Penclic-hiiri laittaa käden kynäotteeseen

Markkinoilla on tarjolla erilaisia hiiriä moneen eri tarkoitukseen ja yksi kiinnostava vaihtoehto on Penclic-hiiri, joka siirtää kynästä tutun otteen hiiren käyttämiseen. Penclicin klikkauskilpailussa voit myös voittaa sellaisen itsellesi tai jopa terveysloman kahdelle Bulgariaan. Vastaa lisäksi tässä kirjoituksessa olevaan kysymykseen ja vastaajien kesken arvotaan yksi Penclic-hiiri.

Penclic-hiiri

Penclic-hiiren toiminta-ajatus vaikuttaa erikoiselta, kun normaali hiiriote vaihdetaan kynämaiseen otteeseen. Hiirtä pidetään kädessä kuten kynää, joka sallii ranteen ja käden levätä työtasolla ja hartioiden rentoutua. Hiiren alaosa toimii kuten normaali hiiri. En tosin ole tuotetta päässyt itse testaamaan, joten käytännön toimivuus jää tuotekuvauksen pohjalta arvioitavaksi. Hiiri toimii tuotekuvauksen mukaan ”aivan kuten kynä ja jatkaa kehosi liikkeitä ja hyödyntää käsiesi ja sormiesi ainutlaatuista hienomotoriikkaa. Normaalit hiiret tarvitsevat hartioiden ja käsien liikettä epäluonnollisessa ja epäterveellisessä asennossa täten aiheuttaen rasitusvammoja ja jännetupintulehdusta.” Esittelyvideosta näkee parhaiten, miten hiiri toimii käytännössä, vaikkakin videossa ylikorostetaan tavallisen hiiren ”ongelmia”.

Hiiri on vain oikeakätisille ja saatavilla sekä langallisena että langattomana versiona. Siinä on 5 nappia ja rulla, ja tarkkuus on säädettävissä 800-1200-1600-2400 dpi:n välillä. Langaton versio saa virtansa ladattavista AAA-akuista, jotka tulevat mukana ja kestävät normaalikäytössä 3 kuukautta ilman latausta. Penclic-hiiri toimii sekä Windowsissa, Linuxissa ja Macissa, mutta Macissä käytössä on Applen HID-toteutuksesta johtuen vain kaksi nappia ja muut pitää ohjelmoida erillisen ohjelman kautta. Tuotesivun perusteella sellaista ohjelmaa ei tule hiiren mukana.

Jos pieni kilpailuhenki ja hiiri kiinnostavat on Penclicillä menossa kilpailu, jossa koetellaan hiirisormien ja hiiren nopeutta, ja palkintoina voi voittaa Penclic-hiiriä tai jopa terveysloman kahdelle Bulgariaan. Tehtävänä on näpäyttää hiirtä niin monta kertaa kuin pystyy 10 sekunnissa. Eli nyt vain sormet hiirelle ja klikkailemaan 15.4 mennessä. Kannattaa käyttää esimerkiksi Firefoxia, sillä Safarilla tai Chromella ei tuloksen lähettäminen tuntunut toimivan.

Millainen hiiri on mielestäsi toimivin yleishiiri?

Klikkauskilpailun lisäksi Penclic on lähestynyt eri maiden blogeja ja ”Se on kiva sillo” on yksi Penclic: Point – clic – go -kampanjan lähettiläsblogeista. Sain täten arvottavaksi blogin lukijoiden kesken yhden Penclic-hiiren. Jätä kirjoituksen kommentteihin mielipiteesi kysymykseen ”Millainen hiiri on mielestäsi toimivin yleishiiri” ja osallistut arvontaan. Vastausaikaa on 15.4. asti. Otan voittajaan yhteyttä sähköpostilla yhteystietoja varten ja Penclic toimittaa hiiren perille.

Klikkauskilpailu käytännössä

Penclicin klikkauskilpailussa 10 sekunnin aikana ehtii käytännössä fyysisistä ja teknisistä syistä johtuen näpäyttämään vain rajoitetun määrän: kannettavan kosketuslevyllä ~87, langattomalla hiirellä ~97 ja langallisella hiirellä ~130 kertaa. Luulen, että tuloslistan kärkipään tulokset ovat saavutettu generoimalla hiiren klikkauksia jollain apuohjelmalla, sillä teknisesti hiirellä klikkaamalla kyseiset tulokset ovat arveluttavia.

Erilaisten apuvälineiden käyttö onkin suhteellisen helppoa ja Mac OS X:ssä voidaan tehdä koodi, joka tuottaa hiiren klikkauksia eli CGPostMouseEvent -tapahtumia. Lisättäessä koodiin looppi, saadaan Firefoxilla tulokseksi vaihtelevasti jotain 220 näpäytystä. Safarilla pelattaessa klikattava Flash-ohjelma jumittaa siten, että aika ei kulu ollenkaan ja tulokseksi saadaan esimerkiksi 999 klikkausta. Safarilla ei kuitenkaan tuloksen lähetys toiminut. Harmillisesti tuloslista ei näytä oikeita tuloksia, vaan rajoittaa sen 200 klikkaukseen, vaikka enemmänkin olisi saanut. Olisi hauska nähdä millaisiin suorituksiin muut ovat päässeet.


Posted

in

by

Comments

10 vastausta artikkeliin “Penclic-hiiri laittaa käden kynäotteeseen”

 1. Marko avatar

  Kiitoksia vastauksista. Aika monet näyttävät pitävän ihan perinteisistä hiiristä ja samaa kokemuspohjaa itsellänikin erilaisista hiiristä on. Hyvin on juurrutettu perinteisen hiiren toiminta selkärankaan ja vaihto muuhun on vaikeaa. Parhain interaktioväline hiiri ei kaikkeen ole, mutta yleiskäyttöinen.

  Mielestäni toimivin hiiri riippuu käyttötarkoituksesta, yleiskäyttöön kelpaa esim. omassa käytössäni olevat Logitechin V470 ja M505, eli pienet perushiiret. Pelaaminen kaipaa vastaavasti nopeampaa ja tarkempaa hiirtä ja piirtäminen kynää ja piirtoalustaa.

  Aikoinaan olen käyttänyt Microsoft Trackball Exploreria, mutta Jarin tavoin sen käyttö ei kauaa kestänyt. Uusista ”innovaatioista” Applen Magic Trackpad ja Magic Mouse voisivat olla kiintoisia, mutta ne eivät toimi PC:n, eikä Macbookin kanssa sohvalla.

  Arvonnassa onnetar suosi Lauria. Onnea! Pääset kokemaan miten kynäote toimii perinteiseen hiireen yhdistettynä.

 2. Pekka avatar
  Pekka

  Sellanen Razer Deathadder on sopiva yleis hiiri. Viisi nappia, rulla ja valot.

 3. Jani avatar
  Jani

  Mie muotoilisin koko kysymyksen uusiks ja jättäsin sanan ”hiiri” kokonaan pois. Ergonomisesti huonoista ja luokattomista ohjainratkaisuista ehkä vähiten huono – so far… Täysin epäluonnollisia liikeratoja ja työasentoja. Vrt joystick/pädi-ohjaus vs kinect jne.

 4. Zuuppi avatar
  Zuuppi

  Noh, riippuu pitkälti kastikkeesta, mutta kyllä ihan peruspeltohiirestä valmistaa monenlaisia herkkuja.

  ATK-maailmassa optiset mallit varustettuna rullalla ja parilla napilla toimii OK.

  Keep it simple -meininkiä siis.

 5. Jasmo avatar

  Mun mielestä paras hiiri on sellainen, joka on tarkka (esim laserhiiri). Pitää olla myös langaton ja vähäkulutuksellinen (ei mikään Magic Mouse, tai Mighty Mouse). Korkeintaan kerran vuodessa voi vaihtaa paristoja. Lisäksi sopivan kokoinen, ei liian iso, eikä liian pieni. Ite tulee käytettyä melko pienen kokoisia hiiriä, joka on kuitenkin kivasti käteen muotoiltu.

  Sitten jos se on vielä halpa (Kuvailen Logitechin M505 hiirtä), niin mikäs siinä. Soiva peli. Ei ehkä frägäämiseen, mutta työpöydälle.

 6. Joonas Mäkkylä avatar
  Joonas Mäkkylä

  Hyvä hiiri on niin ergonominen, että sitä voi käyttää koko päivän ilman ranteeseen kohdistuvaa rasitusta.
  Mielestäni hiiren tarkkuutta tärkeämpi asia on hiiren liukukyky mahdollisimman useailla erilaisilla alustoilla.

 7. Juha S avatar
  Juha S

  Hyvä yleishiiri on ergonomialtaan paras mahdollinen, tarkka ja tarvittaessa nopea.

 8. Jari Y (@JariInc) avatar

  Toimivin yleishiiri on sellainen, jota ei edes huomaa käyttävänsä. Se on kuin timpurin vasara, ei mitään ylimääräisiä hilavitkuttimia, tekee juuri sen mitä pyydetään.

  Käytin miltei 10 vuotta Microsoftin ensimmäistä optista hiirtä, sitten vaihdoin MS:n ergonomiseen tennispallon näköiseen hiireen, joka piti heittää menemään puolen vuoden käytön jälkeen. Sen jälkeen olen tyytynyt Logitechin MX518:ta, joka muistuttaa olemukseltaan tuota ensimmäistä Microsoftin hiirtä. Tarinan opetus: erilainen ei välttämättä ole parempi, mutta sehän selviää vain kokeilemalla.

 9. Mikko S. avatar
  Mikko S.

  Toimivin yleishiiri on optinen. Vasemman ja oikean painikkeen lisäksi ei tarvita muita painikkeita, paitsi tietysti rulla.

 10. Lauri Kaskela avatar

  “Millainen hiiri on mielestäsi toimivin yleishiiri”?

  Langaton, optinen hiiri, missä on peruspainikkeiden ja rullan lisäksi surffailua helpottavat ohjelmoitavat ’forward’ ja ’back’ -nappulat peukalolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *