Näin mainostajat taas huijaavat meitä

Suomen polkupyörätukku mainostaa muun muassa Hesarissa mainoksella, joka monen muun mainoksen tapaan luo vääriä mielikuvia mainostettavasta tuotteesta. Aktiivipyöräilijä osaa toki jättää ne omaan arvoonsa, mutta sunnuntaipyöräilijälle voi mainosten kuvista ja tunnelmasta nousta mielikuva, että mainostetut pyörät olisivat jotain muuta kuin mitä oikeasti ovat. Eli siis mainos on onnistunut tehtävässään.

Mainoksessa on esillä vauhdikkaita ja huomiota herättäviä kuvia, joista herää fiilis, että näillä pyörillähän ne paremmatkin pyöräilijät matkaa taittavat. Muuten ihan hyvä, mutta ainakaan isoimmassa kuvassa esiintyvä pyörä ei ole Inseraa nähnytkään. Lisäksi pyöräilijällä ei ole kypärää päässä.

Autovertauskuvallisesti asiaa voisi kuvata Fiat 500:n mainostamista SLK Mersuna. Toki automainoksissakin autot ovat enemmän tai vähemmän lisävarusteltuja, mutta niissä viitataan sentään samaan merkkiin ja jopa samaan malliin. No, mainostaminenhan on aina kuluttajan mielikuviin vetoamista ja osittaista harhaanjohtamista.

lehtimainos

Kuvassahan on selkeästi esillä Cannondale Rush -malliston pyörä ja tuollaisissa maisemissa olisi kyllä kiva pyöräillä. Olisikohan mainoskuva otettu Inseran kotikulmilta Indonesiasta.

Eivät mainostetut pyörät varmastikaan huonoja ole, mutta eivät ne kyllä sovellu kuvissa mainostettuihin tarkoituksiinkaan.

Formula 1 -lähetykset suorana netistä: on/off

Aiheesta kannattaa lukaista tuoreempi Formula 1 -lähetykset netistä 2009 -kirjoitus.

Formula 1 -kisojen ystävät ovat varmasti havainneet, että MyP2P-sivuston listaamien netti-streamien näkyminen on vaihdellut ja Formulat ovat voineet jäädä näkymättä.

Lähetysten katomisesta on uutisoitu muun muassa Tietoviikossa ja aiheesta löytyy tietenkin myös Muropaketin keskustelu, jossa todetaan että Formula 1 -lähetysten näkymistä on alettu estämään ainakin TVUPlayerin osalta.

Muropaketin keskusteluissa opastetaankin käyttämään ITV Sports -kanavan streamia hyödyntäviä sivustoja ja kerrotaan lisäksi eri vaihtoehtoja suomalaisten kansallisurheilun katsomiseksi. ITV:n F1-lähetys ei ilman kiertelyä näy Britannian ulkopuolelle.

Jos MTV3:n kanavapaketissa tulevassa MAX-kanavan F1-lähetyksessä olisi asiantuntevaa selostusta, eikä paketista riistettäisi ”saat monta kanavaa halvalla ja yksittäin maksaisivat maltaita” -periaatteella, voisi Formuloita ja muuta urheilua katsella mieluusti myös digi-tv:n kautta. Ennemmin jättää katsomatta ja katselee jälkilähetyksen ilman ääniä.

Oraclen tietokannat haltuun Oracle SQL Developerilla

Oraclen tietokantojen kanssa askarteluun on tarjolla useita eri tasoisia ja etenkin erilaisilla hintalapuilla varustettuja ohjelmia, mutta ilmaisiakin vaihtoehtoja löytyy. Oraclen ilmainen SQL Developer on oiva työkalu SQL:n ja PL/SQL:n kanssa työskentelyyn ja tarjoaakin maksullisiin ohjelmiin lähes verrattavissa olevia ominaisuuksia etenkin satunnaiselle käyttäjälle. Maksullisista ohjelmista mainittakoon Golden, PL/SQL Developer, Hora ja Toad.

Oraclen SQL Developer tarjoaa monipuolisen työkalun tietokannan hallintaan, selaamiseen, raporttien luontiin, SQL-kyselyihin ja PL/SQL-kehitykseen, vaikka ei aivan kaikkia vastaavia ominaisuuksia tarjoa kuin Oraclen SQL+. Toisaalta käyttöliittymä on paria astetta miellyttävämpi, kuin komentorivi-tyylisessä SQL+:ssa. Javalla toteutetuksi Swing-kirjastoa käyttäväksi ohjelmaksi SQL Developer on nopea ja tuntuu ihan ”normaalilta” työpöytäsovellukselta. Kokonaisuutena ohjelma vaikuttaa myös selkeämmältä kuin vastaavan tason Golden, mutta tietenkin ilman vanhojen ohjelmien painolastia nykyaikainen SQL Developer vaikuttaa hyvältä ja helpolta käyttää.

Muutamia pieniä puutteita ohjelmasta vielä löytyy, kuten date-kentän formaatti, joka on ilmeisesti ns. ominaisuus ja pitää asettaa haluamakseen sessio-kohtaisesti. Lisäksi tuettuja kantoja ovat vain 9i-sarjan tietokannat (9.2.0.1), vaikka tuen puuttumisen huomautuksesta huolimatta myös 8i-kannat toimivat.

Tuorein SQL Developer 1.5 -versio tuo mukanaan muun muassa tuen versionhallinnalle ja muita uudistuksia sekä täydentää 1.2-version hieman puutteellista tukea SQL-käskyille. Valitettavasti versio myös tiputtaa täysin pois tuen 8i-kannoilta, jota ainakin itse jäin vielä kaipaamaan, vaikka lähitulevaisuudessa häämöttävät jo 10g-kannat.

SQL Developer 1.5 on ladattavissa Oraclen sivuilta Windowsille, Linuxille sekä Mac OS X:llle. Eniten ohjelmasta saa irti käyttämällä sitä Oraclen 9i, 10g ja 11g -tietokantojen kanssa, mutta tuettuja tietokantoja ovat lisäksi Microsoft Access, SQL Server, MySQL ja SyBase. Ohjelman käyttöön löytyy myös videodemot.

PL/SQL-kehitystä suunnitellessani testailin nopeasti myös ensimmäisessä kappaleessa mainitsemiani ohjelmia, mutta hinta-laatu -suhde oli selkeästi paikallaan SQL Developerin kohdalla, vaikka KeepToolin Hora olikin vaikuttava paketti; myös hinnaltaan.

SQL Developer SQL Developer SQL Developer

Firefox 3 RC1, kohti parempaa selainta

Firefox on kehittymässä kohti uutta versiota ja eilen julkaistu Firefox 3 RC1 näyttää lupaavalta sekä uudistustensa että toimintansa suhteen. Lukuun ottamatta muutamia lisäosia ja teemojen puutetta, voi Release Candidate 1 (RC1) -version sanoa olevan jo ihan käyttökelpoinen selain.

Uudessa versiossa on lukuisia uudistuksia, kuten parempi käyttöjärjestelmän ilmeeseen integroituminen, nopeampi Javascripti, parannettu muistinkäyttö ja kehittyneempi lisäosien ja laajennusten sekä kirjanmerkkien hallinta. Esimerkiksi lisäosia voi hakea suoraan lisäosat-ikkunasta ja osoitekenttä toimii hakukenttänä historiaan. KDE-käyttäjänä Firefoxin parempi sulautuminen käyttöjärjestelmään ei paljoa lämmitä, sillä GTK-ohjelmat eivät koskaan kovin hyvin KDE-maailmaan sulaudu.

Käyttämistäni lisäosista muutamat tärkeimmät ovat jo valmiita Firefox 3:sta varten ja loputkin varmaan aikanaan. Lisäksi Firefox 2:sta varten tehtyjä laajennuksia voi koittaa Firefox 3:n kanssa asettamalla laajennusten versiotarkennuksen pois päältä about:config -asetuksista, määrittelemällä extensions.checkCompatibility -määritteen arvoksi false.

Firefox 3 RC1 on ladattavissa Firefoxin sivuilta. Linuxissa ja Mac OS X:ssä Firefox 3 ylikirjoittaa aikaisemman asennuksen, mutta Windowsissa asennus menee omaan kansioonsa, joten uutta ja vanhaa versiota voi käyttää rinnakkain. Tietenkin Firefox 3 on vielä tarkoitettu vain testauskäyttöön ja lopullinen versio julkaistaan ”kun se on valmis”.

Fx3 Fx3 Fx3

Uudistunut Blogilista ja käyttöehdot

Blogilista.fi on näköjään uudistunut ja näyttää aikalailla samanlaiselta mitä puoliavoimen beta-versionkin aikana. Ihan hyvältä uudistunut blogilista vaikuttaa, toisin kuin ei niin kivasti uudistuneet käyttöehdot ja etenkin kohta 4.8.

4.8: [..] Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa.

Missähän vaiheessa palvelun käyttöehdot ovat muuttuneet ja mitenköhän tuollainen yksipuolinen ehtojen muuttaminen oikein toimii. Ja toivottavasti palvelun käyttöehdot muuttuvat tuolta osin, sillä ei tuo nyt kovin hyvältä vaikuta. Muutamat ovat jo bloginsa palvelusta poistaneet.

Ei Blogilista toki ole ainoa web-palvelu, jossa käyttöehdoissa on epäilyttäviä ja käyttäjän oikeuksia sortavia ehtoja, mutta harvat pitkiä ja lakijargonilla kirjoitettuja käyttöehtoja jaksavat lukea. Ja jos jaksavat, niin eivät asiasta juurikaan välitä. Klik klik klik ja profiili valmis.

(via Elefanttipuhetta, Josku)

Päivitys, 13.5.2008:
Ovat Blogilistalla heränneet ja käyttöehtoja selvennetään Blogilista kehitysblogissa. Tällä hetkellä kohdasta 4.8 löytyy hieman paremmin muotoiltu teksti.

[…] Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää ja linkittää blogilistan kautta kertyvää dataa, tilastoja, analyysejä ja trendejä Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten liiketoiminnassa. Palveluntarjoajan käyttö- tai julkaisuoikeus ei koske blogisisältöjä, muuten kuin linkitystarkoituksessa. (käyttöehdot)

Kari Haakana on kerännyt listan blogeista, joissa on ilmaistu tyytymättömyyttä muutokseen. Aikaisemmin Blogilistalla ei ollut käyttöehtoja ja tuollainen epämääräisten ja rajoittavien käyttöehtojen ujutus ihan ymmärrettävästi suututtaa lisäksi, kun palvelun toiminnassa on edelleen toivomisen varaa.

No, ehkäpä noilla uudistuneilla käyttöehdoilla oman bloginsa voisi palvelussa säilyttää.

SoundMax HD Audio ja ei ääniä unesta herättäessä

Jos integroitua SoundMax HD Audio äänikorttia käytettäessä ääniä ei kuulu, kun Windows XP herää unesta (hibernate), niin kannattaa päivittää äänikortin ajurit.

Kyseistä integroitua äänikorttia käyttävälle Lenovo ThinkPad T61p:lle ajurit löytyvät Lenovon tukisivuilta. Ajurin versio 5.10.1.5670 korjaa ”No sound after resume from suspend.” -ongelman.