Asus Nexus 7 -tabletti tarjoaa paljon pienessä koossa

Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia tabletteja ja olin harkinnut sellaisen hankkimista jo jonkin aikaa, joten kun Asuksen valmistama Nexus 7 -Android tabletista tuli saataville suomalaisille jälleenmyyjille 3G-versio, piti sellainen viimein hankkia. 7″ -koko on juuri sopivan suuri kirjojen ja viihteen katsomiseen, mutta riittävän pieni, että laitteen fyysinen koko ja paino pysyvät sopivana. Vajaan kuukauden käytön perusteella Nexus 7 3G -tabletti tarjoaa paljon pienellä rahalla.

Nexus 7 32GB 3G

Asus Nexus 7 -tabletti

Googlen Nexus 7 -Android-tabletti on Asuksen valmistama ja varustettu 7″ LED-valaistulla IPS-paneelilla ja 1280×800 pikselin resoluutiolla. Konepellin alta löytyy neliytiminen 1,3 GHz Nvidian Tegra 3 -prosessori 4-plus-1 -tekniikalla, jossa neljä ydintä hoitavat tehoa vaativat asiat ja viides ydin on vähävirtaisiin tehtäviin kuten aktiiviseen valmiustilaan ja musiikkiin. Tablettia on saatavilla sekä 16 GB että 32 GB versioina, sekä 3G -mallina. Fyysisesti laite on kooltaan 197 x 120 x 10,5 mm. Näyttöä ympäröivästä mustasta reunuksesta löytyy 1,2 Mpix -web-kamera. Laite tukee lisäksi NFC:tä. Paketissa tulee mukana microUSB-liittimeen kytkettävä latauskaapeli ja laturi. Ostamani 32 GB 3G -malli maksoi Verkkokauppa.comissa 329,90 euroa ja pelkkä 16G B:n WiFi-malli 269,90 euroa.

Tabletti ei kursaile ulkonäöllään, vaan on muotoiltu hillitysti ja geneerisesti. Etupuoli on kokonaan lasin peitossa, joka on naarmutuksen kestävää, mutta ei Gorilla-lasia. Näyttö on reunustettu mustalla alueella ilman painikkeita tai logoja ja reunusta on leveämmin ylä- ja alapuolella, joka helpottaa käsittelyä, mutta kasvattaa ulkomittoja. Kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtanäppäin. Toiselta kyljeltä löytyy paikka micro-SIM-kortille ja pinnit vielä julkaisematonta lataustelakkaa varten. Ainoat liittimet ovat alareunassa olevat 3,5 mm ja microUSB-liitin.

Muovikuorella päällystetty runko on valmistettu magnesiumista ja takakannen päällä on kumimainen pinnoita, joka tekee tabletista miellyttävän pitää kädessä. Takapuolen alareunasta löytyy pitkä kaiutinaukko Asuksen logon kera ja yläosaa koristaa kookas ”Nexus”-teksti. Tabletti tuntuu jämäkältä, eikä juurikaan nitise tai natise. Takakuori eri ole tarkoitettu käyttäjän irrotettavaksi, mutta se on kiinni vain muovikynsillä, joten se irtoaa helpohkosti sopivilla työkaluilla.

Tablettia kiertää hopeinen muovireunus Äänenvoimakkuuden säädin ja virtanappi Takakansi on kumimainen

Tekniset ominaisuudet:

  • Prosessori: Nvidia Tegra 3 -piirisarja, neliytiminen 1.3 GHz -prosessori (Cortex-A9) ja 12-ytiminen ULP GeForce GPU
  • Käyttöjärjestelmä: Google Android 4.2 Jelly Bean
  • Näyttö: 7″ LED-valaistu kapasitiivinen IPS-paneelin kosketusnäyttö, WXGA (1280×800) -resoluutio, 216 DPI
  • Kamera: edessä 1.2 Mpix
  • RAM: 1 GB
  • Muisti: 32 GB sisäinen Flash-muisti
  • Yhteydet: WLAN (b/g/n), Bluetooth v3.0, 3G (micro-SIM)
  • HSPA+ UL:21 Mbps/DL:5.76 Mbps; WCDMA: 850/900/2100; GSM: 850/900/1800/1900
  • Muuta: GPS, Gyroskooppi, elektroninen kompassi, kiihtyvyysanturi, valoisuusanturi, NFC
  • Akku: 16Wh, 4325mAh, Li-Pol
  • Toiminta-ajat: 9.5 h
  • Paino: 340 g
  • Mitat (L x S x K): 198.5 x 120 x 10.45 mm

Suorituskyky

Testasin nopeasti tabletin suorituskykyä Quadrant, Vellamo, Rightware Taiji, GLBenchmark 2.5, Antutu, SunSpider ja Peacekeeper testiohjelmilla.

Tulokset:

  • Quadrant: 3659
  • Vellamo (2.0.2): HTML5, 1307; Metal: 402
  • Basemark ES 2.0 Taiji: 12.21 (Android Suomi sai 17,92)
  • GLBenchmark 2.5 Egypt Classic C16Z16: 6101 frames, 54 fps
  • GLBenchmark 2.5 Egypt Classic C16Z16 Offscreen: 3508 frames, 31 fps
  • Antutu 3.0.3: 12663 (cpu 6280, gpu 3611, ram 1892, i/o 880)
  • SunSpider 0.9.1 (Chrome): 1750,2ms
  • Peacekeeper (Chrome 18): 427

Suorituskyvyltään Nexus 7 on vastaava kuin muutkin Tegra 3 -pohjaiset tabletit ja vertailukohtana Fujitsun Stylistic M532 sai Quandrantissa 4463, Vellamossa 1405, Taijissa 19,65, GLBenchmarkissa 51 fps ja offscreen 29 fps, Antutu 2.9:ssä 11157 (cpu 6627, gpu 1449, ram 2575, i/o 506), SunSpiderissa 1708,5ms ja Peacekeeperissa Chrome 18:lla 417. Erikoisesti Quandrantissa ero on vajaat tuhat, mutta muuten arvot ovat samalla tasolla, jota voikin olettaa, sillä molemmat tabletit ovat sisuskaluiltaan samanlaisia.

Käyttökokemukset

Nexus 7 -tablettia voisi kuvailla kuin hieman isommaksi puhelimeksi, jolla ei tosin voi soittaa. Isomman 7″ -näytön ansiosta on parempi katsella esimerkiksi elokuvia Netflixistä tai lukea kirjoja. 3G -ominaisuus on kätevä matkoilla, kun WLAN-verkkoja ei ole saatavilla, mutta mutu-tuntumalla vaikuttaa, että sen kuuluvuus voisi olla parempikin. Mitä netistä voi lukea, ei näytön värintoistossa ole valittamista, mutta sen heikkoutena on vaatimaton kirkkaus. Lisäksi suojalasi on vielä poikkeuksellisen heijastava, joka haittaa luettavuutta hyvin valaistuissa olosuhteissa.

Nexus 7 -tabletti on suhteellisen kätevä, mutta seitsemän tuuman koko on hieman vedenjakaja. Se on toisaalta kätevän pieni ja riittävä moneen askareeseen, mutta toisaalta voisi olla isompikin. Toisaalta taas syksyllä testaamani Fujitsun Stylistic M532 -Android-tabletti, joka oli varustettu 10″ -näytöllä, oli käyttökohteiltaan monipuolisempi ja mukavampi elokuvia katsellessa ja kirjoja lukiessa, mutta oli toki myös painavampi pitää kädessä ja isompi kantaa mukana.

Android-tabletteja on markkinoilla tukuittain, mutta samassa hintaluokassa ei mielestäni ole kunnollista kilpailijaa Googlen Nexus 7 -tabletille. Hieman enemmän pitäisi muihin vaihtoehtoihin laittaa rahaa, mutta tällöin toki saa jo enemmän. Eihän se tietenkään mikään iPad monessakaan mielessä ole, mutta monilta ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen ja etenkin hinta- ja laatusuhteeltaan erinomainen. Androidin 4.2 -versio on tuonut käyttöjärjestelmään kaivattua vikkelyyttä ja pieniä uudistuksia käytettävyydessä. Nexus 7:ssa on puhelinkäyttöliittymä tablettikäyttöliittymän sijaan, mikä toimiikin 7″ tabletissa melko hyvin.

Harkitsin myös hieman iPad Minin hankkimista, josta löytyy 0.9″ isompi näyttö pienemmällä resoluutiolla, isompi fyysinen koko, mutta hieman vähemmän painoa, takakamera ja 110 euroa kalliimpi hinta (3G, 32GB malli). Käytännössä valinta tablettien välillä on iOS- ja Android-mieltymyksen ja lompakon paksuuden mukaan. Monipuolisuus ja edullisuus ratkaisi oman valintani.

Yksi suuri ero iPadien eduksi on tarvikkeiden ja lisävarusteiden saatavuus. Koska erilaisia Android-tabletteja on lukuisia, ovat lisävarusteet kuten suojat ja kotelot myös mallikohtaisia ja tarjonta tietylle laitteelle voi olla heikkoa. Nexus 7:lle alkaa jo olemaan monipuolisesti erilaisia suojia ja itse hankin Amazonista Sweesin smart cover -kotelon. Hinta oli halpa ja sellainen se tuotekin on. Kotelo kyllä toimii, mutta on hieman erilainen kuin kuvassa ja magneettinen läppä sulkee helposti näytön, vaikka kotelo on auki. Toinen vaihtoehtoja olisi ollut kehuttu Blurexin suojakotelo, mutta sitä ei lähetetä Suomeen. Lisäksi tilasin Xtreme Guardin näyttösuojan, joka on vielä matkalla.

Näyttö on erittäin heijastava ja siinä ei ole nappeja Sweesin suoja toimii kohtalaisena telineenä Sweesin suoja toimii kohtalaisena telineenä

Muita mielipiteitä Nexus 7:sta voi lukea muun muassa TaskuMuron Nexus 7 -arvostelusta tai lyhyemmin Android Suomen Nexus 7 pika-arvostelusta.

Yhteenveto

Googlen Nexus 7 -tabletti on toimiva kokonaisuus ja hinta/laatu -suhde on kohdallaan. Seitsemän tuuman koko on mielestäni aika sopiva, sillä laite on fyysiseltä kooltaan näppärän pieni, sekä kevyt, joka tekee siitä kätevän matkakumppanin ja miellyttävän pitää kädessä kirjoja lukiessa. Myös sisällä pyörivä Android 4.2 Jelly Bean on kaivattu parannus 4.0:aan verrattuna. Suojalasi voisi olla vähemmän kiiltävä ja microSD-paikka, sekä takakamera voisivat olla ihan käteviä lisäyksiä. Kokonaisuutena kuitenkin positiivinen paketti edulliseen hintaan.

Positiivista

  • Suorituskyky
  • Koko ja paino
  • Yhteysominaisuudet: 3G, WiFi, Bluetooth
  • Tukeva ja laadukas rakenne

Negatiivista

  • Näytön kirkkaus ja heikko näkyvyys auringonvalossa
  • Ei microSD-paikkaa
  • Ei takakameraa (varauksin)

Rauhallista joulua

Hyvää joulua

On jälleen se aika vuodesta, jolloin kaupat täyttyvät koristeista, joululauluista, suklaarasioista ja lahjapakettaja kantavista ihmisistä. Se on joulu.

Joulusta voi olla montaa mieltä, mutta jos unohdetaan siihen liittyvät hössötykset ja lahjastressit, niin onhan se aina mukavaa saada muutama päivä lomaa, aikaa rauhoittua ja nauttia hyvästä ruuasta. Tietenkin myös lahjoja on kiva saada ja antaa. Tänä vuonna osan lahjoista joutui avaamaan jo ennakkoon ja osa on vielä matkalla, mutta riittää niitä näköjään aatollekin annettavaksi.

Lumi valkoinen,
lahjat alla kuusen on,
hyvää joulua!

”Se on kiva sillo” -blogi toivottaa rauhallista ja hyvää joulua.

Aamut käyntiin Philips Wake-up Experimentissä

Kirjoitin muutama viikko sitten saaneeni testiin Philipsin HF3550 -herätysvalon osana Philipsin Wake Up Experiment -koetta. Testin koekaniini on saanut kokea marraskuun puolesta välistä lähtien mitä erilaisimpia herätyksiä, mutta omat aamuni ovat olleet herätykseltään rauhallisia ja normaaleja. Tarkoituksena oli testata joulukuun aikana auringonnousua simuloivaa sarastusvaloa, mutta koska en omista (vieläkään) iPhonea tai iPod Touchia, piti herätä vanhemman sarastusvalon kirkkauteen.

Philipsin sarastusvalot ovat mielestäni näppärä tapa helpottaa aamujen heräämisiä muuttamalla aamun pimeys asteittain kirkastuvan valoon. Muutaman talven ajan olen herännyt FM-radiolla varustetun sarastusvalon avulla, joten olisi ollut kätevää verrata sen toimintaa uuteen Philipsin HF3550 -sarastusvaloon, jossa valo simuloi nyt auringonnousua väreissä ja toimii vain yhteistyössä telakkaan asetettavan iPhonen tai iPod Touchin kanssa. Lamppu on sulavan pyöreä ja miellyttävämpi silmälle ja toimintoja ohjataan Wake-up -sovelluksella, jolla voi seurata myös nukkumisrutiineja. Tässä onkin lampun suurin heikkous: riippuvaisuus iOS-laitteista.

Lamppua testannut Köyttöliittymä-blogi on kirjoittanut laitteesta ensikokemukset ja etenkin jutun kommenteissa on hyviä kysymyksiä iPhoneen ja sovellukseen sidotun tuotteen elinkaaresta. Odotankin mielenkiinnolla, miten lampun käyttöminen on pidemmän ajan kuluessa sujunut, sillä alku ei ollut kovin jouheva. Köyttöliittymä kirjoittaa, että ”iPhonen hyödyntäminen asetusten säätämiseen on hyvä idea, mutta toteutuksessa on vielä parantamisen varaa”. Lisäksi puhelimen on pakko olla kiinni telakassa, että herätys toimii, joka estää puhelimen käyttämisen sillä aikaa. Mielestäni aika hankalaa.

Idealtaan Philipsin HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla ja sovelluksella on hauska, mutta käytäntö taitaa olla toinen. Herätyskellon pitäisi kuitenkin olla suhteellisen yksinkertainen ja luotettava ilman monimutkaisia vaiheita. Oikeastaan, en ymmärrä mikä idea on sitoa koko lampun perustoiminnallisuus iPhone tai iPod Touch -laitteisiin, eikä tehdä tuotteessa sekä että -mallia. Tekniikka kehittyy, laitteet vaihtuvat, mutta lampun voi olettaa toimivan useampia vuosia. Vielä kun HF3550-mallin valo kustantaa 189 euroa, voi ostopäätöstä joutua miettimään tovin.

Philipsin Wake-up Light -valojen malliston ilman iOS-laitetta toimiva ja FM-radiolla varustettu HF3520 olisi ollut vaihtoehtoisella iPhone-telakalla oiva sarastusvalo. Tai vielä parempi olisi toteuttaa se ilman telakkaa, eli vaikkapa Bluetooth- tai NFC -aktivoinnilla, jos toiminta halutaan sitoa sovellukseen. Tällöin se voisi toimia myös Androidilla ja Windows Phonellakin.

No, ainakin aamuni ovat olleet rauhallisempia kuin Philipsin Wake Up Experiment -kokeessa, jossa koekaniini on heräillyt mitä eriskummallisiin herätyksiin. Herätyksiä ei voi kovin mukaviksi sanoa, mutta Brasialainen karnevaali, Amerikkalainen jalkapallojoukkue, dynamiitti ja Kauna -elokuva näyttivät olevan aika tehokkaita. Koiraihmiset voinevat samastua koiranpentujen suorittamaan herätykseen :)

Omalta osaltani ”herätyskoe” meni hieman pieleen, mutta palannen auringonvaloa simuloivan herätysvalon kokemuksiin, kunhan saan hankittua Applen iPhone 4 -puhelimen. Tai myytyä nykyisen ja hankittua FM-radiolla varustetun HF3520-mallin.

Oma Philips Wake-up Light HF3550 -sarastusvalo iPhone-telakalla odottaa siis edelleen käyttöä:

Netflix täyttää laitteet viihteellä

Amerikkalainen elokuvia ja TV-sarjoja tarjoava Netflix-palvelu tuli Suomeen viimeinkin lokakuussa ja avasi pelin viihdettä tarjoavien palvelujen saralla. Niitä on Suomeen odoteltukin jo tovi. Nexus 7 -tabletin hankinnan jälkeen päätin viimeinkin kokeilla Netflixin tarjontaa ainakin ilmaisen kuukauden ajan, ja vaikka tarjolla ei ole aivan uusimpia sarjoja tai elokuvia kuten jenkeissä, löytyy palvelusta katsottavaa ja se vaikuttaa ihan lupaavalta.

Elokuvia ja sarjoja

Yhdysvaltalainen elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava palvelu Netflix aloitti Suomessa 18.10.2012 ja täten käytännössä avasi pelin kuukausimaksullisten elokuva- ja TV-sarjojen tarjonnassa, vaikka onhan esimerkiksi Viaplay ollut markkinoilla aikaisemmin. Netflix on ”On demand”-periaatteella toimiva videopalvelu, jossa voi kiinteällä kuukausihinnalla katsella niin paljon elokuvia ja sarjoja kuin haluaa ja kaikki sisältö on tekstitetty suomeksi. Viihdesisällön hinta on 7,99 euroa kuukaudessa, joka ei mielestäni ole ollenkaan paha, etenkin jos elokuvien ja TV-sarjojen valikoima parantuu. Luultavasti suomeksi tekstitys rajoittaa tarjolla olevien elokuvien ja TV-sarjojen valikoimaa, joka on harmillista.

Netflixin käyttöliittymä on yksinkertainen ja tarjontaa voi selailla luokituksen mukaan tai hakusanalla. Lasten elokuville ja sarjoille löytyy oma sivunsa. Videoista on lyhyt kuvaus ja nähtävillä on käyttäjien antamien tähtien keskiarvo. Valintaa helpottaa palvelun alussa kysymät kysymykset mieltymyksistä, jonka perusteella suositellaan kiinnostavaa sisältöä ja sitä päivitetään annettujen tähtien mukaan.

Netflix tukee erilaisia päätelaitteita aina selaimista kännyköihin ja televisioista mediatoistimiin. Katsominen onnistuu muun muassa iOS- (iPhone / iPad), Android- ja Windows Phone -laitteilla, PlayStation 3:lla, Xbox 360:lla (Gold-tilillä) ja joissakin televisioissa. Lisäksi katsominen toimii myös selaimen välityksellä, kunhan Silverlight on asennettuna. Yhdellä tunnuksella voi toistaa samaan aikaan kahta eri ohjelmaa ja samaa ohjelmaa katsovien laitteiden määrää ei ole rajoitettu. Katselun voi keskeyttää ja jatkaa toisella laitteella, sillä ohjelmisto tekee kirjanmerkin katkaisukohtaan ja lähettää tiedon Netflixin mediapalvelimelle. Katselua voi jatkaa vaikkapa kännykällä samasta kohdasta.

Kuvanlaatu

Lähetyksen laatu määritellään katselulaitteen suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden mukaan. Kannettavissa Windows-tietokoneissa ohjelmat näkyvät vain 720-tarkkuudella, koska niissä videopurku tehdään yleensä ohjelmistopohjaisesti. Windows 8 on käyttöjärjestelmänä kehittyneempi ja 1080p-katselu on mahdollista. Vastaavasti PlayStation 3:lla on käytettävissä 1080p-tarkkuus, kun Xbox 360:lla on tyytyminen 720-tarkkuuteen, joka ei ole laitteistokysymys, vaan johtuu käyttöjärjestelmän rajoituksista. Myös Apple TV toistaa täydellä tarkkuudella.

Tietojen mukaan 5 megabitin yhteys riittää 1080p-lähetyksen katselemiseen 5.1-ääniraidalla, jos sellainen on saatavilla. Selaimen kautta katsottaessa ei ole näkyvissä millä laadulla toisto suoritetaan ellei se ole 720p- tai 1080p-laadulla, jolloin aikapalkissa näkyy HD-kuvake. Tarvittaessa HD-laadun voi kytkeä pois päältä, sillä ainakaan HTPC Atom D525 ja Ion 2 -yhdistelmä ei jaksa sitä pätkimättä toistaa ja late 2008 Macbook (2GHz Core 2 Duo) lämpenee ikävästi. Tosin, HTPC:llä 40″-ruudulla alempikin laatu on katseltavaa, parempaa digi-tv -tasoa. Olisi toivottavaa, että Windowsille ja Macille tulisi erillinen ohjelma eikä tarvitsisi toistaa selaimen Silverlight-lisäosan kautta.

Valikoima

Pari kuukautta palvelun aloituksen jälkeen tarjolla oleva valikoima ei vielä ole kovin suuri ja jos on vähänkin televisiota katsonut ja sarjoja seurannut, on valikoiman kiinnostava-osio nopeasti selattu läpi. Elokuvia näyttäisi olevan laidasta laitaan, niin uusia kuin vanhojakin ja valikoiman koko vaihtelee hiukan genren mukaan. Sarjojen osalta saatavilla on uusiakin sarjoja. Netin tietolähteiden mukaan Suomen sisällöstä noin 80 prosenttia on Hollywood-tuotantoa ja 20 prosenttia pohjoismaista tuotantoa. Kiinnostavina uutuuksina tulossa on myös Netflixin osittain omaa tuotantoa kuten gangsterisarja ”Lilyhammer”, komediasarja ”Orange is the new black” ja ”House of cards”. Valikoiman toivoisi olevan yhtä tuoretta kuin Atlantin toisella puolella, mutta kaikkea ei voi saada.

Yhteenveto

Netflix vaikuttaa ihan lupaavalta palvelulta, etenkin jos tarjolle tulee jatkossa tuoreimpiakin teoksia, vaikka tuskin mitään Amerikan valikoimaa saadaan. Viihteen katsominen onnistuu laajalla kirjolla erilaisia laitteita ja kuvanlaatu vaihtelee normaalin ja teräväpiirron välillä. HTPC toimii ihan kelvosti katseluun, sillä PS3 tuntuu puhaltavan hiukan turhan ahkerasti. Myös Googlen Nexus 7 -tabletti toimii kätevästi Netflixin kanssa. Tietenkin jokin SmartTV olisi kätevä tai Apple TV.

Hintaansa nähden Netflix vaikuttaa ihan pätevältä, mutta aika näyttää miten nopeasti katsottava loppuu. Nyt tuntuu, että kaikki kiinnostava sisältö on kuukaudessa plärätty läpi. Kehityksenkin varaa palvelussa olisi ainakin Windows- ja Mac -ohjelmien osalta ja valikoima-alueen valinnassa niille, jotka eivät tekstityksiä kaipaa. Myös tekstityksen värin vaihto (nyt keltaisia) olisi toivottavaa.

Nyt vain odotellaan miten myös amerikkalainen HBO vastaa Netflixin avaukseen, sillä alunperin yhtiö ilmoitti avaavansa palvelun jo tämän vuoden puolella, mutta siirsi aloitusta. Jos vielä Googlen ja Applen tarjonta avautuisi myös tänne pohjolan perukoille, olisi katsojilla enemmän kuin tarpeeksi valinnanvaraa. Sillä aikaa elokuvien ja TV-sarjojen Spotify, Netflix, pitänee katsojat ainakin hetken aikaa viihdytettyinä.

Heräämisiä Philips Wake Up Experimentissä

Aamuisin voi herätä usealla eri tavalla, jonka Philips Wake Up Experimentin koekaniini on varmasti saanut todeta marraskuun puolesta välistä lähtien. Parissa viikossa testihenkilö on saanut kokea aika erikoisia herätyksiä. Omat heräämiseni ovat olleet vielä hieman perinteisempiä, mutta joulukuussa on edessä muutos. Olin yksi bloggaajista, jotka saivat herätyskokeeseen liittyen testiin Philipsin uuden Wake-up Light -sarastusvalon, kuten lokakuun lopussa kirjoitin.

Philips Wake Up Experiment on kokeilu, jossa selvitetään mikä oikeastaan on paras tapa herätä. Asia toteutetaan kokeilemalla kaikki mieleen tulevat mahdolliset ja mahdottomatkin herätystavat. Kokeeseen valittu henkilö on nyt herännyt marraskuun puolesta välistä alkaen muun muassa säkkipillinsoittoon, aamutreeniin, 31:n herätyskellon sointiin ja poliisirynnäkköön. Aika äärimmäisiä herätyksiä ja niitä koehenkilöllä on vielä pari viikkoa edessä, sillä koe kestää 13.12.2012 asti.

Herätyskokeeseen liittyen Philips lähetti bloggaajille testiin uuden Wake-up Light -sarastusvalon, joka viimein eilen saapui. Sarastusvalon ideanahan on, että sen avulla herääminen asteittain kirkastuvaan valoon on helpompaa ja virkeämpää. Omistan entuudestaan vanhemman FM-radiolla varustetun sarastusvalon, joten nyt on hyvä testata, miten uudistettu malli toimii. Ulkoisesti uusi sarastuvalo on sulavan pyöreä ja paremmin muotoiltu. Toiminnallisuuden osalta saamassani HF3550-mallissa sarastustoiminnallisuus simuloi nyt auringonnousua väreissä ja lamppu toimii vain yhteistyössä telakkaan asetettavan iPhonen tai iPod Touchin kanssa. Toimintaa ohjataan Wake-up -sovelluksella, jolla voi seurata myös nukkumisrutiineja. Wake-up Light -valojen mallistosta löytyy myös edullisemmat ilman iOS-laitteita toimivat ja FM-radiolla varustetut mallit: HF3510 vanhan mallin sarastuksella ja HF3520 auringonnoususimulaatiolla.

Philips Wake-up Light HF3550 iPhone-telakalla:

Lähiviikkoina saa nähdä, miten uuden sarastusvalon herätys eroaa aikaisemmasta ja onko aamuisin herääminen yhtään virkeämpää. Useimminhan se on enemmän tai vähemmän vaikeaa ja sitä haluaisi vain makoilla vielä hetken. Aikaisempien kokemusten mukaan sarastusvalolla kynnys yön pimeyden ja aamun valkeuden välillä ei ole niin jyrkkä ja on mukavampaa herätä valoisuuteen. Herätyskoe alkakoon!

Fujitsu Forum 2012 loi kuvaa tulevaisuuden työpaikasta

Tänä vuonna lyhyt syyslomani oli hieman erilainen, kun matkasin muutamaksi päiväksi Müncheniin Fujitsu Forum 2012 -messuille Fujitsun kutsumana tutustumaan millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään ja tapaamaan messuille saapuvia LIFEBOOK4Life sisäpiiriläisiä. Reissu olikin aivan mahtava, sillä miten ei voi olla tykkäämättä uusiin asioihin tutustumisesta, hyvästä seurasta ja tietenkin saksalaisesta ruuasta ja oluesta. Messujen osalta matka oli jo tuttua, sillä kävin siellä jo viime vuonna, mutta nyt oli päivä aikaa kiertää Münchenissä ja kävimme myös Augsburgissa Fujitsun tehtaalla. Englanniksi vierailustamme voi lukea Antonian kirjoittamana LIFEBOOK4Life -sivustolta.

Fujitsu Forum 2012 -messut ovat yksi Euroopan suurimpia IT-alan tapahtumia ja siellä vieraili viime vuonna yli 10 000 IT-alan asiantuntijaa ja -päättäjää ympäri maailman. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 7. – 8.11.2012 Münchenissä, Saksassa ja olin yksi neljästä LIFEBOOK4Life-kampanjan sisäpiiriläisestä, jotka pääsivät tutustumaan Fujitsun kutsumana millainen on tulevaisuuden työpaikka, millaisilla välineillä töitä tehdään. Tänä vuonna teemana oli ”Reshaping ICT – Reshaping Business”, eli miten ICT:n muutos muuttaa myös bisnestä. Tavallaan aihe on jatkumo viime vuoden ”Reshaping IT” -teemalle.

Tiistai 6.11

Matka kohti Münchenia alkoi tiistaiaamuna lumisateisesta Espoosta, kun kurvasin auton parkkiin ja suuntasin SASin pienellä suihkukoneella ensin Kööpenhaminaan ja sieltä hieman isomalla koneella Müncheniin. Hieman yli tunnin rykäisyjä, joissa hätäseen kahvit tarjottiin. Perille kuitenkin päästiin lopulta hieman etuajassa, joten ehdimme toisen Suomesta matkanneen sisäpiiriläisen, Chryssan, kanssa hyvin hotellille ennen muita.

Ensimmäisenä päivänä ei ollut suunniteltua ohjelmaa, joten kiersimme muiden sisäpiiriläisten kanssa Münchenin kävelykatua, kävimme Apple Storessa Rosenstrassella ja syömässä Alte Hackerhausessa. Suosittelen. Ja tietenkin piti vierailla myös Augustinerin oluthuoneella.

Keskiviikko 7.11


Kuva: Kim Ekman, Vision 51

Keskiviikko oli varattu Fujitsu Forum 2012:ssa esitysten seuraamiseen ja messuhallissa kiertelyyn ja nopeasti se päivä menikin. Rekisteröitymisen jälkeen nopeat kahvit lehdistöhuoneessa, jonka jälkeen suuntasimme nopealle kierrokselle messuhallin puolelle. Kaikkien erilaisten Fujitsun ja yhteistyökumppanien palveluiden ja tuotteiden esittelyn lisäksi esillä ja kokeiltavana oli hienoja uusia Windows 8 -laitteita, kuten STYLISTIC Q572 -tabletti AMD Hondo -alustaan pohjaavana ja STYLISTIC Q702 -hybriditabletti Intel Core i3/i5 -alustalla. Esillä oli myös muovisia hahmotelmia, miltä tulevaisuuden Fujitsu-tuotteet voisivat näyttää: pirteän värisiä.

Kiertelyn ja ihmettelyn lisäksi osallistuimme päivän aikana muutamiin Breakout sessioihin, joista itse valitsin ”Onko PC:n jälkeinen aika alkanut – miltä työpöytäsi näyttää huomenna”, ”Loppukäyttäjän laitteiden välinen taistelu” ja ”Tabletit & enemmän – Hyviä käyttökohteita käteville laitteille”. Kaikkien esitysten materiaalit ovat saatavilla Forumin dokumentaatio -sivulta.

Kaikkien kolmen esityksen voi oikeastaan tiiviistää siihen, että tulevaisuudessa työ ja työpiste ovat muuttumassa. Tähän vaikuttavat työn- ja yksityisen ajan välin hämärtyminen, omien laitteiden tuominen työpaikalle (BYOD) ja kuluttajistuminen eli samoja laitteita käytetään sekä töissä että kotona. Työpöytätyöskentely ei kuitenkaan ole poistumassa, sillä aina tarvitaan laskentatehoa, isompaa näyttöä ja parempaa tietoturvaa. Tulevaisuudessa työvälineet tulevat myös monipuolistumaan ja erilaisten laitteiden määrä kasvaa. Laitealustojen osalta Windows 8:lle uumoiltiin haasteita ja tarvetta kosketusnäytöille. Tablettien osalta Länsi-Euroopan osalta ennustettiin markkinoiden tasaantumista: Windows ~ iOS ~ Android. Nähtäväksi jää.

Yhteneä teemana tulevaisuuden työpisteen osalta oli dynaaminen työpöytäkokemus, eli jokaiselle laitteelle tarpeen mukaan mukautuva. Virtualisoinnilla ja datan synkronoinnilla tiedot voidaan pitää ajantasalla ja saatavilla laitteesta riippumatta. Oli se tabletti, kannettava tai työpiste. Eri työtehtävät vaativat erilaisia asioita. ”Yksi työpiste – millä tahansa laitteella”.

Esityksissä myös käsiteltiin (tietenkin) mitä vastauksia tulevaisuuden työpisteiden haasteisiin Fujitsulla on tarjota. Ja onhan niitä. Työpöydältä voi tulevaisuudessa löytyä Fujitsun mukaan ESPRIMO X, jossa sama näytön ja jalustan runko voi toimia monessa eri käyttötarkoituksessa. Integroidun Web-kameran läsnäolotunnistuksella voidaan lukita näyttö poistuttaessa koneen äärestä ja kasvontunnistuksella kirjautua takaisin. Vaikutti aika kätevältä. Tablettitarjonnasta esiteltiin STYLISTIC Q572 ja Q702 ja kannettavien osalta kevyet Ultrabookit kuten LIFEBOOK U772 ja perinteisemmät kannettavat kuten LIFEBOOK T902. Valinnanvaraa löytyy.

Esitysten ja kiertelyn jälkeen oli aika siirtyä päivälliselle, joka tarjoiltiin Buffet-tyyliin maukkaan currywurstin, kalkkunaburgerin ja Weissbierin kera. Illan viimeinen tapahtuma oli Celebration Night -tapahtuma, jossa ensin kolmen hengen huumoribändi nauratti komediallisella soitannalla ja kohokohtana oli Amy McDonaldin keikka. Hyvinhän se Amy kitaraa rimpautti ja laulua luikautti, mutta viime vuoden Anastacia oli kyllä menevämpi. No, muutaman oluen kera ei voi valittaa :)

Torstai 8.11

Reissun viimeisenä päivänä ohjelmassa oli vierailu Fujitsun tehtaalla Augsburgissa. Tehdas oli aika yllättävä kokemus, sillä kuvittelin sen olevan enemmän automatisoitu, vaikka nytkin muistaakseni automaatioprosentti oli jotain 90, vaikka tehdashallissa oli kymmeniä ihmisiä linjastoilla. Joidenkin osien, kuten muistipaikat, asetteluun ihmiskädet ovat paremmat. Lisäksi varastopuoli oli ihmisvetoinen samoin kuin pöytä- ja palvelinkoneiden kasaaminen ja huolto.


Toinen päivä Fujitsu Forumilla keskittyi vain vierailuun tehtaalla, joten loppuaika päivästä jäi vapaaseen tutustumiseen, sillä emme enää ehtineet Breakout tai Keynote sessioihin. Tehtaalla vierailun jälkeen kävimme vielä tutustumassa messualueeseen, jossa oli muun muassa Fraunhoferin ajatus työpisteestä, jossa kaikkia ikkunoita pystyi kääntämään, zoomaamaan ja koskettelemaan. Tämän mahdollistava ikkunointi pyöri Linuxin päällä. Esitteillä oli myös Made4You kustomointipalvelun laser-kaiverrin, jolla sai esimerkiksi kynään kätevästi Twitter-tilin tunnuksen ja Fujitsu Forum 2012 -hashtagin.

Forumilla tapahtumat ja juhlinta vielä jatkuivat, kun LIFEBOOK4Life sisäpiiriläiset suuntasivat takaisin kotiin, junalla tai lentokoneella. Tänä vuonna itsekin pääsin kotiin jo hyvissä ajoin ennen puolta yötä.

Yhteenveto

Fujitsu Forum 2012 tarjosi jälleen näkemyksiä miltä tietotekniikka ja ICT voisi tulevaisuudessa näyttää ja kolme päivää Münchenissä menivät nopeasti. Ajatukset työn ja työpisteen muuttumisesta tulevaisuudessa olivat aikalailla samaa linjaa kuin itsellä ja uusien laitteiden tarjonta oli piristävää. Kokonaisuudessaan tänä vuonna reissu oli hieman monipuolisempi kuin viime vuonna, sillä päivä Münchenissä ja toisen päivän vierailu tehtaalla toivat matkaan hieman uutta näkökulmaa.

Saksa on hieno maa ja Fujitsu Forum 2012 oli hieno kokemus. Kiitoksia LIFEBOOK4Life ja Fujitsu.

Movember laittaa viikset kasvamaan

En juurikaan välittäisi parran kasvamisesta, mutta kun sellaista kerran kasvaa, päätin tänä vuonna osallistua Movemberiin. Ai että mihin? Joka vuoden marraskuussa Movember-kampanja pyytää miehiä ympäri maailman kasvattamaan viikset, joilla kerätään rahaa miesten terveyteen liittyvien asioiden tietoisuuden lisäämiseksi. Suomessa kerätyt varat lahjoitetaan Syöpäsäätiön Eturauhassyöpärahastolle.

Lyhyesti kuvattuna Movember on kuin Roosa nauha -kampanja, mutta toteutettu miesten viiksillä ja keräyskohteena Suomessa on Syöpäsäätiön Eturauhassyöpärahasto, joka tukee eturauhasen syövän tutkimusta ja neuvovaa toimintaa. Eturauhasen syöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu lähes 4700 miestä vuosittain. Sairauteen ja sen hoitoon liittyy paljon ratkaisemattomia kysymyksiä, joihin syöpätutkimus voi tuoda vastauksia.

Käytännössä miehet (Mo Brot) aloittavat marraskuun ensimmäisenä päivänä naama puhtaaksi ajeltuna Movemberin ja loppukuun ajan he kasvattavat itselleen viiksiä. Enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Tavoitteena on kerätä rahallisia tukijoita viiksienkasvatusprojektille ja kuun lopussa järjestetään bileet, jossa Mo Brot ja Mo Sistat juhlistavat viiksiprojektin ja varainkeruun päättäjäisiä. Bileet huipentuvat tavoiteltujen Miss Movember- ja Man of Movember -tittelien julkistamiseen.

Movember on nyt puolessa välissä ja sivun mukaan kaikkiaan kampanjassa on kerätty yli 100 000 euroa ja osallistujia on yli 13 000. Oma osuuteni keräyksestä on tosin edelleen nolla euroa, sillä keskityn lähinnä viiksien kasvatukseen. Ne alkavatkin jo muodostua, kuten Movember-profiilistani voi seurata. Hieman harvat ne edelleen ovat, mutta kasvu on vakaata. Taantumaa ei ole vielä nähtävissä :-{

Parissa viikossa kuun alussa pois ajetut viikset ovat kasvaneet takaisin:

Ensi viikolla blogissa palataan teknisempiin aiheisiin, käsitellen Münchenissa pidettyä Fujitsu Forum 2012:sta, jossa viime viikolla vierailin LIFEBOOK4Life -kampanjaan liittyen. Kunhan ensin vain nämä alkuviikosta umpilisäkkeen poistamisesta tulleet haavat hieman parantuvat.