iBook ja muistin lisääminen

Mac OS X, kuten monet muutkin käyttöjärjestelmät, rakastavat muistia. Mitä enemmän, sitä parempi. OS X toimii ihan hyvin iBookin vakiomäärällä muistia 512MB, mutta useamman softan ollessa yhtäaikaa päällä on käyttö hieman tahmeaa. Onneksi muisti on kohtalaisen edullista ja ohjeita muistin omatoimiseen lisäämiseen on netissä tarjolla. Yksi hyvä sivusto on PB FixIt Guide, jossa on ohjeita Powerbookkien, iBookkien ja Mac Minien korjaamiseen selkeiden kuvien kera.

FixIt Guiden ohjeet eivät ole ihan ajantasalla. Alkuun hankalalta vaikuttanut muistinlisäys onnistuikin itseasiassa todella helposti. Ohjeista poiketen ei syksyllä julkaistussa iBookissa tarvinnut irroittaa Airport-korttia tai nykiä piuhoja. Akku pois, näppäimistö auki, suojalevyn ruuvit ja levy pois edestä ja muistipalikka sisään. Helppoa.

Yksinkertainen operaatio näytti seuraavalta:

muisti on nam muisti on nam muisti on nam muisti on nam muisti on nam muisti on nam

Kuten kuvista voinee sanoa, on digikamera nähnyt parhaat päivänsä. Toki oikea syyhän on aina kuvaajassa, mutta laitteen kierrättäminen lattian kautta ei ole elektroniikalle kovin terveellistä.

Mac OS X: delete näppäin toimimaan Terminaalissa

Macissa terminaalia käytettäessä, suomeksi muistaakseni ”pääte”, ei delete näppäin poista seuraavaa merkkiä, vaan antaa ’~’ merkin. OS X ohjelmissa, kuten Terminal, Control-Option-D tekee sen, mitä delete näppäimen pitäisi tehdä (forward-delete).

Näppäimen toiminnan vaihtaminen onnistuu Terminaalin menusta valitsemalla Window Settings ja laatikkovalikosta ”Keyboard”. Tuplaklikkaamalla ’del (forward delete)’ kohdalla avautuu laatikko, johon voi syöttää uuden komennon näppäimelle. ”Action” ruudussa näppäile Control-Option-D ja ruutuun pitäisi tulla lukemaan ’\004’. Paina OK ja sulje Terminaalin menu ja delete näppäin pitäisi olla toiminnassa.

Vaihtoehtona on Bash shelliä käytettäessä vi editoinnilla muokata näppäimen toiminto vastaamaan ’x’:ää.

Mac OS X hints -sivulla tämän vinkin kohdalla ehdotetaan myös parempaa tapaa hoitaa asia.

Näppäinten toimintaa voi muuttaa myös käyttämälläa ”~/.inputrc” tiedostoa kotihakemistossa.

Tällä tavalla saadaan asetukset bashin käyttämälle readline kirjastolla ja muille terminaaliohjelmille. Lisäämällä tiedostoon ”.inputrc” rivin:

\e[3~": delete-char

Jos .inputrc tiedostoa ei löydy kotihakemistostasi, voi sen luoda sinne.

Toinen hyvä vinkki on muokata Control-vasen ja Control-oikea näppäimet hyppäämään eteen ja taaksepäin sana kerrallaan. Terminaalin Windows Settingissä ”Keyboard” kohdassa muuta ”Control cursor left” kohdalla toimintoa painamalla ’Esc ja b’, jolloin toiminnoks pitäisi tulla \033b. ”Control cursor right” kohdalla vastaavasti ’Esc ja f’, jolloin toiminto näyttää \033f.

Takaisin arkeen

Joulu on vietetty ja uusi vuosi kohta edessä. Tenttikirjat ja koulutehtävät odottavat jo, mutta ensin kotiutuminen takaisin lappeen Rantaan.

Huomenna postimies tuonee Linksys WRT54GL tukiaseman, lisää muistia iBookkiin ja Logitechin UltraX näppäimistön. Alunperin jo marraskuussa tehty tilaus tuleekin näin hieman myöhästyneenä joululahjana. Odotusaikana muistin hintakin ehti laskea 17e, joten en ole yhtään pettynyt tukiaseman aiheuttamaan myöhästymiseen. Luvassa siis juttua WRT54GL:stä ja jossain vaiheessa kenties firmwaren päivittämisestä. Lyhyt kuvaus myös muistin lisäämisestä iBookkiin on suunnitteilla.

Verteksi.net domainikin toiminee parin päivän sisällä, sillä Cordedin pojilla oli kiireinen Joulu ja tiedotteiden mukaan kaikki tiedot saatiin pelastettua. Varmaan mieluinen joululahja, kun alkuun kaikki näytti aika synkältä.

Se on taas täällä, joulu

Joka vuosi kiire ja hössötys valtaa ihmiset ja kauppiaat hykertelevät, kun kassakoneet kilisevät ja myynti on huikeaa. Joulu ja joulunaika on monille stressaavaa. Pitäisi keksiä lahjat ja siivota ja tehdä vaikka mitä, ennenkuin voi jouluaattona ottaa rauhallisesti ja levätä. Katsella valkoista talvimaisemaa, käydä haudoilla, sytyttää kynttilät ja jouluruokien kanssa nauttia pari lasia viiniä.

Joululahjan sai myös kritisoidun uuden tekijänoikeuslain keulakuva Tanja Karpela. Kansanedustajat Jyrki Kasvi, Toimi Kankaanniemi, Timo Soini ja Oras Tynkkynen antoivat Tanja Karpelalle lahjaksi mp3-soittimen ja Eva Dahlgrenin kopiosuojatun musiikki-cd:n. Edustajat kiittivät Karpelaa hyvästä taistelusta tekijänoikeuslain käsittelyssä ja kehottivat siirtämään musiikin uuteen soittimeen ennen uutta vuotta ja tekijänoikeuslain voimaantuloa.

Rauhallista joulua kaikille lukijoille. Soks hiljentyy joulun viettoon.

USB-ilmankostutin

ilmankostutin USB-väylään

Kun kuiva sisäilma vaivaa kylmänä vuodenaikana, ihoa kutittaa ja nenä on jatkuvasti tukossa, on ratkaisuna USB-portista virtansa ottava ilmankostutin. PolarPandan kauppaama USB-ilmankostutin maksaa noin 49e ja tuo helpotusta talven kuivattamille limakalvoille. Laitteen sisällä oleva astia täytetään vedellä ja laite kytketään tietokoneeseen.

Microsoft ja laitetuki

Jo piintyneenä Linux-käyttäjänä olen käytellyt pakon edessä (kotikotikoneella ei vielä ole Linuxia) taas Windowsia, sitä kaikkien rakastamaa ja maailman parhainta käyttöjärjestelmää. En sano, että Windows olisi huono, mutta ärsyttäviä piirteitä tästä löytyy vaikka muille jakaa. Välillä on toki kiva verestää muistoja Windowsin kanssa ja pitää yllä käyttötuntumaa.

Joululoman viihteeksi kaivoin kaapista vanhan Microsoft Sidewinder Precision Wheel -ratin ja asensin Rally Trophy -rallipelin. Lappeenrannassa pelaaminen on jäänyt ratin puuttuessa Xboxin tattiohjaimella pelailuksi ja Turbo Slidersin hakkaamiseksi. Pieni vaihtelu oli siis paikallaan.

Windows tunnisti ratin automaattisesti ja kaikki näytti toimivan hyvin. Liikeradat olivat kohdallaan ja kaikki napit toimivat. Koska kaikki näytti toimivan hyvin, en asentanut ratin omia ajureita CD:ltä. Mutta tietenkin pelin käynnistyessä tilanne oli toisin. Auto lähti liikkeelle, mutta jarruja ei sitten löytynytkään. Eli takaisin Windowsiin ja säätö alkakoon.

Onneksi muistin, että kaasun ja jarrun toimintaan tarvittiin poljinten laittaminen erillisille akseleille. Tosin tälläistä vaihtoehtoa ei Windowsin omat perusajurit tukeneet, joten tarvittiin ratin omia ajureita. Tässä vaiheessa olin tietenkin unohtanut, että ajuri-CD löytyisi laatikosta, eikä Lappeenrannasta.

Aloitin ajureiden etsimisen Microsoftin sivuilta, joilta monen mutkan kautta löytyi Sidewinderille ajurit versiota 3.02. Koska kolmosversion ajurit olivat vain Windows 95/98:lle ja tuorein ajuriversio oli 4, jatkoin etsimistä googlettamalla. Useiden sivujen, kymmenien linkkien jälkeen ja pari kikkakolmosta koitettuani tajusin tutkia laatikot ja onneksi oikea ajuri-CD löytyi. Koska minkään asian ei pidä onnistua liian helposti, piti ajurit asentaa ”compatibility modessa”, joilloin asennus onnistui ja polkimet sai eroteltua omille akseleilleen.

En vain voi ymmärtää miten Microsoft hylkää omien peliohjaimiensa tuen aivan täysin tuoreimpien käyttöjärjestelmäversioiden mukana. Ei Sidewinder ratti+polkimet ole kuin noin 4-5 vuotta vanhoja. Tietenkään sitä päivitettyä tai tuoreinta ajuriversiota ei voi jakaa edes netissä, jos vaikka alkuperäinen CD häviää tai menee rikki.

Kyllä Microsoft osaa ™.

Väliaikaisosoite

Corded Internet Servicellä (corded.org) on hieman ongelmia palvelujen kanssa. Verteksi.net domain on siis saavuttamattomissa määrittelemättömän ajan, joten siirsin Blogilista.fi:n osoittamaan koneen ”oikeaan” domainosoitteeseen (verteksi.lnet.lut.fi).

Lainaus Cordedin ilmoituksesta asiasta:
”www&shell ja backup-palvelimemme joutuivat hyökkäyksen kohteeksi la-su välisenä yönä. Kaikki tiedot, tiedostot, käyttäjät ja muu data on poistettu krakkerin toimesta niin pääpalvelimelta kuin backup-palvelimeltakin, jolloin varmuuskopioiden palauttaminen on mahdotonta.

Työstämme par’aikaa levyjä ja datan palauttamista, varmuutta tietojen palauttamisesta ei ole, koska backup-palvelinkin on täysin tyhjennetty hyökkäyksen takia.

Arvioitu aika palvelimen toimimiseen riippuu täysin siitä, saako kovalevyjen datat palautettua.

Pahoittelemme palvelujen toimimattomuutta ja mahdollisia datan menetyksiä.”

Cordedin palveluissa oli ongelmia jo aikaisemmin kesällä, mutta tämä viimeinen on kyllä aivan toista luokkaa. Vaikka ongelmat eivät juuri itseä kosketa, lukuunottamatta domainin toimintaa, voin kyllä ymmärtää käyttäjien fiilikset, kun kaikki nettisivut ja sähköpostit ovat kenties hävinneet bittitaivaaseen.

Vanha sanontahan menee: ”Halvalla ei saa hyvää ja köyhän ei kannata halpaa ostaa.”

Päivitys 12.02.2006:
Corded sai taas palvelut toimimaan tammikuun alussa. Kaikki data pystyttiin palauttamaan, joten loppu hyvin kaikki hyvin. #corded -kanavalla oli katkon aikaan puhetta, että parin kolmen viikon katkosta tulisi hyvitystä tilausaikaan, mutta vielä ei ole asiasta ollut mitään lisätietoa.