Mac OS X: yleisiä huomioita

Aivan alkuun uuden Mac-käyttäjän kannattanee lukaista Applen kirjoittamat Mac Basics -vinkit tai Lifehacker-sivuston vinkit Maciin vaihtamisessa. Vastaavasti Macrumorsin Mac Beginner’s Guide -opas listaa lisäksi eri ohjelmia kategorioittain.

Ohjelmistot

OS X:lle on saatavissa sekä ilmaisia että maksullisia ohjelmistoja, joista voi lukea lyhyesti pienestä ohjelmaoppaastani tai englanniksi etsiä muun muassa MacUpdate -sivustolta.

Ohjelmien asentaminen

Ohjelmien asentaminen Mac OS X:ssä on helppoa ja koko ohjelma on yleensä vain yksi ”kuvake”, jonka voi vetää asennuspaketista (.dmg) Finderissa haluamaansa hakemistoon, kuten Applications. Ohjelman poistaminen onnistuu ihan vain vetämällä kuvake roskakoriin tai näppäinyhdistelmällä cmd + backspace. Yksityiskohtaisemmat ohjeet löytyvät esimerkiksi MacRumors: Guides, Installing Applications ja MacRumors: Guides, Uninstalling Applications.

Yleisiä huomioita

  • Pikanäkymä mm. kuva-, PDF ja tekstitiedostoihin onnistuu suoraan Finderissa QuickView:llä eli cmd + Y -näppäinyhdistelmällä.
  • Tiedoston poistaminen Finderissa onnistuu näppäinyhdistelmällä cmd + backspace.

Terminal (Pääte) ja Irssi

Lyhyesti:
Kanavien vaihtaminen: ESC + <numero>
Ruudun scrollaus: esc + nuolet

Irssiin voi myös lisätä näppäinyhdistelmät:

/bind meta-up scroll_backward
/bind meta-down scroll_forward

, jolloin scrollaus onnistuu fn + nuolet -yhdistelmällä

Enemmän aiheesta ja Terminaalin käyttämistä Irssin kanssa voi lukea Terminal-ohjelman asetukset kuntoon -kirjoituksesta.

Tietoturva

Tietoturvaan pätee yleiset tietoturvaohjeet ja Mac-käyttäjä voisi lukaista Omenatarhan Mac-käyttäjän pienen tietoturvaoppaan (http://www.unessa.net/omenatarha/artikkelit/tietoturvaopas/), mutta sitä ei enää löydy verkosta.

Secure Empty Trash
Yksi huomioitava ominaisuus OS X:n Roskakoria eli Trashia tyhjentäessä on käyttää ”Secure Empty Trash”-optiota etenkin USB-muistitikuilla. Oletuksena roskakoria tyhjentäessä tiedostot vain merkitään poistetuiksi eikä poisteta oikeasti, joka tekee niiden palauttamisen helpoksi.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *