Katsaus vuoden 2012 kirjoituksiin

Vuosi on vaihtunut, joten on hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto blogin viime vuodesta. Tyylilleen uskollisena blogin kirjoitukset ovat vaihdelleet aihepiireiltään teknologiasta matkailuun, opiskeluun ja jopa leivontaan. Pääosin kirjoitukset ovat kuitenkin olleet teknologiaan liittyviä ja vuoden aikana onkin testattu useita erilaisia vekottimia. Vuoden 2012 aikana ”Se on kiva sillo” -blogissa ilmestyi 33 kirjoitusta, eli keskimäärin vajaat 3 kuukaudessa. Vuoden 2011 yhteenvetoon olen kirjoittanut, että kirjoitin keskimäärin kaksi juttua kuukaudessa, joten kirjoitustahti on hieman parantunut.

Tässä lyhyt yhteenveto blogin vuoden 2012 tapahtumista aihepiireittäin.

Vuosi 2012 Instagram-kuvina

Teknologia ja sovellukset

Vuosi 2012 oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa järjestin lukija-arvonnan Penclic -kynäotehiirestä, jonka sain arvottavaksi liittyen Penclic-yrityksen mainoskampanjaan. Vaikutti aika kätevältä tuotteelta, vaikkakaan en sitä itse testannut. Lisäksi kirjoitin muutamaan otteeseen Philipsin Wake up Experiment- kokeesta ja saamastani Wake-up sarastusvalosta osana yrityksen kampanjaa.

Ennen kesälomamatkaa tartuin Gigantin tarjoukseen ja hankin edullisen Canon Ixus 220HS -pokkarikameran, jota saa viritettyä myös CHDK:lla. En edelleenkään keksinyt CHDK:lle kunnollista käyttöä verrattuna kameran omiin toimintoihin, mutta hyvin se kamera matkalla kuitenkin toimi. Hieman samoin kävi tilaamalleni Raspberry Pi:lle, joka edelleen odottaa järkevää käyttökohdetta. Raspberry Pi vaikutti kyllä aika kätevältä ja pitäisi ehkä siitä jokin verkonpaino viritellä.

Syksyllä pohdin myös vanhan Macbookkini (late 2008) päivittämistä Macbook Airiin, mutta lopulta päätin vain uudistaa sen sisuskaluja lisäämällä muistia ja vaihtamalla SSD-levyn. Hieman kone virkistyikin, mutta tekohengitykseltä se edelleen tuntuu. Päivityksen yhteydessä tuli myös todettua kantapään kautta, että vanha sanonta ”halvalla ei saa hyvää” pitää edelleen paikkansa, kun tilasin tarvikeakun Macbookkiin eBaysta. Halvalla. No, eipä sillä mitään sitten tehnyt.

Viime vuoden parhaimpiin hankintoihin kuului Googlen Nexus 7 3G -tabletti, joka on kooltaan näppärän pieni, mutta tarjoaa monia erilaisia käyttötarkoituksia kirjojen lukemisesta peleihin ja vaikka Netflixin käyttämiseen. Netflix osoittautui aika käteväksi viihdepalveluksi, etenkin kun vuoden alusta katsottavaksi tuli Stargate SG-1:n kaikki 10 kautta. ”MacGyver avaruudessa”, kuten kaverini totesi, mutta silti hauskaa katsottavaa, etenkin kun MTV 3:n näytti sarjaa miten sattui ja vaan osan kausista.

Lifebook4Life

Fujitsun markkinointiaktiviteetit sosiaalisessa mediassa jatkuivat alkutalvesta Profile Pitch -kilpailulla, josta palkinnoksi kotiin saapui LIFEBOOK T901 -kannettava, joka osoittautui aika näppäräksi. Sillä olikin kätevä piirrellä muutamia kuvia, kun LIFEBOOK4Life- kampanja jatkui keväällä lyhyellä kolmen tehtävän projektilla. Myöhemmin postimies toi paketin, josta löytyi muun muassa Fujitsu Celvin NAS Q700 -levypalvelin, joka on ollut erittäin kätevä usean tietokoneen taloudessa. En kyllä ymmärrä, miksen ole aikaisemmin viritellyt verkkokovalevyä käyttöön.

Olin jonkin aikaa harkinnut tablettitietokoneen hankkimista, joten kun Fujitsu antoi testattavaksi STYLISTIC M532 -Android-tabletin, oli sitä pakko kokeilla. Näppärä vekotin, vaikka 10″ koko on hieman kaksijakoinen asia. Ensimmäinen tuntuma tabletteihin oli positiivinen, mutta ostopäätös sai vielä odottaa.

Loppusyksystä useampi ilta kului LIFEBOOK4Life ”Ultra Test Flight” -projektin parissa, jossa tällä kertaa testattavina olivat kaksi Ultrabookkia, LIFEBOOK UH572 ja U772. Ansioituneena ”Silver Insider” -sisäpiiriläisenä sain testattavakseni U772:n, josta on tosin vielä lyhyt arvostelu kirjoittamatta. Kampanjan tämän vuotiset artikkelini löytyvät LIFEBOOK4Life -kampanjan profiilistani. Kampanjaan liittyen vierailin jälleen Fujitsu Forum 2012:ssa Fujitsun kutsumana. Tällä kertaa aikaa oli päivä enemmän ja kävimme tutustumassa myös Fujitsun tehtaaseen. Olimme jälleen matkalla lähes samalla porukalla kuin viime vuonna, joten hauskaa oli.

Android

Mobiiliaihepiirien osalta kirjoitin lyhyesti HTC Wildfiren roottauksesta ja Cyanogenmodin asentamisesta, joka oli aika yksinkertainen prosessi. Ei Wildfirestä edelleenkään kunnollista laitetta tullut, mutta hieman virkeämpi, vaikka nykyään onkin kylmänä laatikossa. Jatkoin viime vuonna myös Android-sovellusten esittelyä ensin älypelien osalta ja myöhemmin keväällä toimintapelien osalta. Androidin sovellustarjonta on edelleen erittäin vaihtelevaa ja hyvien sovellusten löytäminen on mielestäni työlästä (kuten muillakin alustoilla). Suuntaus näyttäisi olevan, että maksulliset sovellukset ovat tulleet enenemissä määrin myös Androidille, mikä onkin ihan oikein kehittäjiä ajatellen.

Android-laitteiden osalta testasin Fujitsun STYLISTIC M532 -tablettia ja Googlen Nexus 7 3G -tablettia, jotka molemmat osoittautuivat ihan päteviksi laitteiksi. En vieläkään oikein ole varma, onko 10″ vai 7″ -tabletti parempi.

Matkailu

Matkustelu ja uusien paikkojen näkeminen on aina virkistävää, joten perinteisen Rukan kevätrinteet -matkan lisäksi tutustun pääsiäisenä Tallinnan kulttuuritarjontaan. Paljon on lahden takana nähtävää, SuperAlkon ja Viru-keskuksen lisäksi.

Kesälomalla suuntasin kohti Aurinkorannikkoa eli Costa del Solia ja Fuengirolaa. TV-sarjasta paikkakuntaan saikin sopivasti tuntumaa, mutta enpä juuri paikalla ollut, vaan vierailin läheisissä kaupungeissa, Gibraltarilla Iso-Britanniassa ja Tangerissa Marokossa. Aurinkoa riitti, hieman liikaakin. Ehkä tänä vuonna saan artikkelit valmiiksi Gibraltarin ja Tangerin -vierailustani.

Pelit

Pelaaminen on aina ollut mainio keino rentoutua ja kokea eräänlaisia adrenaliinin täyteisiä hetkiä. Viime vuonna keskityinkin enemmän pelaamiseen, kuin siitä kirjoittamiseen. Vuoden 2011 pelaamisen arvoisten pelien listalta sain pelattua Uncharted 3: Drake’s Deception, Bastion, Forza Motorsport 4 ja Trine 2 -pelit, sekä aloittamaan Deus Ex: Human Revolutionin. Pöydällä muovikääreissä odottaa vielä Batman: Arkham City (Game of the year -versio). Vuoden 2010 peleistä Mass Effect 2 on kovassa vauhdissa kohti loppua, joten seuraavan osan pariin päässee tänä vuonna. Vuoden aikana tuli jälleen kerättyä digitaalista pelivalikoimaa Humble Bundlen kautta, josta löytyi muun muassa Frozenbyten Trine 2, Bastion, Recoil Gamesin Rochard ja Darksiders.

Opiskelu

Akateemiset opiskelut olivat jo takanapäin, mutta koska elämä on jatkuvaa opiskelua, osallistuin Courseran ”Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus” -kurssille, josta kirjoitin muistiinpanot alkuosalta ja loppuosalta. Kurssi oli kyllä mainio, vaikka suurin osa sisällöstä olikin jo tullut käsiteltyä lopputyötäni tehdessä.

Uuden ohjelmointikielen ja aivojen aktivoinnin osalta koodailin Project Euleria Pythonilla ja osallistuin Courseran ”Functional Programming Principles in Scala” -kurssille. Kävin myös kuuntelemassa HTML 5:sta ja Windows Phonesta LDW12 innovaatiopäivällä. Myös Mozvoikko-oikolukulisäosa Firefoxille päivittyi ja sai version myös PowerPC:lle.

Sekalaiset

Blogi on usein tarjonnut myös herkuttelijoille jotain, joten viime vuonna leivoin siirappisen herkullisen piimäkakun. Maukasta sekä suoraan uunista että hieman vetäytyneenä ja jääkaappikylmänä. Piimäkakun seuraksi kelpasi nauttia Angry Birds -kahveja, jotka Paulig lähetti makusteltavaksi. Ja jos vahingossa kaataa täyden kahvikupin kahvia matolle, onnistuu sen siivoaminen PVA-imublokilla.

Se on kiva sillo -blogi sai myös tunnustusta teknologiablogien saralla sijoittuen Cision listauksessa Top 10:een. Listaus olisi voitu kyllä tehdä paremminkin, joten tein vaihtoehtoisen teknologiablogi-listauksen. Blogin kirjoittaja osallistui myös miesten terveysasioiden esille tuomiseen kasvattamalla viiksiä Movemberin aikana. Lahjoituksia ei kyllä herunut, mutta kyllä ne viikset sieltä kasvoivat.

Muut esille tulleet asiat

Viime vuoden aikana aloitin hieman aktiivisemmin kirjoittamaan myös Twitterissä ja Rule of Tech -blogissani. Twitter on osoittautunut käteväksi muistilistaksi näppärien ja kiinnostavien asioiden osalta, sillä onhan ne 140 merkin ajatelmat selkeästi helpompia. Rule of Tech -blogin osalta pitäisi edelleen aktivoitua, sillä se toimii kätevänä sovelluskehitykseen liittyvien asioiden muistikirjana.

Työrintamalla ei juuri muutoksia tapahtunut titteliä ja työtoverien vaihtuvuutta lukuun ottamatta. Java-arkkitehti -sertifikaatti on edelleen työnalla, mutta ehdin sentään suorittamaan Certified ScrumMaster -kurssin. Samaa muuttumattomuuden linjaa mentiin myös pyöräilyn saralla, sillä Santa Cruz Bullit pölyttyi tallissa myös viime vuonna. Ehkä sitten tänä vuonna alamäkeen. Toisaalta uutena välineenä sain käyttööni faijan vanhan maantiepyörän, jolla tuli vajaa tuhat kilometriä poljettua.

Vuoden 2012 aikana jäi kirjoittamatta muun muassa toissa vuoden matkasta Pietariin ja viime vuoden matkasta Viipuriin, jotka molemmat olivat hienoa reissuja. Samoin Gibraltar ja Tanger olisivat olleet kirjoittamisen arvoisia aiheita. Ehkä kyseisistä aiheista saa tänä vuonna lyhyet pätkät tehtyä.

Vuosi 2013

Vuosi 2013 jatkaa siitä, mihin 2012 päättyi ja suunnitelmat ja tavoitteet ovat edelleen enemmän tai vähemmän suunnitelmallista treenaamista kohti kesän pyöräilykautta ja uusien sovelluskehitysasioiden opiskelua. Courseran ja muiden avointen verkkoyliopistojen kurssit ovat osoittautuneet kätevän motivoiviksi.

Saa nähdä, mitä sitä tänä vuonna keksii, sillä jälleen on koko vuosi aikaa.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *