Airfoil tarjoaa Airtunesin langatonta ääntä kaikille

Langattomuus on vapauttanut tietokoneet verkkopiuhoista, mutta äänen siirtäminen kaiuttimiin on vielä sitonut käyttäjää. Tekniikka kehittyy ja niinpä jo jonkin aikaa on ollut mahdollista siirtää myös ääntä langattomasti Applen Airport Express -tukiaseman ja Airtunes-ominaisuuden avustuksella. Tähän kun vielä lisätään Rogue Amoeban kehittämä Airfoil-ohjelma, on langaton ääni oikeasti todellisuutta.

Kävin siis lauantaina hakemassa paikallisesta omenakaupasta Airport Express -tukiaseman aikaisemmin hankkimani Airport Extremen kaveriksi, jotta pääsisin eroon Macbookin kyljestä pilkistävästä äänipiuhasta. Expressin liittäminen Extremen jakamaan langattomaan verkkoon sujuikin helposti Airport Utilityn avulla. Lisäksi vielä äänipiuha Airport Expressistä vahvistimeen ja langaton ääni iTunesin kautta oli todellisuutta. Liitännän osalta jouduin tyytymään perinteiseen 3.5mm mini – RCA -kaapeliin, mutta ostoslistalla on 3,5mm mini – Toslink Optical -piuha.

Airport Express ja Airtunes tarjoavat langatonta ääntä normaalisti vain iTunesin kautta kuunneltaessa, mutta monipuolisuuden nimissä se ei ole ollenkaan riittävää. Tähän markkinarakoon iskee Airfoil, jonka avulla tietokoneesta lähtevää ääntä voidaan lähettää langattomasti eteenpäin Airport Expressille käytettävästä sovelluksesta riippumatta. Nyt esimerkiksi myös Songbird ja Spotify saavat äänensä kuuluviin.

Airfoil ei ole ilmainen sovellus, mutta käyttökelpoisuutensa ja näppäryytensä osalta ei 25 dollarin (+ 22% ALV) eli noin 25 euron hinta ole ollenkaan paha. Maksukin onnistui kätevästi Paypalin kautta. Mac OS X:n lisäksi Airfoil on saatavissa myös Windowsille. Internet-lähteiden mukaan ”MACSANTA07” -koodilla hinnasta tippuu vielä 10% pois.

Airfoilin avulla ääntä voidaan lähettää Airport Expressin kautta kaiuttimille tai esimerkiksi suoraan toiseen tietokoneeseen, jossa ääni otetaan vastaan ilmaisella Airfoil Speakers -sovelluksella (OS X, Windows ja Linux). Pienen käyttöliittymän kautta valitaan vain minkä sovelluksen ääntä eteenpäin lähetetään ja kenelle kaikille se jaetaan. Äänenvoimakkuuden voi sitoa käyttöjärjestelmän äänenvoimakkuuteen tai pitää erillään, jolloin äänenvoimakkuutta voi säätää vastaanottajakohtaisesti. Lisäksi Airfoiliin integroituvalla Soundflowerilla saadaan kaapattua kaikki koneesta tuleva ääni, jolloin lähettävää ohjelmaa ei tarvitse määritellä erikseen ja Airfoilin käyttö on melkein huomaamatonta.

Airfoil Airfoil
Käytettävän äänilähteen voi valita ohjelmittain

Lähetettävässä äänessä on noin parin sekunnin viive, foorumilähteiden mukaan 1850ms, joka ei musiikkia kuunnellessa ole ongelma, mutta videoiden katselemisessa viive on häiritsevä. Kuvan ja äänen tahdistamiseksi pitääkin käyttää joko Airfoilin tarjoamaa soitinta tai säätää viivettä itse. Viiveen asettaminen onnistuu muun muassa Mplayerin ja VLC:n asetuksista. Viive aiheutuu äänen siirtoon käytettävästä AirTunes-protokollasta ja Airport Expressistä, joka bufferoi äänen ennen sen lähettämistä eteenpäin.

Airfoil Airfoil Airfoil
Mplayerin ja VLC:n ääniasetukset viiveen osalta.

Tietenkin olihan Airport Expressin ja Airfoilin ostaminen näennäisesti hieman turhaa hienostelua, sillä hyvinhän se ääni siirtyi piuhaakin pitkin. Langaton ääni tuo kuitenkin helppoutta musiikin kuunteluun Macbookilla ja Airport Expressin avulla Xbox 360:nkin pääsee nyt langattomasti verkkoon. Useiden positiivisten asioiden lisäksi langattoman äänen hyödyntämisessä suurimpana negatiivisena puolena on äänen viive, jota ei esimerkiksi Youtube-videoita katsellessa voi kiertää.


Posted

in

, ,

by

Comments

5 vastausta artikkeliin “Airfoil tarjoaa Airtunesin langatonta ääntä kaikille”

 1. Marko avatar

  Heh, en kyllä muista miksi olen kirjoittanut, ettei PC:lle olisi vastaavaa, sillä tosiaan tuo yhdistelmä toimii myös Windowsissa.

 2. Mikko avatar
  Mikko

  Kyllä tuo Airport Express/Airfoil toimii PC:ssäkin.

 3. Marko avatar

  Ihan totta, ääni kulkee langattomasti.

  Eipä juuri taida olla PC:lle vastaavia edullisia laitteita ja sovelluksia, joilla äänen saa kätevästi tietokoneelta vahvistimeen. Jos on, niin kertokaa toki.

  Applesta ja Applen tuotteista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä ne ovat monilta osiltaan edistyksellisiä kokonaisuuksia, vaikka harvoin mitään uutta on varsinaisesti keksitty.

  Ei se tekniikka, vaan sen soveltaminen.

 4. Pauli Hollmérus avatar
  Pauli Hollmérus

  ihanko totta? joko ääni pystytään siirtämään tietokoneelta?
  itselläni on langattomat kuulokkeet olleet jo kohta 10 vuotta,
  televisio kuvaa alettiin siirtämään tv vastaan ottimeen jo kai 40 luvulla?

  hyvä mac!

  innolla odotan että aple kehittyy saamaan -JOPA- kuvan siirettyä langattomasti toiseen monitoriin. eletäänhän vasta vuotta 2010 , joten jään odottamaan innolla uusia saavutuksia!
  Yes!

 5. Pauli Huhtiniemi avatar
  Pauli Huhtiniemi

  Itsekin sijoitin eilen Airfoiliin ja sen jälkeen onkin soinut Spotify langattomasti :) Viive on tosiaan harmittavan suuri, mutta musan kuuntelussa sillä nyt ei ole juuri väliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *