Pikavisiitti sähköpyörien sekaan GoExpo 2018:ssa

Kevään ensimmäinen merkki on joka vuonna GoExpo, joka esittelee tuttuun tapaan kesän liikuttavia lajeja ja välineitä. Tänä vuonna ehdin paikalle lauantaina (3.3.) ja kiersin nopeasti Fillari-osion. Nopealla vilkaisulla messuosastot esittelivät samaa kuin vuosi sitten. Sähköpyörät olivat suurella painoarvolla ja paikalla olivat tutut maahantuojat ja liikkeet. Suuria lajin merkkejä ei ollut paikalla tänäkään vuonna. Tässä lyhyt katsaus mitä messuilla osui kameran linssiin.

GoExpo 2018:n fillariosastot

Sähkömaastopyöriä oli esillä sekä tutuilta merkeiltä kuten Haibike (Electrobike) että itselle tuntemattomilta kuten Rock Machine (SUP), BH (Helkama). Kiertelin uudet tuttavuudet nopeasti läpi ja etenkin Rock Machinen laitteet näyttivät aika hurjilta. Olivat tietojen mukaan varustettu uudella kehutulla Shimano STEPS E8000 -moottorilla, joka ilmeisesti toimii paremmin kuin esimerkiksi Yamahan tai Boschin valmistamat järjestelmät. Suomessa tunnetuimmista merkeistä Specialized käyttää Brosen moottoreita mm. Levossa ja Kenevossa, Trek Powerfly liikkuu Boschilla ja Pivot Shuttle Shimanon voimin. Moottori on yksi tekijä, joka vaikuttaa siihen miten polkemisen avustuksen lisäksi moottori ja akku ovat pyörään yhdistetty. Ilahduttavasti monilla merkeillä akut olivat jo nätisti integroitu runkoon, eivätkä erillisinä möykkyinä.

Haibike Sduro -sarjaa
Haibike Sduro -sarjaa

Haibike Fatsix
Haibike Fatsix
BH Emotion Gravel
BH Emotion Xenion Lynx
Rock Machine Blizz Int e90-27+

Rock Machine Blizzard Int e50-27+

Normaaleja maastopyöriä messuilla oli vähemmän ja isoilla osastoilla paikalla olivat Saksan suoramyyntiä edustavat Canyon ja Rose. Canyonin uusi Torque (27,5″ ja 180/175mm joustoa) näytti hyvältä ja Rosen Progeolla varustettu Pikes Peak (27,5″ ja 160/165mm joustoa) selkeältä.

Rose Pikes Peak

Canyon Torque AL 5.0

Yksi hyvä löytö messuilta tarttui mukaan: pyöräteline. Hebie Turrix on pyörän takakolmioon kiinnittyvä muovinen teline, jota messuilla myi Electrobike. Heidän verkkokaupassaan hinta on vajaat 40 euroa, mutta messuilla se oli kohtuullisempi 25 euroa. Telinettä saa tuohon hintaan muun muassa Saksasta.

Hebie Turrix

Hebie Turrix

Muita GoExpo 2018:ssa eteen osuineita asioita olivat Smithin kypärät ja lasit, joista etenkin Forefront vaikutti erikoiselta. Paikallisen pyöräliikkeen myyjän mukaan erikoinen se onkin, sillä kypärän Aerocore on kova ja hengittävyys kyseenalaista. Tiedä sitten. Humantool oli myös paikalla tarjomassa apua istumatyöläisille ja Skate board -seisomalauta vaikutti jännältä. Velosock-pyöräsuoja näytti myös näppärältä ja jokin vastaava pitäisi kesäksi viritellä maastopyörille Thulen telineeseen. Myös Fillarilavalla oli monia kiinnostavia puheenvuoroja niin naismaastopyöräilystä Pusscampilla kuin valmistautumisesta viikon reissulle Mikko Mäkipään kertomana.

Smith Forefront -kypärä

Humantool seisontalauta skate board
Velosock pyöräsuoja

Fillarilavalla Mikko Mäkipää

GoExpo 2018 oli tänäkin vuonna odotusten mukainen. Kun ei paljoa aikaisempien vuosien pohjalta odota, niin ei voi pettyä. Sisältöä kuitenkin oli päivän kiertämiseen, jos ei ole rajoittunut vain tiettyyn teemaan, vaan haluaa nähdä mahdollisuuksia liikkumiseen laajemmin. Tai varmaan päivän voi käyttää kokonaan myös hevososastolla paijaamassa.

Katukiitäjä-sinkulalla kruisailu sujuu nautittavasti

Polkupyöriä tarvitaan vähintäänkin kaksi kappaletta: yksi harrastamiseen ja toinen kruisailuun. Koska harrastepyörä jo löytyi, piti vielä hankkia kruisailupyörä. Sellainen löytyikin Pyorahuolto.comista: Specialized Globe San Francisco 1. Katselin yksivaihteisia ”single speed”-pyöriä eli sinkuloita jo viime vuonna, mutta saatavuus oli hieman nihkeätä, joten ostos siirtyi tälle vuodelle.

Specialized Globe San Francisco 1 on nimensäkin mukaisesti yksivaihteinen kaupunkipyörä, josta löytyy mekaaniset levyjarrut ja 26×1.5 -tuumaiset katurenkaat. Alumiininen runko vastaa hyvin polkijan käskyihin ja pyörän alhainen painopiste tekee ajosta vakaata. Takapyörä on kiinnitetty säädettävällä dropoutilla, joten huoltotoimet on helppo suorittaa. 32×16 -välityksellä varustettuna myös ylämäet nousevat ihan kätevästi puristaen ja suorillekin riittää vauhtia.

Geometrialtaan Specializedin katukiitäjä on hieman hyökkäävän tuntuinen ja ohjaustuntuma on nopeahko. Luultavasti vaihdan ohjauskannattimen hieman pidempään ja ohjaustangon pienellä nousulla varustettuun leveämpään malliin, jolloin myös ajoasento nousee sopivasti. Myös polkimet luultavasti vaihtuvat ns. DH-polkimiin tai vastaaviin.

Suomen kesää ajatellen pyörästä löytyy vakiona kiinnikkeet lokasuojille, joita ei viime vuoden mallissa ollut, joiden avulla pyörään saa kunnolliset lokasuojat. Tietenkään kiinnikkeistä huolimatta ei takalokasuoja oikein askartelematta asettunut, vaan tarvitsi hieman rälläkkää ja soveltamista. Lokasuojatkin olisivat voineet olla hieman leveämmät, mutta se jää nähtäväksi.

Muutamia mieltymysasioita lukuun ottamatta Spessulla kruisailu sujuu nautittavasti ja työmatka taittuu nopeasti. Sinkula on lisäksi kohtalaisen huoltovapaa, joten voi antaa mennä vaan ja välillä hieman ketjuja rasvailla.

Huonekaluja ja käyttöesineitä pyörän osista

Polkupyörät ovat käteviä kulkuvälineitä ja pienellä laittamisella vanhastakin pyörästä saadaan tehtyä vielä kelpo peli. Kun aika pyörästä jättää, voi sen osia kierrättää esimerkiksi tekemällä niistä Bike Furniture Designin tyyliin huonekaluja.

Aika nättejä kalusteita pyörän vanteista, renkaista ja muista osista on saatu rakennettua, vaikkakin hieman erikoisia. Millaisiakohan nuo tuolit ovat istua, sillä kumi ei ole niitä mukavampia materiaaleja etenkään istuimissa.

Huonekalujen lisäksi pyörän osista voi askarrella hieman pienempiäkin esineitä, kuten Resource Revival tarjoaa. Esimerkiksi pyörän eturattaasta, saadaan kätevästi tehtyä seinäkellon, kun lisätään vain kellokoneisto. Polkupyörän ketjuista voi vastaavasti askarrella valokuvakehyksen tai kulhon ja takarattaista kynttilätelineen. Yhdistämällä vanteen kaari ja muutamat rattaat, saadaan aikaan CD-teline ja liittämällä pätkä ketjua rattaaseen valmistuu pullonavain. Näppärää.

Resource Revival Resource Revival Resource Revival Resource Revival Resource Revival Resource Revival

Pitääkin varmaan seuraavalla kerralla kotona käydessä tarkistaa mitä kaikkea kivaa pyörävajan sisällöstä saisikaan aikaan.

Trek Fuel Ex 9.0: herkullisen kuituista täysjoustoa

Pyöräilykausi lähenee ja nyt on hyvä aika valmistella pyörä ajokuntoon, jos pyörä on ollut talven ajan käyttämättömänä. Yleisimmät toimenpiteet kuten jarrujen, vaihteiden ja renkaiden tarkistuksen voi suorittaa itse, mutta esimerkiksi joustohaarukoiden ja iskareiden huolto on helpointa suorittaa asiansa osaavassa pyöräliikkeessä. Viime kesänä hankkimani Trek Fuel Ex 9.0 -täysjoustopyörä kävi viime viikolla huollossa ja kyllä etu- ja takaiskunvaimentimet toimivat nyt selkeästi herkemmin. Vielä kun vain ketjut vaihtaa ja hieman puunaa, voi poluille suunnata hyvillä mielin.

Uuteen pyöräilykauteen onkin tänä vuonna helppo lähteä, kun kalusto on hyvässä iskussa. Melkein vuosi sitten tilanne oli toinen ja 2002-vuosimallin Trek Fuel 90 vaihtuikin Trekin hieman järeämpään Fuel Ex 9.0 -täysjoustomalliin. Muutos olikin suuri, sillä jarrut vaihtuivat levyjarruihin, joustomatka kasvoi xc-kurjistelusta enduro-mittoihin ja viimeisenä silauksena Fuel Ex 9.0 rakentuu OCLV Black -hiilikuidusta valmistetun rungon ympärille.

En alunperin ollut edes ajatellut hiilikuituista 9.0 -mallia (hintakysymys), mutta kun tilaisuus sellaisen hankkimiseen sopivaan hintaan tuli, ei muita vaihtoehtoja kauaa tarvinnut miettiä. Olihan alla jo kokemusta hiilikuituisesta Trekin OCLV Pro Issue 9900 (1997) -pyörästä kilpauran ajoilta. Runkomateriaalien eroista ja eduista ei voi kuin kiistellä, mutta samalla lailla ne kaikki lopulta hajoavat, jos ovat hajotakseen. Hiilikuidulla saadaan kuitenkin hieman alumiinia kevyempiä ja sopivan jäykkiä runkoja.

Trek toi viime vuonna Fuel Ex -mallin täysjoustopyöriinsä ABP ja Full Floater -nimellä kulkevat edistykselliset jousitusratkaisut, jotka olivat osa ostopäätöksen muodostumista. Ratkaisuilla pyritään tehostamaan jousituksen toimivuutta ja jarrun vaikutusta jousituksen toimintaan. Trekin insinöörit voivat selittää tarkemmin:

Lyhyesti suomennettuna siis kerrottakoon Active Braking Pivot (ABP) ja Full Floater -ratkaisuista, että ABP:lla saavutetaan aktiivinen jousitus myös jarruttaessa, joka lisää pyörän kontrolloitavuutta, kun jarruttaminen ei jäykistä jousitusta. Tämä on toteutettu lisäämällä yksi nivel taka-akselin kohdalle. Full Floater vastaavasti parantaa joustomatkan hyödynnettävyyttä, kun takaiskari on kiinnitetty tavallaan joustavasti takalinkun liikkeeseen nähden. Ratkaisu tarjoaa aktiivista toimintaa pienten töyssyjen osalta, mutta silti ei keinu tai heilu poljettaessa. Kuulostaa aika markkinamiesten puheelta, mutta myös käytännössä ratkaisu on erittäin toimiva.

Nippeli-ihmisille mainittakoon vielä, että pyörästä löytyy edestä 90-130mm joustava Foxin Talas RL ja takaa Foxin Float RP23. Osasarja on pääosin kasattu Shimano Deore XT:n ympärille ja renkaiden pyörimisen hoitavat Bontragerin Race Lite -kiekot. Hiilikuitua on rungon lisäksi käytetty Bontragerin Race X Lite satulatolpassa ja ohjaustangossa. Eli kokonaisuutena pyörä ei sisällä mitenkään erikoisia osavalintoja. Satulaksi tosin vaihdoin Selle Italia SLR XC Gel Flow ja polkimiksi CrankBrothersin Egg Beater sl-vispilät. Lisäksi askartelin Shaman Rockring Compista rautasahalla sopivan kokoisen suojan eturattaalle. Tärkeintä tietoa eli painoa, ei ole tiedossa, mutta eiköhän sitä jostain vaaka joskus löydy.

Aurinkoisia pyöräilykelejä odotellessa voisi vielä käydä rengaskaupoilla ja miettiä, josko pienentäisi pyörivää massaa vaihtamalla sisäkumit tiivistyslitkuun eli laittamalla alle tubeless-renkaat.

fuel ex fuel ex fuel ex fuel ex

Trek Stop: pyörätarvikkeita ja virvokkeita automaatista

Trek Stop

Etenkin pidempiä matkoja pyöräillessä, on kätevää ja järkevää varustautua mahdollisen välinerikon varalta. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään sisärenkaan, paikkarasian ja pumpun sekä ketjunkatkaisimen ja ketjun palan kantamista.

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista varautua ongelmien varalle ja jenkeissä Madisonissa Wisconsinin piirikunnassa onkin pystytetty automaatti, josta voi ostaa pyörän varaosia hieman kuin makeis- ja juoma-automaatista. Trek Stop Cycling Convenience Center -automaatista löytyy erilaisia pyöränosia kuten vararengas, paikkaussetti, juomapullo ja virkisteitä kuten evästä ja kylmää juotavaa. Lisäksi automaatti on varustettu kätevällä korjaustelineellä, johon pyörän saa nostettua korjauksen ajaksi ja samalla voi katsella ohjeita korjausvideoilta. Rengastakaan ei tarvitse hinkuttaa täyteen, vaan saatavilla on myös ilmaa ja eksymisen varalle automaatista löytyy myös kartta.

Trek Stopista löytyy siis melkein kaikki, mitä pyöräilijä voi tarvita ja on varmasti kätevä esimerkiksi työmatkapyöräilijöiden tarpeisiin. Vaikka pyöränosa-automaatti on vielä prototyyppi, uskoisi sille olevan kysyntää.

(via Engadget)

Vauhdikkaasti töihin suihkumoottoripolkupyörällä

Jälleen kerran talviaikataulujen vaihtuessa kesäaikatauluihin VR oikein kiusallaan vähentää työmatkajunien vaunumääriä ennen kuin työmatkalaiset ovat aloittaneet lomakautensa ja tietäähän sitä mitä tästä seuraa: ahtautta. Junavuorot näyttivät pysyneen kuitenkin ennallaan, joka osaltaan vähentää ruuhkaa verrattuna viime vuotiseen. Ei ihme, että julkisen liikenteen käyttäminen on joillekin vastenmielistä.

Hyvä väline pendelöintiin työpaikan ja kodin välillä on pyörä, etenkin jos siitä löytyy suihkumoottori, kuten Robert Maddoxin polkupöyrästä. Maddoxilla on tarjota eri tehoisia suihkumoottoripolkupyöriä alkaen noin 62 Newtonin työntövoimasta ulottuen aina 4400 Newtonin työntövoimaan. eBayssa myyty 222 Newtonin vempele pystyi kiihdyttämään pyörän 120 km/h vauhtiin.

Suihkumoottoripyörä

Tuollaisella pääsisi töihin sekä nopeasti että erittäin äänekkäästi. Jää vain arvailujen varaan miten tuollaisella jarrutetaan liikennevaloihin tai mikähän mahtaa olla kulutus per kilometri. Polttoaineen loppuessa voisi sentään vielä polkea kotiin.

(via Engadget)

Telaketjuvetoinen maastopyörä ei liukastele talven hangilla

Syksyn sateissa talven pakkasia ja nietoksia odotellessa on hyvä valmistautua talven aktiviteetteihin tarkistamalla varusteet ja miettiä uusien hankintaa. Etelä-Suomen talvet ovat tosin viime aikoina olleet valitettavan leutoja ja vähälumisia, joten talvisessa maastopyöräilyssä on pärjännyt ilman erikoisempia lisävarusteita. Hyvälumisena talvena ja etenkin pohjoisempana Suomessa voi kinoksia olla enemmänkin ja maastopyöräilijöillä on tällöin varmasti käyttöä Ktrakin valmistamille telaketjulle ja sukselle, jotka kiinnitetään renkaiden tilalle. Hieman kuin luontoystävällisempi versio moottorikelkasta.

Parempia kulkuominaisuuksia, tehokkaampaa pitoa ja talvista hauskuutta on tarjolla 26″, 24″ ja 20″ -vaihtoehtoina. Normaaliin maastopyörään verrattuna painoa tulee 2,2 – 3 kg lisää, joka on suuruudeltaan ihan kohtuullista. Pitoa telaketjuilla varustetusta maastopyörästä löytyy 25 kertaa enemmän kuin normaalisti, mutta juttu ei tosin kerro verrataanko pitoa nastarenkaisiin vai normaaleihin renkaisiin. Hintaa taakse vaihdettavalla telaketju-yksiköllä on 519 dollaria ja eteen kiinnitettävän suksen saa 169 dollarilla.

Luulisi, että telaketjuvetoinen maastopyörä olisi kohtuullisen raskas polkea, mutta sivujen mukaan näin ei olisi. En itse ole kovinkaan innokas talvipyöräilijä, mutta olisi silti mukavaa lukea esimerkiksi Fillari-lehden testi telaketjuvetoisesta maastopyörästä.

(via Treehugger)

Ktrak