Katsaus vuoden 2012 kirjoituksiin

Vuosi on vaihtunut, joten on hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto blogin viime vuodesta. Tyylilleen uskollisena blogin kirjoitukset ovat vaihdelleet aihepiireiltään teknologiasta matkailuun, opiskeluun ja jopa leivontaan. Pääosin kirjoitukset ovat kuitenkin olleet teknologiaan liittyviä ja vuoden aikana onkin testattu useita erilaisia vekottimia. Vuoden 2012 aikana ”Se on kiva sillo” -blogissa ilmestyi 33 kirjoitusta, eli keskimäärin vajaat 3 kuukaudessa. Vuoden 2011 yhteenvetoon olen kirjoittanut, että kirjoitin keskimäärin kaksi juttua kuukaudessa, joten kirjoitustahti on hieman parantunut.

Tässä lyhyt yhteenveto blogin vuoden 2012 tapahtumista aihepiireittäin.

Vuosi 2012 Instagram-kuvina

Teknologia ja sovellukset

Vuosi 2012 oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa järjestin lukija-arvonnan Penclic -kynäotehiirestä, jonka sain arvottavaksi liittyen Penclic-yrityksen mainoskampanjaan. Vaikutti aika kätevältä tuotteelta, vaikkakaan en sitä itse testannut. Lisäksi kirjoitin muutamaan otteeseen Philipsin Wake up Experiment- kokeesta ja saamastani Wake-up sarastusvalosta osana yrityksen kampanjaa.

Ennen kesälomamatkaa tartuin Gigantin tarjoukseen ja hankin edullisen Canon Ixus 220HS -pokkarikameran, jota saa viritettyä myös CHDK:lla. En edelleenkään keksinyt CHDK:lle kunnollista käyttöä verrattuna kameran omiin toimintoihin, mutta hyvin se kamera matkalla kuitenkin toimi. Hieman samoin kävi tilaamalleni Raspberry Pi:lle, joka edelleen odottaa järkevää käyttökohdetta. Raspberry Pi vaikutti kyllä aika kätevältä ja pitäisi ehkä siitä jokin verkonpaino viritellä.

Syksyllä pohdin myös vanhan Macbookkini (late 2008) päivittämistä Macbook Airiin, mutta lopulta päätin vain uudistaa sen sisuskaluja lisäämällä muistia ja vaihtamalla SSD-levyn. Hieman kone virkistyikin, mutta tekohengitykseltä se edelleen tuntuu. Päivityksen yhteydessä tuli myös todettua kantapään kautta, että vanha sanonta ”halvalla ei saa hyvää” pitää edelleen paikkansa, kun tilasin tarvikeakun Macbookkiin eBaysta. Halvalla. No, eipä sillä mitään sitten tehnyt.

Viime vuoden parhaimpiin hankintoihin kuului Googlen Nexus 7 3G -tabletti, joka on kooltaan näppärän pieni, mutta tarjoaa monia erilaisia käyttötarkoituksia kirjojen lukemisesta peleihin ja vaikka Netflixin käyttämiseen. Netflix osoittautui aika käteväksi viihdepalveluksi, etenkin kun vuoden alusta katsottavaksi tuli Stargate SG-1:n kaikki 10 kautta. ”MacGyver avaruudessa”, kuten kaverini totesi, mutta silti hauskaa katsottavaa, etenkin kun MTV 3:n näytti sarjaa miten sattui ja vaan osan kausista.

Lifebook4Life

Fujitsun markkinointiaktiviteetit sosiaalisessa mediassa jatkuivat alkutalvesta Profile Pitch -kilpailulla, josta palkinnoksi kotiin saapui LIFEBOOK T901 -kannettava, joka osoittautui aika näppäräksi. Sillä olikin kätevä piirrellä muutamia kuvia, kun LIFEBOOK4Life- kampanja jatkui keväällä lyhyellä kolmen tehtävän projektilla. Myöhemmin postimies toi paketin, josta löytyi muun muassa Fujitsu Celvin NAS Q700 -levypalvelin, joka on ollut erittäin kätevä usean tietokoneen taloudessa. En kyllä ymmärrä, miksen ole aikaisemmin viritellyt verkkokovalevyä käyttöön.

Olin jonkin aikaa harkinnut tablettitietokoneen hankkimista, joten kun Fujitsu antoi testattavaksi STYLISTIC M532 -Android-tabletin, oli sitä pakko kokeilla. Näppärä vekotin, vaikka 10″ koko on hieman kaksijakoinen asia. Ensimmäinen tuntuma tabletteihin oli positiivinen, mutta ostopäätös sai vielä odottaa.

Loppusyksystä useampi ilta kului LIFEBOOK4Life ”Ultra Test Flight” -projektin parissa, jossa tällä kertaa testattavina olivat kaksi Ultrabookkia, LIFEBOOK UH572 ja U772. Ansioituneena ”Silver Insider” -sisäpiiriläisenä sain testattavakseni U772:n, josta on tosin vielä lyhyt arvostelu kirjoittamatta. Kampanjan tämän vuotiset artikkelini löytyvät LIFEBOOK4Life -kampanjan profiilistani. Kampanjaan liittyen vierailin jälleen Fujitsu Forum 2012:ssa Fujitsun kutsumana. Tällä kertaa aikaa oli päivä enemmän ja kävimme tutustumassa myös Fujitsun tehtaaseen. Olimme jälleen matkalla lähes samalla porukalla kuin viime vuonna, joten hauskaa oli.

Android

Mobiiliaihepiirien osalta kirjoitin lyhyesti HTC Wildfiren roottauksesta ja Cyanogenmodin asentamisesta, joka oli aika yksinkertainen prosessi. Ei Wildfirestä edelleenkään kunnollista laitetta tullut, mutta hieman virkeämpi, vaikka nykyään onkin kylmänä laatikossa. Jatkoin viime vuonna myös Android-sovellusten esittelyä ensin älypelien osalta ja myöhemmin keväällä toimintapelien osalta. Androidin sovellustarjonta on edelleen erittäin vaihtelevaa ja hyvien sovellusten löytäminen on mielestäni työlästä (kuten muillakin alustoilla). Suuntaus näyttäisi olevan, että maksulliset sovellukset ovat tulleet enenemissä määrin myös Androidille, mikä onkin ihan oikein kehittäjiä ajatellen.

Android-laitteiden osalta testasin Fujitsun STYLISTIC M532 -tablettia ja Googlen Nexus 7 3G -tablettia, jotka molemmat osoittautuivat ihan päteviksi laitteiksi. En vieläkään oikein ole varma, onko 10″ vai 7″ -tabletti parempi.

Matkailu

Matkustelu ja uusien paikkojen näkeminen on aina virkistävää, joten perinteisen Rukan kevätrinteet -matkan lisäksi tutustun pääsiäisenä Tallinnan kulttuuritarjontaan. Paljon on lahden takana nähtävää, SuperAlkon ja Viru-keskuksen lisäksi.

Kesälomalla suuntasin kohti Aurinkorannikkoa eli Costa del Solia ja Fuengirolaa. TV-sarjasta paikkakuntaan saikin sopivasti tuntumaa, mutta enpä juuri paikalla ollut, vaan vierailin läheisissä kaupungeissa, Gibraltarilla Iso-Britanniassa ja Tangerissa Marokossa. Aurinkoa riitti, hieman liikaakin. Ehkä tänä vuonna saan artikkelit valmiiksi Gibraltarin ja Tangerin -vierailustani.

Pelit

Pelaaminen on aina ollut mainio keino rentoutua ja kokea eräänlaisia adrenaliinin täyteisiä hetkiä. Viime vuonna keskityinkin enemmän pelaamiseen, kuin siitä kirjoittamiseen. Vuoden 2011 pelaamisen arvoisten pelien listalta sain pelattua Uncharted 3: Drake’s Deception, Bastion, Forza Motorsport 4 ja Trine 2 -pelit, sekä aloittamaan Deus Ex: Human Revolutionin. Pöydällä muovikääreissä odottaa vielä Batman: Arkham City (Game of the year -versio). Vuoden 2010 peleistä Mass Effect 2 on kovassa vauhdissa kohti loppua, joten seuraavan osan pariin päässee tänä vuonna. Vuoden aikana tuli jälleen kerättyä digitaalista pelivalikoimaa Humble Bundlen kautta, josta löytyi muun muassa Frozenbyten Trine 2, Bastion, Recoil Gamesin Rochard ja Darksiders.

Opiskelu

Akateemiset opiskelut olivat jo takanapäin, mutta koska elämä on jatkuvaa opiskelua, osallistuin Courseran ”Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus” -kurssille, josta kirjoitin muistiinpanot alkuosalta ja loppuosalta. Kurssi oli kyllä mainio, vaikka suurin osa sisällöstä olikin jo tullut käsiteltyä lopputyötäni tehdessä.

Uuden ohjelmointikielen ja aivojen aktivoinnin osalta koodailin Project Euleria Pythonilla ja osallistuin Courseran ”Functional Programming Principles in Scala” -kurssille. Kävin myös kuuntelemassa HTML 5:sta ja Windows Phonesta LDW12 innovaatiopäivällä. Myös Mozvoikko-oikolukulisäosa Firefoxille päivittyi ja sai version myös PowerPC:lle.

Sekalaiset

Blogi on usein tarjonnut myös herkuttelijoille jotain, joten viime vuonna leivoin siirappisen herkullisen piimäkakun. Maukasta sekä suoraan uunista että hieman vetäytyneenä ja jääkaappikylmänä. Piimäkakun seuraksi kelpasi nauttia Angry Birds -kahveja, jotka Paulig lähetti makusteltavaksi. Ja jos vahingossa kaataa täyden kahvikupin kahvia matolle, onnistuu sen siivoaminen PVA-imublokilla.

Se on kiva sillo -blogi sai myös tunnustusta teknologiablogien saralla sijoittuen Cision listauksessa Top 10:een. Listaus olisi voitu kyllä tehdä paremminkin, joten tein vaihtoehtoisen teknologiablogi-listauksen. Blogin kirjoittaja osallistui myös miesten terveysasioiden esille tuomiseen kasvattamalla viiksiä Movemberin aikana. Lahjoituksia ei kyllä herunut, mutta kyllä ne viikset sieltä kasvoivat.

Muut esille tulleet asiat

Viime vuoden aikana aloitin hieman aktiivisemmin kirjoittamaan myös Twitterissä ja Rule of Tech -blogissani. Twitter on osoittautunut käteväksi muistilistaksi näppärien ja kiinnostavien asioiden osalta, sillä onhan ne 140 merkin ajatelmat selkeästi helpompia. Rule of Tech -blogin osalta pitäisi edelleen aktivoitua, sillä se toimii kätevänä sovelluskehitykseen liittyvien asioiden muistikirjana.

Työrintamalla ei juuri muutoksia tapahtunut titteliä ja työtoverien vaihtuvuutta lukuun ottamatta. Java-arkkitehti -sertifikaatti on edelleen työnalla, mutta ehdin sentään suorittamaan Certified ScrumMaster -kurssin. Samaa muuttumattomuuden linjaa mentiin myös pyöräilyn saralla, sillä Santa Cruz Bullit pölyttyi tallissa myös viime vuonna. Ehkä sitten tänä vuonna alamäkeen. Toisaalta uutena välineenä sain käyttööni faijan vanhan maantiepyörän, jolla tuli vajaa tuhat kilometriä poljettua.

Vuoden 2012 aikana jäi kirjoittamatta muun muassa toissa vuoden matkasta Pietariin ja viime vuoden matkasta Viipuriin, jotka molemmat olivat hienoa reissuja. Samoin Gibraltar ja Tanger olisivat olleet kirjoittamisen arvoisia aiheita. Ehkä kyseisistä aiheista saa tänä vuonna lyhyet pätkät tehtyä.

Vuosi 2013

Vuosi 2013 jatkaa siitä, mihin 2012 päättyi ja suunnitelmat ja tavoitteet ovat edelleen enemmän tai vähemmän suunnitelmallista treenaamista kohti kesän pyöräilykautta ja uusien sovelluskehitysasioiden opiskelua. Courseran ja muiden avointen verkkoyliopistojen kurssit ovat osoittautuneet kätevän motivoiviksi.

Saa nähdä, mitä sitä tänä vuonna keksii, sillä jälleen on koko vuosi aikaa.

Katsaus vuoden 2011 kirjoituksiin

Vuosi 2011 lähenee loppuaan ja on hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto blogin vuodesta, jossa kirjoitukset ovat pääasiassa käsitelleet Androidia, matkailua, ohjelmistokehitystä, teknologiaa ja pelejä. Eli aikalailla blogin aihepiirissä ollaan pysytty, vaikkakin leipomisestakin kirjoitin. Edellinen, ja tähän mennessä ainoa, katsaus blogin vuoteen onkin jo vuodelta 2007.

Se on kiva sillo -blogin kirjoitustahti on viime vuosien aikana hiipunut, ollen noin kaksi juttua kuukaudessa (2011: 26 kpl ja 2010: 29 kpl). Työt ja lisääntynyt liikunta ovat selkeästi vieneet sen ylimääräisen ajan, tosin en tiedä miten 2009 ehdin kirjoittamaan 6 juttua kuukaudessa, vaikka kuntoilin ja olin töissä kuten nyt. Toisaalta juttujen syvyys ja painotus ovat viime vuosina olleet hieman parempia.

Tässä lyhyt yhteenveto blogin vuoden 2011 tapahtumista aihepiireittäin.

Lifebook4Life:
Vuoden 2011 kohokohta sekä kokemuksellisessa että kirjoituksellisessa mielessä oli Fujitsu Lifebook4Life -projektiin osallistuminen, jossa testasin Fujitsu Lifebook S761:ttä ja vierailin Münchenissä pidetyssä Fujitsu Forum 2011:ssä Fujitsun kutsumana. Lifebook4Life-projekti oli mielenkiintoinen ja haastoi vetreyttämään kirjoittamista englanniksi ja valokuvaamaan sopivan luovasti. Artikkeleista tulikin aika hyviä, vaikka itse sanonkin :)

Android:
Vaikka käytän kotona pääasiassa Macbookkia, löytyy matkapuhelimestani Android. Vuoden 2011 syksyllä aikaisempi budjettimallin HTC Wildfire -luurini vaihtui HTC Sensationiin. Androidille löytyy lukuisia erilaisia sovelluksia, mutta hyvien ohjelmien poiminta tauhkan joukosta on työlästä. Aloitin viime vuonna Androidin sovellustarjontaa käsittelevän kirjoitussarjan, joka tänä vuonna jatkui ensin miten löytää hävinnyt puhelin -kirjoituksella ja sitten Androidin sovellustarjonta, osa 3:lla. Kirjoituspöydällä on aiheeseen liittyen lisää materiaalia.

Matkailu:
Vuosi 2011 oli kokemusrikas myös matkailun osalta, käydessäni ensin (jälleen) keväisessä Edinburgissa ja sitten aurinkoisella Rukalla. Kesän päätteeksi vielä laivalla Pietariin, josta matkakertomus ja kuvat odottavat edelleen kirjoituspöydällä viimeistelyä. Münchenissä vierailu Fujitsu Forumin osalta jäi lähinnä messualueen ja Helsinki-Vantaan, Münchenin ja Kööpenhaminan lentokenttien näkemiseksi.

Voikko:
Muutaman vuoden ajan olen avustanut Voikko – suomen kielen oikoluku -projektia kääntämällä mozvoikko-lisäosaa Firefoxille Mac OS X:ssä ja hieman jatkokehittämällä Mac OS X:lle VoikkoSpellService-oikolukijaa. Vuoden 2011 aikana VoikkoSpellService irrotettiin Voikon versiohallinnasta ottaessani sen omaan Git-versiohallintaan ja palikka sai kyvyn tallentaa sanoja omaan sanakirjaan. Kehityslistalla toteuttamattomana on vielä kieliopin tarkistus, 64-bittisen version ongelmat, sekä Xcode 4:ssa tulleiden oikeuksien määrittely.

Mozvoikon kääntäminen helpottui huomattavasti, kun syksyllä Andris Pavenis kehitti siitä js-ctypesiä hyödyntävän version, jolloin lisäosaa ei tarvitse kääntää Firefoxin kanssa. Samoin sain oikeudet päivittää lisäosaa Firefoxin Addons -sivuille, joten version pitäminen ajan tasalla on nyt helpompaa. Kehitysversiot löytyvät edelleen Voikko – Suomen kielen oikoluku -sivultaan.

Teknologia ja sovellukset:
Teknologian kanssa leikkimisen aloitin heti vuoden alussa, kun hankin mediatietokoneeksi Asuksen S1:n. Se on varustettu Atom D525 -tuplaydinprosessorilla ja nVidian Ion2 -piirillä ja täten jaksaa pyörittää Full HD -materiaalia. Koneeseen kävi näppärästi Macbookin vanhat muistit ja pöytäkoneesta edesmenneestä pöytäkoneesta jäänyt 3,5″ -kiintolevy. Hitaahko tuollainen Atom on, mutta jaksaa yllättävän hyvin pyörittää indie-pelejä. Pelaamista varten hankin lisäksi adapterin Xbox 360:n ohjaimen liittämiseksi tietokoneeseen. Laitteistojen osalta alkuvuodesta työkoneeksi saamani Lenovo Thinkpad W510 tarjosi kivasti lisäpuhtia sovelluskehitykseen, vaikka SSD-levyä jäinkin edelleen kaipaamaan.

Sovellusten saralla kirjoittaminen jäi vähälle, vaikkakin työn ja harrastusten ohessa erilaisia asioita testailinkin. Osana viime vuotuista diplomityötäni Web-sovellusten prototypoimisesta, olin seurannut Tiggr-prototypointisovelluksen kehittymistä. Kätevä sovellus, jolle varmasti löytyy käyttökohteensa, mutta itse en niin innostunut tuollaisesta lopulta ollut: käyttö jäi lyhyeen kokeiluun. Kesällä juhannuksen jälkeen oli jälleen uuden Eclipsen vuoro, joka toi taas pieniä uudistuksia kuten paremman Maven-integraation. Kun Microsoft julkaisi syksyllä Windows 8:n kehittäjäennakon, piti sitäkin testata.

Pelit:
Vuosittain jää lukuisia mainioita pelejä pelaamatta, mutta pelit eivät onneksi juurikaan vanhene. Tämän vuoden aikana olenkin pelannut osaa vuoden 2010 pelaamisen arvoisista peleistä kuten Super Meat Boy, Red Dead Redemption, Limbo ja Mass Effect 2. Super Mario Galaxy 2 jää vielä ensi vuodelle, kun ykkösosakin on läpäisemättä. Vuoden 2012 pelaamisen arvoiset pelit -kirjoitus odottaa ensi vuotta :)

Vuoden aikana hankin myös useita uusia pelejä etenkin Humble Bundlen kautta, kuten suomalaisen Frozenbyten Trine, Block That Matters, Super Meat Boy (toistamiseen) ja Limbo. Niitä olikin hyvä pelata tietokoneeseen liitetyllä Xbox 360:n ohjaimella. Pientä viivettä on kyllä tuossa havaittavissa, kuten kaikissa langattomissa ohjaimissa, joka ärsyttää etenkin tarkkuutta vaativassa Super Meat Boyssa.

Kirjoittamattomat:
Vuoden aikana tapahtui myös asioita, joista en blogissa kirjoittanut. Näistä suurimpana kenties muuttaminen Kannelmäessä olleesta vuokra-asunnosta omaan asuntoon Espoon Leppävaaraan. 60m^2 vaihtui 45m^2, mutta nyt on sekä oma sauna että autotalli. Ja paljon pankkilainaa. Urheilun osalta vuosi ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan ja keväällä hankkimani käytetty Santa Cruz Bullit 2009 -pyörä pysyi aikalailla paikallaan. Kaavailin sitä välineeksi Enduroon, mutta se jäi ajatuksen asteelle, sillä en päässyt treenaamaan keväällä riittävästi ja suojahaarniskankin osto jäi vaiheeseen. Ehkä siis ensi vuonna. Työrintamalla ei juuri suuria uudistuksia tapahtunut, hieman vaihtuvuutta työtovereissa, suoritin ITIL-sertifikaatin ja otin haltuun uutta teknologiaa kuten JSF 2:sta ja Wicketiä. Ura suuntaa kohti Java-arkkitehtiä ja tehtävät jo sitä suurilta osin ovatkin.

Vuosi 2012:
Ensi vuoden osalta suunnitelmat ja tavoitteet ovat laajassa näkökulmassa enemmän tai vähemmän suunnitelmallista treenaamista kohti kesän pyöräilykautta ja opiskelua Java-arkkitehdin sertifikaattia varten. Lisäksi matkailua pitäisi harrastaa tekemällä muutama vielä kohdetta vailla oleva ulkomaanmatka ja suunnata vähintään kerran Rukalle laskemaan. Myös kirjoittamisen osalta, sekä tässä että Rule of Tech -blogissani, on tarkoitus aktivoitua ja kirjoittaa kiinnostavista asioista eikä vain säätää niitä. Saa nähdä mitä muuta uusi vuosi tuo tullessaan.

Hyvää uutta vuotta!

Linux pelikoneena: pelitarjonta, osa 2

Linuxilla ei tarvitse keskittyä kernelin kääntämiseen tai X-ikkunoinnin konffaamiseen, vaan aikaa voi kuluttaa myös pelaamalla. Testailin jo aikaisemmin Linuxin pelitarjontaa ja on aika jatkaa peleistä, jotka jäivät käsittelemättä. Useita pelejä jäi vielä testaamatta, joten pelattavaa riittää jatkossakin.

  • Metal Blob Solid: Blob Wars
    Blob Wars heittää pelaajan taistelemaan maailman vallanneita avaruuden pallukoita vastaan. Tehtävänä on taistella läpi vihollistukikohtien ja pelastaa maailma. Kevyttä tasoloikkaa yhdistettynä räiskintään.

    Blob Wars Blob Wars Blob Wars Blob Wars
  • Secret Maryo Chronicles
    Secret Maryo Chronicles muistuttaa hieman, tai oikeastaan aika paljonkin, Super Mario World -peliä monelta osa-alueeltaan. Musiikit ja äänet tuntuvat varmasti tutuilta kaikille Super Mario Wordlia pelanneille ja pelistä löytyy tutut sienet, kilpikonnat ja kukat. Tuntumaltaan SMC on näppäimistöltä pelattuna hieman turhankin herkkä ja epätarkan tuntuinen eikä pelin objektit ole aina aivan grafiikan näyttämän kokoisia. Tämä aiheuttaakin välillä ikäviä sivuosumia liikkuviin vihollisiin. Pelattavuusarvoltaan SMC on kuitenkin viihdyttävä ja varmasti parempi peliohjaimella pelattuna. Peli löytyy Gentoon Portagesta games-arcade/smc-paketista ja on saatavissa myös Windowsille.

    SMC SMC SMC
  • Neverput
    Neverputt on minigolf-peli, joka tulee Neverballin mukana ja pelien yhtenäisyyden huomaa nopeasti. Erilaisia minigolf-kenttiä on useita perinteistä minigolfia muistuttavista kentistä aina hieman erikoisempiin ja haasteellisempiin kenttiin. Mukavaa pelattavaa ja samalla kertaa voi golffata useampikin pelaaja. Peli on saatavissa myös Windowsille.

    Neverputt Neverput Neverputt Neverputt
  • Tux Kart ja Super Tux Kart
    Mikroautoilua erilaisilla eläinhahmoilla ja pelissä on selkeitä vaikutteita Super Mario Kart -pelistä. Super Tux Kart on monilta osin viritetty versio Tux Kartista, mutta perusmekaniikka on peleissä ainakin päälisin puolin sama. Pelattavuudeltaan Super Tux Kart on ihan viihdyttävää ajanvietettä, joskaan ei pidemmän päälle jaksa innostaa. Super Tux Kart on saatavissa myös Windowsille.

    Tux Kart Tux Kart Tux Kart Tux Kart
    Super Tux Kart Super Tux Kart Tux Kart Super Tux Kart

Katsaus vuoden 2007 Se on kiva sillo -kirjoituksiin

Vuoden 2007 lähestyessä loppuaan on aika tehdä pieni katsaus blogin kirjoituksiin. Blogissa käsitellyt aiheet vaihtelivat teknillisistä Linuxiin, Windowsiin ja Mac OS X:ään liittyneistä kirjoituksista vekottimiin ja muihin kevyempiin aiheisiin.

Vuosi 2007 sisälsi monipuolisia aiheita ja muutamia hieman laajempiakin kirjoituksia. Yhteensä juttuja kertyi 185 kappaletta ja aktiivisin kuukausi oli huhtikuu 20:lla jutulla. Vastaavasti hiljaisin kuukausi oli toukokuu, jolloin teknisistä ongelmista johtuen sain aikaan vain 9 kirjoitusta. Blogin yleisin aihe oli vekottimet 96 jutulla. Bloggaamisesta kirjoitin kaikkiaan 12 kirjoitusta, liittyen WordPressin uusiin versioihin ja blogin uudistuksiin: vuoden aikana nähtiin kaksi ulkoasuvaihdosta ja blogi sai muun muassa tagit, paremman arkiston ja päivän linkit -osion.

Linux-aiheiden käsittely pysyi vahvasti edustettuna 74:lla jutulla ja aiheet sisälsivät kuivahkoa kirjoittelua Linuxin ylläpitämisestä ja kevyempää asiaa ohjelmista, peleistä ja graafisista iloista. Viihdepuolella tutustuin Linuxin pelitarjontaan, joka oli luovaa ja tasoltaan vaihtelevaa ja kokeilin Winellä ajettavien Windows-pelien vauhdittamista Direct X 9.0c:n avulla. Testailin myös Compiz Fusionia, joka oli viimeinkin saatettu toimivaksi kokonaisuudeksi ja toi työpöydälle graafista iloittelua. Yllätyin myös positiivisesti, kuinka mainiosti AmaroK ja Creative Zen V -mp3-soitin toimivat yhteen. Lisäksi asentelin Openoffice.orgiin suomenkielisen voikko-oikoluvun, optimoin Apachea ja MySQL:ää vähille resursseille ja otin toisen koneen mukaan Gentoon pakettien kääntöön DistCC:n avustuksella. Laitoin myös komentoja ajoon aina X:n käynnistyessä ja opin sammuttamaan koneen virtanapista painamalla. Ohjelmistoista testailin muun muassa IE4Linuxia, SportsTrackeria ja Pytraineria,

Matkapuhelimet saapuivat blogin aiheisiin Nokian N95:n myötä. Windowsissa puhelimien kanssa leikkiminen onnistuu hyvin, mutta S60-puhelimen kanssa kommunikointia Linuxia tai Macia käyttäen ei ole tehty yhtä helpoksi tai monipuoliseksi. Uuteen puhelimeen piti tietenkin myös asennella käteviä sovelluksia ja vaihtaa valmiustilan pikakuvakkeet.

Mac OS X:ää käsittelevät aiheet jäivät kohtalaisen vähäisiksi iBookin käytön vähentyessä ja Mac-maailmaan liittyviä tapahtumia käsittelin vaihtelevasti. Syksyllä julkistettiin kauan odotettu Mac OS X Leopard ja aiheesta kirjoitettiinkin useilla uutissivustoilla hieman liiankin paljon. Otin aiheeseen hieman erilaisen lähestymisen ja käsittelin Leopardin uusia ominaisuuksia, joilla on merkitystä. Vastaavasti jätin koko iPhone-vouhotuksen omaan arvoonsa. Kiinnostavia aiheita oli myös Safarin julkistaminen Windowsin nopeimmaksi selaimeksi, joka piti ainakin JavaScriptin osalta paikkansa. Safari 3 Public Betaa piti tietenkin myös testata käytännössä. Enää ei tarvitse Windowsissa leikkiä WebKit-selaimen kanssa. Juttuja varten tarvittiin myös kuvia, ja vaikka ruudunkaappausten ottaminen OS X:ssä on yksinkertaista, piti sitäkin erikseen blogissa käsitellä. Testailin myös Google Readerin muuttamista OS X -sovelluksen näköiseksi, mutta Hicksdesignin toteuttama teema ja sen jatkuva päivittäminen ei jaksanut pidemmän päälle innostaa.

Viihteen ja moottoriurheilun puolella jännittävän Formula 1 -kauden ratkaisuhetket huipentuivat syksyllä viimeiseen kisaan ja Formula 1 -kisoja pystyi seuraamaan netistä Windowsilla ja myöhemmin alkusyksystä testailin F1-kisojen näkymistä Linuxissa. Kuvanlaadussa täytyi tinkiä aikalailla, mutta selostuksen osalta oli vain voitettavaa. Etenkin jenkkikanavien selostus oli loistavaa. MTV3:n kanavapaketti on kuitenkin helpompi tapa Formuloiden seuraamiseen ja vuoden aikana eri maksukanavia mainostettiinkin useamman viikonlopun ajan sekä antenni- että kaapeliverkossa muun muassa Cable Open! -kampanjassa.

Vuoden aikana tuli käytyä myös muutamissa tapahtumissa. Päivälehden museon Metro-näyttely oli mielenkiintoinen ja tarjosi lehtiartikkeleita ja valokuvia Metron rakentamisen ajoilta. Vierailin myös Lahdessa Guru 07 -pelimessuilla, jossa oli esillä kaikki kolmannen sukupolven konsolit ja etenkin Microsoft oli panostanut Xbox 360:n näkyvyyteen. Microsoftin panostus markkinointiin näkyi myös syksyllä Digiexpossa ja alkuvuonna Kampissa olleen Vista-teltan muodossa. Kaikesta markkinoinnista huolimatta ostin syksyllä Nintendo Wii:n ja Windows XP vaihtui Gentoo Linuxiin.

Linuxin lisäksi myös Windowsin kanssa pitää joka arkipäivä räpellellä ja Windows XP jaksoikin ärsyttää omituisine ominaisuuksineen. Vuoden aikana pääsin kuitenkin eroon Windows Updaten muistutus-ruudusta ja Samba-jakojen talletetuista nimistä. Sain lisäksi apuja tekstin liittämiseen Wordiin ilman muotoiluja, löysin pikanäppäimen ikkunan pienentämiseen ja kätevän Launchyn ohjelmien käynnistämiseen OS X:n tyylisesti. Otin myös pikakomennot haltuun. Vistaakin piti testailla ja todeta, että User Account Control on ärsyttävä.

Pelikonsolien osalta sain viimeinkin tehtyä päätöksen ja kolmannen sukupolven konsoleista hyllystä löytyy nyt Nintendon Wii ja Super Mario Galaxy on osoittautunut loistavaksi peliksi. Keväällä harkitsin jo kovasti Xbox 360:n ostamista, mutta etenkin Xbox 360 -konsolin tekniset ongelmat ja tuloillaan ollut uusi versio siirsivät hankintapäätöksen tekemistä.

Blogin ulkopuolella vuosi 2007 painottui mielenkiintoiseen kesätyöhön, jossa oli mukavat työkaverit ja -ilmapiiri, ja myöhemmin syksyllä työpaikan saantiin. Syksyllä tuli tutustuttua myös Helsingin vuokra-asuntomarkkinoihin, joka vaikutti aika toivottomalta: korkeat vuokrat, heikkokuntoiset asunnot tai vaihtoehtoisesti kaukana. Sopiva vuokra-asunto kuitenkin löytyi 14:sta asuntonäyttöä ja puolitoista kuukautta myöhemmin. Opiskeluiden etenemisen suhteen .NET Sovelluskehitys -intensiivikurssi oli mukava tapahtuma ja kandidaatintyön kirjoittaminen pysyi edelleen aiheen miettimisessä. Kokonaisuutena vuosi oli tapahtumarikas monellakin tasolla ja vuoteen 2008 siirrytäänkin odottavaisin tunnelmin.

Blogin osalta vuoden 2007 tilinpäätös on hyvä; Parin vuoden aikana kirjoitusten aihepiirit ovat vakiintuneet aika hyvin ja kirjoitustahtikin on pysynyt suunnilleen samana: keskimäärin 15 kirjoitusta kuukaudessa. Kaikenkaikkiaan juttuja on kertynyt 445 kappaletta ja ne ovat keränneet 76 kommenttia ja 1973 roskaviestiä. Aihepiirejä löytyy lukumäärällisesti 15 kappaletta ja tageja 112 kappaletta (joista vain osa on oikeasti käytössä). Hienoista kasvua on nähtävissä sekä kirjoitusten, että lukijamäärien osalta.

Se on kiva sillo jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla myös vuonna 2008: kirjoituksia erilaisista vekottimista, tietotekniikasta ja sen käyttämisestä. Wii:hin ja S60-puhelimiin liittyvät jutut lisääntynevät ja myös Linux pysynee vahvasti edustettuna. Windowsiin liittyvät aiheet kasvattanevat myös osuuttaan päivittäisestä Windows-käytöstä johtuen. Mac OS X:n osuus pysynee samalla tasolla, eikä siihen taida olla muutosta tulossa, ellei Macbook sitten ala houkutella. Saa nähdä mihin suuntaan blogi ensi vuonna kehittyy.

Hyvää uutta vuotta!

Linux pelikoneena: pelitarjonta on luovaa ja tasoltaan vaihtelevaa

On yleinen kuvitelma, ettei Linuxista ole pelikoneeksi. Tämä onkin osittain totta, sillä suurella rahalla tehtyjä pelejä on tarjolla lähinnä vain Windowsille. Linuxilla voi tietenkin pelata Windows-pelejä Winen avulla, mutta uusimpien Windows-pelien pelaaminen on hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Pelitarjonta Linuxille ei kuitenkaan ole olematonta, sillä ilmaisia pelejä löytyy paljon ja useista peligenreistä. Tasoltaan pelit ovat vaihtelevia, mutta luovia, idearikkaita ja mikä tärkeintä, ilmaisia.

On kuitenkin selvää, ettei Linuxille pääasiassa vapaaehtoisvoimin ja ilman rahoitusta toteutetuista peleistä ole varsinaisesti samaan taistoon Windows-pelien kanssa, mutta jos huikaisevat grafiikat jätetään huomioimatta, tarjoavat Linux-pelit kuitenkin hyvän vastuksen pelillisistä näkökohdista katsottuna. Lisäksi Linuxin pelimahdollisuudet ovat nykyään kasvamassa myös kaupallisten pelien osalta, sillä yhä useammin Windowsille julkaistuista peleistä on saatavissa myös Linux-käännös, muutamina esimerkkeinä Neverwinter Nights, Doom III ja Quake 4.

Internetistä löytyy Linux-peleihin keskittyviä sivustoja, mutta en nopealla googlauksella löytänyt kattavaa ja ajantasaista katsausta Linux-peleihin. The Linux Game Tome listaa pelejä ja Linux Games -sivusto tarjoaa uutisia, mutta kaipaisin jotain kevyempää versiota Gamespotin tai IGN:n tapaisista sivustoista. Toki lähtökohdat konsoli- ja Windows-pelien markkinoilla ovat hieman erilaiset. Koska en tyydyttävää listaa Linux-peleistä löytänyt, täytyi siis itse hieman kartoittaa tilannetta.

Linux-pelitarjonnasta on viime aikoina kirjoitettu Online Games -blogissa, joka esittelee kymmenen 3D-peliä ja Daily Bits -blogi listaa 10 peliä Ubuntulle. Sivustojen tarjoamat listat ovat kuitenkin kovin suppeat ja yksipuoliset, joten pelilistaus kaipaakin hieman parantelua. Tässä oma listaukseni Linux-peleistä, lyhyiden kuvausten ja osa kuvien kera. Useat pelit ovat saatavilla Linuxin lisäksi myös muille alustoille. Rajasin listan käsittämään ilmaiseksi saatavilla olevia pelejä, jotka ovat tasoltaan viihteellisiä ja hauskoja. Räiskintäpelit, eli pääasiassa moninpelattavat FPS:tä jätin mainitsemisen asteelle, kuten myös lento- ja avaruuspelit.

Lista täydentynee ajan mukaan.

Toiminta:

  • Extreme Tux Racer
    Perinteisen Tux Racerin kehittyneempi versio lisäradoilla ja -ominaisuuksilla. Haastavuutta ei ole laskettu, joten pingviinillä on kiire kerätä silakat mäen varrelta. Pingviinillä voi laskea mäkeä sekä Linuxissa että Windowsissa.

    Extreme Tux Racer
  • Turbo Sliders
    Slicks n’ Slide tyylinen autopeli, jossa voi kisata netissä kavereita vastaan. Maksullinen (17e), mutta hyvästä kannattaa maksaa. Demo-versio on ilmainen, mutta rajoittunut kolmeen rataan. Täysversiossa pelattavana on satoja ratoja, eri pelimuotoja ja autoja. Kaahailua 2D-maailmassa voi harrastaa sekä Linuxissa että Windowsissa.

    Turbo Sliders Turbo Sliders Turbo Sliders Turbo Sliders
  • Xmoto
    Viihdyttävää omenoiden keruuta moottoripyörällä pitkin erilaisimpia ratoja. Pelissä on tehtävänä kerätä kaikki hedelmät ja päästä kukan luokse ja on varmasti tuttu Elasto Manian -tunteville. Peliin on saatavilla lisäkenttiä netistä ja niitä voi taiteilla myös itse. Moottoripyörällä voi taiteilla Linuxissa, Mac OS X:ssä, Windowsissa ja FreeBSD:ssä.

    Xmoto Xmoto Xmoto Xmoto
  • Abuse-sdl
    Sivuttain vierivä ja nopeatempoinen räiskintä, joka alkujaan oli saatavilla DOSille. Ilmeisesti alkuperäisestä pelistä tehty käännös Linuxille on ilmainen. Mukavaa alienien ammuskelua.

    Abuse Abuse Abuse Abuse
  • Frets On Fire
    Mainio kitaranrämpytyspeli Guitar Heron tyyliin, mutta toimii näppäimistöllä ja lisäksi ilmeisesti myös Guitar Heron ohjaimella Windowsissa ja Mac OS X:ssä. Mukana tulee vain kolme kappaletta, mutta lisää voi ladata netistä. Jos vielä olisi musikaalinen ja Logitechin Ultra X soveltuisi paremmin F-näppäinten paineluun, niin tämähän voisi olla hauskaa. Peli on saatavissa Linuxille, Mac OS X:lle ja Windowsille. Jos peli-idea ei ole tuttu, voi katsella aiheesta Google videon.

    Frets on Fire Frets on Fire Frets on Fire
    (kuva Frets on Firen sivuilta.)
  • Stepmania
    Tanssipeli, jota voi naputella näppäimistön avulla, mutta parhaiten tietenkin tanssimaton kanssa. Jos tanssipelit kiinnostavat ja näppäimistöllä ei irtoa, niin sivuilta löytyy informaatiota tanssimatoista ja suositellaan RedOctane Ignition 3.0 -tanssimattoa, jonka kerrotaan toimivan samoilla alustoilla kuin pelinkin, eli Linuxissa, Mac OS X:ssä ja Windowsissa.

Autopelit:

  • Racer
    Realismiin tähtäävä autosimulaatio. Ajotuntuman vuoksi ohjaus on vakiona hiirellä ja peli tarvitsee kaverikseen rattiohjaimen, sillä hiirellä ohjaaminen on hieman hankalaa. Lisäratoja ja -autoja voi ladata netistä Racer-Xtreme- ja iroker.com-sivustoilta, vaikka valitettavan usein linkit eivät tunnu toimivan. Tuorein Racer versio on kirjoitushetkellä 0.5.3, joka on saatavissa Linuxille, Windowsille ja Mac OS X:lle. Linuxille Racerin tuoreimman version asennus onnistuu helposti Lokin asennusohjelmalla. Parempia kuvia pelistä voi katsella Racerin galleriasta. Racer ei ole avoimen lähdekoodin projekti vaan kaikki koodilisäykset menevät pelinkehittäjän kautta.

    Racer Racer Racer Racer
  • The Open Racing Car Simulator
    TORCS-autosimulaattori. Lyhyesti kommentoituna TORCS on hieman VDriftin tyylinen autopeli, jossa voi kisailla tietokonetta vastaan useilla eri radoilla ja autoilla sekä asfaltilla että soralla. Peli löytyy Linuxille, FreeBSD:lle, Mac OS X:lle ja Windowsille. Ajotuntumaltaan peli ei ole kovinkaan jouheva ja auto tuntuu pomppivan sinne sun tänne. Myös grafiikoiltaan peli on hieman karkea. Ei tätä kovinkaan pitkään jaksanut testailla.

    TORCS TORCS TORCS TORCS
  • VDrift
    Autopeli, jonka suunnittelun lähtökohtana on ollut simuloida drift-kisailua. Peli tarjoaa kuitenkin ihan perinteistä kisailua ja mukana tulee 19 rataa ja 28 autoa. Grafiikaltaan peli on kohtalaisen yksinkertaista. Ohjaustuntuma on hieman erikoinen ja nopeasti testattuna peli ei ole mitään arkademaista mutkiin räiskimistä. Peli löytyy Linuxille, Mac OS X:lle ja Windowsille. Kokonaisuutena peli vaatii vielä paljon kehittämistä, että sitä jaksaisi ajella.

    VDrift VDrift VDrift VDrift
  • Trigger Rally
    Yksinkertainen rallipeli kolmella autolla Tommi Mäkinen -aikakaudelta; Ford Focus, Seat Cordoba ja Mitsubishi Lancer Evo. Ajomallinnus on yksinkertainen ja grafiikka ankeahkoa, mutta kyllä tässäkin pelissä muutaman kymmenisen minuuttia saa menemään. Erillistä asetusvalikko ei ole, vaan tarvittaessa asetuksia voi muokata suoraan tekstitiedostostoon. Pelille ei kirjoitushetkellä ole myöskään varsinaista kotisivua, vaan pelin voi ladata suoraan sourceforgesta.

    Trigger Rally Trigger Rally Trigger Rally
  • ManiaDrive
    Trackmanian tapainen autopeli, jossa autolla taiteillaan arkademaisesti akrobaattisilla radoilla. Radat ovat lyhyitä ja pelitempo nopea. Sisältää myös verkkopelimahdollisuuden ja on saatavissa sekä Linuxille että Windowsille.

Avaruus/lentopelit:

  • Flightgear
    Lentosimulaattori.
  • Vega Strike
    3D avaruuslentelyä, jossa voit pelin kehittyessä kohti 1.0 -versiota, tehdä kauppaa, taistella ja tutkia linnunrataa.

Räiskintä, FPS:

  • Tremulous
    Sekoittaa tiimipohjaista FPS-peliä strategiaelementeillä kuten rakennuksilla. Palkittu “Player’s Choice Standalone Game of the Year” -nimityksellä Mod Databasen “Mod of the Year” 2006 kilpailussa.
  • Nexuiz
    FPS Deathmatch -räiskintä pohjautuen Quake 1 -moottorista jalostettuun DarkPlaces-moottoriin. Pelin ideana on tuoda moninpelimättöön nopeatempoisuutta aseita tasapainottamalla ja erottua realismiin tähtäävistä räiskinnöistä.
  • Urban Terror
    Quake III:een pohjautuva moninpeliräiskintä, jota sivuilla kuvaillaan Hollywoodimaiseksi taktiseksi ammunnaksi. Peli hyödyntää realismia, mutta säilyttää hauskuuden nopeatempoisena ja toiminnantäytteisellä pelattavuutena. Saatavilla Windowsille, Linuxille ja Mac OS X:lle.
  • Wolfenstein: Enemy-Territory
    Return to Castle Wolfenstein -peliin perustuva moninpelattava räiskintä.
  • TrueCombat: Elite
    Tiimipohjaista moninpeliräiskintää.

Strategia, RTS:

  • Freeciv
    Rakenne oma valtakuntasi ja johda sivilisaatio kivikaudelta avaruusaikakaudelle. Jos Civilization-peli on tuttu, olet tässä kuin kotonasi. Viimeksi testatessani vaikeusaste tietokonepelaajien suhteen oli kohtalaisen ankara. Mukava peli, jos vain olisi ylimääräistä aikaa käytettävissä.

    Freeciv
    (kuva Freecivin sivuilta.)
  • Scorched 3D
    Scorched Earth oli aikanaan hauskaa moninpelattavaa ja Scorched 3D siirtää tankkitaistelun kolmiulotteiseksi. Peruspeli on yksinkertaista ja lisämausteena tankkiin voi ostaa lisäaseita, suojia ja muita varusteita. Taistelu onnistuu tekoälyä vastaan tai netissä moninpelinä. Saatavilla on myös erilaisia modeja. Tankkitaistelu onnistuu Linux, Unix, Mac OS X ja Windows-alustoilla. Pelin etenemistä voi katsella videosta.

    Scorched Scorched Scorched
    (kuvat Scorched 3D:n sivuilta.)
  • Wormux
    Hienonnäköinen Worms-klooni, eli moninpelattavaa taistelua kavereita vastaan. Peli on saatavissa Linuxille, Mac OS X:lle, Windowsille sekä FreeBSD:lle.

    Wormux Wormux Wormux
    (kuvat Wormuxin sivuilta.)
  • The Battle for Wesnoth
    Vuoropohjainen strategiapeli fantasiateemalla maustettuna. Taistele tiesi takaisin Wesnothin valtaistuimelle tai valitse joku muista seikkailuista.
  • Warzone 2100 RP
    3D tosiaikastrategiaa. Julkaistu alunperin PC:lle ja Xboxille 1999 Pumpkin Studiosin ja Eidos-Interactiven toimesta ja 2004 siirtyi GPL:n alle. Peli muistuttaa ruudunkaappausten perusteella Command & Conquer -tyyppisiä pelejä.
  • Widelands
    Tosiaikastrategiaa Settlers-pelien tyyliin.

RPG:

  • Savage: Battle for Newerth
    Moninpelattavaa FPS-tyylistä taistelua. Tarkoituksena on vallata vastustajan linna, jonka saavuttamiseksi joukkueen johtaja rakentaa erilaisia rakennuksia, joista saadaan aseita ja varusteita. Ihan mukavaa verkkopelaamista etenkin laneilla. Peli oli aikaisemmin kaupallinen ja S2Games julkaisi sen ilmaispeliksi 1.9.2006.

    Savage 1 Savage 1 Savage 1
    (kuvat S2Gamesin sivuilta.)
  • Nethack
    Vanhan kansan ylhäältä päin kuvattu luolastoseikkailupeli, jota pelataan terminaalin merkkipohjaisella käyttöliittymällä. Saatavilla myös graafinen ulkoasu. Peli löytyy useille alustoille: Linux, Windows, MS-DOS, Windows CE, OS/2, Mac OS X, Amiga ja Atari. Nethackin tyylisiä pelejä ovat myös Tolkienin maailmaan sijoittuva Angband ja kehittyneempi Zangband.

    Angband

Puzzle ja Arkade:

  • Neverball
    Pallon tasapainottelua laudalla hieman Super Monkey Ball -pelin tapaan ja viihdearvo on mainio. Lautaa voi ohjailla hiirellä, mutta itse pidin enemmän näppäimistöllä tasapainottelusta. Peli on saatavissa Linuxille, Mac OS X:lle, Windowsille sekä FreeBSD:lle.

    Neverball Neverball Neverball
  • Frozen Bubble
    Paukuttele palloja kasaan hieman tetrismäisesti. Peli löytyy Linuxin lisäksi myös S60-puhelimille.

    Frozen Bubble Frozen Bubble Frozen Bubble

Omat suosikit:
Viihdearvollisesti omat suosikkini ovat: Turbo Sliders, Neverball, Frets On Fire, Xmoto ja Abuse. Eli pelit, joita teoriassa voi pelata lyhyinä annoksia. Käytäntö usein osoittaa kyllä muuta.

Yhteenveto:
Linuxin pelitarjonta on tavallaan viihdepelaamista ja painottuu yleistäen kevyempiin puzzle- ja arkade-peleihin ja moninpeli-, räiskintä- ja simulaatiopeleihin. Samalla tavalla juonellisia ja suuremman kategorian ilmaisia pelejä ei Linuxille ole oikein tarjolla kuin mitä Windowsille. Windows-peleistä tehdyt Linux-käännökset ja Winellä pelattavat pelit tuovat pelitarjontaan oman lisänsä. Tietenkin, jos vain kaipaa nopeaa ajanvietettä, tulee Linux-jakelupakettien mukana usein erilaisia pieniä pelejä kuten Tetris, Pasianssi ja Mahjong. Erilaisia pelejä on siis tarjolla runsaasti, mutta kuitenkin hieman rajoittuneesti.

Mac OS X Leopardin uudet ominaisuudet, joilla on merkitystä

Applen OS X Leopard tuo mukanaan useita enemmän tai vähemmän uusia ominaisuuksia ja Applen sivuilta löytyy listaus 300:sta uudistuksesta. Leopardista ja uusista ominaisuuksista saa hyvän kuvan Applen Mac OS X Leopard -opastusvideosta. Upouudet ominaisuudet löytyvät Applen sivuilta myös suomeksi selitettyinä ja kuvien kera. Suomeksi selitetty lista on myös siitä hyvä, ettei kaikkia uudistuksia ole mainittu, vaan vain ne, joilla on merkitystä. Myös Internetin-uutissivustoilla uudistusten käsittelyn ohessa on todettu, että kaikki uudet ominaisuudet eivät ole käyttäjälle niin merkitseviä.

Oikeastaan on hieman turhaa kerrata Leopardin uusia ominaisuuksia tässä, kun ne on kerta käsitelty selkeästi kuvien kera Applen-sivuilla, mutta menkööt ja yleisön pyynnöstä. Kaikkien uudistuksen käsitteleminen on kuitenkin erittäin turhaa, joten käyn läpi lähinnä omasta mielestäni kiinnostavia ominaisuuksia.

Upouutena ominaisuutena löytyy Time Machine, jolla voidaan varmuuskopioida Macin sisältö automaattisesti ja palata ajassa takaisin palauttamaan hävinnyt tai tuhottu tiedosto. Varmuuskopiointia voi rajoittaa haluamallaan tavalla ja se osaa keskeytyä ja jatkaa. Internetin mukaan Leopardin testiversioissa varmuuskopion pystyi tekemään langattomasti ja verkkolevylle, mutta nyt se ei ilmeisesti ole mahdollista. Tarvitaan siis piuhalla liitetty ulkoinen kiintolevy, joka taas ei ole niin kätevää. Time Machine sisältää kaikenlaisia hienouksia, joten kannattaa katsoa Applen opastusvideo asiasta.

Jo tuttuna, uutena, toiminnallisuutena löytyy Boot Camp ja Windowsin käyttäminen OS X:n rinnalla on nyt mahdollista ja helppoa. Mainospuheet mainostavat nopeutta ja täyttä toiminnallisuutta, mutta tiedä sitten. Myös tiedostojen kopioiminen Windowsin ja Macin välillä on mahdollista, mutta jostain syystä Leopard ymmärtää vain FAT32:sta eikä NTFS:ää, jolle kirjoittaminenkin on nykyään mahdollista. Windowsin käyttämiseksi löytyy nyt myös WHQL-sertifioidut ajurit iSight-web-kameralle, trackpadin rullaukselle ja näppäimistön valoille. Lisäksi tehtäväpalkista voi nyt käynnistää koneen takaisin OS X:ään ja muokkaan Boot Campin asetuksia.

Spaces tuo OS X:ään aikaisemmin erillisellä ohjelmilla aikaansaadut työpöydät, joille voi siirrellä ikkunoita mielensä mukaan. Ohjelmia voi määritellä käynnistymään tietylle työpöydälle ja kaikki työpöydät saa näkymään kerralla.

Quick Look lisää mahdollisuuksia tarkastella dokumentteja Finderissa, Mailissa ja Time Machinessa avaamatta ohjelmaa. Kätevää esimerkiksi Word- tai OpenOffice.org -dokumenttien kanssa.

OS X:n työpöydällä Dock on saanut uudistuksia lähinnä ulkoasuun liittyen, mutta lisäksi nyt on mahdollista muodostaa tiedostopinoja, jotka avautuvat vieterimäisesti.

”Leopardissa valmiina kaksi pinoa: yksi tiedostohauille ja toinen dokumenteille. Safarista, Mailista ja iChatista haetut tiedostot päätyvät automaattisesti tiedostohakupinoon, ja dokumenttipino on erinomainen säilytyspaikka esimerkiksi esitelmille, taulukoille ja tekstitiedostoille.”
– Apple

Tuntuu kohtalaisen turhalta ominaisuudelta, kun joskus ne tiedostot pitää kuitenkin lajitella kansioihin Finderin syvyyksiin.

Finder, eli windows-kielellä resurssienhallinta, on saanut lisätoiminnallisuutta sivupalkkiin ja kohteet on ryhmitelty kategorioihin aivan kuten iTunesin lähdeluettelossa. Lisäksi Cover Flow näyttää esikatselukuvan jokaisen tiedoston ensimmäisestä sivusta. Sivupalkki näyttää myös jaetut tietokoneet (lue Macit) ja klikkaamalla konetta, voi jakaa näytön kuvauksen perusteella hieman VNC:n tai Remote Desktopin tapaisesti. Finder näyttää nyt myös kohteen hakemistopolun ja tiedostoja voi vedellä eri polkuihin. Toivottavasti muun muassa piilotettujen tiedostojen esille tuominen on tehty helpommaksi kuin aikaisemmin.

Tekstinkäsittelyn puolella TextEdit, eli hieman vastaava ohjelma kuin Windowsin Wordpad, on saanut automaattisen tallennuksen ja kätevimpänä uudistuksena tuen OpenDocumentille (OpenOffice.org) ja Word 2007 -formaatille. Lisäksi tietenkin löytyy ominaisuutena muuttaa tekstilinkit klikattaviksi ja turhana ominaisuutena muuttaa lainausmerkit typerimmiksi versioiksi.

Terminal, eli Pääte, on saanut ominaisuudekseen kyvyn käyttää välilehtiä ja jakaa tai yhdistää ikkunoita välilehdiksi. Välilehtiä voi tietenkin myös siirrellä. Toivottavasti Terminaliin on saatu myös korjattua home/end-nappien toiminta, sillä muuten screenissä olevassa vimissä tekstin muokkaaminen on hieman hankalaa.

Preview, eli kuvien ja esimerkiksi PDF-dokumenttien katseluohjelma, on saanut uudistuksia muun muassa värikorjaus- ja kuvanmuokkausominaisuuksiin. Kätevin uudistus kuvauksen perusteella tuntuu olevan kuitenkin muistilaput, joita voi liittää PDF-dokumentteihin, jotka myös tallentuvat dokumentin mukaan. iCal-kalenteri on myös Preview:n tapaan saanut pieniä uudistuksia ja toiminnallisuuksista tapahtumien muokkaus ja tapahtumien määritteleminen ovat nyt juostavampia.

Sähköpostiohjelma Mail sisältää nyt HTML-muotoisia sähköpostipohjia, joilla voi kiusata vastaanottajaa. Ominaisuuksiin on lisätty myös To-Do-listat, RSS-syötteet ja viestien muotoilua. Taisi listassa olla jotain hyödyllistäkin, kuten kuvien selaaja ja sähköpostien arkistointi.

Leopardissa on myös mukana maailman nopein nopein selain, Safari.

Spotlight-hakutoiminto sisältää nyt muiden uudistustensa lisäksi sanakirja-toiminnallisuuden ja mahdollisuuden toimia laskimena.

Leopard uudistaa myös taustajärjestelmää ja tuo paljon pieniä uudistuksia. Graafiset toiminnallisuudet parantuvat uudistuneilla Core Animation, OpenGL ja Core Image Filters -ominaisuuksilla. Leopard on optimoitu kahdelle ytimelle ja tukee sulavasti sekä 64-bitin että 32-bitin ohjelmia, joten tehoa löytyy kuin pienestä kylästä. Kehitystä on tapahtunut myös kameratuen, tietoliikenneverkon ja tulostuksen saralla. TCP-paketit liikkuvat nyt automaattisesti tehokkaammin kuin ennen ja tulostinajureita voi yrittää löytää Software Updatesta.

Pienempiä tai itselleni toisarvoisia uudistuksia löytyy esimerkiksi osoitekirjasta, jossa osoitteen voi nyt klikata auki Google Mapsista ja Dashboardiin voi rakentaa widgetin web-sivusta, joka myös päivittyy. Elokuvia ja digitaalista mediaa voi katsella Front Row:n ja kaukosäätimen avulla nyt AppleTV-tyylisesti vaikkapa sohvalta television ruudulta.

iChat-pikaviestin on saanut Applen opastusvideon perusteella käteviä uudistuksia web-kameraan ja työpöydän jakamiseen liittyen. Viesti-ikkunat myös säilyttävät sulkemisen jälkeen aikaisemmat keskustelut ja ikkunoita voi kasata välilehdille. Ja tietenkin lisää hymiöitä ja varmasti vielä animoituja.

Lisäksi Leopardista löytyy mielestäni kätevä vieras-tunnus, joka tyhjenee aina uloskirjautumisen yhteydessä. Nyt myös ei-aktiivisia ikkunoita voi nyt skrollata, joka onkin Linuxista tuttu näppärä ominaisuus. Ainakin KDE osaa, Gnome ei tainnut. UNIX®-sertifikointi löytyy Single UNIX Specification (SUSv3) ja POSIX 1003.1 -määritysten mukaan.

Tietoturvallisuuden osalta uudistuksia löytyy sieltä sun täältä, mutta ei mitään järisyttävää. Palomuurilla voi nyt estää sisääntulevaa liikennettä, mutta jostain syystä ulospäin menevän liikenteen estämistä ei ole lisätty.

Eikä tässä vielä kaikki. Uusia toiminnallisuuksia ovat saaneet myös AppleScript, Automator, Dashcode, DVD Player, Dictionary, Fonts, Instruments, International, Parental Controls, Photo Booth, Screensavers, Universal Access ja Xcode3, mutta ne eivät ole kovinkaan mainitsemisen arvoisia. Myös Applen (puheiden mukaan ylihinnoiteltu ja aikaisemmin kohtalaisen turha) .Mac-palvelu oli saanut ihan järkeviä käyttökohteita etenkin useamman Macin omistajille.

OS X:n uusi versio tuo mukanaan kaikenlaista, mutta suurilta osin uudet ominaisuudet eivät ole mullistavia, mutta osaltaan hiovat käyttöjärjestelmän kokonaisuutta ja tuovat esimerkiksi Time Machinen kanssa käteviä toiminnallisuuksia. Kun jo hyvän käyttöjärjestelmän paranneltu versio on hinnoiteltu 129 euroon ja viiden käyttäjän perhepaketti 199 euroon, on se järkevä ellei jopa pakollinen ostos.

Leopardista löytyy jo arvosteluita USA today, Wall Street Journal ja New York Times -lehdistä, joista Gizmodo on tehnyt lyhyen yhteenvedon. Myös MacWorldista löytyy hyvä arvostelu ja Engadget on tehnyt vertailutaulukon Leopardin ja Vistan ominaisuuksista.