Tietokoneen osat ja uusien osien saatavuus

Tietokonerauta on arvaamatonta, välillä se toimii hyvin, toisinaan taas ongelmia ilmenee kuin tyhjästä. Pääkoneestani hajosi viikonloppuna hieman yllättäen emolevy ja/tai prosessori, kun tarkoituksena oli vaihtaa tehokkaampaan prosessorijäähdytykseen. Ninja Scythe ei MSI K8N Neo emolevyyn sopinutkaan, koska näytönohjaimen Zalman-siili vie liikaa tilaa.

Oli siis palattava vakiosiileen, mutta laitettuani vanhan siilen takaisin, ei kone enää käynnistynytkään. Käynnistäessä kuului vain piippausta. MSI:n d-bracketin ledien mukaan ongelmana oli ”keyboard controller” -virhe, joka ei paljon mieltä lämmittänyt, eikä virhe todellista ongelmaa kertonut. Googlekaan ei tällä kertaa auttanut, vaikka muillakin oli ollut MSI:n kanssa samanlaisia ongelmia.

Onneksi iBookkia voi käyttää varatyökoneena, mutta ei läppärin käyttäminen työskentelyssä ole kovin tehokasta. Tehot eivät Eclipseen kunnolla riitä ja resoluutio rajaa käytettävyyttä. Uusia osia oli siis saatava mahdollisimman nopeasti, mutta kuten arvata saattaa, tietokoneliikkeiden verkkokaupat ja etenkin itse liikkeet ovat lähes tyhjää täynnä. Toivotonta.

Ymmärrän kyllä, että osia ei kannata hyllyssä pitää, mutta 3-4 päivää on lähes yhtä paljon, kuin jos osat tilaisi suoraan Saksasta ja vielä halvemmalla. Tänään sentään lähiliikkeeseen saapui uusi prosessori, joten vielä jos emolevyn saisi ennen viikonloppua, voisi palata takaisin normaaliin työtahtiin.

Päivitys:
Torstaina oli jo onneksi kaikki uudet osat saapuneet (emolevy ja prosessori) ja testatessa uutta kokoonpanoa ensin vanhalla prosessorilla, toimi kone ihan hyvin. MSI:n emolevy oli siis ottanut ja kuollut. Ylimääräseksi jäi siis tilaamani uusi prosessori. Ninja scythe ja Seasonicin virtalähde osoittautuivat hyviksi sijoituksiksi (Saksasta tilattuna) ja konemeteli ja myös prosessorin lämmöt laskivat. Enää ei prosessori välttämättä tarvitse erillistä tuuletinta, vaan kotelotuuletus ja poweri pitävät lämmöt aisoissa. Hieman tuo ylimääräinen prosessori harmittaa, mutta ei koulutöiden tekemisestä olisi tullut mitään vielä jos olisi joutunut iBookilla yli viikonlopun kitkuttelemaan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *