Mac OS X: delete näppäin toimimaan Terminaalissa

Macissa terminaalia käytettäessä, suomeksi muistaakseni ”pääte”, ei delete näppäin poista seuraavaa merkkiä, vaan antaa ’~’ merkin. OS X ohjelmissa, kuten Terminal, Control-Option-D tekee sen, mitä delete näppäimen pitäisi tehdä (forward-delete).

Näppäimen toiminnan vaihtaminen onnistuu Terminaalin menusta valitsemalla Window Settings ja laatikkovalikosta ”Keyboard”. Tuplaklikkaamalla ’del (forward delete)’ kohdalla avautuu laatikko, johon voi syöttää uuden komennon näppäimelle. ”Action” ruudussa näppäile Control-Option-D ja ruutuun pitäisi tulla lukemaan ’\004’. Paina OK ja sulje Terminaalin menu ja delete näppäin pitäisi olla toiminnassa.

Vaihtoehtona on Bash shelliä käytettäessä vi editoinnilla muokata näppäimen toiminto vastaamaan ’x’:ää.

Mac OS X hints -sivulla tämän vinkin kohdalla ehdotetaan myös parempaa tapaa hoitaa asia.

Näppäinten toimintaa voi muuttaa myös käyttämälläa ”~/.inputrc” tiedostoa kotihakemistossa.

Tällä tavalla saadaan asetukset bashin käyttämälle readline kirjastolla ja muille terminaaliohjelmille. Lisäämällä tiedostoon ”.inputrc” rivin:

\e[3~": delete-char

Jos .inputrc tiedostoa ei löydy kotihakemistostasi, voi sen luoda sinne.

Toinen hyvä vinkki on muokata Control-vasen ja Control-oikea näppäimet hyppäämään eteen ja taaksepäin sana kerrallaan. Terminaalin Windows Settingissä ”Keyboard” kohdassa muuta ”Control cursor left” kohdalla toimintoa painamalla ’Esc ja b’, jolloin toiminnoks pitäisi tulla \033b. ”Control cursor right” kohdalla vastaavasti ’Esc ja f’, jolloin toiminto näyttää \033f.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Mac OS X: delete näppäin toimimaan Terminaalissa”

  1. mika avatar
    mika

    hhehehee… voi orpoja mäkin räplääjiä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *