iBook ja Ubuntu 5.10 liveCD

Testasin huvikseni Ubuntun liveCD:tä iBookissa. Lähinnä olisin halunnut testata miten Turbo Sliders toimisi, koska joidenkin tietojen mukaan peli toimisi hyvin Linuxissa, vaikka Mac OS X:n alta kyseinen peli ei toimi. Ubuntun liveCD:n versio oli 5.10 ”The Breezy Badger”.

En vielä ollutkaan testannut liveCD:tä Macissa, mutta CD:ltä käynnistäminen onnistui helposti painamalla käynnistyksessä alt-nappia ja valitsemalla vaihtoehdoista CD. Voi olla että kyseinen valikko tulisi esiin ilman alt-nappiakin, mutta otin varmanpäälle.

Alku näyttikin lupaavalta, kunnes näyttö alkoi väristä ja kaikki näkyi kahtena. Ei kovin mukavaa. X:n käynnistyminen ei auttanut asiaa, enkä nopeasti keksinyt mitään ratkaisua. Knoppixia käyttäneenä ei työpöydältä löytynytkään kuvaketta levyjen mounttaamiseen, joten se sitten siitäkin. Hieman arvelinkin, ettei WLAN toimisi, eikä se toiminutkaan. Yllättäen pikanäppäimet äänenvoimakkuuden säädölle toimivat.

En näytön välkkymisestä johtuen viitsinyt enempää tutkia Ubuntun toimintaa, mutta eiköhän se ihan kunnolla toimisi. Oli kone mikä tahansa, säätö on valitettavasti vakio. Koska tänään ei ollut säätöpäivä, oli aika uudelleenkäynnistyä takaisin OS X:ään.

Google löysikin sivun, jossa on lyhyt testikertomus testaamastani Ubuntusta samaisella iBookin mallilla. Sivun mukaan avoimen lähdekoodin ajuri Airportille on tekeillä, mutta erittäin vaiheessa, koska Broadcom ei ole julkaissut ajureita Airportin käyttämälle piirille. Listassa ei ollut mainintaa näytön häiriöstä, mutta googlettaessa osumia kyllä löytyi. Tiedä sitten.

Pitänee testata myöhemmin ”Ubuntun” KDE-versiota Kubuntua, jos vaikka toiminnassa olisi eroa. Näistä asioista ei voi koskaan olla liian varma. Pidän muutenkin KDE:stä enemmän ja siihen saa nätin OS X -tyylisen teeman :)

Gentoon liveCD:tä PPC:lle pitää myös harkita testattavaksi ja jos vain löydän niin muitakin liveCD:tä, jotka toimivat iBookissa. Yellow Dog Linuxin testaaminen olisi myös kivaa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *