Katsaus vuoden 2007 Se on kiva sillo -kirjoituksiin

Vuoden 2007 lähestyessä loppuaan on aika tehdä pieni katsaus blogin kirjoituksiin. Blogissa käsitellyt aiheet vaihtelivat teknillisistä Linuxiin, Windowsiin ja Mac OS X:ään liittyneistä kirjoituksista vekottimiin ja muihin kevyempiin aiheisiin.

Vuosi 2007 sisälsi monipuolisia aiheita ja muutamia hieman laajempiakin kirjoituksia. Yhteensä juttuja kertyi 185 kappaletta ja aktiivisin kuukausi oli huhtikuu 20:lla jutulla. Vastaavasti hiljaisin kuukausi oli toukokuu, jolloin teknisistä ongelmista johtuen sain aikaan vain 9 kirjoitusta. Blogin yleisin aihe oli vekottimet 96 jutulla. Bloggaamisesta kirjoitin kaikkiaan 12 kirjoitusta, liittyen WordPressin uusiin versioihin ja blogin uudistuksiin: vuoden aikana nähtiin kaksi ulkoasuvaihdosta ja blogi sai muun muassa tagit, paremman arkiston ja päivän linkit -osion.

Linux-aiheiden käsittely pysyi vahvasti edustettuna 74:lla jutulla ja aiheet sisälsivät kuivahkoa kirjoittelua Linuxin ylläpitämisestä ja kevyempää asiaa ohjelmista, peleistä ja graafisista iloista. Viihdepuolella tutustuin Linuxin pelitarjontaan, joka oli luovaa ja tasoltaan vaihtelevaa ja kokeilin Winellä ajettavien Windows-pelien vauhdittamista Direct X 9.0c:n avulla. Testailin myös Compiz Fusionia, joka oli viimeinkin saatettu toimivaksi kokonaisuudeksi ja toi työpöydälle graafista iloittelua. Yllätyin myös positiivisesti, kuinka mainiosti AmaroK ja Creative Zen V -mp3-soitin toimivat yhteen. Lisäksi asentelin Openoffice.orgiin suomenkielisen voikko-oikoluvun, optimoin Apachea ja MySQL:ää vähille resursseille ja otin toisen koneen mukaan Gentoon pakettien kääntöön DistCC:n avustuksella. Laitoin myös komentoja ajoon aina X:n käynnistyessä ja opin sammuttamaan koneen virtanapista painamalla. Ohjelmistoista testailin muun muassa IE4Linuxia, SportsTrackeria ja Pytraineria,

Matkapuhelimet saapuivat blogin aiheisiin Nokian N95:n myötä. Windowsissa puhelimien kanssa leikkiminen onnistuu hyvin, mutta S60-puhelimen kanssa kommunikointia Linuxia tai Macia käyttäen ei ole tehty yhtä helpoksi tai monipuoliseksi. Uuteen puhelimeen piti tietenkin myös asennella käteviä sovelluksia ja vaihtaa valmiustilan pikakuvakkeet.

Mac OS X:ää käsittelevät aiheet jäivät kohtalaisen vähäisiksi iBookin käytön vähentyessä ja Mac-maailmaan liittyviä tapahtumia käsittelin vaihtelevasti. Syksyllä julkistettiin kauan odotettu Mac OS X Leopard ja aiheesta kirjoitettiinkin useilla uutissivustoilla hieman liiankin paljon. Otin aiheeseen hieman erilaisen lähestymisen ja käsittelin Leopardin uusia ominaisuuksia, joilla on merkitystä. Vastaavasti jätin koko iPhone-vouhotuksen omaan arvoonsa. Kiinnostavia aiheita oli myös Safarin julkistaminen Windowsin nopeimmaksi selaimeksi, joka piti ainakin JavaScriptin osalta paikkansa. Safari 3 Public Betaa piti tietenkin myös testata käytännössä. Enää ei tarvitse Windowsissa leikkiä WebKit-selaimen kanssa. Juttuja varten tarvittiin myös kuvia, ja vaikka ruudunkaappausten ottaminen OS X:ssä on yksinkertaista, piti sitäkin erikseen blogissa käsitellä. Testailin myös Google Readerin muuttamista OS X -sovelluksen näköiseksi, mutta Hicksdesignin toteuttama teema ja sen jatkuva päivittäminen ei jaksanut pidemmän päälle innostaa.

Viihteen ja moottoriurheilun puolella jännittävän Formula 1 -kauden ratkaisuhetket huipentuivat syksyllä viimeiseen kisaan ja Formula 1 -kisoja pystyi seuraamaan netistä Windowsilla ja myöhemmin alkusyksystä testailin F1-kisojen näkymistä Linuxissa. Kuvanlaadussa täytyi tinkiä aikalailla, mutta selostuksen osalta oli vain voitettavaa. Etenkin jenkkikanavien selostus oli loistavaa. MTV3:n kanavapaketti on kuitenkin helpompi tapa Formuloiden seuraamiseen ja vuoden aikana eri maksukanavia mainostettiinkin useamman viikonlopun ajan sekä antenni- että kaapeliverkossa muun muassa Cable Open! -kampanjassa.

Vuoden aikana tuli käytyä myös muutamissa tapahtumissa. Päivälehden museon Metro-näyttely oli mielenkiintoinen ja tarjosi lehtiartikkeleita ja valokuvia Metron rakentamisen ajoilta. Vierailin myös Lahdessa Guru 07 -pelimessuilla, jossa oli esillä kaikki kolmannen sukupolven konsolit ja etenkin Microsoft oli panostanut Xbox 360:n näkyvyyteen. Microsoftin panostus markkinointiin näkyi myös syksyllä Digiexpossa ja alkuvuonna Kampissa olleen Vista-teltan muodossa. Kaikesta markkinoinnista huolimatta ostin syksyllä Nintendo Wii:n ja Windows XP vaihtui Gentoo Linuxiin.

Linuxin lisäksi myös Windowsin kanssa pitää joka arkipäivä räpellellä ja Windows XP jaksoikin ärsyttää omituisine ominaisuuksineen. Vuoden aikana pääsin kuitenkin eroon Windows Updaten muistutus-ruudusta ja Samba-jakojen talletetuista nimistä. Sain lisäksi apuja tekstin liittämiseen Wordiin ilman muotoiluja, löysin pikanäppäimen ikkunan pienentämiseen ja kätevän Launchyn ohjelmien käynnistämiseen OS X:n tyylisesti. Otin myös pikakomennot haltuun. Vistaakin piti testailla ja todeta, että User Account Control on ärsyttävä.

Pelikonsolien osalta sain viimeinkin tehtyä päätöksen ja kolmannen sukupolven konsoleista hyllystä löytyy nyt Nintendon Wii ja Super Mario Galaxy on osoittautunut loistavaksi peliksi. Keväällä harkitsin jo kovasti Xbox 360:n ostamista, mutta etenkin Xbox 360 -konsolin tekniset ongelmat ja tuloillaan ollut uusi versio siirsivät hankintapäätöksen tekemistä.

Blogin ulkopuolella vuosi 2007 painottui mielenkiintoiseen kesätyöhön, jossa oli mukavat työkaverit ja -ilmapiiri, ja myöhemmin syksyllä työpaikan saantiin. Syksyllä tuli tutustuttua myös Helsingin vuokra-asuntomarkkinoihin, joka vaikutti aika toivottomalta: korkeat vuokrat, heikkokuntoiset asunnot tai vaihtoehtoisesti kaukana. Sopiva vuokra-asunto kuitenkin löytyi 14:sta asuntonäyttöä ja puolitoista kuukautta myöhemmin. Opiskeluiden etenemisen suhteen .NET Sovelluskehitys -intensiivikurssi oli mukava tapahtuma ja kandidaatintyön kirjoittaminen pysyi edelleen aiheen miettimisessä. Kokonaisuutena vuosi oli tapahtumarikas monellakin tasolla ja vuoteen 2008 siirrytäänkin odottavaisin tunnelmin.

Blogin osalta vuoden 2007 tilinpäätös on hyvä; Parin vuoden aikana kirjoitusten aihepiirit ovat vakiintuneet aika hyvin ja kirjoitustahtikin on pysynyt suunnilleen samana: keskimäärin 15 kirjoitusta kuukaudessa. Kaikenkaikkiaan juttuja on kertynyt 445 kappaletta ja ne ovat keränneet 76 kommenttia ja 1973 roskaviestiä. Aihepiirejä löytyy lukumäärällisesti 15 kappaletta ja tageja 112 kappaletta (joista vain osa on oikeasti käytössä). Hienoista kasvua on nähtävissä sekä kirjoitusten, että lukijamäärien osalta.

Se on kiva sillo jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla myös vuonna 2008: kirjoituksia erilaisista vekottimista, tietotekniikasta ja sen käyttämisestä. Wii:hin ja S60-puhelimiin liittyvät jutut lisääntynevät ja myös Linux pysynee vahvasti edustettuna. Windowsiin liittyvät aiheet kasvattanevat myös osuuttaan päivittäisestä Windows-käytöstä johtuen. Mac OS X:n osuus pysynee samalla tasolla, eikä siihen taida olla muutosta tulossa, ellei Macbook sitten ala houkutella. Saa nähdä mihin suuntaan blogi ensi vuonna kehittyy.

Hyvää uutta vuotta!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *