Trek Fuel Ex 9.0: herkullisen kuituista täysjoustoa

Pyöräilykausi lähenee ja nyt on hyvä aika valmistella pyörä ajokuntoon, jos pyörä on ollut talven ajan käyttämättömänä. Yleisimmät toimenpiteet kuten jarrujen, vaihteiden ja renkaiden tarkistuksen voi suorittaa itse, mutta esimerkiksi joustohaarukoiden ja iskareiden huolto on helpointa suorittaa asiansa osaavassa pyöräliikkeessä. Viime kesänä hankkimani Trek Fuel Ex 9.0 -täysjoustopyörä kävi viime viikolla huollossa ja kyllä etu- ja takaiskunvaimentimet toimivat nyt selkeästi herkemmin. Vielä kun vain ketjut vaihtaa ja hieman puunaa, voi poluille suunnata hyvillä mielin.

Uuteen pyöräilykauteen onkin tänä vuonna helppo lähteä, kun kalusto on hyvässä iskussa. Melkein vuosi sitten tilanne oli toinen ja 2002-vuosimallin Trek Fuel 90 vaihtuikin Trekin hieman järeämpään Fuel Ex 9.0 -täysjoustomalliin. Muutos olikin suuri, sillä jarrut vaihtuivat levyjarruihin, joustomatka kasvoi xc-kurjistelusta enduro-mittoihin ja viimeisenä silauksena Fuel Ex 9.0 rakentuu OCLV Black -hiilikuidusta valmistetun rungon ympärille.

En alunperin ollut edes ajatellut hiilikuituista 9.0 -mallia (hintakysymys), mutta kun tilaisuus sellaisen hankkimiseen sopivaan hintaan tuli, ei muita vaihtoehtoja kauaa tarvinnut miettiä. Olihan alla jo kokemusta hiilikuituisesta Trekin OCLV Pro Issue 9900 (1997) -pyörästä kilpauran ajoilta. Runkomateriaalien eroista ja eduista ei voi kuin kiistellä, mutta samalla lailla ne kaikki lopulta hajoavat, jos ovat hajotakseen. Hiilikuidulla saadaan kuitenkin hieman alumiinia kevyempiä ja sopivan jäykkiä runkoja.

Trek toi viime vuonna Fuel Ex -mallin täysjoustopyöriinsä ABP ja Full Floater -nimellä kulkevat edistykselliset jousitusratkaisut, jotka olivat osa ostopäätöksen muodostumista. Ratkaisuilla pyritään tehostamaan jousituksen toimivuutta ja jarrun vaikutusta jousituksen toimintaan. Trekin insinöörit voivat selittää tarkemmin:

Lyhyesti suomennettuna siis kerrottakoon Active Braking Pivot (ABP) ja Full Floater -ratkaisuista, että ABP:lla saavutetaan aktiivinen jousitus myös jarruttaessa, joka lisää pyörän kontrolloitavuutta, kun jarruttaminen ei jäykistä jousitusta. Tämä on toteutettu lisäämällä yksi nivel taka-akselin kohdalle. Full Floater vastaavasti parantaa joustomatkan hyödynnettävyyttä, kun takaiskari on kiinnitetty tavallaan joustavasti takalinkun liikkeeseen nähden. Ratkaisu tarjoaa aktiivista toimintaa pienten töyssyjen osalta, mutta silti ei keinu tai heilu poljettaessa. Kuulostaa aika markkinamiesten puheelta, mutta myös käytännössä ratkaisu on erittäin toimiva.

Nippeli-ihmisille mainittakoon vielä, että pyörästä löytyy edestä 90-130mm joustava Foxin Talas RL ja takaa Foxin Float RP23. Osasarja on pääosin kasattu Shimano Deore XT:n ympärille ja renkaiden pyörimisen hoitavat Bontragerin Race Lite -kiekot. Hiilikuitua on rungon lisäksi käytetty Bontragerin Race X Lite satulatolpassa ja ohjaustangossa. Eli kokonaisuutena pyörä ei sisällä mitenkään erikoisia osavalintoja. Satulaksi tosin vaihdoin Selle Italia SLR XC Gel Flow ja polkimiksi CrankBrothersin Egg Beater sl-vispilät. Lisäksi askartelin Shaman Rockring Compista rautasahalla sopivan kokoisen suojan eturattaalle. Tärkeintä tietoa eli painoa, ei ole tiedossa, mutta eiköhän sitä jostain vaaka joskus löydy.

Aurinkoisia pyöräilykelejä odotellessa voisi vielä käydä rengaskaupoilla ja miettiä, josko pienentäisi pyörivää massaa vaihtamalla sisäkumit tiivistyslitkuun eli laittamalla alle tubeless-renkaat.

fuel ex fuel ex fuel ex fuel ex

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *