Apple ja Intel, viimeinkin.

Seurasin eilen elämäni ensimmäistä kertaa (sen ehkä muutamat huomasivat) ”suorana” San Franciscon Moscone Centerissä pidettyä Macworld Conference & Expoa, jossa Steve Jobs julkisti keynotessaan Applen uusia ohjelmistoja ja laitteistoja. Tapahtuman lähes reaaliaikainen seuranta onnistui ircissä irc.macrumorslive.com verkon #macrumors -kanavalla ja Internetissä osoitteessa http://www.macrumorslive.com/web/.

Vasta kesäksi odotettujen, mutta jo useiden huhuiden mukaan jo nyt julkaistavien Applen Intel koneiden saapumisen pystyi ennakoimaan, kun ruudulle tuli teksti ”Intel Bunny suit guy walks out…, Intel is ready. Apple is ready too.”, jonka jälkeen iMac Intelin prosessoreilla julkaistiin. #omenamehu -kanavalla jännitys oli jo käsinkosketeltavaa. Pitkän odottelun jälkeen ”One more thing…” oli hieman yllättäin MacBook Pro, Applen ensimmäinen kannettava tietokone Intelin tuplaytimellisellä Core Duo prosessorilla.

Ensimmäiset Intel koneet Applelta ovat siis iMac ja MacBook Pro, jotka johtavat suunnanmuutosta Intelin prosessoreiden käyttöön. Vaihdoksen pitäisi olla valmis vuoden loppuun mennessä. Omppukanavalla oli heti vanhan raudan myynti käynnissä ja pohdinta ostaako vai eikö ostaa uutta rautaa.

Uusi iMac tarjoaa lähinnä saman paketin uusilla sisuskaluilla ja MacBook Pro on taas uusi kone, joka korvaa PowerBook G4:n. Molemmat koneet on varustettu Intelin uudella kaksiytimisellä Core Duo -prosessorilla ja iMacit ovat saatavilla heti, kun taas MacBook Pro -koneet saapuvat helmikuussa. Puheiden mukaan uusi prosessori tarjoaa 4-5 kertaa paremman suorituskyvyn. Core Duo on suunniteltu vähän virtaa kuluttavaksi, joten prosessorin odotetaan mahdollistavan entistäkin pienemmät tietokoneet.

iMac on hinnaltaan 1409e 17″-mallina ja 1829e 20″-mallina, ja pitävät sisällään mm. 1.83GHz tai 2.0GHz Intel Core Duo prosessorin, 512MB muistia 8x SuperDriven, ATI Radeon X1600 näytönohjaimen 128MB muistilla, iSight videokameran, 160GB tai 250GB SATA levyn, Applen kaukosäätimen ja Mighty Mousen.

15″ PowerBookin korvaaja MacBook Pro maksaa 1,67 GHz versiona 2199e ja 1,83 GHz versiona 2749e. MacBookissa on 15.4″ wide näyttö 1440 x 900 resoluutiolla, 512MB tai 1GB muistia, 80GB tai 100GB SATA levy, SuperDrive DVD+/-RW -asema, ATI Mobility Radeon X1600 128MB tai 256MB näytönohjain, tuki 30″ Cinema HD näytölle, iSight videokamera, Gigabitin verkkokortti ja Applen kaukosäädin.

Samassa tapahtumassa julkaistiin myös OS X:n päivitys (10.4.4), uusi sovellus iWeb, iLife 06 (79e), iWork 06 (79e) ja muita pienempiä ohjelmistopäivityksiä. iWeb sisältyy iLife pakettiin.

Kuvia ja juttuja uusista laitteista löytyy netistä nyt ja lähipäivien aivan varmasti useilta eri sivustoilta. Muun muassa Gizmodo ja Engadget ovat päässeet jo hypistelemään uusia koneita.

Hieman yli puolitoista tuntia kestänyt avajaistilaisuus on katseltavissa QuickTime-videona.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *