HTC Sensation ja PAC ROM

Teknologia kehittyy nopeasti ja kolme vuotta vanha HTC Sensation puhelimeni on pölyttynyt laatikossa jo vuoden ajan, kun Jolla ja myöhemmin Lumia 925 ajoivat käytettävyydessä sen ohitse. Nyt oli kuitenkin aika päivittää Sensationiin uudempi Android ja sisällä olevan CyanogenMod 10:n korvasi PAC ROM, joka yhdistää Cyanogenmod + Paranoid Android + AOKP -paketit. Nyt Sensation saatiin myös KitKat 4.4 aikakaudelle. Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

PAC-ROM ja HTC Sensation

PAC ROM
PAC ROMin asennus menee samoilla periaatteilla kuten aikaisemmin kirjoitin HTC Sensationin roottauksesta ja CyanogenModin asennuksesta. Tarvitaan vain PAC ROMin ja Google Appsien lataus, pakettien siirto SD-muistikortille, ROMin flashays ja uudelleen käynnistys. XDA-foorumin keskustelu PAC ROM 4.4:sta HTC Sensationille, eli Pyramidille, kertoo tarkemmat ohjeet ja muita ROMeja löytyy XDA-foorumin HTC Sensation osiolta.

Vielä ennen uudemman ROMin päivitystä piti päivittää myös Recovery, sillä vanha versio ClockworkMod Recoverystä aiheutti virheen: ”Error in pac_pyramid-RC-3-20141103.zip (Status 0)”. Vaihtoehtoina oli päivittää tai vaihtaa 4EXT Recoveryyn, jotta asennus onnistuisi. Päätin vaihtaa 4EXT Recovery Touchiin, sillä se osaa myös S-ON-laitteiden osalta päivittää boot.img:en ja käyttöliittymä on mukavampi.

Vaiheet olivat siis seuraavat:

  1. Liitä puhelin USB-piuhalla tietokoneeseen
  2. Lataa PAC RC-3 (tai Nightly) ja Google Apps CM 11.0:lle eli Android 4.4.x.:lle
  3. Lataa 4EXT Recovery Updater
  4. Siirrä pac_pyramid-RC-3-20141103.zip, gapps-kk-20140606-signed.zip ja 4EXTRecoveryUpdater.apk puhelimen SD-kortin juurihakemistoon ja irroita puhelin tietokoneesta.
  5. Käynnistä puhelin normaalisti
  6. Avaa File Manager ja asenna 4EXT Recovery .apk-tiedostosta
  7. Päivitä Recovery 4EXT Recovery Updaterin avulla. Valitsin 1.0.0.6-RC3 version.
  8. Kun Recovery on päivitetty, käynnistä puhelin Bootloader -tilaan (ääni alas pohjassa + virtanappi)
  9. Valitse ”Recovery”
  10. Tee varmuuskopio nykyisestä valitsemalla ”backup and restore”.
  11. Tee tehdasasetusten palautus: ”wipe | format > wipe data/factory reset”
  12. Tyhjennä sisäinen muisti: ”wipe | format > format system ja wipe cache
  13. Valitse ”install from sdcard > choose zip from sdcard” ja valitse PAC-Man -paketti ja kuittaa asennus. Toista sama Google Appsin kanssa
  14. Kun asennus on valmis tyhjennä cachet ”wipe | format > wipe cache + dalvik”
  15. Palaa päävalikkoon ja valitse ”reboot system now”
  16. Puhelimen pitäisi nyt käynnistyä PAC-Maniin.

Lyhyet käyttökokemukset

Lyhyen koekäytön perusteella ovat PAC-Manin erot pelkkään CyanogenModiin eivät mielestäni juuri näy. Ehkä erot PAC-Manin monipuolisimmissa säädöissä näkyisivät pidemmässä ja aktiivisessa käytössä. 4EXT Recovery Touch on vastaavasti toiminnaltaan paljon kivempi kuin ClockworkMod Recovery, etenkin kun boot.img päivittyy myös automaattisesti.

Kaiken tämän jälkeen laatikosta löytyy suhteellisen toimiva Android-puhelin, jos sellaiselle on tarvetta.

