WLAN tukiasema ja zen ostamisen vaikeus

Olen tähän asti käyttänyt kotona iBookin sisäänrakennettua Ethernet-liitäntää ja koululla langatonta yhteyttä. Langaton yhteys on kuitenkin kätevä ja johtojen orjuudesta on päästävä eroon. Olenkin siis tutkaillut markkinoilla löytyviä WLAN tukiasemia ja kuten tyypillistä, hermothan siinä meinaa mennä. Vaikka lukuisista vaihtoehdoista on saatu karsittua pois suurin osa muun muassa ominaisuuksien ja hinnan osalta, ei päätöksen tekeminen ole helppoa.

Alkujaan vaihtoehtoina olivat ZyXEL G-2000 Plus (ilman Plussaa), Linksys WRT54GC ja Linksys WRT54G. Koreesta kuoresta huolimatta ensimmäiseksi listasta tippui ZyXEL hintansa ja ominaisuuksiensa takia. Seuraavaksi listasta karsiutui ulkonäöllisistä seikoista johtuen WRT54G ja päätös WRT54GC:n ostamiseksi oli lähes sinetöity. Techzone.comin ja Tomsnetworking.comin arvostelut ja testit laitteesta olivat lupaavia. Tosin laitteen pieni koko ja viisi verkkopiuhaa ei kovin käytännölliseltä vaikuta. Mukana ei tule myöskään erillistä antennia, vaan se on lisävarusteena (antenni n. 40e, laite 58e).

Jotta asia ei menisi näin helpoksi, ilmaantui markkinoille ”uusi” tuote, Linksys WRT54GL. Sama laite kuin WRT54G, mutta eri raudalla. L-malli toimisi Linuxilla, kuten v4-versiomallin G-malli. Tomsnetworking.comin testi laitteesta ei pahaa juuri sanonut. Ciscohan osti jokin aikaa sitten Linksysin ja nyt v5-malli käyttää VxWorksiä Linuxin sijaan, eikä kolmannen osapuolen firmwaret kuten OpenWrt enää toimi. Lisäksi v5 mallissa on puolitettu Flash- ja RAM muistin koot (OpenWrt.org laitelista). Listasta myös selvisi, ettei C-malli tukisi kolmannen osapuolen firmwareja.

WRT54G WRT54GC

Vaikka en ole varma tarvitsisinko muun kuin laitteen valmistajan tarjoaman ohjelmiston tuomia, mahdollisesti uusia, ominaisuuksia, on aina syytä pitää kaikki mahdollisuudet auki. Engadget.comissa ainakin arvostettiin päivitettävyyttä. Luultavasti pitänee odottaa pari päivää lisää, että Verkkokauppa saa Linuxilla toimivia tukiasemia maahan. Tästäkin Linuxin ja vapauden ilosta hintalapussa on 3e enemmän kuin suljetussa tuotteessa (70e vs 67e).


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “WLAN tukiasema ja zen ostamisen vaikeus”

  1. Mika avatar
    Mika

    Olen ollut tyytyväinen A-Link RR24 tukiasemaan, joka on samalla ADSL/ADSL2 modeemi. Joskus aiemmin oli D-Linkin langaton tukiasema ja sen kanssa meni hermot jatkuvasti. RR24 toimii ku junan vessa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *