Olen monesti miettinyt, miksi kaksi päällekkäin tai vierekkäin sijoitettua pistorasiaa on yleensä aina toteutettu siten, että niihin ei varmasti voi laittaa kahta maadoitettua pistoketta.
Atlantin toisella puolella tämä on ymmärretty ja markkinoilla on saatavilla ongelmaan ratkaisu. Muun muassa Smarthome kauppaa 360 astetta kääntyviä pistorasioita, joihin saa helposti yhtäaikaisesti kaksi isoa töpseliä tai laturia. Kätevää ja edullistakin.
Vielä jos tällaisia olisi saatavilla myös sukopistorasioina, vaikka joissain jatkojohdoissa onkin pistorasiat käännetty hieman kulmittain.
En ole juuri sähkötekniikkaa lukenut, mutta luulisi olevan yhtä helppoa kääntää pistorasiat hieman sivuttain, kuin niiden suoraankin laittaminen. Vai onko sillä oikeasti jokin tarkoitus, että vuosikymmeniä on kahden pistorasian koteloiden tökkelit sijoitettu mahdollisimman epäkäytännöllisesti?
(via Gizmodo)
Heh, hyvin ajateltu ja tuntuuhan tuo ihan loogiseltakin, kun asiaa katsoo tuolta kantilta. Pitää vain ketjuttaa jatkojohtoja ja sopeutua asiaan.
Siltikin on hieman kummalliselta, kun pienellä muutoksella esimerkiksi edes asettamalla pistorasiat vierekkäin, olisi tuokin ”ongelma” ratkaistu. Varmaan allekkain olevilla pistorasioillakin on jokin merkitys, tilavaatimus tai estetiikka.
Poistin tuon väärään paikkaan menneen kommentin.
Jaa ensimmäinen kommentti tuli väärään paikkaan. Sääli, ettei sitä pysty ainakaan omatoimisesti poistamaan. Mutta. Tässä sama uudelleen oikeassa paikassa:
Kun aloin ajattelemaan asiaa tarkemmin, niin tulin siihen johtopäätökseen, että siksi, että niissä on tarkoitettu käytettäväksi vain yhtä. Kyllähän siihen kaksi pistoketta saa kun laittaa toisen ylösalaisin. Pöhköltähän se näyttää, mutta esimerkiksi imuroidessa tämä ei haittaa, koska toimenpiteen jälkeen imuri otetaan irti pistokkeesta.
Viimeisen vapaana olevan pistorasian käyttämisessä ei vain ole mitään järkeä. Homma rakentuukin sille pohjalle, että jos tarvitaan useampaa kuin yhtä laitetta, laitetaan pistokkeeseen jatkojohto. Näin säilyy aina vähintään yksi pistoke varalla.
Tiedä miten maailmalla valvotaan sähkölaitteiden turvallisuutta, mutta kyllä tuollaisen uskoisi olevan oikein toteutettuna yhtä turvallinen kuin normaalit pistorasiatkin.
En kyllä osannut Googlettaa sellaista pistorasiayhdistelmää, jossa kaksi normaalia pistorasiaa olisi aseteltu sopivasti vinottain. Onko sellaisia edes?
Tuskin koskisin tikullakaan jatkorasiaan jonka positiota voisi lennossa mulpata. Polta sillä vehkeet/kämppä niin naurulla ei rajaa, ainakaan vakuutustarkastajan.
Hyväksyttyjä normirasioita löytyy nykyisi jo joka lähtöön ja joka suuntaan joten käytetään niitä.
Eipä tuolle kääntämiselle ole mitään sähköteknistä tai -turvallisuus estettä. Ehkä se on sitä skandinaavista (tai saksalaista) muotoilua, kaikki järjestelmällisesti suorassa linjassa.
Toisaalta vain huonosti/väärin suunniteltuun rasiaan ei saa pistoketta kiinni. Halvoissa jatkojohdoissa näkee lähes säännöllisesti väärässä kulmassa olevia liittimiä.
t. sähköteekkari :)