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Maailman menoa on hyvä seurata myös mobiileista päätelaitteista ja kesän aikana olen jatkokehittänyt Jollalle ja Sailfish OS:lle kahta uutisportaalien otsikoiden seurantaan tarkoitettua sovellusta: Haikalaa High.fi-portaalin tarjontaan ja Ampiaiskalaa Ampparit.com-portaalin tarjontaan. Nyt voi sanoa, että molemmat sovellukset ovat sillä tasolla, jotta niitä voi käyttää mielekkäästi. Vaikka molemmat sovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, on niiden ominaisuuksissa ja toiminnassa suuria eroja.

Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Eli on hyvä tehdä lyhyt vertailu näiden uutisportaalien lukusovellusten ominaisuuksista. Molemmat sovellukset ovat allekirjoittaneen kehittämiä epävirallisia sovelluksia kyseisille palveluille.

Haikala ja Ampiaiskala uutislukijat

Uutissovellukset Jollalle: Haikala ja Ampiaiskala

Jollalle ja Sailfish OS:lle on saatavilla tällä hetkellä kaksi natiivia uutistenseurantasovellusta: Haikala High.fi -uutisportaalille ja Ampiaiskala Ampparit-uutisportaalille. Molemmat uutisportaalien epäviralliset lukusovellukset tarjoavat samat perustoiminnot, eli uutisotsikoiden lukemisen, mutta ominaisuuksien monipuolisuudessa ja toiminnassa on suuria eroa, riippuen miten hyvin kyseiset uutisportaalit tukevat kolmannen osapuolen sovelluksia.

Haikala High.fi -lukija
Ampiaiskala – Ampparit-lukija

Haikala – uutistenlukija High.fille

Haikala on monipuolinen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot uudehkosta High.fi-palvelusta ja tarjoaa lähes kaikki ominaisuudet, joita palvelun avoin rajapinta mahdollistaa. Haikala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub), eikä liity High.fi-uutisportaaliin muuten kuin käyttämänsä avoimen rajapinnan datan osalta.

Sovelluksen tärkeimpänä ominaisuutena on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden ja niiden kuvausten listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Otsikot kuvausten kera
Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot

Käyttäjä voi valita asetuksista näytettävät uutiskategoriat, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa. Sovellus tarjoaa myös mahdollisuuden hakea uutisotsikoista, sekä lukea vanhempia otsikoita, jos sellaisia on tarjolla.

Valitut uutiskategoriat
Haku palvelun uutisista
Hae lisää otsikoita

Uutisportaalin rajapinnasta saa lyhyen kuvauksen otsikolle, sekä mahdollisen mobiiliin optimoidun sivuston osoitteen, jotka voi asettaa käyttöön asetuksista. High.fi tarjoaa uutisia Suomen lisäksi myös muilta alueilta kuten Ruotsista, Alankomaista, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Kategorioiden valinta
Asetukset mm. kuvaukselle
Uutisia Yhdysvalloista

Tällä hetkellä Haikala tarjoaa lähes kaikki toiminnot, mitä High.fi-rajapinta mahdollistaa ja kehityslistalla on käyttäjän valitsemien uutiskategorioiden piilottaminen. High.fi-palvelun kehityslistalta vastaavasti löytyy muun muassa kirjanmerkitsemistä ja asetusten siirtämistä päätelaitteiden välillä (sovellus myös Windows Phonelle ja Androidille).

Haikala-sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampiaiskala – uutistenlukija Ampparit.comille

Ampiaiskala on yksinkertainen uutistenlukusovellus, joka hakee uutisotsikot Ampparit-palvelun tarjoamista uutissyötteistä. Ampparit.com ei tarjoa aineistonsa käyttöön mitään rajapintaa, joten sovelluksen ominaisuudet ovat rajoittuneet. Ampiaiskala on allekirjoittaneen kehittämä avoimen lähdekoodin sovellus (GitHub). Se ei liity Ampparit.com-uutisportaaliin muuten kuin käyttämiensä RSS-syötteiden osalta.

Sovelluksen perusominaisuuksina on uutiskategorioiden hakeminen, uutisotsikoiden listaaminen ja uutisten avaaminen selaimessa. Luetut otsikot merkitään himmeämmällä värillä.

Uutisotsikoiden lista
Valitut kategoriat
Toimintovalikko

Käyttäjä voi myös avata uutisen erillisessä selaimessa ja kopioida osoitteen leikepöydälle. Sovelluksen asetuksista käyttäjä voi valita halutut Ampparit.comin tarjoamat uutissyötteet, jotka näkyvät päänäkymän sivupalkissa.

Uutinen selain-näkymässä
Selain-näkymän toiminnot
Kategorioiden valinta

Ampiaiskala on toiminnallisuuksiltaan rajoittunut, joka johtuu puuttuvasta rajapinnasta käytettävän uutisportaalin aineistoon. RSS-syötteiden lukeminen ei suuria toimintoja mahdollista ja sovellus tekee sen, minkä kykenee. Sovellus on ladattavissa Jolla Kaupasta ja OpenRepos-palvelusta.

Ampparit.com on myös tuonut oman Android-sovelluksensa Jolla Kauppaan, eli jonkinlaista kiinnostusta Jollaa ja Sailfish OS:ää kohtaan on, mutta ei riittävästi, että olisivat ottaneet yhteyttä natiiviin Ampiaiskalaan liittyen tai tarjonneet kunnollisen rajapinnan.

Yhteenveto

Uutisten seuraaminen Jollalla ja Sailfish OS:llä on mahdollista kahdella samantyylisellä sovelluksella, jotka kuitenkin eroavat suuresti ominaisuuksiltaan: Haikala tarjoaa monipuoliset toiminnot ja Ampiaiskala on rajoittuneempi. Uutisportaalien erilaiset lähtökohdat rajapintojen tarjoamiseen tuovat sovelluksiin omat lisänsä, joka näkyy mahdollisissa toiminnoissa. Kummallakin sovelluksella kuitenkin onnistuu uutisten seuraaminen ihan kätevästi. Molemmat sovellukset ovat ladattavissa sekä Jolla Kaupausta tai OpenRepos-palvelusta.

Haikalan ja Ampiaiskalan sovelluskehittäjänä täytyy todeta, että on ollut mielenkiintoista nähdä, miten kaksi vastaavaa palvelua ovat aivan eri tavalla yhteistyökykyisiä kolmannen osapuolen sovelluksien kanssa. High.fi on ollut kehittäjää tukeva, joka näkyy myös avoimessa rajapinnassa ja sen virheiden korjaamisessa, kun vastaavasti Ampparit.com ei ole juuri asiaan reagoinut. Harmillisesti sain tiedon High.fi-uutisportaalista ja sen paremmasta rajapinnasta tietojen käyttöön vasta, kun olin jo saanut ensimmäisen version Ampiaiskalasta valmiiksi. Näin Jollalle ja Sailfish OS:lle tuli sitten kehitettyä kaksi idealtaan vastaavaa sovellusta, vaikka Ampiaiskala olisi saanut jäädä kokonaan tekemättä.

Olisi toivottavaa, että kaikki palvelut tarjoaisivat avoimen rajapinnan, jota muut voisivat hyödyntää. Uusia palveluita ja innovaatioita syntyy helpommin, kun takana on enemmän kehittäjiä ja ideoijia, eikä se mielestäni ole alkuperäiseltä palvelulta pois. Valitettavasti viime aikoina suunta on osiltaan ollut päinvastaiseen suuntaan, joka näkyy muun muassa Twitterin, Facebookin ja Netflixin rajapinnoissa.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Älypuhelimissa sovellustarjonta on yksi suosion ja menestymisen edellytys ja Jollaa pyörittävän Sailfish OS:n sovellustarjonta on kehittynyt aktiivisesti, osittain Maemo ja Meego -sovellusten käännöksillä, mutta myös uusilla sovelluksilla. Parissa kuukaudessa sovellustarjonta on kasvanut kymmenillä sovelluksilla, joista tässä muutamia poimintoja.

Jolla ja Sailfish OS -sovellustarjonta, osa 3

Keväällä alkanut sovelluskatsaus-kirjoitussarjani on nyt edennyt kolmanteen osaan natiivisovellusten osalta (osa 1, osa 2) ja sisältää lisäksi kirjoituksen Android-sovelluksista. Kevään jälkeen tarjonta on kasvanut etenkin karttaa hyödyntävillä sovelluksilla ja peleillä. Osiltaan Sailfish OS rajoittaa vielä sovellustarjontaa ja etenkin Jolla Kaupassa olevia sovelluksia, joten käyttöjärjestelmän kehittyessä on kiinnostavaa nähdä minkälaisia sovelluksia kehittäjät saavat aikaan.


Halftrail:
Kartta- ja GPS-seurantasovellus käyttäen OpenStreetMapin karttoja. Tukee offline-karttoja. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Poor Maps:
Kartta-sovellus, joka näyttää karttoja (esim. OpenStreetMaps) eri lähteistä ja tarjoajilta. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


JollaOpas:
Matkaopas Helsingin ja Tampereen alueille. Käytettävyydeltään parempi kuin vastaava Reitti. Jatkaa Jopaksen ja Meegopaksen tiellä. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Nysset:
Bussien aikataulut ja sijainnit Tampereella. Saatavilla: OpenRepos.


Camera+:
Vaihtoehtoinen kamera-sovellus, joka on tosin vielä kehityksen alkuvaiheessa. Talk Maemo. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Paradajz:
Pomodoro-sovellus. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Movies’me:
Seurantasovellus katsomillesi leffoille, tai leffoille jotka haluat katsoa. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Paint:
Piirto-ohjelma, jolla mahdollista lisätä mm. kommentteja kuvien päälle. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


CodeReader:
Viivakoodien ja QR-koodien lukija. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Doc Scanner
Dokumenttien skannaus-sovellus. Ota kuva kameralla dokumentista skannataksesi sen. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Kaktus:
Netvibes-syötelukija, joka erityisesti suunniteltu toimimaan myös offline-tilassa. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Xbmcremote
Kauko-ohjain XBMC:lle. Lähdekoodi. Sovelluksen kotisivu. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


QuasarMX:
Musiikkisoitin. Sovelluksen kotisivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Flappy Bird:
Flappy Bird -peli. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos.


Sailyfish:
Flappy birdin tapainen peli. Tekijän sivu. Saatavilla: Jolla Kauppa.


SailCountries:
Tietovisa maailman maista. Lähdekoodi. Saatavilla: OpenRepos ja Jolla Kauppa.


Reversi:
Reversi-peli, tunnettu myös nimellä Othello. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Green Mahjong:
Solitaire Mahjong peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.


Sail Free Cell
Pasianssi-peli. Lähdekoodi. Saatavilla: Jolla Kauppa.

Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni Sailfish OS -sovellustarjonnasta osa 1, osa 2 ja Sailfish OS:ssä toimivista Android-sovelluksista.

Pikatesti: Clas Ohlsonin yleisteline älypuhelimelle

Älypuhelimet ovat käteviä myös navigaattoreina ja tätä varten puhelin on hyvä laittaa telineeseen, siten että se on ajaessa näkyvillä. Älypuhelimelle löytyy useita erilaisia autotelineitä ja yksi Lumia 925:n ja Jollan kanssa toimivaksi todettu on Clas Ohlsonin yleisteline älypuhelimelle. Teline sopii useimmille matkapuhelimille ja on suhteellisen edullinen 19,99 euron hinnallaan.

Älypuhelimen autoteline on ollut jo pitkään hankintalistalla ja tulevaa matkaa varten sellaisen viimein kävin ostamassa. Lyhyen arpomisen jälkeen mukaan tarttui Clas Ohlsonin yleisteline älypuhelimelle, joka sopii useimmille älypuhelimille, jotka sopivat korkeudeltaan 108-135 mm ja leveydeltään 45-75 mm mittoihin, joihin säätöominaisuus taipuu. Tälläisia ovat muun muassa Lumia 925, Jolla, iPhone 3-, 4- ja 5, Samsung Galaxy S2-, S3- ja S4. Pienellä voimalla Lumia 925 mahtuu telineeseen myös Cellyn lompakko-suojakotelon kanssa. Vastaavasti Jolla pitää ottaa pois Insmatin lompakko-suojakotelosta.

Yleistelineen mukana tulee kolme erilaista telinettä: imukuppikiinnike tuulilasiin taipuvan varren kera ja ilman, kiinnike tuuletusritilään ja yksi levy kojetauluun asentamista varten. Telineissä kuulanivel helpottaa säätöä ja puhelin voidaan asettaa pysty- tai vaaka-asentoon. Eli kolme telinettä yhden hinnalla. Toinen vastaava tarviketeline sisälsi vain yhden kiinnikkeen, vaikka hinta oli sama.

Clas Ohlsonin yleisteline älypuhelimelle toimii mielestäni mainiosti ja on ulkonäöltään hillitty. Tosin, testasin vain varrellisen imukuppitelineen, sillä se vaikutti kaikista kätevimmältä sijoitettavuudeltaan.

Lumia 925 suojakotelon kanssa
Varrellinen imukuppikiinnike
Lumia 925 telineessä ilman suojakoteloa

Windows Phone 8 -sovellustarjonta

Vaihdoin jokin aika sitten työpuhelimeni Lumia 800:sta hieman uudempaan Lumia 925:een, jonka myötä myös Windows Phone -käyttöjärjestelmän versio nousi 8:een. Aikaisempaan versioon verrattuna Windows Phone 8 tarjoaa kaikilta osin paremman käyttökokemuksen, mutta suurimpana erona se tarjoaa kattavamman valikoiman sovelluksia. Windows Phone 8 -sovelluksia onkin saatavilla runsaasti, joten valinnan helpottamiseksi tässä muutamia poimintoja tarjonnasta.

Windows Phone 8 -sovellustarjonta

Windows Phone 8 sovellukset

Microsoftin Windows Phone tuli mobiilimarkkinoille hieman jälkijunassa iOS:iin ja Androidiin verrattuna ja Windows Phone 7 -versio oli vielä kyvykkyydeltään rajoittunut sovelluksia ajatellen. Pari vuotta sitten julkaistu Windows Phone 8 nosti käyttöjärjestelmän uudelle tasolle ja sovelluksiakin alkaa jo olemaan runsaasti ja oikeastaan sovelluskaupassa on samanlainen runsaudenpula kuin kilpailijoilla.

Windows Phone -sovelluksia voi kätevästi selata ja asentaa suoraan Web-selaimesta Windows Phone Storen kautta. Tarjontaa on riittävästi ja samankaltaisia ja lähes saman nimisiä sovelluksia löytyy useita, eikä niiden hyvien ja toimivien sovellusten valinta ole aina helppoa. Tässä on muutamia poimintoja Windows Phone 8 -sovellustarjonnasta, kattaen lähinnnä perussovellukset ja muutamia pelejä.

Nokia-sovellukset

Here Transit:
Kuten Reittiopas-sovellus, mutta 740 kaupungissa globaalisti.

Here Maps:
Auttaa löytämään parhaan tavan kaupungin halki offline-kartoilla 95 maassa.

HERE Drive+:
Offline-tilassa toimiva opastava navigointipalvelu 95 maassa.

Nokia TV:
Katso eri TV-palveluita, kuten YLE Areena, Katsomo, Ruutu ja The Voice.

Nokia Panorama:
Yhdistää ottamasi kuvat automaattisesti panoraamakuvaksi.

Nokia Cinemagraph:
Yhdistele valokuvaa ja videon kaltaista animaatiota.

Nokia Camera:
Korvaa Nokia Pro Camin ja sisältää kaikki sen toiminnot sekä Nokia Smart Camin parhaat ominaisuudet.

Nokia MixRadio:
Musiikkistriimauspalvelu.

Hyöty

MetroBlur:
Newsblur-sovellus uutissyötteiden kuten blogien lukemiseen.

TimeToRead:
Yksi monista Pocket-sovelluksista.

Pivo-lompakko:
OP-Pohjolan Pivo-lompakko löytyy myös WP:lle.

S-Mobiili:
S-ryhmän mobiili-sovellus.

Teksti-TV:
Teksi-TV-sovellus Ylelle, MTV3:lle, Neloselle ja Subille.

The SSH Client:
Kätevä SSH-asiakasohjelma. Saatavilla myös maksullisena.

Uutiset & sää

Yläviis Uutiset tai High.fi:
High.fi -uutisportaalisovellus.

Uutisvahti:
Ylen uutissovellus, joka oppii mistä uutisista olet kiinnostunut.

Aukio:
Ampparit.com -uutisportaalisovellus.

Sää:
Ilmatieteenlaitoksen sää-sovellus.

MTV Uutiset:
MTV:n uutissovellus, josta löytyy myös Radio Nova. Kätevä esim. MM-jääkiekon seurantaan.

Urheilu

Endomondo:
Endomondo urheilusuoritusten seurantasovellus.

Sosiaalinen media

WhatsApp:
Monialustainen pikaviestisovellus.

Baconit:
Reddit-sovellus.

Grin:
Imgur-sovellus.

Vine:
Kuuden sekunnin videoita.

Instagram:
Instagram.

Delicious:
Delicious.com -linkkipalvelun linkit puhelimessa.

Pilvipalvelut

younited:
F-Securen pilvitallennuspalvelu. Vaihtoehto OneDrivelle, etenkin osaa yhdistää eri pilvet saman sovelluksen alle. Esim. Dropboxin käyttö onnistuu kätevästi.

OneDrive:
Microsoftin pilvitallennus.

Viihde

MTV Katsomo:
MTV:n Katsomo mobiilisti: MTV3, AVA ja Sub -suoratoistokanavat ja muuta.

Zinio:
Sähköisten lehtien lukemiseen mm. Helmetin tarjonnan kautta. Lehtien lukeminen tosin pieneltä näytöltä hankalaa.

Pelit

Jetpack Joyride:
Suihkurakettipeli.

Wordament:
Etsi englanninkielisiä sanoja ruudukosta. Kätevä peli sanavaraston kasvattamiseen.

Where’s My Water? 2:
Vedenkuljetusta useiden erilaisten kenttien läpi.

Hill Climb Racing:
Mäkiautoilua.

Angry Birds Go!:
Rovion ja vihaisten lintujen autopeli.

Temple Run 2:
Juokse pakoon vierivää kiveä.

Älypää Älypie:
Älypää-tietovisa.

Sekalaiset

Google:
Google-haku.

Wikipedia:
Wikipedia

Quick Settings:
Tiili-pikakuvakkeet esim. WLANin, Bluetoothin ja GPS:n kytkemiseen.

Erilaisia sovelluksia on joka lähtöön ja Windows Phone 8 laitteen myötä oma sovellusvalikoima vaatii vielä kartuttamista. Mitä sovelluksia sinulla löytyy Windows Phone 8 -puhelimestasi?

HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod

HTC on tunnetusti nihkeä päivittämään vanhoja puhelimiaan ja niinpä myös nyt vajaan parin vuoden ikäinen HTC Sensation jäi ilman Android 4.1 Jelly Beania, joka olisi varmasti tuonut vanhahkoon puhelimeen uutta puhtia. Olin jo kertaalleen asentanut vakiona tulleen Android 4.0 Ice Cream Sandwich -ROMin uudestaan, mutta lopulta puhelimen käyttö oli jälleen aivan tuskaisen hidasta. Täten ratkaisuna uuden elämän puhaltamiseen oli rootata puhelin ja asentaa siihen tuoreempi ohjelmisto: CyanogenMod 10. Operaatiossa oli muutamia lisävaiheita hboot 1.27.000 -version, HTCDevin ja ClockworkModin myötä, mutta kyllä se kohtalaisen helposti lopulta sujui.

Jatka lukemista ”HTC Sensation roottaus ja CyanogenMod”

Androidin sovellustarjonta: osa 5, toimintapelit

Android-luurit toimivat myös hyvinä pelilaitteina, sillä pelitarjonta alkaa olemaan jo hyvää ja monipuolista sekä isojen että pienempien kehittäjien toimesta. Androidille saatavilla olevat älypelit ovat mukavaa ajanvietettä, mutta aina ei jaksa pähkäillä vaan haluaa nopeaa pelattavaa. Tässä muutamia poimintoja toiminta- ja seikkupelien osalta, joita olen ajoittain Android 4.0:lla varustetulla HTC Sensationilla pelaillut.

Arkade- ja toimintapelit

Angry Birds Space Ads ja Angry Birds Space Premium (0,75e):
Rovion linnut nyt avaruudessa. Tuttuun peligenreen saatu jotain uutta tuomalla mukaan painottomuus ja planeettojen gravitaatiokentät. Mukana myös ovelia piilokenttiä, mutta silti aika äkkiä tämä oli pelattu.

Angry Birds, Angry Birds Rio, Angry Birds Seasons:
Mainittakoon myös Angry Birds -pelisarjan aikaisemmat osat, jotka ovat ihan hyvää viihdettä, ellei niihin ole jo aikaisemmin tutustunut.

Edge Demo, Edge (2,30e), Edge EX (2,30e):
Kuljeta kuutiota pyörittäen sitä ilmassa leijuvia tasoja pitkin kohti maalia. Yksinkertaista, mutta liikkuvat tasot ja esteet pitävät huolen, että sitä se ei ole. Täysversiossa on 48 + 16 kenttää ja demossa pelattavana on 12 kenttää. Laajennusversiossa 48 lisäkenttää. Hauskaa pelattavaa, vaikka ohjaus kuutiota tökkimällä tuottaa välillä virheliikkeitä.

Puffle Launch Lite, Puffle Launch (0,73e):
Disneyn pelissä ammutaan tykillä palloa tykistä toiseen keräten trinkettejä. Laukaisu tapahtuu ruutua täppäämällä samoin kuin ohjaaminen lennon aikana.

Captain America (0,77e):
2D-tasoseikkailussa Marvelin vapauden puolustaja, Captain America, taistelee tiensä natsien läpi pysäyttääkseen Red Skullsin johtaman HYDRAn. Pelissä on kahdeksan kenttää. HTC Sensationilla valikoissa grafiikat menevät hieman sekaisin, mutta se ei pelaamista haittaa.

Age of Zombies (0,73e):
Hullu tiedemies on lähettänyt Zombeja esihistoriaan ja tehtävänäsi on lahdata ne käyttäen erilaisia aseita. Brainzzz.

BackStab (5,49e):
3D-seikkailu- ja toimintapeli, jossa pelaaja jahtaa oikeutta ja kostoa. Kiipeä, hypi, taistele ja hiivi erilaisten haasteiden läpi kohteeseen ja kukista vastustajat. Hienosti toteutettu peli ääninäyttelijöin ja hienoilla 3D-grafiikoilla. Se vaatiikin lisäksi 612 MB latauksen.

Tank Riders (1,52e):
3D-tankkipeli yksinpelikampanjalla ja moninpelillä. Ohjaus kaipaisi helpompaa tähtäämistä, mutta muuten ihan pelattava.

Squibble Free, Squibble (0,79e):
2D-tasohyppely, jossa mustekalaa muistuttavaa oliota ohjataan kohti kotia.

Spirit HD (1,99e):
Ohjaa henkeä pitkin kenttää vihollisolioita väistellen ja vääristäen avaruutta siirtämällä ne toiseen ulottuvuuteen. Olioita syöksemällä kerätään pisteitä aina vaikeustason noustessa. Muutama erilainen pelimuoto. Ovela peli-idea, kärsii hieman ohjauksen epätarkkuudesta.

Osmos Demo, Osmos HD (2,29e):
Kasvata osmoksessa lilluvaa eliötä suuremmaksi syömällä pienempiä ja varomalla isompia saalistajia. Ideana samanlainen kuin Grow, mutta erilaisella lähestymistavalla. Hienot ambient-musiikit.

Grow (1,49e):
Kalapeli, jossa pelaajan ohjaama kalanpoikanen kasvaa akvaariossa isommaksi syöden muita kaloja varoen samalla isompia kaloja.

Slimeball Speedway Lite, Slimeball Speedway (2,54e):
Ohjaa radioaktiivinen limapallo kaupungin läpi syöden sen asukkaita ja täten kasvaen isommaksi.

Aikaisemmin Androidin sovelluksia on käsitelty kirjoituksissa ”Androidin sovellustarjonta on laajaa ja kirjavaa”, ”Androidin sovellustarjonta, osa 2” ja ”Androidin sovellustarjonta, osa 3” ja älypeleihin keskittyneessä ”Androidin sovellustarjonta, osa 4: Älypelit”.