Katsaus vuoden 2013 kirjoituksiin

Vuosi on jälleen vaihtunut uuteen, joten on aika tehdä pieni katsaus menneeseen ja kerrata mistä blogissa vuoden 2013 aikana kirjoitettiin. Aihepiirit olivat aika napakasti teknologiapitoisia ja käsittelivät erilaisia vimpaimia, sovelluksia ja opiskelua. Kirjoituksia kertyi kaikkiaan 23 kappaletta, joka on noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten. Ei se määrä, vaan se laatu, vai miten se meni.

Katsaus vuoden 2013 kirjoituksiin näyttää seuraavalta.

Teknologia: vempeleet

Vuoden kohokohtana vimpainten osalta voisi olla keväällä julkaistun Jolla-puhelimen saapuminen viimein joulukuun alussa. Testissä Jolla ja Sailfish antoivat lupauksia paremmasta, sillä vaikka perusasiat olivat jo hyvin kohdallaan, ei moni älypuhelimen päivittäisessä käytössä tarvittava asia, kuten Googlen kalenterin synkronointi tai tiukemmat Exchangen asetukset, vielä toimineet. Sailfishin ja Jollan tulevaisuus näyttää kuitenkin positiiviselta, ainakin sen perusteella mitä olen sekä Sailfishin että natiivisovellusten kehitystahtia seurannut. Myös oma Sailfish-sovellukseni imgurin selaamiseen on tekeillä. Sailfishille kehittäminen vaikuttaa aika kivalta.

Toinen mielenkiintoinen uutuus vempain-valikoimaan oli OUYA-pelikonsoli, joka tuo Androidin televisioon. Tilasin tuon pienen ja edullisen pelikonsolin Kickstarter-projektista vuoden 2012 syksyllä, mutta kesäkuun saapumisen jälkeen se on kuitenkin jäänyt erittäin vähälle käytölle. OUYA on kuitenkin näppärä Android-pohjainen laite, jolle pelejä on saatavilla pienellä rahalla, ja joka osaa muun muassa XBMC:n kera toimia mediatoistimena. Kaikilla vempeleillä ei vain ehdi leikkiä, joten pienen pelikonsolin oli tyytyminen samaan kohtaloon kuin hyllyssä pölyttyvän Raspberry Pin.

Enemmän käyttöä ovat nähneet uudet kannettavat tietokoneet, joista Dell Latitude E6530 on päivittäinen työjuhtani töissä ja Fujitsun LIFEBOOK4Life -kampanjan osana testattavaksi saapui U772 Ultrabook. Dell Latitudesta nyt ei oikein ole hyvää eikä pahaa sanottavaa, paitsi että se on järkyttävän painava, mutta tehokas, mutta vastaavasti Fujitsu LIFEBOOK U772 on kohtalaisen toimiva avaus Ultrabook-markkinoille. 14″-kokoisessa, tyylikkäästi muotoilussa ja jämäkässä paketissa on paljon hyviä puolia, mutta myös asioita, joiden pitäisi toimia paremmin. Fujitsun kampanja alkaa taas vuoden vaihteen jälkeen ja hieman ennen Joulua saamani LIFEBOOK U904, johon tutustuin jo Fujitsu Forumissa vaikuttaa erittäin pätevältä. Siitä lisää kuitenkin myöhemmin.

Talvilomalla suuntasin kohti Alppeja ja mukaan lähti myös edullinen AEE SD20 -toimintakamera, joka osoittautui hintansa veroiseksi, eli halvaksi kaikilta osin. Kuvanlaatu on heikohko etenkin jos valoa ei tule kirkkaalta taivaalta ja kuvan vakautuksesta ei voi puhua millään asteikolla. Kamera sopii lähinnä toimintakuvaukseen tutustumiseen ja satunnaiseen käyttöön, jos vaatimustaso ei ole korkealla. Esimerkiksi Alpeilla hyvässä valossa kuva oli vielä kelvollista, mutta mikroautoillessa hallissa tarkkuus oli jo enää välttävää. En ole tosin GoPro:takaan testannut, joten vertailukohtaa on vaikea sanoa, toisiko noin kolminkertainen hinta suurta parannusta.

Loppuvuodesta raaskin viimeinkin luopua uskollisesta 13″ Macbook late 2008 -kannettavasta ja tilanne tuli uunituore 13″ Macbook Pro late 2013. Artikkeli uudesta Macbookista on vielä kirjoituspöydällä, mutta käsittelin hieman mitä asioita et löydä uusista Macbook Pro Retina -malleista. Pienempien ja hieman arkisempien vempainten osalta kirjoitin Rapoo E2700 HTPC-näppäimistöstä, joka osoittautui hieman turhan pieneksi ja täten hankalaksi käyttää. Myöskään Nyko Raven Alternative -peliohjain ei lunastanut odotuksia Xbox 360:n tasoisesta ohjaimesta PS3:lla, sillä muotoilulla ei voi paikata ohjaimen selkeää viivettä.

Teknologia: palvelut ja sovellukset

Luen jonkin verran kirjoja ja HelMetin, eli pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkon, palvelut kirjojen lainauksessa ovat toimineet mainiosti. Kirjastojen palvelut ovat nykyään paljon muutakin kuin kirjojen ja musiikin lainaamista ja kevään aikana testasin lyhyesti e-kirjasto -palveluita ja e-lehti -palvelua. Hitaana lukijana e-kirjastojen 7 tai 14 päivän lainausaika ei oikein lämmittänyt, mutta Zinio e-lehtipalvelua tuli käytettyä tabletilla hieman enemmän. 7″ Nexus 7 ei tosin ollut näytön kooltaan aivan optimi lehtien lukemiseen.

Päivitin viimeinkin syksyllä viisi vuotta vanhan 13″ Macbookkini juuri julkaisuun 13″ Macbook Pro retina -malliin ja tein pienen muistilistan uuden OS X:n käyttöönotosta. Eipä siinä montaa muistettavaa asiaa ole. Muistilistojen osalta kirjasin ylös myös asiat, joilla HTC Sensation roottataan ja asennetaan CyanogenMod. Pari vuotta vanha puhelin ei kyllä piristinyt uudelleen asennuksesta huolimatta juuri ollenkaan, mutta tulipahan tehtyä. Hieman samaa sarjaa oli osallistumiseni SuperHub-projektiin, joka tähtää parempaan kaupunkimatkustamiseen . Parin viikon ajan kirjasin matkojani ja koekäytin SuperHub-sovellusta Android-puhelimella. Kokonaisuutena projektin tarkoitus ja tulosten merkittävyys jäi hieman avonaiseksi, mutta tulipahan kannettua oma korteni kekoon. Kenties projektin tulosten julkaisun jälkeen asia avautuu enemmän.

Kannatan avoimen lähdekoodin projekteja ja ylläpidän, lähinnä binäärien kääntämisen osalta, Voikko-projektin kehittämiä oikolukulisäosia Mac OS X:n osalta. Lisäosat eivät kehittämistä tarvinneet, mutta päivitin Firefoxin suomen kielen oikoluku -lisäosaan uuden version Voikko-kirjastosta ja käänsin tuoreen version myös LibreOffice-voikosta OS X:lle.

Pelaaminen

Vapaa-aika koodaamisen ja lukemisen lisäksi häviää usein pelien maailmaan ja vuoden 2013 aikana tuli koettua rentouttavia ja sykettä nostetavia hetkiä muun muassa Grand Theft Auto 5 ja Batman: Arkham City -pelien parissa. vuoden 2012 pelaamisen arvoisten pelien -listalta onnistuin ruksimaan pois Dishonoredin ja Mass Effect 3:n, sekä aikaisemmalta listalta Bastionin, Rochardin ja Trine 2:n. Ensi vuoden pelaaminen alkaa hyvältä vaikuttavan The Walking Dead -pelin parissa ja vuoroaan odottavat muun muassa FEZ, Mark of the Ninja, Alan Wake ja Dead Space -trilogia. Deus Ex: Human Revolution jäänee edelleen hyllyyn odottamaan.

Osaamisen kehittäminen

Ammatillisen kehittymisen saralla osallistuin muutamalle Tieturin järjestämälle kurssille. Tietojärjestelmäarkkitehdin valmennusohjelma osa 1 ja osa 2 tarjosivat yleiskatsauksen asioihin, joita yritysarkkitehdin pitäisi tiedostaa ja osaltaan hallita. Kurssi antoi ajattelemisen aihetta, mutta ei varsinaisesti esimerkkejä, miten asioita pitäisi tehdä tai edistää. Tavallaan kurssi oli ihan toimiva kokonaisuus, mutta samat asiat olisi tehokkaampi käsitellä omalla ajallaan ja samalla hieman syvällisemmin. Kursseilla olleet harjoitustyöt olivat kyllä toimivia, mutta olivat samoja, joita sovelluskehitysprojektissa on tullut tehtyä, vaikkakaan ei kurssin 4+1 -mallin nimellä.

Teoriapainotteinen koulutus jatkui myöhemmin syksyllä TOGAF 9 -kurssien ja sertifiointien kera. Tieturin TOGAF 9 Foundation -kurssi loi perustan ja TOGAF 9 Certified -kurssi meni syvemmälle suunnittelun avainkohtiin, mutta jättivät edelleen paljon asioita avoimeksi ja jokaisen itse sovellettavaksi. TOGAF ei toki olekaan mikään orjallisesti noudatettava malli, vaan kehys, jota sovelletaan omiin tarpeisiin. Kursseilta jäi mieleen ajatuksia, miten omaa toimintaa voisi kehittää ja tietenkin Foundation ja Certified -sertifikaatit. Certified-testi oli yllättävänkin helppo, etenkin verrattuna Foundation-testin nippelikysymyksiin.

Kesän aikana vertailin hieman eri Java EE -käyttöliittymäkehyksiä ja
toteutin yhden sovelluksen kolmella Java EE -käyttöliittymäkehyksellä. Vaadin vaikutti aika kätevältä, jos tarkoituksena on saada nopeasti aikaan näyttävää jälkeä, mutta JavaScript-perusteisena sillä on omat heikkoutensa monimutkaisempien ja suurten käyttöliittyminen tekemisessä. Jos pitäisi valita, niin ehkä JSF 2 olisi se kehys, jonka pohjalle alkaisin pitkäikäistä sovellusta rakentamaan. Standardikehys on aina standardi, sekä hyvässä että pahassa.

Osallistuin myös viime vuonna Atlassianin käyttäjäpäiville Helsingissä, joka oli Arctechin isännöimä ja sisälsi mielenkiintoisen kierroksen telakka-alueella, vaikkakin vain lähinnä ulkoapäin. Vastaavasti syyskuun WordPress Café Helsingissä Perttu Tolvanen käsitteli kolmea mielenkiintoista kysymystä WordPressin käyttöön liittyen: Web-konseptit, joihin WordPress sopii erittäin hyvin; Rajatapaukset, joissa WordPress näyttää olevan yllättävän suosittu; Millainen tulevaisuus WordPressillä on Suomessa ja onko takaa tulossa haastajia?

Vuoden aikana ilmoittauduin myös parille verkkokurssille, mutta aikaa ei sitten ollutkaan riittävästi niiden suorittamiseen. Udacityssä olisi ollut ”HTML5 Game development” ja Courserassa ”Principles of Reactive Programming” Scalalla. Paljon olisi mielenkiintoista opiskeltavaa, mutta päivässä on vain rajattu määrä tunteja, kun pitäisi ehtiä käymään töissä, sekä urheilemaankin.

Vuosi 2014

Uudenvuodenlupaukset päättyvät ennen tammikuun puolta väliä, kuten kuntosaleilla voi usein todeta, mutta on silti hyvä olla tavoitteita kehittää itseään sekä fyysisestä että ”henkisesti”. Eli kovaa treeniä ja uusien asioiden opiskelua myös vuoden 2014 aikana. Sovellusten kehitys Sailfish-käyttöjärjestelmälle on jo hyvässä vauhdissa ja kenties vuoden aikana jaksaa jonkin verkkoyliopiston kurssinkin suorittaa. Kannattaa siis seurata sekä ”Se on kiva sillo” että ”Rule of Tech” -blogejani ja tietenkin Twitter-tiliäni.

Näillä eväin kohti uutta vuotta. Jälleen koko vuosi aikaa tehdä uusia asioita.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *