Tekstin muotoilua OpenOffice.org Writerilla

OS news:ssä on hyvä artikkeli OpenOffice.org Writerin käytöstä otsikolla ”Text Formatting with OpenOffice.org Writer”. Writer on kohtalaisen yksinkertainen käyttää, jos tuntee Microsoft Wordin perustoiminnot ja osaa hieman selailla Writerin valikoita ja sieltä löytyviä eri toimintoa. Itsekin osaan lisätä dokumenttiin automaattisen sisällysluettelon, käyttää tekstin muotoilua ja muokata eri tyylejä ja lisätä sivunumerot. Siis kaiken tarpeellisen normaalin dokumentin, kouluraportin tai seminaarin kirjoittamiseen tarvittavan. Verrattuna Wordiin on Writerissä tietenkin eroja toiminnallisuudeltaan ja en olekaan koskaan oikein ymmärtänyt miten sivunumerot saadaan diplomityöohjeen mukaisesti aseteltua seminaarityöhön, vaikka kyseinen toiminto Wordissa onnistuukin.

Writerin alatunnisteen määrittäminen ja sivuvaihtojen asettaminen löytyvät kyllä valikoista, mutta niiden toiminta ei oikein aukea, jos asiaan ei ole tutustunut. Onneksi on kuitenkin Google ja niinpä nopeasti löytyikin OS newsissä ollut artikkeli tekstin muotoilusta Writerissä.

Lyhyesti sivunumeroinnin asettaminen menee seuraavasti:
’Now, we want a real ”First Page”, and it should later display our documents freshly chosen title and other information. We click ”Page Style” in the Stylist and look what is highlighted: it’s ”Default”. Double-click ”First Page”’

Kansilehden jälkeen on vuorossa sisällysluettelosivu:
’Well, the next thing we definitely want is an index: we click ”Insert” – ”Manual Break” – (chose style: ”Index” and activate ”Change Page number”, starting with ”1”) – ”Ok”.’

Kansilehden ja sisällysluettelosivun jälkeen on vuorossa asiatekstisivut:
’We add another ”Manual Break”, now choosing ”Default”, activating ”Change page number” again. Now we got the basic structure of our document: first page, index and space for our actual text.’

Kohtalaisen yksinkertaista kun tajuaa käyttää Stylistiä (Format -> Styles and Formatting (F11)) ja valita sieltä oikea välilehti, jossa sivutyypit on määritelty. Artikkelissa on myös selitetty lisäksi dokumentin muotoilusta yleisesti Writeria käyttäen ja näppärät kuvat selventävät eri toimintoja. Kannattaa lukea artikkeli, jos Writerin käyttö ei ole tuttua ja haluaa selvitä helpommalla dokumenttien kirjoittamisessa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *