OpenOffice.org Calc ja kaavio kahdella datasarjalla

OpenOffice.org on kätevä toimisto-ohjelmistopaketti, mutta välillä siihen kuuluvien ohjelmistojen käyttäminen ei ole niin yksinkertaista. Yleensä kuitenkin pienen säätämisen ja pähkäilyn jälkeen saadaan aikaan haluttu lopputulos.

Olen pitänyt pienimuotoista harjoituspäiväkirjaa OpenOffice.org Calc -ohjelman avulla ja tilastoidusta datasta saa muodostettua kätevästi erilaisia kaavioita. Kahden eri suuruusluokan datasarjan yhdistäminen samaan kaavioon ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista kuin olin kuvitellut. Toinen sarja valtasi koko kaavion ja toisesta sarjasta näkyi vain suoraa viivaa.

Muutaman yritys-erehdys -kerran jälkeen keksin, että kaavion datasarjat on kuin onkin mahdollista asettaa eri Y-akselille. Tämä on erittäin kätevää, jos toisen sarjan arvot ovat suuria ja toisen pieniä. Pari kuvaa kertokoon enemmän.

kuva 1 kuva 2

Eli valitaan kaaviosta yksi objekti, eli viiva, ja oikealla hiiren napilla sen ominaisuudet. Objektin ominaisuuksista voidaan ”Options”-välilehdeltä valita ”Tietolähteiden tasaus” -kohdasta ”Toinen Y-akseli”.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *