Kiintolevyn tyhjentäminen ylikirjoittamalla

Tietokoneharrastelijoille on tapana kertyä tietokoneromua nurkkiin, vanhempaa kalustoa jää käyttämättömäksi ja siitä on päästävä eroon. Vaikka yksityisellä henkilöllä ei välttämättä ole kiintolevyt täynnä salaista ja arkaluontoista dataa, on ne silti hyvä tyhjentää ja ylikirjoittaa ennen koneiden myyntiä. Yrityksissähän datan ylikirjoitus, tai levyjen tuhoaminen, on vieläkin tärkeämpää, ettei ostaja saa kaivettua levyiltä esim. yrityssalaisuuksia tai asiakastietoja.

Kotikäyttäjällä datan ylikirjoitus kiintolevyltä on helpoin suorittaa Linux Live-CD:n avulla, eli bootata kone CD:ltä ja ajaa ohjelma, joka ylikirjoittaa kiintolevyn. Darik’s Boot and Nuke suorittaa saman automaattisesti boottaamalla koneen levykkeeltä.

Engadget.com:n jutussa kiintolevyn tyhjennys suoritettiin Live-CD:n avulla Gentoossa, mutta itse tyydyin käyttämään hyllystä löytynyttä Knoppixia. Kone päälle, CD asemaan, hetki odottelua ja levy sileäksi käyttämällä Shrediä, joka on osa GNU fileutils-pakettia. Toimenpide meni yksinkertaisuudessaan komentamalla: shred -vz -n 3 /dev/hda

Paranoidimmat ihmiset voivat ylikirjoittaa datan useamminkin kuin 3 kertaa, mutta Engadgetin artikkelin perusteella kolme kertaa on riittävä, ainakin kotikäyttöön. Datan hävittämisestä magneettisilta medioilta kiinnostuneet voivat lukea Peter Gutmannin 1996 asiasta julkaistun paperin.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *