Ikäviä totuuksia projekteista

Tony Collins IT Projects -blogista on listannut parikymmentä totuutta IT-projekteihin liittyen ja ikävän todelta useat listan kohdista ovat parin vuoden aikana osoittautuneet olevan. Listassa on kyllä useita kohtia, jotka ovat hieman yliampuvia. Tässä muutama oma poiminta listalta.

  1. Projekti myöhästyvät aina alkuperäisestä suunnitelmasta
    • Useat projektit ovat jo lähtökohdiltaan suunniteltu liian tiukalle aikataululle, mutta edellisistä projekteista harvoin opitaan ja aina yritetään puskea eteenpäin mahdottomilla aikatauluilla.
  2. Alkuvaiheessa pitäisi keskittyä löytämään oikeat kysymykset
    • On parempi aloittaa sovelluskehitys selvittämällä, mitä oikeasti ollaan tekemässä ja mitä asiasta pitäisi kaikkiaan tietää. Heikoilla alkutiedoilla aloitetaan tekemään turhaa työtä ja myöhemmin asioiden muuttaminen on aina hankalampaa.
  3. Käyttäjä on henkilö, joka hylkää järjestelmän, koska se on mitä haluttiin
    • Välillä projekteissa tuntuu, että ollaan kehittämässä järjestelmää, joka tekee kaiken mahdollisen, mutta ei kokonaisuutena ole kuitenkaan sellainen, jota asiakas halusi. Tietenkin asiakkaan toiveita ja vaatimuksia toiminnallisuuksien suhteen on kuunneltava, mutta kaiken mahdollisen toteuttamisessa ei välttämättä ole järkeä.
  4. Onnistuneen ja epäonnistuneen projektin ero on hyvässä tiedottamisessa
    • Kommunikaatio ja tiedottaminen projektin eri osapuolien välillä on tärkeää ja sen merkitys korostuu, kun projekti alkaa menemään sivuraiteille ja aikataulut venyvät.
  5. Mikään ei ole mahdotonta henkilölle, joka ei joudu sitä tekemään
    • Kaikki on mahdollista ja usein helppoa, ainakin sellaisen henkilön mielestä, joka asiaa ei joudu käytännössä toteuttamaan. Kaikkia ominaisuuksia ei vain voi, eikä kannata sovellukseen toteuttaa.
  6. Alkuperäiset suunnitelmat muuttuvat aina
    • Projektin edetessä sovellukselta vaadittavat ominaisuudet tarkentuvat ja ne usein tarkoittavat alkuperäisten määrittelyiden ja suunnitelmien muuttamista. Mitä aikaisemmin muutostarpeet havaitaan, sitä helpompi on on sovellukseen viedä.
  7. Koskaan ei ole riittävästi aikaa, joten tee se kerralla oikein
    • Kun asiat tehdään kerralla oikein, ei niihin tarvitse myöhemmin palata ja muuttaa toimintoa, joka mahdollisesti vaikuttaisi moneen muuhun sovelluksen osaan ja dominoefekti olisi taattu.
  8. Koskaan ei ole riittävästi aikaa tehdä se ensimmäisellä kerralla kunnolla oikein
    • Jos asiat tehtäisiin kerralla kunnolla, ei niitä tarvitsisi myöhemmin ”korjata”, mutta koska projektin aikataulut ovat tiukkoja, tehdään asiat ”kunhan toimii” ja ”viimeistellään kun on aikaa”. Etenkin dokumentointi on usein tällainen asia.
  9. Ymmärsit mitä sanoin, et mitä tarkoitin
    • Kommunikoinnin merkitystä projekteissa ei voi yliarvioida, sillä sitä on aina liian vähän.
  10. Jokainen haluaa vahvan projektipäällikön, kunnes saavat sellaisen
    • Projektipäällikkö on projektin johtohahmo ja suuri osa projektin toimivuutta. Heikko projektipäällikkö ei vedä projektia eteenpäin riittävällä voimalla ja useat asiat jäävät ilmaan. En ole vielä vahvaa projektipäällikköä tavannut, joka sanoisi asiakkaallekin vahvasti takaisin, joten jään innolla odottamaan.
  11. Projektit eivät epäonnistu lopussa, ne epäonnistuvat määrittelyssä
    • Projektin alkuvaiheet ovat projektin tärkeimmät vaiheet, ja jos projektin määrittelyä ei hoideta kunnolla, voi sovelluskehitystä verrata kerrostalon rakentamiseen suomaalle. Paalutetaan perusta, kun rakennus on jo kallistumassa.
  12. Vaikein tie on usein helpoin
    • Tekemällä kaikki asiat aina helpolla ja totutulla tavalla, ei hyödynnetä kaikkia mahdollisuuksia. Joskus kannattaa käyttää aikaa vaikean asian tekemiseen, sillä se voi myöhemmin palkita.
  13. Realisti on henkilö, joka on kaukonäköisesti pettynyt tulevaisuudessa
    • Etenkin projektien suhteen, kannattaa jo ennakkoon olla skeptinen projektin sujuvuudesta ja kaikkien osa-alueiden toimivuudesta. Projekti menee kuitenkin pitkin mäntyjä, ainakin joltain osin.

Mozvoikko-lisäosa PowerPC Mac OS X:lle

Sain viimeinkin iBookkini käyttöön hieman pidemmäksi aikaa ja ehdin kokeilla Firefoxin suomen kielen oikoluku -lisäosan eli mozvoikon kasaamista myös PowerPC-alustalle. Hyvinhän se onnistui ja tuntui toimivan Mac OS X 10.4 Tigerissa.

Muutamia muutoksia piti mozvoikkoon tehdä uuden alustan lisäämisen suhteen ja hieman konfiguraation jälkeen viritellä käsin libvoikon config.h-tiedostoa, mutta yleisesti ottaen aika sulavasti käännös sujui. Muutoksista löytyy kaksi vaihtoehtoista muutostiedostoa, mozvoikko-r2711_osx-ppc.diff_a.txt ja mozvoikko-r2711_osx-ppc_b.diff.txt, jotka molemmat tekevät käytännössä saman asian.

Yhdistelin samalla hieman mozvoikon kasaamiseen liittyviä muistiinpanojani sisältämään sekä Intel-alustalle että PowerPC-alustalle tapahtuvan käännöksen. Varsinaisen käännöksen eli Firefoxin ja lisäosan kääntämisen tein Intel-alustalla.

Lopputuloksena oli siis Suomen kielen oikoluvun sisältävä mozvoikko-1.0-Darwin_ppc-gcc3.xpi -laajennus, joka asentui sopuisasti Firefoxiin ja näyttäisi toimivan iBookissani Mac OS X 10.4 Tigerin kanssa. Lisäosaa voi kokeilla omalla vastuulla.

Asiasta lisää mozvoikko-alasivulla.

Muutamia LaTeX-vinkkejä

LaTeXilla kirjoittaminen ei ole kovinkaan yksinkertaista, jos tekstin lisäksi haluaa myös hieman erikoisempia rakenteita tai kuvia. Onneksi Internetistä löytyy paljon ohjeita ja yksi hyvä lähde on ”Pitkänpuoleinen johdanto LaTeXinkäyttöön: Eli opi LATEX 2ε 133 minuutissa” (pdf).

Helpointa LaTeXin lähestyminen on käyttämällä jotain valmista dokumenttipohjaa kuten Tapio Leppälammen Thesis-pohjaa (zip, 23KB) tai Mikko Hämäläisen Thesis -pohjaa. Mallipohjista voi katsella eri menetelmiä toteuttaa asioita ja soveltaa omiin tarpeisiinsa. Etenkin Leppälammen mallipohjassa on hyvin käsitelty eri asioiden toimivuutta LaTeXissa, vaikkakin lähtökohta on matemaattispainotteiseen dokumenttiin.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka ovat itsellä tulleet eteen. Lista täydentynee, kun ongelmakohtia ilmenee.

Kuvien liittäminen dokumenttiin
Kuvien liittäminen LaTeX-dokumenttiin ei ole niin yksinkertaista kuin mitä sen haluaisi olla. LaTeX osaa helposti käsitellä eps-formaatissa olevia kuvia, mutta kaikkia kuvia ei ole järkevää muuntaa eps-muotoon.

Kuvia voidaan liittää onneksi myös muissa formaateissa, kun dokumentti käännetään PDFLatexilla, joka syö tutumpia PNG, JPG ja PDF -tiedostoja. Tämä onnistuu määrittelemällä grafiikat \usepackage[pdftex]{graphicx} -pakettikomennolla. Tämän jälkeen ei tosin Latexilla kääntö enää onnistu, eli DVI ja PS -muotoiset dokumentit jäävät saamatta, mutta koska PDFLatex tuottaa lopputuloksena PDF:iä, ei muita formaatteja tarvitakaan.

Lyhyesti sanottuna, kuvan liittäminen dokumenttiin onnistuu \includegraphics[scale=0.8]{kuvahakemisto/kuva} -komennolla, jossa voi lisäksi määritellä esimerkiksi skaalauksen scale-parametrillä. Skaalausta voi myös tehdä sisällyttämällä kuvan \scalebox{0.8}{} -laatikkoon.

Kuvien sijoittuminen dokumentissa onkin sitten aivan toinen asia. Hyvänä sääntönä voi kuitenkin pitää, että kuva ei ainakaan tule siihen kohtaan, johon sen haluaisit. Asiaan on opastettu hyvin ”Pitkänpuoleinen johdanto LaTeXin käyttöön” -oppaassa.

Taulukot
Taulukoidenkin kanssa joutuu hieman askartelemaan ja taiteilemaan, joten kannattaa lukaista ohje Wikibooksin LaTeX-kirjasta.

Kaavioiden otsikot ja viittaukset
Taulukoiden, kaavioiden ja kuvien yhteydessä, on dokumentteihin hyvä lisätä myös otsikkoteksti ja viittauskenttä. Kaavio merkitään \begin{figure} -alueen sisälle ja lisätään otsikkoa varten \caption{} -merkintä ja viittaukseen \label{} -merkintä. Nyt haluttuun kaavioon voi viitata tekstissä \ref{fig:kaavio} -merkinnällä, joka lisää tekstiin kaavion numeron. (LaTeX/Floats, Figures and Captions)

\begin{figure}[!h]
	\includegraphics{kuvahakemisto/kuva}
\caption{Kaavion otsikkoteksti}
\label{fig:kaavio}
\end{figure}

Usean rivin kommentti:
Tekstin jättäminen kommentiksi dokumenttiin onnistuu lisäämällä rivin eteen % -merkki tai merkitsemällä teksti comment-alueeksi. Komento löytyy \usepackage{verbatim} -paketista.

\begin{comment}
Lorem ipsum
Dolor sit
\end{comment}

Viitteet
Viittausten hallinta on LaTeXissa hoidettu kätevästi ja siitä kannattaa lukea Wikibooksin LaTeX-teoksen viite-osiosta. Kaikki viitteet saa tulostumaan käyttämällä \nocite{*} -merkintää.

UTF-8 -merkistöllä kirjoittamista varten määritellään tekstin enkoodaus seuraavasti:

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

Kuitenkin, jos aikoo kirjoittaa dokumenttia eri alustoilla, etenkin myös Windowsilla, kannattaa tyytyä suosiolla perinteiseen Latin1 (ISO 8859-1) -merkistöön.

Futurama palaa ruutuun vuonna 2010

Matt Groeningin ja David X. Cohenin huumorin ystävät saavat ensi vuonna iloita, sillä Comedy Central on julkaissut tiedotteen, jossa kerrotaan Futuraman palaavan ruutuun 26:lla uudella jaksolla vuoden 2010 puolessa välissä, yli kuuden vuoden tauon jälkeen.

TV-sarjan loputtua DVD:lle julkaistut noin puolitoista tuntiset ”Bender’s Big Score,” ”The Beast with a Billion Backs,” ”Bender’s Game” ja ”Into the Wild Green Yonder” eivät oikein yltäneet TV-sarjan tasolle, sillä Futuraman huumori sopii paremmin TV-sarjan mittaisiin annoksiin. Saa nähdä, riittääkö tarinassa vielä samanlaista intoa, kuin aikaisemmin, vai jääkö lopputulos laimeaksi. Hieman toiveikas pitää olla, vaikka samojen tekijöiden Simpsonien huumori ei enää jaksa oikein innostaa.

Rokkausta ja kitarasankaruutta Guitar Herolla

En ole kovinkaan musikaalinen ihminen, mutta pelaaminen on mukavaa ajanvietettä. Olin pidemmän aikaa harkinnut Guitar Hero -kitarapelin hankkimista Xbox 360:lle, mutta hieman ennen Vappua raaskin sen viimeinkin hankkia. Pohdin pitkään, että riittääkö pelissä vetovoimaa muutamaa soittokertaa enemmän ja sujuuko se soittaminen alkuunkaan. Onneksi epäilyt osoittautuivat turhiksi ja soittosessiot virkistävät hyvin iltoja ja viikonloppuja kandidaatintyön parissa.

Olisin halunnut ostaa Rock Band -pelin, mutta tarjonnan puutteessa piti tyytyä Guitar Hero IV: World Touriin. Rock Band olisi ollut juttujen mukaan hieman rennompaa soittamista, eikä niin suorittamispainotteista. Molemmat pelit ovat kuitenkin periaatteiltaan samanlaisia kitaranrämpytyspelejä, joissa on mahdollisuus soittaa myös bassoa ja lisäsoittimilla myös rumpuja ja laulaa. Itselleni riitti alkuun pelkkä kitaraosuus, vaikka rummut voisivatkin olla ihan kiintoisat.

Alkuun kitaran nappien painaminen ja ruudulla valuvien ympyröiden tahdistaminen tuntui hieman hankalalta, mutta pienen harjoittelun jälkeen oikea ajoitus alkoi löytymään. Jo muutaman biisin jälkeen sormet alkoivat löytää oikeat napit itsestään ja hieman vaikeammatkin yhdistelmät taipuivat. Keskivaikealla tasolla neljän napin kanssa perusvire löytyi helposti yli 90% osumatarkkuuteen, mutta vaikealla vaikeusasteella eli viiden napin kanssa soittaminen meni jo aikamoiseksi taituroinniksi. Opettaa arvostamaan oikeita soittajia ja unohtamaan sen kitaransoiton opettelun ajattelun.

Pelinä Guitar Hero IV: World Tour on kohtalaisen toimiva ja soittaminen on ihan mukavaa, vaikka parempia biisejä voisikin olla enemmän. Biisejä voi toki ostaa lisää verkosta, mutta hinnat ovat kohtalaiset järeitä. Kaupasta tarttuikin mukaan Guitar Hero III: Legends of Rock, joka oli jo ajautunut sopivasti alennuslaariin.

World Touriin verrattuna Legends of Rock on perusominaisuuksiltaan kuin uudempi versionsa. Onneksi sentään kitarataistelut on osattu muuttaa hieman inhimillisemmiksi World Tourissa, sillä Legends of Rockissa kitarataistelut ovat todella syvältä. Soittolistaltaan Legends of Rock on ehkä ”laadultaan” hieman tasaisempi, mutta molemmista löytyy valikoima hienoja biisejä. World Tourissa voi listalta tilulilutella muun muassa Bullet for My Valentinen Scream Aim Fire, Dream Theaterin Pull Me Under, Lacuna Coilin Our Truth, Nirvanan About a Girl ja Smashing Pumpkinsin Today. Legends of Rock tarjoaa vastaavasti Black Sabbathin Paranoid, The Rolling Stonesin Paint It Black ja Guns N’ Rosesin Welcome to the Jungle.

Musiikkipelit ovat edelleen kovassa nosteessa ja uudet versiot seuraavat toisiaan. Eli eiköhän sitä taas lisää soitettavaa voi puolen vuoden sisään noutaa alennuslaareista, joissa pelien hinnatkin ovat oikealla tasolla. Voisi lisäksi harkita myös jonkin tanssipelin hankkimista, ainakin alakerran naapurit arvostaisivat.