Poimintoja vuoden 2009 leffatarjonnasta

Times Online listaa 50 odotetuimpaa elokuvaa vuodelle 2009 ja joukossa on muutamia ihan kiinnostavalta vaikuttavia leffoja. Vuoden 2009 elokuvatarjonnassa on havaittavissa selkeä kaava: useat leffat pohjaavat tai ovat jatkoa tutuille tarinoille. Tutulla ja hyväksi havaitulla tarinalla onkin usein helppo saada katsojat liikkeelle. Onneksi luvassa ei kuitenkaan ole pelkkiä uusintoja, vaan myös uutta ja lupaavalta kuulostavaa materiaalia on luvassa.

Teattereista löytyy muun muassa seuraavat tutut tarinat julkaisuajankohdan mukaisessa järjestyksessä:

Underworld: Rise of the Lycans
Vampyyreiden ja ihmissusien keskinäisestä taistelusta kertova tarina saavat jatkoa, kun tarinassa palataan aikaan ennen ensimmäistä Underworld-leffaa. Rhona Mitra vetää toiminnantäytteistä tarinaa, mutta juonesta on turha syvyyttä hakea (Tammikuun 23. päivä)

Friday the 13th
Kauhun ja goren ystävät rientävät perjantaina 13. helmikuuta, eli päivää ennen ystävänpäivää, katsomaan, kuin Kristallijärvellä jälleen pistetään veret roiskumaan. Kahdestoista ”Friday the 13th” -elokuva on uudelleenfilmatisointi ensimmäisestä sarjan leffasta. (Helmikuun 13. päivä)

X-Men Origins: Wolverine
Supersankarit palaavat näyttämölle ja tällä kertaa keskitytään tapahtumiin 17 vuotta ennen ensimmäistä X-Men -elokuvaa. Leffa kertoo Hugh jackmanin esittämän Loganin eli Wolwerinen syntytarinan. Marvelin sarjakuvat olivat lapsena hyviä löytöjä läheisestä divarista, mutta elokuvat ovat olleet hieman vaihtelevaa tasoa. (Toukokuun 1. päivä)

Star Trek
Kaikkien pienten ja isompien nörttien odottama leffa, joka palaa aikaan, jolloin Kirk, Spock ja muu henkilöstö vielä opiskelivat akatemiassa. Nuoren Spockin roolissa nähdään Heroes -TV-sarjasta tuttu Sylar, eli Zachary Quinto. Avaruus on aina ollut etäisesti kiinnostava ja kyllähän siellä nyt jossain jotain elämää luulisi olevan. (Toukokuun 8. päivä)

Angels & Demons
Dan Brownin saman nimiseen romaaniin perustuva filmatisointi, joka ajallisesti sijoittuu ennen Da Vinci koodia. Tom Hanks jatkaa Langdonina ja saa seurakseen Ewan McGregorin. Jos Da Vinci koodin elokuvaversioon on luottaminen, on kirja jälleen paljon parempi, kuin Hollywood-versio. Pitänee siis lukea teos ennen elokuvateatteriin menoa. (Toukokuun 15. päivä)

Terminator Salvation
Terminator-leffat ovat saaneet uutta nostetta ”Terminator: The Sarah Connor Chronicles”-sarjan kautta ja kolmannessa Terminatorissa kesken jäänyt juoni saa jatkoa. John Connorin roolissa on Christian Bale ja onneksi Arska on jätetty telakalle. Toimintaa ja räiskettä varmasti riittää. (Toukokuun 22. päivä)

Fast & Furious
Vin Diesel ja Paul Walker palaavat takaisin rattiin ja luvassa on eksoottisia autoja, kauniita naisia, vauhtia, sekä toimintaa. Juonesta ei niin väliä, vaikka sellainenkin varmasti löytyy. Kyllähän sen tietää millaista menoa on luvassa, kun leffan näyttelijäkaartista löytyy lisäksi Michelle Rodriguez ja Jordada Brewster. (Kesäkuun 5. päivä)

Transformers: Revenge of the Fallen
Robotit jatkavat taisteluaan maan kamaralla ”Transformers: Revenge of the Fallen”-elokuvassa, joka on jatkoa ensimmäiselle Transformers-elokuvalle. Maailma on taas uhattuna ja Autobotit asettuvat jälleen estämään Decepticonien pahat suunnitelmat. Tästä elokuvasarjasta tulee lapsuus mieleen ja jostain kaapin peruilta saattaa vieläkin löytyä muun muassa Autobottien johtaja Optimus Prime sekä Decepticonien pääjehu Megatron. Ei Transformers-leffat juonen nerokkuudella tai näyttelyllä loista, mutta toimintaa riittää varmasti. (Kesäkuun 26. päivä)

Lisäksi muutamia muita lupaavalta kuulostavia, tai muuten mainitsemisen arvoisia poimintoja:

The Spirit
Frank Millerin ohjaama sarjakuvaan perustuva The Spirit vie katsojan entisen poliisin tarinaan, joka mysteerisesti palaa kuolleista taistellakseen varjoista rikollisuutta vastaan. Sin Cityn sarjakuvamaisella tyylillä kuvatussa leffassa sankarina nähdään Gabriel Macht ja arkkivihollisena Samuel L. Jackson, ja lisäksi naiskauneudesta vastaavat Scarlett Johansson ja Eva Mendes. (Teattereissa)

Watchmen
Mystinen seikkailuelokuva Watchmen sijoittuu vuoden 1985 Amerikkaan, jossa supersankarit ovat osa jokapäiväistä yhteiskuntaa. Kun rikosten vahtijan entinen kolleega saa surmansa, on aika kerätä kasaan sekalainen sakki eläköityneitä supersankareita, joista vain yhdeltä löytyy oikeita voimia, ja estää salajuoni kaikkien entisten ja nykyisten supersankareiden tappamiseksi. (Maaliskuun 6. päivä)

Knowing
Opettajaa näyttelevä Nicolas Cage avaa poikansa koulusta löytyneen aikakapselin, josta löytyy ennustuksia. Osa ennustuksista on toteutunut ja lisää on toteutumassa. Tietenkin ennustusten löytäjällä on rooli tapahtumissa ja toimintaa riittää. (Maaliskuun 20. päivä)

The Box
1970-luvulle sijoittuva tarina nuoresta parista, jotka saavat mysteerisen laatikon, jolla on outoja, tappavia voimia. Nimirooleissa X-Menista tuttu (Kyklooppi) James Marsden, Cameron Diaz ja Frank Langella. (Maaliskuu)

The Lovely Bones
Peter Jackson palaa kameran taakse Alice Seboldin samannimiseen kehuttuun romaaniin perustuvan elokuvan kanssa, jossa kuollut tyttö katsoo taivaasta perheensä surua ja heidän uutta elämää. Näyttelijäkaartista löytyy Rachel Weisz, Susan Sarandon, Mark Wahlberg ja Life on Marsista tuttu Michael Imperioli. (Maaliskuu)

The Wolf Man
Aatelismies Talbot (Benicio Del Toro) palaa takaisin perheensä tiluksille veljensä kadottua. Etsiessään veljeään isänsä kanssa, Talbotille selviää odotettavissa oleva kauhistuttava kohtalonsa. Rooleissa lisäksi Anthony Hopkins. (Huhtikuu)

Inglourious Basterds
Toiseen maailmansotaan sijoittuvassa 1970-luvun hengessä tehdyssä leffassa Juutalais-Amerikkalainen erikoisjoukko hiljentää natsijohtajia Saksan taistelulinjojen takana. Kun ohjaajana on Quentin Tarantino, voi olettaa luvassa olevan räimettä. Rooleissa muun muassa Brad Pitt ja Mike Myers. (Kesäkuu)

2012
Suurten katastrofileffojen kuten The Day after Tomorrow, Godzilla ja Independence Day -elokuvien ohjaaja Roland Emmerich palaa aiheen pariin tarinalla Mayalaisten 600-luvulla ennustamasta maailmanlopusta. Katastrofin pariin heitetään John Cusack, Thandie Newton, Woody Harrelson ja Danny Glover. (Heinäkuu)

Public Enemies
Miami Vicen luoja Michael Mann herättää gangsterileffat henkiin kertomalla FBIn rikollisjahdista, jonka kohteena ovat John Dillinger, Baby Face Nelson ja Pretty Boy Floyd. Rooleissa Christian Bale ja Johnny Depp. (Heinäkuu)

G.I. Joe: The Rise of Cobra
G.I Joe (Action Man) oli lapsuuden aikana kova sana leikkiukkojen markkinoilla, etenkin Jenkeissä. Nostalgisella nosteella liitävä Mummy-elokuvat ohjannut Stephen Sommers tuo leluista ja sarjakuvista tutun mielikuvitusmaailman nyt myös elokuvateattereiden valkokankaalle. Armeijan eliittiryhmässä pahamaineista asekauppiasta vastaan taistelevat Christopher Eccleston ja Sienna Miller, sekä Mummy-sarjasta tutut Brendan Fraser ja Arnold Vosloo. (Elokuu)

The Surrogates
Ihmiskunta on lukittautunut sisätiloihin ja kaikki ulkona tapahtuvat työt hoidetaan kauko-ohjattujen robottien toimesta. On tapahtunut murha, jonka Bruce Willisin esittämän etsivän on ratkaistava. Sci-fi-henkisessä leffassa mukana myös entinen Bond-tyttö, Rosamund Pike. (Marraskuu)

Sherlock Holmes
Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) ratkoo mysteerejä Watsonin (Jude Law) kanssa, kun Guy Ritchie tuo valkokankaalle enemmän sarjakuvaan kuin Conan Doylen kirjoihin perustavan version tunnetusta mestarietsivästä. (Marraskuu)

Avatar
James Cameron tuo valkokankaalle tiedettä ja planeetan tutkimista. Tähtikaartissa Sigourney Weaver. Elokuvan Teaser löytyy Youtubesta. (Joulukuu)

Lisäksi vielä ilman tarkempaa julkaisuajankohtaa ovat Red Sonja ja S. Darko.

Omista poiminnoistani huomaa, että pidän leffoista, joissa on toimintaa, vauhtia ja räimettä, sekä scifiä ja mielikuvitusta. Eli elokuvia, joita katsellessa ei tarvitse turhaa miettiä tai ajatella, jättää vain aivot narikkaan ja nauttii. Tietenkin moni lupaavalta kuulostava leffa ei varmastikaan tule täyttämään sille asetettuja odotuksia. Varsinkaan, jos viihdettä pitäisi saada koko leffalipun hinnalla.

Vaikka listasinkin loppujen lopuksi aika monta leffaa, jää moni elokuva varmasti näkemättä teatterissa ja löytänevät tiensä vuokraamon kautta. Star Trek, Watchmen ja Terminator voisivat olla teatterissa näkemisen arvoisia, mutta toivottavasti myös muut elokuvat osoittautuvat hyviksi, kunhan niistä vain julkaistaan trailerit.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *