Google Earth Linuxissa

Google Earth on saatavilla Windowsille ja Macille, mutta Linux versiota ei vielä ole julkaistu, vaikka Google Earth onkin toteutettu alustariippumattomasti käyttäen Qt-kirjastoja ja OpenGL:ää. Tai näin ainakin luin netistä. Ohjelma on kuitenkin mahdollista saada toimimaan Linuxilla käyttäen Wineä.

En ole juurikaan Winen kanssa aikaisemmin jaksanut leikkiä, sillä olen ollut tyytyväinen ilmankin ja Mac OS X on täyttänyt ne harvat ”windowsmaiset” tarpeet. Syksyllä Wine saavutti beta -asteen ja kehitystä toimivuuden suhteen oli tapahtunut, joten oli aika kokeilla miten eri ohjelmat sillä toimisivat.

AMD64 ja 64 bittinen Gentoo ei ole se helpoin alusta testailla eri ohjelmia ja varsinkin Winen kanssa oli aikaisemmin ongelmia. Nyt kuitenkin Wine 0.9.7 asentui ongelmitta. Winelle on saatavissa erilaisia apuohjelmia muun muassa ohjelmien asennukseen ja lähdinkin liikenteeseen WineToolsilla. Winetoolsin voi asentaa itse hakemalla sivuilta tar-pallon tai Gentoossa portagen avulla hakemalla ensin WineTools ebuildin, eli Bugin numero 46390.

Aluksi asentelin ”Fake Windowsin”, ”DCOM98:n”, muutamat Truetype fontit ja sitten Internet Explorer 6:n. Tämän jälkeen olikin aika kokeilla Winetoolsissa listattuja ohjelmia, jotka on testattu toimiviksi Winellä. Google Earth asentuikin ongelmitta, mutta toiminta jätti toivomisen varaa. Heti alkuruudun jälkeen konsoliin tuli virhe ”X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown)” ja Wine kaatui. Koska Winetoolsin toiminta on testattu vain Winen versioilla 0.9[123], oli siis kokeiltava vanhempaa versiota. Ensin 0.9.3, jolla ongelma pysyi samana, mutta 0.9.2 versiolla Google Earth toimi mainiosti, tai ainakin melkein. Maapalloa pystyi ”selaamaan”, mutta valikot eivät toimineet.

gearth

Ongelmaan löytyi kuitenkin ratkaisu Googlettamalla esiin Gentoo Wiki, jossa Google Earthin asennus ja ongelmatilaneet oli kuvattu. Muokkaamalla ”Program Files/Google/Google Earth/kvw/default_lt.kvw” tiedostoa Wikin ohjeilla, alkoivat myös valikot näkymään. Kauneusvirheeksi jäi vielä fonttien toimivuus. Wikissä oli kuvattu muutamia keinoja fonttien korjaamiseksi, mutta en niitä jaksanut testata. Myös toimivuus 0.9.3, 0.9.4 ja 0.9.5 versioillakin oli mainittu.

gearth 2

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *