Katsaus vuoden 2011 kirjoituksiin

Vuosi 2011 lähenee loppuaan ja on hyvä aika tehdä lyhyt yhteenveto blogin vuodesta, jossa kirjoitukset ovat pääasiassa käsitelleet Androidia, matkailua, ohjelmistokehitystä, teknologiaa ja pelejä. Eli aikalailla blogin aihepiirissä ollaan pysytty, vaikkakin leipomisestakin kirjoitin. Edellinen, ja tähän mennessä ainoa, katsaus blogin vuoteen onkin jo vuodelta 2007.

Se on kiva sillo -blogin kirjoitustahti on viime vuosien aikana hiipunut, ollen noin kaksi juttua kuukaudessa (2011: 26 kpl ja 2010: 29 kpl). Työt ja lisääntynyt liikunta ovat selkeästi vieneet sen ylimääräisen ajan, tosin en tiedä miten 2009 ehdin kirjoittamaan 6 juttua kuukaudessa, vaikka kuntoilin ja olin töissä kuten nyt. Toisaalta juttujen syvyys ja painotus ovat viime vuosina olleet hieman parempia.

Tässä lyhyt yhteenveto blogin vuoden 2011 tapahtumista aihepiireittäin.

Lifebook4Life:
Vuoden 2011 kohokohta sekä kokemuksellisessa että kirjoituksellisessa mielessä oli Fujitsu Lifebook4Life -projektiin osallistuminen, jossa testasin Fujitsu Lifebook S761:ttä ja vierailin Münchenissä pidetyssä Fujitsu Forum 2011:ssä Fujitsun kutsumana. Lifebook4Life-projekti oli mielenkiintoinen ja haastoi vetreyttämään kirjoittamista englanniksi ja valokuvaamaan sopivan luovasti. Artikkeleista tulikin aika hyviä, vaikka itse sanonkin :)

Android:
Vaikka käytän kotona pääasiassa Macbookkia, löytyy matkapuhelimestani Android. Vuoden 2011 syksyllä aikaisempi budjettimallin HTC Wildfire -luurini vaihtui HTC Sensationiin. Androidille löytyy lukuisia erilaisia sovelluksia, mutta hyvien ohjelmien poiminta tauhkan joukosta on työlästä. Aloitin viime vuonna Androidin sovellustarjontaa käsittelevän kirjoitussarjan, joka tänä vuonna jatkui ensin miten löytää hävinnyt puhelin -kirjoituksella ja sitten Androidin sovellustarjonta, osa 3:lla. Kirjoituspöydällä on aiheeseen liittyen lisää materiaalia.

Matkailu:
Vuosi 2011 oli kokemusrikas myös matkailun osalta, käydessäni ensin (jälleen) keväisessä Edinburgissa ja sitten aurinkoisella Rukalla. Kesän päätteeksi vielä laivalla Pietariin, josta matkakertomus ja kuvat odottavat edelleen kirjoituspöydällä viimeistelyä. Münchenissä vierailu Fujitsu Forumin osalta jäi lähinnä messualueen ja Helsinki-Vantaan, Münchenin ja Kööpenhaminan lentokenttien näkemiseksi.

Voikko:
Muutaman vuoden ajan olen avustanut Voikko – suomen kielen oikoluku -projektia kääntämällä mozvoikko-lisäosaa Firefoxille Mac OS X:ssä ja hieman jatkokehittämällä Mac OS X:lle VoikkoSpellService-oikolukijaa. Vuoden 2011 aikana VoikkoSpellService irrotettiin Voikon versiohallinnasta ottaessani sen omaan Git-versiohallintaan ja palikka sai kyvyn tallentaa sanoja omaan sanakirjaan. Kehityslistalla toteuttamattomana on vielä kieliopin tarkistus, 64-bittisen version ongelmat, sekä Xcode 4:ssa tulleiden oikeuksien määrittely.

Mozvoikon kääntäminen helpottui huomattavasti, kun syksyllä Andris Pavenis kehitti siitä js-ctypesiä hyödyntävän version, jolloin lisäosaa ei tarvitse kääntää Firefoxin kanssa. Samoin sain oikeudet päivittää lisäosaa Firefoxin Addons -sivuille, joten version pitäminen ajan tasalla on nyt helpompaa. Kehitysversiot löytyvät edelleen Voikko – Suomen kielen oikoluku -sivultaan.

Teknologia ja sovellukset:
Teknologian kanssa leikkimisen aloitin heti vuoden alussa, kun hankin mediatietokoneeksi Asuksen S1:n. Se on varustettu Atom D525 -tuplaydinprosessorilla ja nVidian Ion2 -piirillä ja täten jaksaa pyörittää Full HD -materiaalia. Koneeseen kävi näppärästi Macbookin vanhat muistit ja pöytäkoneesta edesmenneestä pöytäkoneesta jäänyt 3,5″ -kiintolevy. Hitaahko tuollainen Atom on, mutta jaksaa yllättävän hyvin pyörittää indie-pelejä. Pelaamista varten hankin lisäksi adapterin Xbox 360:n ohjaimen liittämiseksi tietokoneeseen. Laitteistojen osalta alkuvuodesta työkoneeksi saamani Lenovo Thinkpad W510 tarjosi kivasti lisäpuhtia sovelluskehitykseen, vaikka SSD-levyä jäinkin edelleen kaipaamaan.

Sovellusten saralla kirjoittaminen jäi vähälle, vaikkakin työn ja harrastusten ohessa erilaisia asioita testailinkin. Osana viime vuotuista diplomityötäni Web-sovellusten prototypoimisesta, olin seurannut Tiggr-prototypointisovelluksen kehittymistä. Kätevä sovellus, jolle varmasti löytyy käyttökohteensa, mutta itse en niin innostunut tuollaisesta lopulta ollut: käyttö jäi lyhyeen kokeiluun. Kesällä juhannuksen jälkeen oli jälleen uuden Eclipsen vuoro, joka toi taas pieniä uudistuksia kuten paremman Maven-integraation. Kun Microsoft julkaisi syksyllä Windows 8:n kehittäjäennakon, piti sitäkin testata.

Pelit:
Vuosittain jää lukuisia mainioita pelejä pelaamatta, mutta pelit eivät onneksi juurikaan vanhene. Tämän vuoden aikana olenkin pelannut osaa vuoden 2010 pelaamisen arvoisista peleistä kuten Super Meat Boy, Red Dead Redemption, Limbo ja Mass Effect 2. Super Mario Galaxy 2 jää vielä ensi vuodelle, kun ykkösosakin on läpäisemättä. Vuoden 2012 pelaamisen arvoiset pelit -kirjoitus odottaa ensi vuotta :)

Vuoden aikana hankin myös useita uusia pelejä etenkin Humble Bundlen kautta, kuten suomalaisen Frozenbyten Trine, Block That Matters, Super Meat Boy (toistamiseen) ja Limbo. Niitä olikin hyvä pelata tietokoneeseen liitetyllä Xbox 360:n ohjaimella. Pientä viivettä on kyllä tuossa havaittavissa, kuten kaikissa langattomissa ohjaimissa, joka ärsyttää etenkin tarkkuutta vaativassa Super Meat Boyssa.

Kirjoittamattomat:
Vuoden aikana tapahtui myös asioita, joista en blogissa kirjoittanut. Näistä suurimpana kenties muuttaminen Kannelmäessä olleesta vuokra-asunnosta omaan asuntoon Espoon Leppävaaraan. 60m^2 vaihtui 45m^2, mutta nyt on sekä oma sauna että autotalli. Ja paljon pankkilainaa. Urheilun osalta vuosi ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan ja keväällä hankkimani käytetty Santa Cruz Bullit 2009 -pyörä pysyi aikalailla paikallaan. Kaavailin sitä välineeksi Enduroon, mutta se jäi ajatuksen asteelle, sillä en päässyt treenaamaan keväällä riittävästi ja suojahaarniskankin osto jäi vaiheeseen. Ehkä siis ensi vuonna. Työrintamalla ei juuri suuria uudistuksia tapahtunut, hieman vaihtuvuutta työtovereissa, suoritin ITIL-sertifikaatin ja otin haltuun uutta teknologiaa kuten JSF 2:sta ja Wicketiä. Ura suuntaa kohti Java-arkkitehtiä ja tehtävät jo sitä suurilta osin ovatkin.

Vuosi 2012:
Ensi vuoden osalta suunnitelmat ja tavoitteet ovat laajassa näkökulmassa enemmän tai vähemmän suunnitelmallista treenaamista kohti kesän pyöräilykautta ja opiskelua Java-arkkitehdin sertifikaattia varten. Lisäksi matkailua pitäisi harrastaa tekemällä muutama vielä kohdetta vailla oleva ulkomaanmatka ja suunnata vähintään kerran Rukalle laskemaan. Myös kirjoittamisen osalta, sekä tässä että Rule of Tech -blogissani, on tarkoitus aktivoitua ja kirjoittaa kiinnostavista asioista eikä vain säätää niitä. Saa nähdä mitä muuta uusi vuosi tuo tullessaan.

Hyvää uutta vuotta!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *