty uuteen uskoon ja ihan hyvältä vaikuttaa. Uudistuksia on sen verran paljon, että kannattaa vilkaista Screencast-video 2.5-versiosta ja lukaista versiota käsittelevä kirjoitus. Jos siis tekniikka kiinnostaa.

Uuden WordPress version myötä myös suomenkielinen WordPress ja suomenkielen käännöstiedosto jäivät jälkeen. Kimmo Suomisen vetämä WordPressin suomennostiimi on tuottanut hyvää jälkeä, joten hyvää kannattaa hieman odottaakin. Jokainen voi toki kokeilla omia käännöstaitojaan WordPressin käännösohjeilla, mutta toimivan ja hyvän käännöksen aikaansaaminen ei kyllä ole kovin helppoa. Englanti taipuu suomeksi kohtalaisen jäykästi ja parhain tulos saadaankin kääntämällä epäsuorasti, joka vastaavasti vaatii sekä taitoa että sanaseppoiluakin.

Testailin itse hieman KBabel- ja poEdit-ohjelmilla käännöstiedoston täydentämistä 2.5-version mukaiseksi, eli käytännössä siis englanninkieliseen käännöstiedostoon vanhojen käännösten tuomista ja täydentämistä. Hallintapaneeli näyttää nyt hieman järjellisemmältä, joten tavoite saavutettiin.

WordPress päivittyi versioon 2.2.1

WordPress päivittyi versioon 2.2.1, joka pitää sisällään pieniä bugikorjauksia ja parannuksia ja lisäksi muutamia tietoturvaan liittyviä asioita. Kuten aina, päivittäminen on suositeltavaa. (via linux.com)

WordPress päivittyi versioon 2.2

WordPress päivittyi versionumeroon 2.2 jo viime viikolla, mutta palveluntarjoajan huonon palvelun takia päivittäminen siirtyi. Nyt kuitenkin pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan Instant Upgrade -lisäosan avulla blogin päivittämistä, joka onnistui helposti: yhdellä klikkauksella. Uusi WordPress pitää sisällään Widgets laajennuksen, bugikorjauksia, käyttöliittymäparannuksia ja turvakorjauksia. Samalla 2.1 -sarja väistyy, joten päivitys on vaadittua.